Læsetid: 3 min.

Uro og kaos i eks-Sovjet

Georgiens præsident slår brutalt ned på fredelige demonstrationer. Hvideruslands diktator fængsler sine modstandere, devaluerer rublen og går tiggergang til Moskva. Ukraines ledelse retsforfølger sine pro-vestlige politikere
Den georgiske oppositions leder, Nino Burjanadse, (midten) deltog onsdag i en masse°©demonstration mod den siddende pr©°sident, Mikhail Saakashvili, i Georgiens hovedstad, Tbilisi. Det skete ikke uden risiko, for ved demonstrationen blev to betjente og en demonstrant dr©°bt, og snesevis blev s?ret .

Den georgiske oppositions leder, Nino Burjanadse, (midten) deltog onsdag i en masse°©demonstration mod den siddende pr©°sident, Mikhail Saakashvili, i Georgiens hovedstad, Tbilisi. Det skete ikke uden risiko, for ved demonstrationen blev to betjente og en demonstrant dr©°bt, og snesevis blev s?ret .

Vladimir Astapkovitj

Udland
27. maj 2011

Natten til onsdag gik en stor politistyrke bevæbnet med gummikugler, vandkanoner, tåregas og stave til angreb på en fredelig demonstration i den georgiske hovedstad, Tbilisi. To betjente og en demonstrant omkom under tumulten, samtidig blev snesevis såret og et større antal demonstranter arresteret, heriblandt en række russiske journalister.

Demonstrationen, som begyndte sidste lørdag, havde til tider samlet omkring 10.000 oppositionsfolk under ledelse af tidligere parlamentsformand Nino Burdsjanadze.

Hun svor tirsdag over for Information, at onsdag ville blive præsident Mikel Saakasjvilis sidste dag ved magten. Planen var, at en anden fremtrædende oppositionspolitiker, den tidligere forsvarsminister Iraklij Okruasjvili skulle vende hjem fra sit eksil i udlandet for at deltage i en efter planen meget stor demonstration. Men i sidste øjeblik trak han sig ud af arrangementet. Burdsjanadze derimod valgte med sit parti Folkets Samling at gennemføre protestaktionen, som altså blev slået hårdt ned af den provestlige Saakasjvili.

Oppositionen i Georgien protesterer imod Saakasjvilis mere og mere brutale fremturen imod oppositionen, imod en elendig økonomi med hastigt voksende fødevarepriser. Georgien er blot en af en række tidligere sovjetrepublikker, hvor der for tiden er uroligheder og kaos.

Hviderusland på røven

Hviderusland, som under diktatoren Aleksandr Lukasjenkos ledelse regnes for at være Moskvas nærmeste allierede blandt de tidligere sovjetrepublikker, nærmer sig et totalt økonomisk sammenbrud.

Forleden måtte Lukasjenko bide i det sure æble og indrømme, at den hviderussiske rubel er blevet devalueret med 50 procent. Befolkningen havde lugtet lunten, butikkerne var blevet ryttet for nødvendige varer og banker og vekselbureauer meldte udsolgt af al vestlig valuta, inden rublen mistede sin værdi.

Devalueringen kom efter lang tids forhandlinger med den russiske finansminister Aleksej Kudrin, som tilsyneladende havde stillet to krav: Lukasjenko skal privatisere store dele af de fortsat statsejede virksomheder, især inden for energisektoren, som russiske virksomheder står på spring til at opkøbe, og det skal være slut med den skandaløse behandling af den opposition, der i december sidste år vovede at stille op imod Lukasjenko.

Under de efterfølgende demonstrationer imod forfalskningen af valget blev omkring 600 arresteret, heriblandt de fleste af de andre opstillede præsidentkandidater.

Forleden måtte Lukasjenko stå skoleret og sige, at han da nok også ville løslade de sidste af de arresterede og dømte, så de ikke skulle sidde i årevis og »æde sig fede« for statens regning.

Til gengæld fik Lukasjenko onsdag lovning på et russisk lån på tre milliarder dollar (15 milliarder kr.) i et forsøg på at undgå total økonomisk kollaps og deraf følgende social uro.

Enorm utilfredshed

Men skaden er sket. Utilfredsheden og vreden i befolkningen er omfattende. Og det er den også i Kreml i Moskva. Her siger præsident Dmitrij Medvedevs rådgiver, Arkadij Dvorkovitj, ifølge russiske medier, at »valget i Hviderusland førte til en række beslutninger, som har destabiliseret både den politiske og den finansielle situation«.

Nyhedsbureauet Associated Press beskriver i en artikel i går i Moscow Times, hvordan vreden og håbløsheden er ved at eksplodere. En Minsk-borger siger til bureauet: »Jeg er gået konkurs på blot en måned, hele landet er gået konkurs, selv under det sovjetiske sammenbrud oplevede vi ikke et sådant mareridt«.

Og det hele er Lukasjenkos skyld, synes befolkningen i Minsk at mene.

Og i Ukraine er situationen ikke meget bedre. Præsident Viktor Janukovitj, Moskvas mand i Ukraine, har ikke formået at få gang i økonomien, hvilket ellers var et af hans valgløfter.

Og han har slet ikke formået at bekæmpe korruption eller kriminalitet. En af hans afledningsmanøvrer har været at retsforfølge en række højtstående medlemmer af hans tidligere modkandidat Julija Timosjenkos regering for korruption. Forleden gik statsanklageren, som i Ukraine vil sige præsidentens højre hånd, så langt som til at arrestere Timosjenko og tvinge hende til et langvarigt forhør. Hun er anklaget for som premierminister at have underskrevet en gaskontakt med Rusland, hvor priserne var alt for høje.

Også i Ukraine frygter befolkningen og eksperter et økonomisk kollaps og lige nu, har mange travlt med at arrangere deres eneste livsforsikring, nemlig kolonihaven, hvor de i det mindste kan sikre sig høsten af kål, kartofler og lidt hønsekød til næste vinter.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her