Læsetid: 2 min.

Tysk provokatør får lov at forblive socialdemokrat

Den uregerlige indvandringskritiker Thilo Sarrazin fortsætter med at spænde ben for sine partifæller i det tyske socialdemokrati, der i stigende grad har vanskeligt ved at finde hoved og hale i den tyske indvandringsdebat
Udland
10. maj 2011

BERLIN Med den slags venner har man ikke brug for fjender. Sådan kunne man forestille sig et klagende suk fra de tyske socialdemokrater, der i gennem længere tid forgæves har forsøgt at lukke den fortløbende debat om den uregerlige partifælle Thilo Sarrazins rabiate synspunkter på især den tyrkiske indvandrings konsekvenser for den tyske socialstat i bestselleren
Tyskland afskaffer sig selv.

Efter længere tids tøven besluttede en socialdemokratisk partikommision i sidste uge, at Sarrazins synspunkter ikke er tilstrækkeligt radikale til at udløse eksklusion. Efter en udslags- givende redegørelse, hvori han forsikrer kommisionen, at han med sin bog ikke ønskede at gøre vold på socialdemokratiske grundværdier eller at diskriminere indvandrere, siger partiets generalsekretær Andrea Nahles, at Sarrazin stadig er socialdemokrat, fordi han har »relativeret sine socialdarwinistiske holdninger, opklaret misforståelser og distanceret sig fra diskriminerende ytringer«.

I avisen Rheinische Post fejrer socialdemokraten Axel Schäfer beslutningen om at lade Sarrazin beholde partibogen som en sejr for ytringsfriheden.

»SPD er partiet med den største mangfoldighed af synspunkter. Vi må tolerere meningsforskelle.«

Ifølge en helt frisk rundspørge foretaget for tidsskriftet Stern er den social-demokratiske partiledelse enig med 49 pct. af sine partifæller, der ønsker Sarrazins fortsatte medlemskab af partiet.

Ifølge Albrecht von Lucke, der er redaktør på tidsskriftet Blätter fur deutsche und internationale Politik, har SPD begået en række graverende fejl i omgangen med det problematiske partimedlem.

»På den ene side indledte man først en eksklusionsproces, som af juridiske grunde er meget vanskelig at gennemføre. På den anden side er Socialdemokraterne spaltet mellem at være et parti, der på den ene side er et progressivt parti, der forlanger inklusion og deltagelse af indvandrere, og et parti med et stort kontingent af vælgere, der er bange for den demografiske udvikling og mener, at den stiller for store krav til Tyskland. Denne deling løber gennem hele partiet og gør det vanskeligt for SPD at finde et ben at stå på.«

Kvoter for indvandrere

Beslutningen om at lade den kontroversielle ballademager beholde sin partibog har imidlertid ikke gjort livet som socialdemokrat lettere. I den del af det tyske socialdemokrati, der anser Sarrazins biologistiske retorik og hans angreb på den tyrkiske befolkning i Tyskland som ra-cistisk motiveret og skadelig for integrationen, er kritikken vokset i styrke efter nye provokerende udtalelser fra Sarrazin.

»Forstand er jo ikke afhængig af, om man er indvandrer eller ej,« siger Sarrazin og vender sig samtidig mod indvandrere i stillinger, der har med integration at gøre. »Jo mere disse folk selv er indstillet på indvandring, jo mindre hælder de til at anskue problemer eller vanskeligheder objektivt.« Sådan kritiserer Sarrazin et dugfriskt socialdemokratisk forslag om at indføre en kvote på 15 pct. af partimedlemmer med indvandrerbaggrund i socialdemokratiske lederposter. Til avisen Berliner Zeitung siger den tyrkiskfødte Kenan Kolat, der er leder af SPD's integrationsudvalg, at han ikke forstår beslutningen om at indstille eksklusionsprocessen.

»Efter denne beslutning vil mange vælgere af ikketysk herkomst vende SPD ryggen.«

Ifølge Albrecht von Lucke bør SPD's kvoteforslag anskues som et placebo-initiativ, der sigter til at afbøde Sarrazins udtalelse ved at appellere til vælgere med indvandrerbaggrund.

»Man kan se det som en placebo. Et forsøg på at tilbyde offentligheden en form for kompensation for fiaskoen med Sarrazin-affæren. Kvoten er et gennemskueligt forsøg på at komme foran i spillet.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her