Nyhed
Læsetid: 1 min.

NATO bruger hvid fosfor i stort omfang mod Taleban

NATO-koalitionen skyder med hvid fosfor i Afghanistan i langt større omfang, end det hidtil har været kendt. Flere efterretningsrapporter tyder på, at det napalmlignende stof bruges ulovligt som angrebsvåben. Også danske styrker har brugt hvid fosfor i beboede områder
Udland
19. april 2011

Nye lækkede efterretningsrapporter viser et overraskende stort forbrug af hvid fosfor i krigen mod Taleban. De knap 15.000 efterretningsrapporter fra koalitionen i Afghanistan, som Information er i besiddelse af, viser eksempler på, at NATO-koalitionens styrker (ISAF) har skudt 20, 30 og 50 runder af det napalmlignende stof mod ét enkelt oprørsmål.

Normalt bruges hvid fosfor til at oplyse et krigsområde om natten, udlægge røgslør eller markere et bombemål. Men der er adskillige efterretningsrapporter, som tyder på, at hvid fosfor anvendes som angrebsvåben mod Taleban og deres allierede. Ifølge FN's Våbenkonvention er bomber med hvid fosfor ulovlige at bruge i krig, når det sker i »tætbebyggede områder«, eller hvis der er risiko for at ramme civile.

Hvid fosfor som angreb

I en af de lækkede rapporter fremgår det, at amerikanske styrker 19. juni 2008 i det østlige Afghanistan har fået øje på en fjendtlig oprørsstilling mellem kl. 9.59 og 12.22 af-ghansk tid.

»Som svar affyrede Task Force Eagle 30 gange 120 mm hvid fosfor på denne koordinat og smed to GBU 31 (bomber) i nærheden af samme koordinat,« hedder det i ISAF-rapport #06-862. ISAF bekræfter brugen af fosfor som angrebsvåben, men afviser, at det bruges ulovligt.

Den omfattende brug af hvid fosfor bekymrer menneskerettighedsorganisationer, der mener, at det er problematisk i en krig, der ofte foregår i beboede områder som den Grønne Zone, hvor de danske soldater er udstationeret.

Peter Vedel Kessing, seniorforsker og folkeretsekspert ved Institut for Menneskerettigheder, mener, at det bør undgås: »I det omfang, hvid fosfor anvendes direkte mod kombattanter i Afghanistan, kan der efter min vurdering være tale om unødvendig og overflødig skadevirkning i forhold til de opnåede militære mål.«

De nye dokumenter omfatter også eksempler på, at danske styrker har anvendt hvid fosfor i beboede områder. Militærjurist Rolf Verge fra Hærens Operative Kommando bekræfter, at de danske styrker anvender hvid fosfor, men han forsikrer, at der udelukkende er tale om lovlige formål.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her