Nyhed
Læsetid: 2 min.

Militært retsopgør efter sekterisk vold

Efter voldsomt sammenstød mellem islamister og koptere i Egypten bliver 190 stillet for militærdomstol. Egypten lover at slå hårdt ned på religiøse uroligheder
Udland
9. maj 2011

Egyptens regering skærper sikkerheden ved kirker og strammer lovene om angreb mod religiøse steder efter nye blodige sammenstød mellem muslimer og kristne i hovedstaden, Kairo.

Justitsminister Mohamed el-Guindy siger efter et krisemøde i går, at regeringen har besluttet at tage antiterrorlovgivning i brug for at give politiet de nødvendige ressourcer til at forhindre sammenstød mellem religiøse grupper.

Mindst 12 mennesker blev dræbt og 232 såret, da omkring 500 salafistiske muslimer lørdag aften gik til angreb på den koptiske St. Mena Kirke i Kairos Imbaba-distrikt. De ville befri en kvinde, som de hævdede blev tilbageholdt mod sin vilje, fordi hun ville konvertere til islam.

Blandt de dræbte er fire kristne og seks muslimer, mens de to sidste lig endnu ikke er identificeret.

Det militære styre i Egypten siger, at de 190 anholdte efter urolighederne vil blive stillet for en militærdomstol »for at afskrække alle, der overvejer at sætte dette lands potentiale på spil«.

I en meddelelse lægger hæren skylden for volden på de »onde og mørke kræfter«, der forsøger at »splitte den nationale struktur«.

De sekteriske uroligheder fik premierminister Essam Sharaf til at aflyse en udlandsrejse og i stedet indkalde regeringen til krisemøde.

Regeringen har tidligere været skarpt kritiseret for ikke at gøre tilstrækkeligt for at forhindre angrebene.

En dansk ekspert vurderer, at præsident Hosni Mubaraks fald for tre måneder siden har givet mere råderum til den religiøst motiverede vold i Egypten.

Genskabe stabilitet

Diktatorens fald har betydet mindre politi i gaderne, og derfor vil man formentlig se flere angreb fremover, mener Egypten-ekspert Jakob Skovgaard-Petersen, der er professor på Københavns Universitet.

»Jeg tror ikke, det vil eskalere nu, men der vil nok ske angreb igen. Myndighederne sætter nu alt ind på, at det ikke sker igen. Men det har de altså forsikret en række gange før, uden at det er lykkedes. Man kan frygte, at det ikke lykkes. De sekteriske modsætninger er nemlig meget stærke i Egypten i dag,« siger han.

Indenrigsminister Mansur Essawy besøgte i går Imbaba, hvor urolighederne fandt sted, og lovede muslimske og kristne beboere i området at »øge sikkerheden i den kommende tid og genskabe stabiliteten«.

Egyptens stormufti, Ali Gomaa, der er regeringens øverste repræsentant ved fortolkning af islamiske spørgsmål, fordømmer i lighed med andre religiøse ledere sammenstødene. Gomaa advarer om, at sekteriske uroligheder »bringer Egyptens nationale sikkerhed i fare«. ritzau/AFP

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her