Læsetid: 1 min.

Obama-regeringen slår til mod korruption på Wall Street

Justitsministeriet vinder retssag om insiderhandel i en spekulationsfond
13. maj 2011

BOSTON Obama-regeringen har scoret sin første store retlige sejr i kampen mod udbredt svig og korruption i den amerikanske finansverden.

Onsdag dømte nævninge ved en forbundsdomstol i New York indehaveren af en af USA's største spekulationsfonde, Galleon Group, skyldig i at have tjent 67 mio. dollar mellem 2003 og 2008 gennem insiderviden om aktieselskabers økonomiske aktiviteter og planer.

Raj Rajaratnam, født og opvokset i Sri Lanka, står til 20 års fængsel for at have skabt og bestukket et verdensomspændende netværk af inside-kilder i investeringsbanker som Goldman Sachs, rådgivningsfirmaet McKinsey og teknologivirksomheder som IBM og Intel Corp. Netværket fodrede ham med forhåndstips om årsresultater, nye produkter og forventede op- og nedture i aktiekurser.

Galleon blev i midten af det seneste årti en af de mest succesrige spekulationsfonde (hedge funds) på Wall Street med en investeringsportefølje på syv mia. dollar. Rajaratnams personlige formue oversteg 1 mia. dollar.

Spekulationsfonde der investerer hovedrige familiers og institutionelle fondes formuer i ofte risikable papirer blev midlertidigt slået af pinden under finanskrisen i 2007-08, men har siden genvundet tabt terræn. Branchen har i dag en portefølje på 2.000 mia. dollar, svarende til 14 pct. af USA's BNP.

Seneste sag i 1980'erne

Tidligere succesrige retssager mod insiderhandel går tilbage til midten af 1980'erne, hvor børsen ligeledes oplevede et spekulativt boom. Siden har det amerikanske justitsministerium undladt retsforfølgelse, fordi det viste sig at være ekstremt svært at bevise denne ulovlige praksis.

I den foreliggende sag fik ministeriet imidlertid en domstol til at bemyndige telefonaflytning, hvilket fældede Rajaratnam og flere snese af hans kilder. I alt har Obamas justitsministerium anlagt sager mod 47 personer i branchen; heraf er 36 nu blevet dømt skyldige i insiderhandel.

Sideløbende kører det amerikanske banktilsyn retlige undersøgelser mod flere mindre banker, der gik fallit under finanskrisen. Men ingen af de store banker, der ifølge kritikere var ansvarlige for videresalg af værdiløse ejendomspapirer og opbygning af gældsbjerge uden tilstrækkelig egenkapital, er indtil nu blevet retsforfulgt.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Niels-Simon Larsen

Jeg husker et klip fra New York børsen, hvor et par finansdrenge råber: "Nu slipper vi tyren løs". Man skal ikke komme og sige, at ingen vidste, hvad der foregik.

Fritz Gruber

Hahahaha... Den retskafne Obama.

Han er lige så bundkorrupt som resten. Han er bare ikke så højt oppe i hierakiet, som f.eks. W.Bush var det pga. sin fars og ikke mindst bedstefars position.

Og nej, USAs præsidentembede kvalificerer ingen til titlen 'verdens mest magtfulde person'. Allerhøjst til verdens mest synlige marionetdukke.

Måske som det 'hotteste navn' i Hollywood f.eks.

morten hansen

Hvis Obama - blandt venner, præsident Osama - 'slår til' mod en navngiven person med et indisk-klingende navn, så er det, fordi denne person og hans finanssvindel er blevet udpeget af præsident Osama's korrupte venner som en, de gerne vil af med.

Dernæst er korrupte regeringer nødt til engang imellem at lave skueprocesser for at lamme den voksende kritik og frustration, der i disse år hober sig op i den amerikanske befolkning. Derfor disse pseudotiltag mod 'Wall Street'. Men som artiklen blot overfladisk nævner til slut, så er der ingen af de store banker, der har raget til sig med kolo-enorme 'bail outs' - på dansk bankpakker - der overhovedet er blevet draget til ansvar.

Blandt Obama-Osama's nærmeste rådgivere finder man disse ganstere på højeste niveau. Det er de selvsamme person, der er de medansvarlige for hele den euro-amerikanske finanskrise. Selveste finansministeren, Timothy Geitner var top-lobbyist for Wall Street 'banksterne' før han scorede embedet. En ulv vogter får. Greenspan står som en af finansrådgiverne bag Obama-Osama. Denne mand er en af de største skurke, der nogensinde har opereret i den amerikanske finansverden.

