Læger er blevet skydeskiver under Det Arabiske Forår

Lægestandens hævdvundne neutralitet bliver trådt under fode af regimer i Nordafrika og Mellemøsten, som angriber hospitaler og ambulancer og bortfører læger og sygeplejere. Alt sammen fordi behandling af sårede forbindes med sympati for deres sag
En såret mand bringes til Ras Lanuf Hospital i Misrata. Det libyske styre har flere gange invaderet og beskudt hospitaler under konflikten.

En såret mand bringes til Ras Lanuf Hospital i Misrata. Det libyske styre har flere gange invaderet og beskudt hospitaler under konflikten.

Marco Longari
29. april 2011

BOSTON - Regimers frontale angreb på læger, sygeplejere, ambulancer og sygehuse er blevet dramatisk optrappet under de nylige opstande i Mellemøsten og Nordafrika og har i flere tilfælde ikke noget fortilfælde i moderne historie.

Det siger den amerikanske organisation, Physicians for Human Rights, i en netop udgivet rapport om overgreb på læger og hospitalspersonale i Bahrain.

I Misrata, Libyen omringede og indtog regeringsstyrker i begyndelsen af april byens centralhospital, placerede snigskytter på taget, beskød ambulancer og hindrede læger i at komme sårede oprørere til undsætning.

I Syrien blev der 23. marts åbnet ild mod en ambulance i oprørsbyen Dara'a. Fire mennesker omkom. Regeringen beskyldte 'terrorister' for at stå bag, mens vidner med sympati for demonstrationerne i landet lagde ansvaret på sikkerhedsstyrker.

Så sent som i går forlød det fra Dara'a, der er sat i militær undtagelsestilstand, at byens eneste sygehus er blevet lukket af militæret. Wissam Tarif, leder af den syriske menneskeretsgruppe Insan, fortæller The New York Times, at læger anvender tøj og almindelige nåle på grund af knaphed på helt basalt medicinalt udstyr.

Beboere i den militært besatte syriske by tør ikke samle sårede op fra gaderne af frygt for snigskytter. Ingen vover sig til hospitalet under den formodning, at de vil blive arresteret og 'forsvundet', siger repræsentanten for Insan.

Systematisk

Det mønster, som tegner sig, minder i høj grad om overgreb på læger, sygeplejere og hospitaler i tidligere interne væbnede konflikter og borgerkrige.

»I Mellemøsten og Nordafrika virker det imidlertid mere intenst og systematisk,« siger Susanna Sirkin, vicedirektør i Physicians for Human Rights.

Bahrain er i flere henseender det hidtil groveste eksempel på en regerings direkte angreb på lægestanden i fredstid, hedder det i den amerikanske menneskeretsgruppes rapport.

»Det virkeligt foruroligende og enestående er, at der ikke finder en borgerkrig eller en væbnet konflikt sted i Bahrain. Demonstranterne var ikke bevæbnede. De udøvede blot deres ret til at forsamles frit under et styre, som næppe kan kaldes et diktatur,« fortæller Dr. Richard Sollom, vicedirektør i Physicians for Human Rights i Cambridge, Massachusetts.

Dr. Sollom indsamlede personligt data og vidneudsagn til rapporten på stedet.

Læger bortføres

I rapporten fortæller vidner, at sikkerhedsfolk brød ind i Salmaniya-hospitalet i landets hovedstad Manama og gennembankede læger og truede dem på livet, blot fordi de havde opfyldte deres etiske pligt til at behandle sårede demonstranter. Sygehuset blev endvidere omringet af militæret, hvilket fik sårede og slægtninge til at holde sig væk.

Endnu mere foruroligende har 30 læger og sygeplejere været i militær varetægt siden midten af marts måned, hedder det i en meddelelse i denne uge fra Amnesty International i London. Slægtninge har forgæves søgt at komme i kontakt med dem.

World Medical Association, der blev grundlagt lige efter Anden Verdenskrig, har i en udtalelse for nylig fordømt overgreb på læger og sygehuspersonale i Mellemøsten og Nordafrika. Organisationens regler pålægger stater at give læger adgang til patienter, sygehuse, medicin og udstyr og at beskytte dem under udførelse af deres arbejde.

87 lande er medlemmer af foreningen, dog ikke Bahrain, Libyen og Syrien.

