Læsetid: 2 min.

Manden der slap terroren løs

For mange, der oplevede krigen i Bosnien, var den serbiske partisansøn Ratko Mladic slagteren over dem alle, og han var på hærens lønningsliste mange år efter borgerkrigen. Datteren tog sit eget liv, efter det gik op for hende, hvad faderen havde bedrevet
Ratko Mladic, der tog komman°©doen over den serbiske h©°r under borgerkrigen.

Ratko Mladic, der tog komman°©doen over den serbiske h©°r under borgerkrigen.

27. maj 2011

Et af de billeder, der brænder stærkest igennem fra krigen i Bosnien, er skræmte muslimske mænd fra byen Srebrenica, der får cigaretter af general Ratko Mladic. Han forsikrer dem om, at der ikke vil ske dem noget.

»Stoler I ikke på mig,« lyder hans påtagede forundring uden at han venter svar.

Kort efter føres mellem 7.000 og 8.000 drenge og mænd ud af Srebrenica, henrettes og kastes i massegrave. Ordren kom fra Mladic, den militære øverstkommanderende for de bosniske serbere.

For mange, der oplevede krigen i Bosnien fra 1992 til 1995, var Mladic slagteren over dem alle. Han stod bag den nådesløse belejring af Sarajevo, hvor han sendte sine snigskytter ud for at sprede rædsel i den bosniske hovedstad. 10.000 mistede livet.

Mladic var den serbiske nationalist over dem alle. Han stammer fra det sydlige Bosnien, hvor han blev født den 12. marts 1942 i en bosnisk-serbisk landsby. Faderen var militærmand og partisan og døde under et angreb mod kroatiske fascister i 1945.

Sønnen fulgte i faderens fodspor. Som ung kom han på et jugoslavisk officersakademi og steg over de næste årtier i graderne.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu