Læsetid: 5 min.

Efterretningspræsidenten

Præsident Obamas udenrigspolitiske profil er i stigende grad præget af hemmelige operationer, diplomati og en tæt integration af Pentagon og CIA’s arbejde. Væk er de unilaterale angrebskrige og pompøse udtalelser om ’mission accomplished’. Tiden vil vise, om Osama bin Ladens død vil give pote ved præsidentvalget i 2012
Præsident Obama vægter sit lands efterretningstjenesterne højt, og det var da også med deres fortjeneste, at missionen mod Osama bin Laden kunne lykkes. Senest har Obama udnævnt general David Petraeus (i midten) til ny chef for det centrale efterretningsagentur. Ny forsvarsminister og dermed øverste chef for Pentagon bliver til gengæld CIA's nuværende chef, Leon Panetta (til højre for Obama).

Præsident Obama vægter sit lands efterretningstjenesterne højt, og det var da også med deres fortjeneste, at missionen mod Osama bin Laden kunne lykkes. Senest har Obama udnævnt general David Petraeus (i midten) til ny chef for det centrale efterretningsagentur. Ny forsvarsminister og dermed øverste chef for Pentagon bliver til gengæld CIA's nuværende chef, Leon Panetta (til højre for Obama).

Doug Mills

Udland
3. maj 2011

WASHINGTON D.C. – For næsten fire år siden, 1. august 2007, gik en ung demokratisk præsidentkandidat på talerstolen i the Woodrow Wilson International Center i Washington DC. I talen erklærede politikeren, at han som præsident agtede at gennemføre ensidige militære operationer i Pakistan, hvis USA havde efterretningsoplysninger om »high-value terrorist charges«, uanset om »den pakistanske præsident var indforstået eller ej«.

Kandidaten var Barack Obama, og han blev prompte skarpt kritiseret af sin interne modstander, den daværende favorit til posten som demokratisk præsidentkandidat, Hillary Clinton, som kaldte senator Obama »uansvarlig, og ærligt talt naiv«. Fra en anden veteran, daværende senator Joe Biden, lød også kritik:

»Det er ikke sådan, man håndterer udfordringerne, man siger det ikke, man gør det. Det sidste, man ønsker at gøre som amerikansk præsident, er at annoncere til den pakistanske befolkning, at man planlægger at krænke deres territorium«.

Eksemplet med Woodrow Wilson-talen blev fremdraget af ABC News' erfarne korrespondent i Det Hvide Hus, Jake Tapper, i går. Tapper siger, at Obamas hensigt dengang var at iscenesætte sig selv som en »præsident, der agtede at stå for en kraftfuld udenrigspolitik, som ville beskytte USA mod terrorangreb, og som samtidig ville stille nye krav til Pakistan, hvis landet fortsat ønskede amerikansk støtte.« Samtidig sagde Obama – igen kraftigt ålet af Clinton for 'naivitet' – at han som præsident godt ville mødes med lande som Venezuela, Iran og Nord Korea uden forhåndsbetingelser for at diskutere udenrigspolitik.

Undercover

I dag må man konstatere, at Obamas tale var tæt på det profetiske. Som præsident fik den unge politiker ikke bare sine to kritikere – Clinton og Biden – med som de nærmeste støtter til sin udenrigs- og sikkerhedspolitik; han har også med imponerende konsekvens gennemført den varslede linje. Væk er de unilaterale stormangreb på udvalgte lande i »ondskabens akse«, i stedet ser vi multilaterale aktioner i dialog og samklang med allierede i tilfældet Libyen også med solid indledende støtte fra den arabiske verden. Men samtidig er antallet af hemmelige undercover-aktioner i flere lande og ubemandede droneangreb i særligt Pakistan – ofte uden tilladelse fra myndighederne eller koordinering med dem – steget drastisk under Barack Obamas præsidentskab.

Og præsidenten læner sig stadig tungere op ad sit nationale sikkerhedsråd og efterretningsverdenen uden koordinering med Kongressen, resten af regeringen eller sit eget partis ledelse.

100 procent amerikansk

Drabet på Osama bin Laden blev gennemført som en 100 procent amerikansk militæroperation, der ikke på forhånd blev koordineret med hverken den pakistanske regering/præsident eller den pakistanske efterretningstjeneste, ISI, som amerikanerne altid har mistænkt for at have skjulte Taleban-sympatiserende elementer. At pakistanerne efterfølgende fik tilbuddet om at erklære sig med i operationen, er en anden sag, der af amerikanske militære kilder i går blev set som et figenblad til Islamabad.