Men alle FN's medlemslande er forpligtet af Haag- og Genève-konventionerne til at beskytte læger og sygeplejere i internationale konflikter såvel som i borgerkrige. I den sidstnævnte kategori falder Libyen. Syrien befinder sig mere i en gråzone, bl.a. fordi internationale medier uden adgang til landet ikke kan give et fyldestgørende billede af situationen i landet.

Konventionerne

Præsident Bashar al-Assads regering hævder, at den nedkæmper en væbnet opstand, og at snesevis af soldater er blevet dræbt. Denne beskrivelse passer til en væbnet konflikt, som er dækket ind af en tillægsprotokol til Genéve-konventionen, hvilket åbner mulighed for at sigte de ansvarlige for angreb på læger og sygehuse for krigsforbrydelser.

Syriske oppositionskilder afviser, at gadedemonstranterne er bevæbnede. Det svarer til en tilstand med civil uro i fredstid, hvor statslige overgreb falder under andre FN-konventioner som den mod tortur og en anden om politiske, sociale og økonomiske rettigheder.

Den alvorlige situation for lægestanden i Bahrain, siger dr. Sollom, hører klart under rubrikken menneskerettigheder og ikke krigsforbrydelser. Men problemet er, at disse FN-konventioner traditionelt er sværere at håndhæve end Haag og Genève.

»FN kan bringe krigsforbrydelser for den internationale straffedomstol. For Bahrains vedkommende er det næppe muligt. Her har vi brug for et internationalt pres på landets regering,« siger Dr. Sollom.

International kampagne

Physicians for Human Rights har sammen med en række andre organisationer, her-under den amerikanske lægeforening, i et brev opfordret Bahrains regering til at respektere menneskerettighedskonventioner og det universelle princip om lægers neutralitet i konflikter.

Disse organisationer arbejder også på at få Obama-regeringen og Kongressen til at lægge pres på styret i Bahrain, et tæt USA-allieret land i Den Persiske Golf.

»Det er forkasteligt, at USA's regering ikke har ytret et eneste kritisk ord i denne sag, når man erindrer, hvor stor vægt vi lægger på respekt for menneskerettighederne,« siger Dr. Sollom.

Den øjensynligt bedste mulighed for at styrke beskyttelsen af læger, sygeplejere og hospitaler i tidens konflikter ville være at engagere FN's Menneskerettighedsråd. Under sit årsmøde i Australien for to uger siden opfordrede World Medical Association FN's Generalforsamling til at oprette en stilling for en særlig rapportør, der skal indhente dokumentation for overgreb mod læger.

»Dette materiale skal tjene til at overveje sagsanlæg mod de ansvarlige,« hedder det i WMA's udtalelse.

Bliv opdateret med nyt om disse emner

Prøv Information gratis i 1 måned

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Fakta

Krigens historie er fyldt med eksempler på læger og sygeplejere, der blot opfylder deres pligt og forholder sig neutrale, men som af den ene eller anden side opfattes som sympatiserende med modstanderne. Her er nogle eksempler:
• Chile og Uruguay i 1970’erne: Læger, der havde behandlet torturofre, blev forfulgt af de militære regimer.
• El Salvador i 1980’erne: Begge sider i borgerkrigen anså læger og sygehuse for legitime militære mål.
• Jugoslavien, Somalia og Tjetjenien i 1990’erne: Ambulancer og sygehuse beskydes og soldater bortfører modstandere fra hospitaler.
• Zimbabwe i 2008: Soldater skyder på læger, der protesterer mod lukning af hospitaler i forbindelse med Mugabe-regimets morderiske kampagne mod politiske modstandere.
Læger uddannes til at forholde sig neutralt i konflikter og til at prioritere patienter i henhold til et umiddelbart behov for behandling. Andre hensyn, f.eks. klan- eller politisk tilhørsforhold, må ikke spille ind. At læger ofte antages at sympatisere med oprørere, ofre for tortur og repression, skyldes deres etiske oplæring. burch

