Hvid fosfor er et uhyggeligt våben

Menneskerettighedsorganisationer og militæreksperter mener, at hvid fosfor er et unødvendigt angrebsvåben i krigen mod Taleban, men ISAF fastholder, at det napalmlignende stof er et fuldt lovligt våben, som frit kan anvendes, så længe konventionerne overholdes
Udland
19. april 2011
Bomber af hvid fosfor minder om napalm. Det selvantænder ved kontakt med huden, klistrer sig fast og bliver ved med at brænde så længe, der er ilt. Resultatet er alvorlige kemiske forbrændinger, som meget let medfører døden.

Bomber af hvid fosfor minder om napalm. Det selvantænder ved kontakt med huden, klistrer sig fast og bliver ved med at brænde så længe, der er ilt. Resultatet er alvorlige kemiske forbrændinger, som meget let medfører døden.

Tom Hollyman

Den 28. juni 2008 får den franske ISAF-styrke Task Force Chimera i Kapisa-provinsen at vide fra en af sine spioner, at oprørerne forbereder et angreb på deres fremskudte lejr Forward Operating Base BSB Kutchbach. Franskmændene vurderer, at de er udsat for en umiddelbart forestående trussel, som giver dem ret til at gribe ind. De påkalder flystøtte og et F-15 kampfly med kodenavnet Dude 11 dukker op.

»Dude 11 støttede og affyrede 24 runder 120 mm hvid fosfor og 17 runder 120 mm ammunition« mod oprørerne. »Ingen tabsvurdering rapporteret.«

Sådan lyder et af de mange eksempler på brugen af hvid fosfor i krigen mod Taleban. Eksemplet er hentet fra de 14.841 efterretningsrapporter fra Afghanistan, som Information er i besiddelse af, og det hidtil hemmeligholdte materiale indeholder mange lignede eksempler, hvor ISAF tilsyneladende anvender hvid fosfor som angrebsvåben.

NATO's brug af det napalmlignende stof hvid fosfor i krigen mod Taleban er kontroversiel, fordi hvid fosfor er et af de såkaldte inhumane våben, som bl.a. Danmark afstår fra at anvende i beboede områder.

Ifølge krigens regler skal de krigsførende parter desuden afstå fra at anvende våben, der forårsager unødvendig lidelse. Og det mener bl.a. Røde Kors er tilfældet med hvid fosfor.

Hvid fosfor er et såkaldt brandvåben, hvis virkning minder om napalm.

Det selvantændende stof brænder ved kontakt med huden og vedbliver at brænde, så længe der er ilt. Stoffet er fedtopløsende og brænder derfor igennem til knoglerne og forårsager nogle uhyggelige sår, som breder sig og ikke vil læge. Af samme grund kan selv en mindre fosforforbrænding medføre døden.

Udbredt brug

De knap 15.000 efterretningsrapporter fra Afghanistan, som Information er i besiddelse af, viser, at hvid fosfor anvendes i langt større omfang end hidtil kendt. I langt de fleste tilfælde anvender koalitionsstyrkerne nogle få fosforgranater til oplysning af et krigsområde om natten, udlægning af røgslør i forbindelse med tilbagetrækning eller til markering af bombemål.

Men der er også adskillige logs, som tyder på, at det napalmlignende stof anvendes som angrebsvåben mod Taleban og deres allierede.

Blandt mere end 50 rapporter om hvid fosfor, som findes i det nye materiale er der eksempler på, at koalitionsstyrkerne skyder 20, 30 eller 50 runder fosforammunition direkte mod et enkelt oprørsmål.

Den 19. juni 2008 er et sådan eksempel. Her har amerikanske styrker i det østlige Afghanistan fået øje på en fjendtlig oprørsstilling.

»Som svar affyrede Task Force Eagle 30 gange 120 mm hvid fosfor på denne koordinat og smed to GBU 31 (bomber) i nærheden af samme koordinat,« hedder det i ISAF-rapport nummer #06-862.

Alt i alt indeholder det samlede materiale fra Afghanistan mere end 1.1oo rapporter, der viser brugen af hvid fosfor i ammunition som granater over artillerigranater til missiler og bomber over hele landet.

Brugen af hvid fosfor er ifølge logsene koncentreret i det østlige Afghanistan på grænsen til Pakistan, hvor krigen mod Taleban har været mest intensiv, men de militære indrapporteringer viser, at stoffet anvendes i hele landet, herunder også Helmand, hvor de danske styrker er indsat.

Kræver undersøgelse

Den omfattende brug af hvid fosfor bekymrer menneskerettighedsorganisationer, der mener, at brugen af det napalmlignende stof er problematisk i en krig, der ofte foregår i beboede områder som den Grønne Zone.

Peter Vedel Kessing, seniorforsker og folkeretsekspert ved Institut for Menneskerettigheder er en af dem, der mener, at hvid fosfor burde undgås.

