Nyhed
Læsetid: 2 min.

Danmark klar til at overlade Afghanistan til Taleban

Politikere mener, det er naturligt at give Taleban del i magten, når vi de danske soldater tager hjem fra Afghanistan. Det er prisen for varig fred, lyder det
Udland
6. maj 2011

Forsvarsordførerne på tværs af de politiske blokke er parat til at lukke Taleban tilbage i varmen, så de danske styrker kan trække sig ud af Afghanistan. Det er den eneste måde at skabe varig fred på, mener de Konservatives Helge Adam Møller.

»I en varig politisk løsning skal man inddrage flest mulig parter, også dem man har været i krig med. Det er det, der er mest holdbart,« siger han.

Efter Osama Bin Ladens død er man både i Frankrig og i USA begyndt at diskutere, om man kan trække sine styrker ud af Afghanistan hurtigere end planlagt ved at indgå en politisk aftale med Taleban. Den plan bakker de danske partier fuldt op om. SF's Holger K. Nielsen kalder Taleban »en meget ubehagelig bevægelse«, som man ikke kommer uden om.

»Det er vigtigt at tilskynde til en intern afghansk løsning, som indbefatter Taleban,« siger han.

Det samme siger Dansk Folkepartis Søren Espersen, der ikke er i tvivl om, at Taleban har et stort flertal af afghanerne bag sig

»Jeg tror ikke (præsident, red.) Karzai sidder ret mange minutter mere, når de allierede er ude af Afghanistan,« siger han.

Mens Danmark hidtil har haft kvinderettigheder som et af de væsentligste politiske mål for missionen i Afghanistan, har USA under præsident Obama fokuseret på det oprindelige mål med invasionen: at fjerne al-Qaeda. Derfor må Danmark også være indstillet på, at en eventuel fredsaftale ikke nødvendigvis bliver efter vores hoved, mener Holger K. Nielsen.

Hvad med kvinderne?

»Der er mange af dem, som støtter Karzai, der heller ikke er efter vores hoved. I det hele taget er der ikke særlig mange kræfter i Afghanistan, der er efter vores hoved,« siger han. Det vigtigste er, at krigen i Afghanistan har været med til at forhindre terrorangreb i USA og Europa de sidste mange år, mener Søren Espersen.

»Demokrati og kvinderettigheder er kommet som et biprodukt af selve det, der var ideen, da vi gik ind. Jeg mener, at missionen i Afghanistan har været en kolossal succes,« siger han.

Kun Helge Adam Møller har svært ved at forestille sig en fredsaftale med Taleban, der ikke indebærer en accept af pigeskoler.

»Det skal selvfølgelig være en aftale, som er acceptabel, der anerkender kvinders rettigheder, så piger kan gå i skole,« siger han. Reelt er Danmark dog tvunget til at følge efter USA og Storbritannien, siger Espersen.

»Vi er et lille land, militært. Vores deltagelse står og falder med USA og England, det kan vi lige så godt erkende,« siger han.

<\!s

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her