Ajour: Uro i Mellemøsten

Syrien
Det lykkedes som ventet ikke Sikkerhedsrådet at nå til enighed om en fælles fordømmelse af volden i Syrien. Rusland argumenterede for, at også soldater har mistet livet under konfrontationer med demonstranter, og stormagten mener ikke, at situationen udgør en trussel mod verdensfreden. Kina og Indien efterspurgte »politisk dialog og en fredelig løsning på krisen«, men undlod at nævne en eventuel fordømmelse. Samtidig har over 200 medlemmer forladt det regerende Baathparti i protest mod volden, og også militæret viser nu tegn på splittelse. Ifølge Reuters har en gruppe soldater i byen Deraa nægtet at åbne ild mod demonstranter.
Den syriske menneskerettighedsgruppe Sawasiah har opjusteret antallet af døde.
»Vi har navnene på mindst 500 bekræftede dræbte,« skriver gruppen i en erklæring.
Fredag mødes EU-landenes ambassadører for at diskutere mulige sanktioner mod Syriens topfolk, som vil omfatte rejseforbud og indefrysning af aktiver. Også FN’s Menneskerettighedsråd har kaldt til hastemøde fredag for at vurdere situationen. Ritzau/AP

Libyen
Der har været intense kampe omkring havnen i Libyens tredjestørste by, Misrata. Gaddafis tropper har bombarderet havnen med russiske GRAD raketter, men nu det er lykkedes NATO og oprørerne at tvinge regeringstropperne så langt tilbage, at byen er uden for raketternes rækkevidde. Til gengæld fortæller en oprørsleder i byen, at mindst ét NATO-fly ved en fejl har angrebet og dræbt 12 oprørere og såret fem.
Der har også været kampe tæt ved grænsen til Tunesien og i byen Zintan sydvest for Tripoli, der var hjemsted for det første spæde oprør.
Samtidig kræver 61 stammeledere på tværs af Libyen nu Gaddafis afgang. Det sker i en fælles erklæring, som den franske akademiker og uofficielle talsmand for oprørerne, Bernard-Henri Levy, har offentliggjort i Paris. I USA har præsident Obama afsat 25 millioner dollar til Det Nationale Overgangsråd i Libyen, og samtidig har amerikanske firmaer fået tilladelse til at købe olie, gas og petroleum af Det Nationale Overgangsråd. AP/AFP

Bahrain
I Bahrain kan demonstranter se frem til hårde straffe for deltagelse i protesterne i februar og marts.
En militærdomstol har dømt fire mænd til døden for at have slået to politibetjente ihjel under den seneste tids protester mod regeringen. Derudover er tre andre blevet idømt livsvarigt fængsel. Alle de dømte er shiamuslimer.
Samtidig har regeringen løsladt 312 tilbageholdte demonstranter, som blev arresteret under protesterne sidste måned, men i over 400 andre sager om forseelser og kriminalitet i forbindelse med protesterne, risikerer demonstranter at blive dømt for alt fra underminering af statens sikkerhed til drab og sabotage. AP

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Brugerbillede for Troels Schmidt
Troels Schmidt

I forlængelse af og til støtte for Informations udlægning af begivenhederne under "Det Arabiske Forårr" - Se denne splinterny YouTube TV film om Bahrain:
The Ugly Face of US Interventions in Other Countries - You Cannot Bomb People to Sanity
- klik på:
http://www.youtube.com/watch?v=SjbwzudA7qU&playnext=1&list=PL25030E57F48...

Information skriver:
"Bahrain er i flere henseender det hidtil groveste eksempel på en regerings direkte angreb på lægestanden..."

»Det virkeligt foruroligende og enestående er, at der ikke finder en borgerkrig eller en væbnet konflikt sted i Bahrain. Demonstranterne var ikke bevæbnede. De udøvede blot deres ret til at forsamles frit under et styre, som næppe kan kaldes et diktatur..."
Troels Schmidt:
Og derfor er det nærliggende at netop de udenlandske, især Saudi Arabiske, tropper og eller sikkerhedsstyrker, står bag de overgreb som Bahrains regime ikke kan / vil udføre.
Information:
»Det er forkasteligt, at USA’s regering ikke har ytret et eneste kritisk ord i denne sag, når man erindrer, hvor stor vægt vi lægger på respekt for menneskerettighederne,« siger Dr. Sollom.

Troels Schmidt:
Se denne splinterny YouTube TV film om Bahrain:
The Ugly Face of US Interventions in Other Countries - You Cannot Bomb People to Sanity
- klik på:
http://www.youtube.com/watch?v=SjbwzudA7qU&playnext=1&list=PL25030E57F48...