»I det omfang, hvid fosfor anvendes direkte mod kombattanter i Afghanistan, kan der efter min vurdering være tale om unødvendig og overflødig skadevirkning i forhold til de opnåede militære mål,« siger han og gør opmærksom på, at stoffet ifølge Våbenkonventionens protokol tre, som bl.a. andre Danmark har underskrevet, ikke må anvendes i tætbefolkede områder.

»Hvis man bliver ramt af hvid fosfor, brænder man, og ilden er næsten umuligt at slukke. Spørgsmålet er, om det virkelig er nødvendigt,« siger han.

Amnesty International er enig.

»Som udgangspunkt er det ikke et våben, der er beregnet til at angribe fjendtlige styrker direkte, men snarere til at lyse nattehimlen op,« siger pressechef Ole Hoff-Lund og opfordrer til at nødvendigheden af at bruge det kontroversielle våben undersøges nærmere.

»Hvis man overhovedet kan tale om et umenneskeligt våben, så hører hvid fosfor til den kategori, fordi det efterlader offeret i ufattelige smerter. Derfor er det vigtigt, at forsvaret undersøger, hvordan og hvorfor ISAF anvender ammunition med hvid fosfor,« siger han.

Unødvendigt våben

John Hart, seniorforsker ved den anerkendte svenske tænketank SIPRI, forklarer, at hvid fosfor normalt anvendes til at markere et mål. Projektiler flyver i en bue, og hvis man affyrer hvid fosfor ammunition ind imellem den almindelige ammunition, bliver det nemmere at rette skydningen ind.

Han mener imidlertid ikke, at hvid fosfor er en militær nødvendighed, især ikke når det drejer sig om flybomber.

»Hvid fosfor i flybomber kan også have til formål at markere et bombemål, så piloterne ved, hvor de skal kaste deres bombelast, men med den nuværende målsøgningsteknologi burde det ikke være nødvendigt at bruge hvid fosfor,« siger John Hart, der er chef for SIPRIs Chemical and Biological Security Project.

Elizabeth Quintana fra tænketanken Royal United Services Institute bekræfter brugen af hvid fosfor, men er meget overrasket over at høre, at ISAF anvender fosfor som angrebsmiddel.

»Hvid fosfor anvendes normalt som middel til oplysning af kamppladsen og til at guide ild,« siger hun.

»Det er velkendt, at USA insisterer på retten til at anvende hvid fosfor som angrebsvåben, men på det punkt har de andre NATO-lande skrappere regler,« understreger Elizabeth Quintana, der er chef for RUSIs Air Power and Technology Programme. »I Afghanistan agerer de enkelte koalitionsmedlemmer under ISAF's paraply, men har samtidig nationale regler for magtanvendelse, herunder regler for brug af hvid fosfor,« siger hun og understreger, at det f.eks. betyder, at de britiske styrker i Afghanistan ikke må anvende hvid fosfor, mens USA i hvert fald tidligere har gjort det.«

Danske særregler

De nye dokumenter omfatter tilsyneladende ingen eksempler på, at danske styrker har anvendt hvid fosfor mod Taleban, men da de danske styrker kan optræde som FF (Friendly Forces) er det i en del tilfælde umuligt at afgøre de omtalte enheders nationalitet.

Hos Hærens Operative Kommando forsikrer militærjurist Rolf Verge, at de danske styrker i Afghanistan ikke anvender hvid fosfor til andet end lysgivning, røgslør og målmarkering, når de påkalder flyangreb.

»Fordelen ved at bruge hvid fosfor til målmarkering er, at det brænder rigtig længe og derfor markerer bombemålet på en signifikant måde,« siger han og understreger, at »hvid fosfor gerne må anvendes mod objekter, men ikke mod personer.«

»Det vil ikke være i overensstemmelse med det regelsæt, som de danske styrker følger. Man må generelt ikke bruge våben, der forårsager unødvendig lidelse, og det gør hvid fosfor. Hvis man får fosfor på sig, brænder det, og man kan ikke få det af. Det efterlader nogle meget uhyggelige sår,« siger Rolf Verge. »Reglerne for brug af hvid fosfor og andre inhumane våben er udarbejdet, fordi der må være en øvre grænse for barbariet.«

Om det er nødvendigt at anvende hvid fosfor, ønsker han ikke at forholde sig til, da der er tale om et militærfagligt spørgsmål.

Lovligt våben

I koalitionsstyrkernes hovedkvarter i Kabul bekræfter pressetalsmand Nicole R. Schwegman, at ISAF anvender hvid fosfor til forskellige formål, herunder også som angrebsvåben.

