Læsetid: 2 min.

Tunesien ligner et forbillede for forandring

Tunesien, som satte gang i det arabiske forår, er også det land, hvor protestbevægelsen har opnået de hidtil største politiske forandringer. Frygten for islamistisk magtovertagelse kan være ubegrundet, viser amerikansk forskning
20. april 2011

Tre måneder efter det arabiske forår sprang ud i Tunesien, har landet manifesteret sig som et af de frieste arabiske regimer. Det var her, at præsident Ben Ali som det første arabiske statsoverhoved flygtede fra magten, hidtil kun efterfulgt af Egyptens Hosni Mubarak.

Men i modsætning til Egypten, hvor militæret nu har sat sig tungt på magten, har Tunesien allerede i betydelig grad gjort sig fri fra de hidtidige magthavere. Ben Alis gamle herskende parti er blevet opløst, censuren er blevet ophævet sammen med Informationsministeriet, og sikkerhedspolitiet er blevet sendt hjem.

Derfor er Tunesien fortsat det mest interessante forbillede for forandring i Mellemøsten, mener professor Juan Cole fra University of Michigan.

»I Egypten ved folk godt, hvad de har opnået i Tunesien, og derfor kommer de med lignende krav,« siger Juan Cole i et interview med den anerkendte amerikanske tænketank Council on Foreign Relations.

»Der er ikke længere nogen, der blander sig i importen af skriftlige materialer udefra. Jeg tror ikke, der er nogen andre arabiske lande, der har samme grad af trykkefrihed. Selv i Libanon er der visse begrænsninger,« siger Juan Cole.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu