Nyhed
Læsetid: 3 min.

Obama vil genoplive immigrationsreform

Grænsen mod Mexico er blevet bedre sikret under den demokratiske præsident. Nu vil han høste gevinsten og have Republikanerne med til at give 11 mio. ulovlige indvandrere legalt ophold i USA
Udland
12. maj 2011

Det Republikanske Parti lovede i 2006 at støtte et forslag om, at give 11 mio. ulovlige indvandrere bosat i USA lovligt ophold i landet, såfremt den sydlige grænse mod Mexico ville blive bedre sikret.

I en tale tirsdag i grænsebyen El Paso, Texas, opfordrede USA's præsident, Barack Obama, Republikanerne i Kongressen til at indfri løftet.

»Forbundsstaten har gjort langt mere end forventet for at sikre grænsen, og alligevel har jeg på fornemmelsen, at Republikanerne vil blive ved med at flytte målstregen,« sagde Obama.

»Siden 2004 har vi fordoblet antallet af grænsebetjente. Det skulle ikke undre mig, om Republikanerne nu kræver en tredobling eller firedobling ... I sidste instans vil de kun stille sig tilfreds med en voldgrav med alligatorer svømmende rundt i,« sagde Obama til stor morskab for de mange tusinde texanere, der var mødt frem.

I hårdknude

Obama og Demokraterne vil gerne have belønning for at have ført en restriktiv politik over for ulovlige indvandrere i de seneste par år. Og belønningen kunne passende bestå i, at immigrationsreformen fra 2006, der blev vedtaget i begge af Kongressens kamre, genoplives. Reformen strandede, fordi der var betydelige forskelle mellem de to kamres versioner af reformen.

Obama fremsatte sit forslag i sommeren 2010, men skrinlagde det inden midtvejsvalget sidste november. Med republikanernes valgsejr vurderedes reformen at have fået dødsstødet, men Barack Obama har lige fra sin valgkamp i 2007-08 lovet, at han vil sætte himmel og jord i bevægelse for at løse hårdknuden de 11 mio. udlændinge, der opholder sig ulovligt i USA, og som Republikanerne og ca. 25 pct. af befolkningen afviser at give amnesti.

I sin tale i El Paso gennemgik præsidenten en liste over de foranstaltninger indført ved USA's sydvestlige grænse, der har ydet positive resultater. Grænsepolitiets styrke udgør i dag 20.000 betjente; de patruljerer den amerikanske side af en grænse på over 3.000 km løbende gennem fire delstater. 1.000 km hegn er blevet opført; det skulle have været længere, men blev af budgethensyn stoppet i 2010. Herudover er antallet af efterretningsanalytikere tredoblet. Indenrigsministeriet anvender pilotløse droner til at overvåge hele grænsen døgnet rundt. Det mest synlige resultat af den forstærkede overvågning er et fald på 40 pct. i antallet af mennesker, der bliver fanget i at krydse grænsen ulovligt. I 2010 var dette tal nede på 463.000. Nedgangen kan også skyldes andre faktorer som f.eks. knaphed på ledige arbejdspladser under den økonomiske recession i USA. Siden 2009 er der endvidere blevet beslaglagt 31 pct. mere narkotika og 64 pct. flere våben, nævnte Obama.

På indenrigsfronten har Obama-regeringen desuden eskaleret forbundspolitiets tjek af arbejdsgiveres beskæftigelse af ulovlig arbejdskraft.

Deportation af illegale indvandrere er steget til over 400.000 om året; i 2007 under præsident George W. Bush var tallet 345.000. Omtrent halvdelen udgøres af individer mistænkt for kriminel aktivitet.

Indvandrerbørn

Udvisningerne vil utvivlsomt fortsætte, i takt med at flere og flere delstater bemyndiger lokalt politi til at underrette forbundsmyndigheder, når de kommer i kontakt med folk uden opholdstilladelse.

Præsident Obama gav i talen udtryk for sin modvilje mod at deportere især familier og i mange tilfælde børn, der er vokset op og uddannet i USA, og som pludselig bliver sendt tilbage til et sted, hvor de overhovedet ingen rødder har. Tilhængere af amnesti for disse uskyldige børn har flere gange forgæves søgt at få en amnestilov vedtaget i Kongressen under navnet Dream Act. Der er planer om at prøve igen dette forår.

Flere fremtrædende Republikanere krævede i går flere penge til at sikre grænsen uden til gengæld at love en legalisering af de 11 mio. ulovlige indvandrere.

Præsident Obamas hovedargument for en reform er økonomisk. Han fremfører, at ulovlige indvandrere bliver underbetalt, virker som lønpressere og fratager lovlige indvandrere og amerikanere job. De udgør en finansiel byrde ved at bruge den offentlige sektors serviceydelser (eksempelvis skoler) uden at betale skat.

Hans plan er at mobilisere den offentlige opinion og få aktivister på lokalt plan til at presse deres repræsentanter i Kongressen til at få vedtaget en immigrationsreform.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her