Læsetid: 3 min.

Georgisk oppostion vil vælte præsidenten onsdag

Oppositionen i Georgien sætter hårdt mod hårdt og kræver præsident Mikel Saakasjvilis af-gang. Nu. Han har frist til i morgen, siger oppositionslederen Nino Burdsjanadze til Information
24. maj 2011

»Misha must leave!« står der på plakaterne under de seneste dages demonstrationer imod 'Misha' alias Georgiens præsident Mikael Saakasjvili. Hans farligste modstander er den magtfulde tidligere formand for parlamentet, den lille og tilsyneladende svage kvinde, Nino Burdsjanadze. Men det er kun tilsyneladende, Nino Burdsjanadze er en af de mest sandsynlige kommende præsidenter i den plagede kaukasiske stat. Hun styrer den revolution, som, siger hun, er i fuld gang. Over telefonen fra en larmende demonstration i hovedstaden Tbilisi, nærmest råber hun til Information:

»Vi vil vælte Saakasjvilis regime på onsdag, for han har gjort alt det modsatte af, hvad han lovede. Han har indført et autoritært bolsjevikisk styre, der undertrykker oppositionen, Georgien er i dag et land uden et demokratisk system, uden retfærdige domstole, uden lov og orden. Det bør I i Vesten forstå, for det er jer, der har bragt ham til magten«.

Titusinder af vrede georgiere har i weekenden og stadig i går gennemført demonstrationer ud for en tv-station i hovedstaden Tbilisi og i flere andre byer i den lille kaukasiske stat Georgien.

Kravet er, at præsident Mikael Saakasjvili og hans regering skal gå af.

Saakasjvilis fejl

Oppositionen hævder, at Saakasjvilis styre er gennemkorrupt, svækker demokratiet, svindler ved valg, og slår brutalt ned på enhver modstander. Arbejdsløsheden er konstant voksende, og fattigdommen griber om sig i det lille land, hvor den amerikansk-opdragede og amerikansk støttede Saakasjvili kom til magten ved den såkaldte Rosenrevolution i 2004, der bragte den tidligere sovjetiske udenrigsminister Eduard Sjevardnadze til fald.

Saakasjvili svor, at han ville bringe de oprøske løsrivelsesrepublikker Abkhazien, Adjarien og Sydossetien tilbage i den georgiske fold, men fejlede katastrofalt, da han gav ordre til at angribe Sydossetien, hvorefter russiske tropper greb ind i 2008 til støtte for den prorussiske region. Det førte til Ruslands anerkendelse af Abkhazien og Sydossetien som selvstændige stater.

Saakasjvilis styre har et endda meget anstrengt forhold til den store nabo, især fordi den ofte uforudsigelige præsident læner sig meget op ad USA, Nato og EU.

Han ønsker georgisk medlemskab af både NATO og EU, hvilket har frembragt raseri i Moskva. Det er således en udbredt opfattelse i Rusland, at Rosenrevolutionen var iscenesat og betalt af USA, ligesom de tilsvarende revolutioner i Ukraine, Kirgistan og Serbien. Derfor er der i disse dage da også mange rygter fremme i både russiske og georgiske medier om, at de nuværende demonstrationer imod Saakasjvilis styre er betalt og iscenesat af Moskva. Ruslands præsident Medvedev har også gjort det klart for enhver, at »vi er villige til at normalisere forholdet til Georgien, så snart landet har fået en ny ledelse«.

Onsdag er skæbnedag

Siden krigen i 2008 har Georgien været plaget af politisk uro og økonomisk krise, som har fået mange til at vende sig imod Saakasjvili, bl.a. Nino Burdsjanadze, som går ind for demokratiske og økonomiske reformer, fortsatte tilnærmelser til Vesten, men også for et godt og pragmatisk forhold til Moskva.

»Vi gennemfører denne revolution med folket bag os. Og vi gennemfører den uden brug af vold, fuldstændig i overensstemmelse med forfatningen,« siger Burdsjanadze over telefonen. »Hvis der er nogen, der overtræder forfatningen, så er det Saakajsvilis regime, der har arresteret hundredvis af demonstranter og lagt alle mulige hindringer ud for at stoppe oppositionen fra at gennemføre lovlige protester. Men på onsdag er det slut. Det ved Saakasjvili godt. Han og hans korrupte styre ved, at folket ikke længere vil acceptere hans katastrofale styre, som har ført til, at vi har mistet 25 pct af landet, og at flertallet af befolkningen lever i dyb fattigdom. Saakasjvili og hans støtter er så bange for den trussel, som vi udgør, at han muligvis er villig til at sætte hæren ind imod os, men jeg tror ikke, at hæren vil adlyde ham. Det får vi at se på onsdag,« råber en hæs Burdsjanadze.»Revolutionen er allerede begyndt, og det er ikke os, der har fremprovokeret den, men de georgiske myndigheder,« tilføjer hun.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Claus Oreskov

Orkestreringen af den nye politiske udvikling i Georgien, peger med alle genkendelige tegn, på Washington D.C. Det er ikke første gang, USA erstatter en marionet regering, et sted i verden med, en anden!
Allerede for 3 år siden talte diplomater i Washington D.C. om at udskifte Saakasjvili. USA har brug for nyttige idioter – men Saakasjvili var ledt for meget af en idiot.