Læsetid: 4 min.

Populister kan tabe som regeringsparti

Populistpartiet Sannfinländerna er stormet ind i den finske Riksdag og kan nu for første gang se frem til ministertaburetter. Men den populistiske strategi kan give bagslag og betyde, at partiet hurtigt ryger ud igen
Den karakteristiske fronfigur for De Sande Finner, Timo Soini, skal ifølge eksperter træde varsomt, hvis hans parti skal have mulighed for at beholde den store vælgertilslutning og dermed de glade ansigter

Den karakteristiske fronfigur for De Sande Finner, Timo Soini, skal ifølge eksperter træde varsomt, hvis hans parti skal have mulighed for at beholde den store vælgertilslutning og dermed de glade ansigter

JONATHAN NACKSTRAND

20. april 2011

Det historiske Riksdagsvalg i Finland mangedoblede det populistiske parti Sannfinländernas mandater, og de fleste politiske kommentatorer i Finland er enige om, at partiet med den karismatiske Timo Soini i spidsen sandsynligvis bliver regeringsparti. Men ministerposterne er langt fra gratis for Timo Soini, der kan forvente at skulle opgive en række af partiets mærkesager. Det skyldes den stærke tradition i Finland for flertalsregeringer, forklarer Åsa Bengtsson, der er docent i statskundskab ved Åbo Akademi i Finland.

»Når man går med i en regering, der består af partier med mange forskellige opfattelser af, hvilken politik, der skal føres, må man samtidig gå med til en række kompromisser,« siger hun.

Og de mange kompromisser bliver en stor udfordring for partiet, vurderer Bengtsson.

»Timo Soini er meget populær, og alle lytter til ham, men hans medlemmer får svært ved at leve op til alt det, han lover. På den måde kommer de ikke til at indfri vælgernes forventninger. Derudover bliver arbejdet i Riksdagen hårdt, fordi de er så forskellige, og det bliver svært for Soini at holde sammen på partiet.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

En Finsk ven skrev "Sand-Finnerne er bange for fremmed kultur. Sand-finnerne tror det vil ødelægge Finland. Sand-finnerne konsumerer hver aften 8 timers Amerikansk fjensyn."

H.C. (Hans Christian) Ebbe

Ja, og de rigtige finner går jo også med kniv i støvlen... bortset fra det, så er jeg enig i artiklens indhold.

Flere af de nyvalgte for Sannfinländarna er tidligere medlemmer af "neo-nazi grupperingen" Suomen Sisu. Vurderingen af gruppen er ikke min, men Rigspolitiets under en dom ved Pressenævnet.

Chris Henriksen

Det er trist at populistiske partier på højrefløjen vinder frem flere steder i Europa, men der er nok en reaktion mod EU's fornægtelse af de suveræne stater. EU er desværre ikke så demokratisk, som man kunne ønske og afstanden til Bruxelles og Strassbourg føles lang for finner, balter og polakker. Jeg var sidste år i Ungarn, hvor et rent fascistisk parti er på fremmarch.
Måske er vi på vej tilbage til 30'erne? Jeg håber det dog ikke.

@Chris
Det er stensikkert det, der er ved at ske, spørgsmålet er bare hvordan en kommende fascistisk verdensorden kommer til at udarte sig. Jeg tror næppe på en genopførsel af KZ-lejrene, men jeg tror på at vedvarende chikane, etnisk opdeling og mere lukkede grænser (bl.a. som følge af eskalerende klimaforandringer, nu hvor verdenssamfundet snart er ved at opgive at finde en løsning) hører til fremtiden, hvor solidariteten mellem mennesker i samfundet mangler.

Det eneste der kan modvirke fascismen effektivt er nu engang opbygningen af revolutionære massebevægelser, men så længe dette ikke er på den politiske dagsorden, ser verdenen sort ud. Og vi skal slet ikke regne med at de borgerlige gider røre en finger for at modvirke antidemokratiske tendenser. Forslag til konkrete strategier: http://www.marxisme.dk/arkiv/sparks/aldrig/