»Hvid fosfor er et lovligt våben, som primært anvendes til ikkebrandstiftende formål som oplysning, opklaringsmissioner og markering af bombemål,« siger hun og understreger, at al anvendelse af hvid fosfor sker i overensstemmelse med de generelle regler for væbnet konflikt. Det er dem, der bl.a. fastslår, at parterne ikke må anvende våben, der forårsager unødvendig skade.

I de tilfælde, hvor ISAF-styrkerne anvender hvid fosfor som angrebsvåben er der yderligere krav om at tage hensyn til civilbefolkningen, siger Nicole R. Schwegman.

»Når hvid fosfor anvendes som brandvåben, gælder de mere restriktive regler i Våbenkonventionens protokol tre, der lægger større vægt på at minimere civile skader,« siger hun og understreger, at ISAF i det hele taget »gør sig store anstrengelser for at beskytte civile i forbindelse med operationer.«

Protokol tre forbyder bl.a. brug af hvid fosfor mod civile og mod militære mål i tætbefolkede områder.

»Brugen af hvid fosfor som brandvåben mod militære mål i områder med tæt koncentration af civile er forbudt, med mindre det militære mål er klart adskilt fra de civile,« siger Christian Cardon De Lichtbuer fra Internationalt Røde Kors i Genève og understreger, at det under alle omstændigheder er forbudt at smide brandbomber fra fly i områder med en »koncentration af civile.«

Efterretninger fra Afghanistan

Information har fået adgang til 14.821 amerikanske efterretningsrapporter fra krigen i Afghanistan. Rapporterne er såkaldte threat reports – trusselsrapporter, som indeholder forskellige typer af efterretninger baseret på oplysninger fra kilder eller elektronisk overvågning.

De 14.821 efterretningsrapporter er en del af de såkaldte afghanske krigslogs, som whistleblower-netværket Wikileaks offentliggjorde i sommeren 2010. Ved den lejlighed valgte Wikileaks at tilbageholde de 14.821 efterretningsrapporter med den begrundelse at de indeholdt navne på spioner og informanter.

En håndfuld medier, heriblandt The Guardian, Der Spiegel og New York Times fik alligevel adgang til efterretningsrapporterne, men har også valgt ikke at offentliggøre dem i deres helhed.

Information offentliggør af samme grund kun de rapporter, som er relevante for vores journalistiske behandling af stoffet.

Seneste artikler

 • Leaked documents show NATO use of white phosphorous against Afghan insurgents

  19. april 2011
  International forces in Afghanistan have made extensive use of the napalm-like substance in everything from grenades to bombs – in spite of the fact that most of the war against the Taleban is fought in populated areas. Human rights groups caution that ISAF has a duty to protect civilians
 • Dokumentation: ISAF’s brug af hvid fosfor

  19. april 2011
  Her er nogle af de hidtil ukendte rapporter, hvor hvid fosfor tilsyneladende anvendes som angrebsvåben
 • NATO bruger hvid fosfor i krigen mod Taleban

  19. april 2011
  De internationale styrker i Afghanistan bruger det napalmlignende stof hvid fosfor i alt fra granater til flybomber i en krig, der som oftest udkæmpes i beboede områder. Menneskeretsorganisationer indskærper ISAF's pligt til at beskytte civilbefolkningen
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

»Reglerne for brug af hvid fosfor og andre inhumane våben er udarbejdet, fordi der må være en øvre grænse for barbariet.«

Så fik vi da slået fast, at USA er en barbarisk nation. Plus det lyder tvivlsomt reglerne er blevet overholdt, selvom jeg ikke vil bebrejde soldaterne noget, hvem ville ikke bruge hvad der var til rådighed, for ikke selv at ryge hjem i en kiste.

Jette Abildgaard

Jesper Wendt,

Saa vidt jeg forstaar paa artiklen er det NATO - og altsaa ikke udelukkende USA, men ogsaa vort land, der bruger dette afskyelige vaaben....

Lars R. Hansen

Information:"et F-15 kampfly med kodenavnet Dude 11 dukker op (...) Dude 11 støttede og affyrede 24 runder 120 mm hvid fosfor og 17 runder 120 mm ammunition mod oprørerne"

Mon dog - pågældende flytype har ikke sådanne ammunitionstyper - nuvel.

Brandvåben er et fuldt ud lovligt våben - der blot er belagt med en række begrænsninger i dets anvendelse - i Informations artikelserie blandes brandvåben sammen med anvendelsen af en række ammunition indeholdende hvid fosfor, der ikke er belagt med brandvåbes begrænsninger.

Og det at der er blevet anvendt "20, 30 eller 50 runder fosforammunition direkte mod et enkelt oprørsmål" antyder på ingen måde i sig selv, at anvendelsen har været konventionsstridig.

Henrik L Nielsen

Lars Hansen har ret i at i hvert fald f-15 c og e ikke er bevæbnet således. Deres kanon er en 20mm gatling.
De er til gengæl bevæbnet med aim-120 amram misiler, men det kan heller ikke være dette der henvises til da de ikke medfører så mange af gangen som påstået anvendt.

Kunne værer interessant om Information fulgte op med en forklaring på dette. Måske de er blevet snydt med dette kable?

Videre ville det bedre artiklen om Information rent faktisk kunne komme med eksempler på ulovlig brug af dette våben. Som Hansen siger er det ikke påvist i artiklen. Man kan diskutere våbnets existensberettigelse, men hvis det ikke har været misbrugt så falder artiklen her lidt igennem.

Mvh
Henrik

Lars R. Hansen

Henrik Nielsen

Efter uddraget at dømme - var det morterild fra FB Kutchbach, som Informations journalister på mystisk vis har fået til at blive til luftstøtte - hvis journalister havde bare en smule viden om de emner de skriver om ville sådanne fejl næppe opstå.

Og så er jeg i øvrigt enige i - at Information burde finde bare ét eksempel på konventionsstridig brug brandvåben i Afghanistan - når Information nu kører en artikelserie af, der forsøger at problematisere anvendelsen af brandvåben i Afghanistan.

Det burde ikke være være så svært.

Ja, selvfølgelig er der tale om støtte fra 120mm morterer. Det kan dårligt være andet!

Den eneste lighed mellem fosfor og napalm er iøvrigt, at begge dele brænder!

Men de skrivende journalister, krigsstartende/førende politikere med samt deres vælgere HAR jo netop heller ikke bare en smule viden om, hvad de har med at gøre, hvilket gør det om muligt endnu mere tvivlsomt, at overlade krigsførsel til dem end til generaler!

Og virkningen af at "belyse" med fosfor over hovedet på fjenden er helt sikkert upåklagelig og helt indenfor konventionerne.

Kunne nogen iøvrigt være venlig at definere et "humant våben"?

De konventionsbevidste feltherrer må jo ligge inde med et betydeligt arsenal af sådanne!?

Krig handler om at aflive sin fjende på så hurtig, effektiv og skræmmende en måde så at denne mister enten viljen eller evnen til at fortsætte kampen. Humane våben opnår hverken og kan ikke afslutte en krig - derfor bliver våben som hvidt fosfor brugt; ikke fordi at soldaterne er onde men fordi at det er et nødvendigt onde for at kunne vinde over sin fjende.

Jeg har selv oplevet fosforforbrændinger på min krop, min egen skyld efter leg med fosfor som var ekstremt smertefuldt som tog mellem 3-4 måneder før brandsårene var fuldt helede, og skulle jeg i en krig have valget mellem at blive udsat for et angreb med hvidt fosfor eller overgivelse ville jeg formentligt overgive mig hvis fjenden altså kommer fra en nation som jeg på forhånd ved vil overholde Genevekonventionerne omhandlende behandling af krigsfanger - hvis ikke må jeg tage chancen og håbe at min position er sikker nok....

Krig er ondt, acceptér det og kom videre så går det nemmere.

Jeg har tidligere skrevet den manglende varedeklaration, som Information savner i sin tilgang til disse telegrammer. Avisen har jublende over de gode varer slået al kritik fra, og serverer derfor halvfordøjede misforståelser - som denne artikel desværre er endnu et eksempel på.

Som andre har påpeget. passer ammunition og flytype ikke sammen - og det er faktisk heller ikke hvad der stod i kilden. Telegrammet melder, at "Dude 11 supported and they vollyed 24x 120mm WP", det står altså ikke at flyet leverede skytset, men blot "they". Dette ord må jo så også rumme landstyrkernes affyringer.

Det har jo så ikke megen betydning for selve historien, hvilken platform ISAF leverede WP fra, men det er desværre blot endnu et eksempel på at Informations journalister sjusker med disse telegrammer. Heldigvis kan vi jo kikke dem i kortene, men mine tidligere hjælpsomme kommentarer har desværre ikke fået dem til at hæve standarden...

ja det er noget sjusk. man kan næsten gå og undre sig over om mon hele artiklen kom i stand fordi en eller anden syntes det var godt at putte det positive spin på krigen at "som bl.a. Danmark afstår fra at anvende i beboede områder." - selv om lidt senere afholder vi os kun fra det i tæt beboede områder. Og måske er sandheden at vi endda ikke afholder os mere end de andre, men nu har vi da fået sagt noget pænt om os selv.

WP igangsætter da en forbrændingsprocces, men jeg syntes ikke at dette entydigt sætter det udenfor kategorien kemiske våben.

Da Saddam Husein brugte WP, omtalte amerikanerne det som kemisk krigsførelse.
kilde: http://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-intelligence-classif...

Filmen 'Fallujah - The Hidden Massacre' downloades på linket herunder. Den er ret relevant mht. emnet. Advarsel - stærke billeder.

http://www.informationclearinghouse.info/article10907.htm