Denne forførereisk veltalende præsident omgiver sig stort set med lutter skurke og stor-gangstere. Allesammen med en respektabel og autoritativ overflade. Eftertiden vil dømme manden som endnu værre end den ellers mega-korrupte fars-dreng, G. Bush Junior.

Der er muligvis kun to præsidenter i det forløbne århundrede, der har haft en form for integritet og ubestikkelighed. Den ene var Eisenhower, der i sin berømte farveltale til det amerikanske folk indtrængende advarede mod det militiær-industrielle kompleks. Den anden var John. F. Kennedy. Hans far var nazist ligesom George Bush's farfar. 'Man' mente derfor, at han nok ville holde sin kæft og lade sig dukkeføre som alle de andre. Det gjorde han så ikke ... hvorefter han blev myrdet.

Læs hans taler, og man vil se, at han advarede mod de selvsamme dystre kræfter, som Eisenhower.

Hvis man skal pege på et hovedtema i Amerikas historie siden statens dannelse, må det være: en indædt og nådelsøs krig mellem det amerikanske folks legitime interesser og de skrupuløse bankfolks illegitime ditto. 'The Founding Fathers' som Adams og Lincoln og flere andre advarede allerede kraftigt imod dem. Flere af dem blev som følge deraf likvideret.

Læs deres taler på nettet. Alt er tilgængeligt. De færreste amerikanere kender til det, deres egen historie og senest: den sørgelige forfatning, som der forfatning er havnet i efter kuppet ved 9/11. Amerikanerne er - næst efter jøderne - det mest bedragede folkefærd i verden.

De aner ikke, at USA er i undtagelsestilstand.
De aner ikke, at det er engelske bankfolk, der ejer deres valuta.

De aner ikke, at der i de oprindelige papirer ved statens dannelse og forfatningens underskrivevelse står 'subjects' overstreget med 'citicens' (amerikanerne er stadig undersåtter til den engelske krone).

De aner ikke, at USA er det største og sikreste tilholdssted for de undslippende nazister siden 2. verdenskrig.

De aner ikke, hvor forhadte de er i resten af verden.
De aner ikke, hvorfor USA har været i krig med en-eller-anden nation siden 1956.

De aner ikke, at Federal Reserve, som opererer som den amerikanske nationalbank er et syndikat af engelske bank-oligarker.

De aner ikke, hvor alle de trilliarder af dollars, der siden 2. verdenskrig er forsvundet ud af systemet, er blevet af, og hvad de er blevet brugt til.

De aner ikke, at der hvert år forsvinder ca. 400.000 børn, der aldrig bliver fundet igen.

De aner ikke, hvorfor det nu regner ned med giftigt atomudslip fra Fuk-U-Shima.

De aner ikke, hvorfor der findes så mange overvægtige menneskeer i deres land, siden Richard Nixon besluttede, at 'food(-prices) is not going to be an issue'. Han søgte genvalg, og tillod fødevareindustrien at pumpe alle fødevarer med kunstigt tilsat sukkerstof.

De aner ikke, hvor Washington D.C. og resten af staten ikke harmonerer. De føler intuitivt, at regeringen ikke handler i folkets interesse, men de har ingen anelse om, hvorfor.

De aner ikke, hvorfor halvdelen af den amerikanske befolkning er på sjove piller. De tror at Rockefeller er en filantrop, når han nu har dannet 'The Rockefeller Foundation'. Rockefeller skabte det 20. århundredes olieindustri og medicinalindustri udfra præmissen: 'Når mennesker er syge, tjener vi penge'. John D. Rockefeller og Edwin Garnegie skabe det 20. årh. medicinalindustri og den moderne lægevidenskab (baseret på aleopatisk medicin). Blot en parantes: de fem mest indtjenende psykofarmaka skaffer branchen en indtægt på halvdelen af planeten jorden bruttonationalprodukter - årligt !! Regn lige lidt på de samlede indtjeninger. Herefter bliver det ikke svært at forstå, hvorfor lægevidenskaben ikke har udviklet reelle kur mod én éneste af de kroniske sygdomme siden 1910, hvor Rockefeller og Carnegie lavede deres 'deal'.

De aner ikke, hvorfor narkohandel er så svær at udrydde. Da Taleban kontrollerede Afghanistan var opiumsproduktionen nede på 15%. Efter at amerikanerne og NATO okkuperede landet, er den tilbage på 100%.

...........

Listen over emner, amerikanere ikke aner en pind om, er nærmest uendelig. OG: 'We are alle Americans!*