Efterretningskilder, der ønsker at forblive anonyme, fortæller til Information, at oplysningerne, der førte til den succesrige operationen i Abbottabad, er kommet i stand gennem et årelangt tophemmeligt samarbejde med pakistanske undercoveragenter, der har arbejdet for CIA.

Det er lykkedes for amerikanerne at infiltrere de såkaldte kurerer – mænd, som har bevæget sig ud og ind af den højsikrede villa i den pakistanske ferieby med fødevarer, vand og oplysningsmateriale – og det er gennem disse, boots on the ground, at præsidenten natten til lørdag kunne give ordren om den militære operation: et kombineret helikopterangreb med forstærkning på landjorden, der blev gennemført af specialtropperne Navy Seals og undercover-CIA-agenter.

Taktikken i Mellemøsten

Samme fremgangsmåde er pt. i brug i Libyen, hvor Obama ifølge talrige amerikanske medier har underskrevet en hemmelig præsidentiel ordre uden om Kongressen om at 'hjælpe' de libyske oprørere langt ud over det officielle samarbejde i NATO-regi og med USA's arabiske samarbejdspartnere om en no-fly zone og beskyttelse af civile.

Den hemmelige ordre indbefatter ifølge medierne igen en benyttelse af hemmelige undercoveragenter, om end den ifølge Informations oplysninger ikke – endnu – inkluderer en bevæbning af oprørerne.

Taktikken i Libyen følger i øvrigt den hemmelige Executive Order, som i september 2009 autoriserede amerikanske specialtropper til at udføre ordren om 'rekognosceringsmissioner' og til at opbygge efterretningsnetværk i hele Mellemøsten og Centralasien for at »penetrere, forstyrre, bekæmpe og ødelægge« militante grupper som al-Qaeda. En formulering, som præsident Obama ofte har anvendt således også i sin tale til nationen og verden om bin Ladens død i går.

Militarisering

Det Hvide Hus' talsmand, Jay Carney, har nægtet at besvare spørgsmål fra medierne om sagen. Carney siger, at »det for denne regering lige som for alle tidligere regeringer er sådan, at jeg ikke kommenterer på efterretningsanliggender.«

Man kan imidlertid konstatere, at det, The New York Times i sidste uge kaldte »militariseringen af CIA«, fortsætter med uhindret styrke under Obama, der lige har udnævnt den øverstkommanderende general i Afghanistan, David Petraeus, til ny chef for det centrale efterretningsagentur. Ny forsvarsminister og dermed øverste chef for Pentagon bliver til gengæld CIA's nuværende chef, Leon Panetta.

Oveni skal lægges, at den øverste direktør for alle USA's 16 efterretningstjenester (DNI) også er en pensioneret general, James Clapper. Men foreløbig giver integreringen af militær og efterretningsvirksomhed pote og er populær hen over hele det politiske spektrum. Demokraterne stod ikke uventet i kø for at prise deres handlekraftige præsident i går, men også republikanerne rakte, en smule modvilligt, ud efter roserne. Allerede natten til i går sagde Kongressens indflydelsesrige republikanske formand for The Homeland Security Committee, Pete King fra New York (hvis egen valgkreds blev hårdt ramt af 9/11-terrorangrebet), at præsidenten fortjener »full credit« for Osama bin Ladens endeligt.

Den tidligere vicepræsident Dick Cheney udsendte en erklæring, der både roste »præsident Obama, vor militær og vor efterretningstjeneste«. Og den tidligere præsident George W. Bush sendte lykønskninger til Obama i øvrigt samtidig med den republikanske præsidentkandidat og nuværende senator John McCain.

Er valgsejren hjemme?

Et andet spørgsmål, mange stillede sig i den amerikanske hovedstad i går, var, hvorvidt Obamas kæmpesejr i anti-terrorpolitikken kan veksles til point eller måske endda en sejr uden de store besværligheder ved præsidentvalget til næste år.

Spørgsmålet kan ikke besvares den amerikanske økonomi vil formentlig forsat veje tungest i vælgernes bevidsthed, men bin Ladens død vil med sikkerhed give Obama stærk medvind i meningsmålingerne.

