Nyhed
Læsetid: 3 min.

Chefen for Den Internationale Valutafond sigtet for seksuelle overgreb

IMF’s chef, Dominique Strauss-Kahn, blev i weekenden anklaget for voldtægtsforsøg mod en stuepige. Skandalen vil formentlig medføre hans afgang. Men hvad med hans position som uofficiel socialistisk favorit ved Frankrigs præsidentvalg i 2012?
IMF’s chef, Dominique Strauss-Kahn, blev i weekenden anklaget for voldtægtsforsøg mod en stuepige. Skandalen vil formentlig medføre hans afgang. Men hvad med hans position som uofficiel socialistisk favorit ved Frankrigs præsidentvalg i 2012?
Udland
16. maj 2011

WASHINGTON DC – Alle, der kender det mindste til Dominique Strauss-Kahn, fransk socialist og formand for Den Internationale Valutafond (IMF) i Washington, kender til hans ry som en uforbederlig skørtejæger. Hans kælenavn i Frankrig har, udover DSK, i årevis været ’den store forfører’ – hvilket i romancens fædreland er en titel, som mange kandiderer til, men som DSK har sat sig på uden problemer.

I Washington DC, hvor IMF har til huse, og hvor Strauss-Kahn nu bor med sin hustru, Anne Sinclair – en af Frankrigs mest respekterede nyhedsjournalister – står rygterne om hans libidinøse opførsel i kø. Hvilket kun blev forstærket efter en affære i 2008 med en gift ungarsk IMF-økonom. Hun endte med at forlade fonden; Strauss-Kahn undskyldte og beholdt sit job.

Favorit i 2012 – men nu?

I Paris er hans libido fast genstand for satire. I 2009 lavede den kendte radiovært Stéphane Guillon, der er vært på et populært morgenprogram på France Inter, en parodi på den 62-årige politiker, der var tæt på at koste Guillon jobbet:

»Radio France har taget ekstraordinære sikkerhedsforanstaltninger forud for besøget af DSK for ikke at vække det sovende uhyre. Fagforeningerne meddeler, at for at garantere sikkerheden for de kvindelige medarbejdere har ledelsen bedt dem om at være iført fuldt dækkende, helst lang og uerotisk beklædning.«

Men DSK har overlevet alt. Nye meningsmålinger viser, at den 62-årige politiker er eneste kandidat, der vil kunne slå præsident Nicolas Sarkozy ved det kommende præsidentvalg i 2012. Og det var ventet, at IMF-chefen inden for de nærmeste uger ville erklære sit kandidatur og træde tilbage fra sit nuværende job.

Spørgsmålet er, om den tidligere franske finansminister ikke er gået for vidt denne gang.

Anklagerne om, at han har forsøgt at voldtage en stuepige på luksushotellet Sofitel i New York, er alvorlige i sig selv. Men den spektakulære, hastige flugt til JFK-lufthavnen, hvor Dominique Strauss-Kahn i skyndingen glemte blandt andet en mobiltelefon, vidner om en mand i panik. Da politiet anholdt ham i et Air France-fly på vej til at lette mod Paris, var skandalen en realitet.

Information talte i går med flere franske ansatte i IMF. Ingen ville optræde med navn for at diskutere deres chefs fremtid. Men alle var enige om alvoren i anklagerne. En siger:

»Jeg kan ikke se, hvordan han kan overleve. Han er færdig i IMF. Bestyrelsen kan acceptere en fejl som den i 2008, men ikke en anklage om overfald og forsøg på voldtægt. Spørgsmålet er, om han også er ude af spillet om præsidentposten. Det kan komme an på udfaldet, men på den anden side vil han jo ikke engang kunne forlade USA, hvis han står anklaget i en straffesag, det kan tage år at få afgjort.«

Kilder tæt på politiet i New York fortæller til Information, at Strauss-Kahns pas er blevet inddraget, og at han kan løslades mod kaution.

IMF udnævnte allerede i går en midlertidig formand.

