Læsetid: 3 min.

EU-dom: Italien må ikke fængsle immigranter

I Italien kan udlændinge uden opholdstilladelse straffes med fængsel i op til fire år. Det er i modstrid med bestræbelserne på at føre en effektiv hjemsendelsespolitik i EU, vurderer EU-Domstolen i Luxembourg
Voldsomme bølger rammer en båd med 192 flygtninge fra Libyen nær Siciliens kyst. To kvinder fra båden blev dræbt mod klipperne, da båden stødte på et rev i hård sø. De mange passagerer blev tvunget til selv at svømme i land, mens italienske carabinierier forsøgte at hjælpe så mange som muligt af de libyske flygtninge 
 sikkert i land.

Voldsomme bølger rammer en båd med 192 flygtninge fra Libyen nær Siciliens kyst. To kvinder fra båden blev dræbt mod klipperne, da båden stødte på et rev i hård sø. De mange passagerer blev tvunget til selv at svømme i land, mens italienske carabinierier forsøgte at hjælpe så mange som muligt af de libyske flygtninge
sikkert i land.

FRANCO LANNINO -S.GABRIELE

2. maj 2011

I december 2010 blev Hassen El Dridi idømt et års fængsel ved retten i den norditalienske by Trento. Den 44-årige algerier er en af de 3.118 personer, som er fængslet for at være illegal indvandrer i Italien. Det straffes med fra et til fire års fængsel.

Men torsdag fik Hassen El Dridi medhold ved EU-Domstolen i Luxembourg, som vurderer, at denne del af den italienske regerings såkaldte sikkerhedspakke fra 2009 er i strid med EU's direktiver.

Ifølge dommerne kan loven om fængselsstraffe til immigranter, der ikke forlader italiensk territorium efter en udvisning, »kompromittere virkeliggørelsen af en effektiv udvisnings- og repatrieringspolitik, som er i overensstemmelse med grundlæggende rettigheder«.

Dommen var ingen overraskelse. Flere af den italienske regerings udlændingepolitiske tiltag er allerede blevet dumpet: F.eks. reglen om, at en illegal indvandrer, som blev kendt skyldig i en overtrædelse af straffeloven, skulle straffes hårdere end italienske borgere og udlændinge med opholdstilladelse.

Den italienske forfatningsdomstol vurderede i juli 2010, at denne regel var »diskriminerende«. Et lovgivningstiltag, som skulle åbne mulighed for systematisk indsamling af fingeraftryk blandt romaer, både børn og voksne, er også blevet underkendt. Efter at Italiens bilaterale hjemsendelsesaftaler med Tunesien, Egypten og Libyen er blevet annulleret af omvæltningerne i Nordafrika, står reglen om, at indvandrere kan idømmes bødestraffe på op til 75.000 kr. for ikke at være i besiddelse af en gyldig opholdstilladelse, tilbage som den sidste rest af Berlusconi-regeringens udlændingepolitik:

»Det er ingen forbrydelse at være immigrant. Dommen går i den rigtige retning,« udtaler den katolske græsrodsorganisation Comunità di Sant'Egidio.

Demagogisk lovgivning

»Det er en demagogisk og ineffektiv lov, som kun øger mængden af ubehandlede sager ved domstolene og forværrer situationen i de overfyldte fængsler,« udtaler Benedetto Della Vedova fra centrumhøjre-partiet Futuro e Liberta per l'Italia (Fremtid Og Frihed For Italien, red.).

Indenrigsminister Roberto Maroni fra det norditalienske separatistparti Lega Nord kritiserer dommen:

»Afkriminaliseringen af denne forbrydelse og EU's direktiver om repatriering risikerer at gøre det praktisk umuligt at gennemføre udvisninger« siger ministeren, som mener, at EU er efter Italien:

»Jeg ville godt vide, hvorfor det altid er Italien og kun Italien.«

Men Italien har aldrig ført en konsekvent udvisningspolitik. I 2009 blev kun 34 pct. af de 52.000 indvandrere, som blev anholdt uden opholdstilladelse, hjemsendt.

Derfor valgte Berlusconi-regeringen at stramme lovgivningen med en række tiltag, som dog primært skulle virke præventivt i forhold til illegal indvandring. Det har dog ikke gjort indtryk på de mange nordafrikanere, der i de seneste måneder har krydset Middelhavet. Derfor har den italienske regering følt sig tvunget til at give midlertidige opholdstilladelser til mindst 8.000 af de omkring 25.000 immigranter, som er ankommet fra Tunesien siden revolutionen i januar.

Det giver i teorien tuneserne mulighed for at cirkulere frit i Schengen-området i tre måneder, hvilket har skabt spændinger mellem Italien og nabolandet Frankrig, som en kort overgang valgte at lukke grænseovergangen ved Côte d'Azur.

Men i sidste uge blev Frankrig og Italien enige om at opfordre til en reform af Schengen-aftalen, så der bliver øget mulighed for at genindføre kontrollen ved EU's indre grænser.

Ifølge Gad Lerner, tv-vært og politisk kommentator ved dagbladet La Repubblica, viser dommen, at protestpartiet Lega Nord ikke kan regere:

»Lega Nord tror, at man både kan råbe og lovgive, men er ude af stand til at lovgive effektivt. Partiet ser med misundelse på statsapparaterne i vores nabolande, som er mere effektive og konsekvente i udvisningssager, men ignorerer samtidig disse landes integrationsprogrammer og menneskerettighedskultur.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu