Nyhed
Læsetid: 2 min.

Saudiske kvinder får eget universitet, men intet job

Saudi-Arabien åbner verdens største universitet for kvinder, men selv når de får deres akademiske grader, vil kvinderne ikke kunne finde arbejde i verdens mest kønsopdelte land
Udland
1. juni 2011

For to uger siden blev verdens største universitet for kvinder åbnet af kong Abdullah af Saudi-Arabien i udkanten af hovedstaden, Riyadh. Princess Nora bint Abdulrahmans University er en ambitiøs satsning: Det har kapacitet til 50.000 studerende og skal angiveligt lette kvinders adgang til studier inden for især handel og naturvidenskab. Det har sit eget universitetssygehus foruden laboratoriefaciliteter og biblioteker.

Spørgsmålet er imidlertid, hvordan denne satsning spiller sammen med det islamiske kongeriges uhyre rigide regler for kønsopdeling. Hvad skal der ske med disse mange kvindelige akademikere efter endt uddannelse? Mange saudiske kvinder er allerede veluddannede. Alligevel udgør kvinder mindre end 15 procent af arbejdsstyrken og tjener langt mindre end mænd.

»Vi må løbende vurdere, om denne nye institution kommer til at åbne de mere mandsdominerede felter op for kvinder,« siger Nadya Khalife, en regional menneskeretsobservatør tilknyttet Human Rights Watch.

Nul politisk indflydelse

World Economic Forums globale rapport om kønsulighed fra 2010 placerer Saudi-Arabien som 129 ud af 134 lande, og er det eneste land på listen, som scorer et rent nul, når der alene måles på kvinders politiske indflydelse. Så sent som i marts blev det meddelt, at forbuddet mod stemmeret til saudiarabisk kvinder fortsat vil bestå.

Saudiarabiske kvinder er tvunget til at leve under en mandlig værges kontrol, normalt en far eller ægtemand, uden hvis tilladelse de ikke vil kunne påtage sig arbejde, rejse eller åbne en bankkonto. Ej heller kan de forlade huset alene eller uden at bære niqab, ligesom de ikke har ret til at køre bil.

»At sikre kvinders rettigheder i Saudi-Arabien er ikke et spørgsmål om at åbne større universiteter. Det må i stedet handle om virkelig at sikre, at kvinder får lov til at studere alle slags fag, og at de også bliver i stand til finde fremtidig beskæftigelse inden for disse fag,« siger Nadya Khalife og fortsætter:

»Den måde, Saudi-Arabien opdeler arbejdsmarkedet, gør det meget vanskeligt for kvinder at komme ind på visse arbejdspladser. Regeringen har f.eks. tidligere lovet at sikre, at kvindelige advokater, der i dag udelukkende har lov til at arbejde i administrative stillinger, fremover også vil kunne føre retssager, men en sådan beslutning er stadig ikke truffet. Selv om åbningen af et stort universitet er bevis på Saudi-Arabiens interesse i at sikre et høj uddannelsesniveau for sine kvindelige medborgere, må landet gøre meget mere for at fjerne restriktionerne for kvindernes adgang til arbejdsmarkedet.«

© The Guardian og Information Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Søren Limborg John

Jeg vil hellere GÅ end at købe deres olie, hvor bliver de sanktioner af?