Skandalen kommer på et stærkt ubelejligt tidspunkt for valutafonden. Den globale økonomi er fortsat i dyb krise, og en valutafond uden ledelse vil stå svagere i de besværlige forhandlinger med Grækenland om nye låneordninger. Den franske socialist har nydt respekt som en formand, der har drejet valutafonden i en mindre strengt neoliberal retning, og det er sandsynligt, at der nu vil udbryde en magtkamp om besættelsen af topposten.

’Jeg ville stemme på ham’

Men én ting er IMF. Hvad med Frankrigs præsidentvalg næste år?

Den franske journalist Melissa Bounoua, der har et indgående kendskab til den politiske klasse i Paris, siger til The Guardian i, hvad man kunne kalde en klassisk fransk kommentar, når det gælder (køns)politik, at vælgerne kan »adskille skandaler fra politik«:

»Hans sexliv er for længst blevet folklore, men det vil ikke afholde de kvindelige vælgere fra at stemme på ham ved præsidentvalget ... jeg er ikke socialist, men jeg ville selv stemme på ham. Han var en succesrig finansminister og lokalpolitiker i Sarcelles, en af Paris’ fattigste forstæder, og han har været en uhyre effektiv og respekteret formand for IMF. Vi skal holde øje med ham, men ikke i hans soveværelse.«

anra@information.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

John Houbo Pedersen

Jamen han troede vel det var ok, efter Clinton er oralsex jo ikke sex iflg. amerikanere. LOL

Johannes Nielsen

Den sag stinker langt væk - jeg ville ikke blive overrasket hvis det viser sig at det påståede overgreb er iscenesat af politiske modstandere. Der skal jo ifølge artiklen blot en anklage af denne karakter til for at ødelægge mandens politiske fremtid...

Lars Poulsen

Den slags magtliderlige mænd på 'toppen' er alle de samme uanset hvilket parti de tilhører.

birte nyholm

Jeg er træt af at høre alle mulige kommentarer om franskmænds tolerance overfor politikeres elskerinder og sammenligninger med Mitterand, Clinton osv. Det drejer sig ikke om romancer, men om et voldeligt overgreb. At Anne Sinclair accepterer sin mands udfoldelser er en privat sag dem imellem, men hun burde ikke acceptere at manden er voldelig overfor en anden kvinde. Ud fra læsernes kommentarer ser jeg, at stuepigen bliver mistænkt for at være plantet, være med i et komplot whatever. Kvinden der passede sit arbejde har ikke vidst, at DSK stadig var på værelset og har sikkert været ligeglad med – eller uvidende om at han skulle være mere betydningsfuld end de andre gæster på luksushotellet.
Chefen på hotellet forsvarer hende mens medierne ikke bekymrer sig om hendes tilstand efter det chok hun har fået. Hun er ofret og bør bl.a. få en erstatning, læge/psykologhjælp mm.
Jeg er meget spændt på at se hvordan det amerikanske retssystem vil fungere. Kvinden er sort – altså nu må USA træde i karakter (for en gangs skyld). Bliver DSK frikendt kan racismeproblematikken komme op igen – det må dommerne tage højde for.
Vi kan ikke som venstreorienterede holde hånden under en voldelig politiker, der angriber en uskyldig arbejdstager. DSK er ikke værdig til at repræsentere socialisterne.

Tue Romanow

Let him fry! Hvis han ikke havde været chef for IMF, havde ingen været i tvivl...men når han nu er sådan en stor kanon, så må det jo absolut være et komplot! For en sort stuepige på et hotel har jo så absolut et stort motiv til at anklage DSK for den slags. Not!! Manden er en gammel gris, kort og godt og det er ikke første gang han har været i problemer på den konto.

Bjarne Hansen

Fransk radio: Strauss-Kahn har et alibi
16. maj 2011 17.06 Udland
Dominique Strauss-Kahn kan umuligt have forsøgt at voldtage en stuepige på et hotel i New York City, da han har et skudsikkert alibi, siger hans forsvarere til den franske radiokanal RMC.

Chefen for Den internationale valutafond, IMF, spiste således frokost med sin datter på en restaurant samtidig med, at voldtægtsforsøget skulle have fundet sted.

