Analyse
Læsetid: 3 min.

Det grønne græs i Abyei

Om halvanden måned bliver Sydsudan officielt et selvstændigt land. Men åbne kampe om kvæg- og oliebyen Abyei truer nu med at kaste de to dele af Sudan ud i en ny krig, ingen af dem egentlig burde være interesseret i
Udland
26. maj 2011

»Nylig regn har fået græsset til at gro og floden til at svulme. Det er en invitation til Misseriya-stammens hyrder til at bringe deres kvæg herned og græsse. Det betyder ballade.«

Bemærkningen kom fra en lokal bonde til FN's nyhedstjeneste IRIN i en landsby nær grænsebyen Abyei forud for januars selvstændighedsafstemning for Sydsudan. Det var en profetisk udtalelse, for siden da er bondens grønne græs med stor sandsynlighed blevet tromlet ned adskillige gange af soldater fra både Nord- og Sydsudan, som Abyei ligger på skæringspunktet mellem.

I sidste uge gik sydsudanesiske tropper således til angreb på soldater fra Nordsudan nær byen. I weekenden svarede Nordsudans leder, Omar al-Bashir, igen ved at lade sine soldater angribe og indtage den ombejlede grænseby Abyei. I et stort og koordineret angreb med tanks og flystøtte blev størstedelen af byens omkring 20.000 beboere jaget på flugt, og det fik den sydsudanske regering til at udtale, at de betragtede handlingen som en krigserklæring.

Den langvarige konflikt mellem de Nord og Syssudan burde ellers være løst med selvstændighedsafstemningen i januar, der med næsten 99 procents flertal afgjorde, at Sydsudan skulle være selvstændigt. Afstemningen blev anerkendt af Nordsudans styre i hovedstaden Khartoum, og den 9. juli bliver Sydsudan officielt et selvstændigt land.

Olierigdomme

Striden om grænsebyen Abyei har imidlertid stået i vejen for en afspænding af forholdet mellem Nord- og Sydsudan. Beslutningen om, hvorvidt Abyei skal høre til Syd- eller Nordsudan, blev udskudt til en delikat forhandling, som siden er blevet fulgt med ængstelse både internt i de to lande og eksternt i nabolandene, der på den ene eller anden måde har været indblandet i konflikten i Afrikas største land. og som har oplevet stor destabilitet som følge af krigen.

Abyei ligger på grænsen mellem nord og syd og området omkring byen gemmer både på olie og på to stammer, der har sit hjemsted i hvert land; dinkaerne, der dominerer regeringen i Sydsudan, og den nordlige nomadestamme misseriya. Misseriyastammen fører deres kvæg til Abyei et af de første grønne områder syd for Khartoum en del af året, og betragtes af mange som Khartoums fortrop i det vigtige grænseområde.

Fra intenational side har der primært været fokus på oliespørgsmålet, som er vitalt for begge lande. Men stammespørgsmålet har også en betydning. Det har sin egen dynamik, men er også nemt at manipulere med.

Særligt Sydsudan og til dels også Nordsudan er et sammensurium af stammer med helt egne agendaer, som kun delvist er kontrolleret af centralstyret i det gigantiske land. Særligt i Sydsudan har et kludetæppe af små konflikter mellem grupperne gjort landet meget svært at regere og med jævne mellemrum fået små konflikter til at eskalere ud af kontrol.

Farligt spil

I Abyei er der større interesser på spil; olie, territorium, grænsedragning og i sidste ende en endelig separation fra Sydsudan. Både de sydsudanske ledere og Nordsudans leder, Omar al-Bashir, er kommet med definitive og bombastiske udtalelser om deres ret til området. Blandt andet har Bashir udtalt, at hvis ikke »stemmeboksene ville afgøre retten til Abyei, vil bokse med ammunition gøre det«.

I sidste ende har ingen af parterne dog nogen særlig interesse i en åben konflikt; Sydsudan er fattigt og travlt optaget af at etablere en egentlig stat, mens Omar al-Bashir, som tjener sine penge på olien i grænselandet, allerede har mistet Sydsudan og frygter, at hele hans land vil kunne falde fra hinanden i en åben konflikt, som sandsynligvis også vil brede sig til det rumlende Darfur.

I denne omgang har de nordsudanske myndigheder sagt, at deres omkring 5.000 soldater i byen vil trække sig tilbage, når de er sikre på, at der ikke er nogen 'elementer' tilbage fra den sydsudanske hær, SPLA.

Det er imidlertid et farligt spil med musklerne, begge parter har bevæget sig ind på. Og ingen iagttagere tør rigtigt spå om, hvad situationen i Abyei i sidste ende kan ende med.

Sudan-kenderen John Prendergast sagde i forbindelse med erobringen af byen, at »skud hurtigt vil kunne høres over hele Sudan, hvis ikke situationen deeskaleres«, og så meget kan de fleste nok blive enige om.

I ledelsen i de to lande ved man ganske givet heller ikke, om en væbnet konfrontation kan undgås, og der er en reel risiko for, at deres kamp om Abyei kan udløse en konflikt, ingen af dem kan styre. Oddsene for, at det grønne græs i Abyei bliver trampet ned igen inden for en nær fremtid, er høje.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her