Mange amerikanske medier mente i går, at verdens mest eftersøgte mands død »endelig giver amerikanerne noget at samles og glædes over«, som Associated Press skrev det:

»Tidspunktet kunne ikke være bedre for Obama, hvis meningsmålinger er elendige. Nu kan han gå i gang med sin genvalgskampagne med et kæmpe boost,« skrev nyhedsbureauet.

Den mulige valgkamps-gevinst er ikke Obama fremmed. Allerede i talen søndag nat bad han amerikanerne »tænke tilbage på den følelse af enhed, som dominerede i dagene efter 9/11 ... jeg ved, at den enhed af og til er smuldret. Men dagens bedrift bærer vidnesbyrd om vort lands storhed og det amerikanske folks viljestyrke,« lød det fra præsidenten.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Robert Kroll

Sikkerhedspolitikken ( med al dens "tju bang"") er selvfølgelig drøn vigtig og den mest "spændende" del af udenrigspolitikken.

Men på den lange bane , så er de dele af udenrigspolitikken, der omhandler handel/frihandel, nedbrydning af handelsbarrierer, markedsadgang for ulandenes produkter, valutapolitik, udvikling af internationale produkt standarder o s v meget mere vigtige (og komplicerede) , idet det er der, man skaber fremtidens levestandard og den globale velstandsfordeling - det er desværre bare uspændende (og svært) stof set fra et mediesynspunkt.

Søren Friis

God artikel. Et par betragtninger om Osama bin Ladens død og dens betydning for verdens sikkerhed og for "krigen mod terror" kan læses på Udenriget.dk her: http://www.udenriget.dk/?p=1031

Annegrethe Rasmussen

Tak til jer begge. Du har ret Robert. Og fint link Søren.

ルーネ マセン

Jeg synes at det er værd samtidig at nævne nogle af de valgløfter der IKKE er blevet indfriet:

USA ud af Irak. Der er stadig 50.000+ soldater der og de ser ikke ud til at skulle forlade landet-

Lukning af Guantanamo. Ikke sket.

Ingen detention uden retsforfølgelse. Obama har tværtimod gjort det legalt at snigmyrde Amerikanske statsborgere uden retsprocess ved terrormistanke.

Det er slående hvordan Obama har fulgt op på høgeløfterne men brudt alle dueløfter. Se DET er forandring man kan tro på, eller...?

morten helle

Annegrethe Rasmussen har du hørt at Dr. Steve Pieczenik er klar til at fortælle alt om 9/11 og vidne om hvem der stod bag, det bliver nu sjovt at høre på alle der troede på den officielle historie he he nu ruller der snart hoveder :)

morten helle

Who is Dr. Steve Pieczenik

http://www.stevepieczenik.com/bio.htm

søren jensen

Du har ret Morten

Top US Government Insider: Bin Laden Died In
2001, 9/11 A False Flag

Former Deputy Assistant Secretary of State under three different administrations Steve R. Pieczenik says he is prepared to tell a federal grand jury the name of a top general who told him directly 9/11 was a false flag attack

http://www.prisonplanet.com/top-us-government-insider-bin-laden-died-in-...

Poul Ottesen

Alex Jones, det er ham der der citerer folk ude af sammenhængen og udelader de ting der ikke lige passer ind i hans kram ikke ?

Et godt råd :
Lad være med at linke til ham, gå til kilden i stedet .
Prøv at søge på Fransesco Cossiga på et af Alex Jones sites, den der historie hvor han angiveligt siger at alle ved 9/11 var et inside-job .
Find så den fulde artikel fra Corriere della Sera og døm selv hvor elendig en journalist han også kan være . Og lad så være med at sælge skindet før bjørnen er skudt. Specielt Alex Jones bjørne !

John Jensen

@Poul
"Lad være med at linke til ham, gå til kilden i stedet"

God ide, har du overvejet at koncentrere dig om kilden selv?
Undersøg hvem Steve R. Pieczenik, og hør hvad han siger, istedet for at skyde budbringeren.

Alexander Carolinus

Denne politik er Zbigniew Brzezinskis varemærke http://en.wikipedia.org/wiki/Zbigniew_Brzezinski

joan nielsen

faldt over dette de nye bin laden video bevis spin eller hvad man vil kalde det

http://www.infowars.com/hoax-white-house-claims-4-year-old-bin-laden-tap...