Ifølge IMF-chefens advokater, så forlod Strauss-Kahn hotellet omkring middag - en time før overfaldet skulle været sket. Inden han mødtes med sin datter, afleverede han sin nøgle til hotelværelset i hotellets reception.

Efter frokosten tog Dominique Strauss-Kahn en taxi direkte til New Yorks JFK-lufthavn - og vendte derfor aldrig tilbage til hotellet. Hans advokater siger til radiostationen, at de har både beviser og vidner, der bakker dette hændelsesforløb op.

Bjarne Hansen

Let him fry! Hvis han ikke havde været chef for IMF(Tue)

Nu er han jo også Præsidentkandidat for Socialisterne i Frankrig og er spået gode chancer for at vinde.
Der er kun to andre seriøse Kandidater, den ene hedder Le-Pen og den anden hedder Sarkozy, og sidstnævnte læner sig op af en masse restsager hvis ikke han bliver genvalgt, for så forsvinder hans Præsidentiale immunitet, Sarkozy er temmelig desperat, og iøvrigt kendt for urent trav.

Le-Pen er rendyrket Facist, så ham skal Europa ikke ønske sig som Frankrigs Præsident.

Tue Romanow

Min pointe er, at hvis man kan bevise, at han gjorde det han er blevet anholdt for, så skal der ikke tages hensyn til hans stilling som IMF-høvding eller som måske kommende præsident-kandidat i Frankrig. Hvis han har gjort det, så må han tage den straf som kommer.

Uden at jeg på nogen måde vil foregribe noget, men han har jo været i ilden før netop mht. hans håndtering af kvinder.

Sarkozy, Le Pen og Strauss-Kahn...Det er fandemig en køn forsamling! Vive la France!

Torben Arendal

TV2 NYHEDER KL. 9:00 MANDAG MORGEN

Hvordan ved Ulla Terkelsen d.d. at Dominique Strauss-Kahn er ”vel udrustede”?

Hvor debattørerne med sølvpapirshattene?

Nic Pedersen

Nu er det altså Le Pens datter, som stiller op i denne omgang!

Og jeg vil blande mig helt uden om franskmændenes valg, men nogle giver åbentbart deres foretrukne kandidat endog meget lang snor!?

Bjarne Hansen

Nu er det altså Le Pens datter, som stiller op i denne omgang!(Nic)

Nå ja men det er den samme Fascisme.
---------------------------------------------------------------------
At Kahn er udsat for et komplot lyder i dette tilfælde mere sandsynligt end at han lige skulle have presset "voldtægt af stuepige" ind i sin ellers overfyldte Timemannager.
Uanset hvad man mener om manden, så tror jeg ikke på at han er så åndsvag.

Det er også meget sigende at det netop er i USA at fælden klapper, hvor mødre kan blive fængslet og få tvangsfjernet deres børn bare de sætter ungen udenfor en butik i 5 min.

Fælden ville ikke kunne fungere nogen andre steder i hele verden(bortset fra Sverige), den kan kun fungere i et land hvor hysteriet konstant er oppe i det røde felt.

Er der nogen der f.eks. seriøst tror på Voldtægtsanklagen i mod Assange?...Nej vel.
Er hans troværdighed blevet smadret? Ja, totalt.

Sådan en fælde virker hver gang, uanset om man er skyldig eller ej så vil man til evig tid være sværtet.

Bjarne Hansen

Havde det været for bare 30 år siden, så havde Stuepigen fået en fyreseddel lige på stedet og så var der ikke sket mere ved det, uanset om hun var blevet voldtaget eller ej.

Så på den måde er det en god udvikling der er sket, voldtægt bliver taget lidt mere alvorligt(nogen gange), men det er så også blevet lettere at smadre en person som Kahn, eller en mandlig Pædagog som man ikke kan lide.

Nic Pedersen

Ja, det er virkelig en absurd historie, men når det kommer til konspirationer, tror jeg ikke at politiet i New York ville turde røre så stor en ping uden at være meget sikre i deres sag.
Det vil nok være meget skidt for karrieren, hvis sagen falder sammen!?