Læsetid: 6 min.

Milde domme over Rwandas generaler

Fire af de højest placerede generaler i Rwandas hær blev i går idømt mellem 11 og 30 års fængsel for deres ansvar for blodudgydelserne i 1994. 'Massedrabene har aldrig fundet sted,' sagde den tidligere hærchef Augustin Bizimungu til Information, umiddelbart efter han havde modtaget sin straf
Op mod 800.000 tutsier og moderate hutuer blev dræbt under folkemordet i Rwanda i 1994. Efterfølgende er også Rwandas tutsier blevet beskyldt for at have begået massakrer mod hutuer. Men krigsforbryder-tribunalet ser alene på hutuernes massakrer, og det møder kritik.

Op mod 800.000 tutsier og moderate hutuer blev dræbt under folkemordet i Rwanda i 1994. Efterfølgende er også Rwandas tutsier blevet beskyldt for at have begået massakrer mod hutuer. Men krigsforbryder-tribunalet ser alene på hutuernes massakrer, og det møder kritik.

Enric Marti

18. maj 2011

ARUSHA, TANZANIA – De blev alle dømt for de værst tænkelige forbrydelser mod menneskeheden, de fire militærfolk, som i går modtog dom for deres rolle under folkedrabet i Rwanda i 1994.

Yderst på anklagebænken sad den ‘danske’ krigsforbryder, kaptajn Innocent Sagahutu, ved siden af ham sad den tidligere øverstbefalende for Rwandas hær, Augustin Bizimungu, og på næste plads sad Augustin Ndindiliyimana, tidligere chef for det nationale gendarmkorps. Den fjerde tiltalte, Francois-Xavier Nzuwonemeye, leder af kampbataljonen RECCE, valgte at udeblive, mens den femte sigtede i sagen, Protais Mpiranya fortsat er på fri fod.

Dommen blev læst op i den tætpakkede sal i Det Internationale Krigsforbrydertribunal for Rwanda, ICTR’s, bygninger i det nordlige Tanzania foran de kappeklædte forsvarere og anklagere, som alle så ud til at holde vejret af spænding.

Domsafsigelsen i den såkaldte Military II-sag er nemlig en milepæl i en af de mest omfattende internationale retssager i nyere tid.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Allan Bartroff

'Da Information rejser det grundlæggende spørgsmål, om tribunalet har overvejet at efterforske, om der er andre end hutuerne, som kunne have været medvirkende til folkedrabet i Rwanda'

- hvis det (og det synes at være vinklingen i Informations beskrivelse af retssagen -) er så åbenbart, at folkemordet i virkelighden er et internationatl (=amerikansk) komplot for at USA kunne erobre Rwanda og de anklagede for folkemord, så nærmest er uskyldige (jf. påstanden om der ikke er tale om et folkemod), hvis det er andet end dårlige undskyldninger hhv. rablende konspirationsteori, så skylder journalisten altså at redegører nærmere for det.

Ellers lander artiklen i bunken med 'i virkelighden er det jødernes skyld at tyskerne blev nødt til..' osv

Og jeg har ingen særlig viden om/interesse for Rwanda -.anden end modvilje mod at se konspirationsteorier bliver brugt som undskylding for at slå ret mange menensker ihjel på ret ubehagelige møåder (husker bl..a . Kyrøs reportager i Weekendavisen).

Og ja: jeg har læst at der var stærke fransk/belgiske intereresser som var bekymrede for at det 'frankofone'' Arika er ved at blive mindre pga at engelsk vinder frem, men det viser ikke andet end disse kræfter støttede hutuer.

Så gerne en forklaring/uddybning...