Nyhed
Læsetid: 3 min.

Fukushimaværk dumper radioaktivt vand i havet

Stadig større mængder radioaktivt forurenet vand hober sig op på det ødelagte atomkraftværk, siver til omgivelserne og hindrer arbejdet med at stabilisere reaktorerne. I går begyndte elselskabet at dumpe 15 mio. liter radioaktivt vand i Stillehavet
Udland
5. april 2011

Hvor det japanske elselskab TEPCO tidligere har åbnet ventilerne og sluppet radioaktive gasser ud i atmosfæren for at hindre overtryk og eksplosioner i de fire havarerede Fukushima-reaktorer, begyndte man i går udledning af store mængder radioaktivt vand til Stillehavet for at kunne komme videre i forsøget på at stabilisere det ødelagte atomkraftværk.

I alt 15 millioner liter vand forurenet til 100 gange grænseværdien for havvand ventes udledt. Udledningen er påbegyndt, fordi der flere steder på værket bliver ved at ophobe sig store mængder radioaktivt vand som konsekvens af den stadig tilførsel af kølevand til reaktorerne. De normale, lukkede kølevandssystemer fungerer fortsat ikke, og derfor sprøjtes eller injiceres hele tiden vand udefra, og det meste af det skal nødvendigvis ledes bort igen.

Den japanske regerings talsmand, kabinetssekretær Yukio Edano, tegnede i går eftermiddag et foruroligende billede af den forurening af området med radioaktivt vand, som indtil nu har fundet sted. Det forurenede vand har oversvømmet turbinebygningerne knyttet til reaktor 1,2, 3 og 4 plus fyldt den centrale affaldsbehandlingsbygning og et antal ledningsførende kanaler. »Noget af dette vand rapporteres at lække til grundvandet, og det er blevet nødvendigt at udlede det til havet« for at bremse fortsat nedsivning, sagde Edano.

Lækagen?

Størst er strålingsfaren i reaktor 2's turbinebygning, hvor vandet stammer fra reaktorens kerne og dennes delvist smeltede brændselsstave. »Det stillestående vand i (turbinebygningen til, red.) reaktor 2 omfatter vand med meget høje radioaktivitetsniveauer, og vi er nødt til at stoppe lækagen af disse materialer hurtigst muligt for at hindre, at de flyder ud i havet. For at give den operation prioritet, vil vi tillade udledning af vand med meget lavere radioaktivitetsniveauer, men dog et vist niveau af radioaktive stoffer, fra den centrale afffaldsbehandlingsbygning,« således at der dér kan skaffes oplag-ringskapacitet til det højradioaktive vand. Ifølge talsmanden er der nu også tale om en vis oversvømmelse i turbinebygningerne til reaktor 5 og 6, som var nedlukkede, da jordskælvet ramte og hidtil har været uberørte af ulykken.

»Selv om disse reaktorer er stabile, kan oversvømmelse påvirke deres bassiner for brugt brændsel og dieselgeneratorer og derfor tillade, at også vandet dér bliver udledt. Ifølge TEPCO blev der lørdag fundet en 20 cm lang revne i en oversvømmet ledningsskakt ved reaktor 2 som sandsynlig forklaring på en del af den udsivning af radioaktivitet til havet, der er registreret den seneste uges tid. Forleden blev der målt iod-131 i havet i en koncentration på næsten 4.400 gange grænsen for havvand.

Skakten står i forbindelse med en tunnel under turbinebygning 2 med det stærkt radioaktive vand, og det forklarer, at der i den oversvømmede ledningsskakt har kunnet måles så høje strålingsniveauer som 1.000 millisievert pr. time — svarende til, at en atomarbejder kunne få den tilladte årsdosis for et gennemsnitligt arbejdsår ved godt ét minuts ophold tæt på det forurenede vands overflade.

Elselskabet forsøgte i weekenden først at sprøjte beton ned i skakten med den uheldsvangre læk, men tilsyneladende uden at det stoppede udsivningen af radioaktivt vand. Derefter har man prøvet med et vandabsorberende kunsttof svarende til blefyld og med savsmuld og gamle aviser, angiveligt også uden virkning. I går hældte man et farvestof i den oversvømmede ledningsskakt i håb om at kunne spore det forurenede vands vej. Det farvede vand har imidlertid ikke vist sig at sive gennem revnen i skakten, og derfor spørger man nu sig selv, hvorfra udsivningen af radioaktivt forurenet vand til havet egentlig sker.

Måneder endnu

At få kontrol med udsivningen og få bortledt de store mængder radioaktivt vand er forudsætningen for, at arbejderne på Fukushima-værket kan genoptage forsøget på at etablere en automatisk køling, der kan stabilisere de fire delvist ødelagte reaktorer.

Hidehiko Nishiyama, talsmand for det japanske atomsikkerhedsagentur NISA, sagde søndag, at »det vil tage nogle få måneder, før vi omsider får tingene under kontrol og får et bedre billede af fremtiden. Vi vil komme til et afgørende vendepunkt indenfor de nærmeste få måneder, men det er ikke enden.«

Det internationale atom-energiagentur IAEA kaldte i går situation på værket »fortsat yderst alvorlig«. I den evakuerede 20 km-zone og den delvist affolkede 30 km-zone rapporteres om begyndende plyndringer af de titusinder af tomme boliger og bygninger. Et af problemerne med at sikre tilstrækkelig kontrol i det mennesketomme område er det store antal dosimetre, som politipatruljer nødvendigvis skal udstyres med, sagde Yukio Edani i går.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels Ole Sørensen

Tak for detaljeret update. Fortsat skræmmende!

a href="http://www.irsn.fr/FR/Documents/home.htm" target="_blank"> IRSN har 4.4. 2011 udgivet en note om virkningerne af det radioaktive udslip på havmiljøet.

Her er det korrekte link:

IRSN har udgivet en note om virkningerne af det radioaktive udslip på havmiljøet.