Nyhed
Læsetid: 4 min.

USA's industri genvinder terræn over for Kinas

En rapport forudser et skift af produktion af visse industrivarer fra Kina tilbage til USA på grund af en indsnævring af lønforskellen og en højere kinesisk valuta. Nogle industri-virksomheder har allerede besluttet at blive i USA
Den tunge industri i Midtvesten, i flere sydstater og i Californien er begyndt at hyre titusinder af nye arbejdere. Her er det General Motors produktion, der for to år siden var truet af konkurs, men nu går det fremad efter en hestekur og ny produktion af mere økonomiske biler.

Den tunge industri i Midtvesten, i flere sydstater og i Californien er begyndt at hyre titusinder af nye arbejdere. Her er det General Motors produktion, der for to år siden var truet af konkurs, men nu går det fremad efter en hestekur og ny produktion af mere økonomiske biler.

Henry Romero

Udland
19. maj 2011

Verden har efterhånden vænnet sig til tanken, at Kina inden 2050 vil overhale USA som klodens største økonomi.

Men den prognose skal måske snart revideres, for den amerikanske fremstillingsindustri er begyndt at røre på sig. Tegn i sol og måne tyder på, at USA der tabte stillingen som førende industrimagt til Kina sidste år allerede i 2015 vil være fuldt ud konkurrencedygtig med kinesisk industri som fremstillingsbase for en lang række industriprodukter.

Sådan hedder det i hvert fald i en nylig offentliggjort rapport Made in the US, Again udarbejdet af rådgivningsfirmaet Boston Consulting Group.

Årsagerne til et gradvist skifte af produktionsbase fra Kina til USA som allerede er undervejs er åbenlyse. Gennemsnitslønnen for industriarbejdere i Kina stiger med ca. 17 pct. om året, den kinesiske valuta, yuan, revalueres støt og roligt (hvilket gør kinesisk fremstillede eksportvarer dyrere i USA), mens dollaren falder i værdi.

Til USA's fordel er, at amerikanske industrivirksomheder efter flere årtier i dvale efterhånden har tilpasset deres innovation, produktkvalitet, planlægning og ledelse til de strengere krav i den globale økonomi.

Ydermere er industriarbejdere og fagbevægelsen over en årrække gået med til løntilbageholdenhed samt lavere arbejdsgiverydelser til pension og sygesikring. Det har sænket omkostningsniveauet.

»Lønforskellen mellem USA og Kina er hurtigt ved at blive indsnævret, og vi ser allerede nu, at store amerikanske industrivirksomheder beslutter at lægge deres produktion i USA fremfor i Kina,« siger Michael Zinser, medforfatter til rapporten. Han er baseret i rådgivningsfirmaets Chicago-kontor.

Caterpillar bliver i USA

Som eksempler angiver Zinser maskinproducenten Caterpillar Inc. og teknologiselskabet NCR Corp. Financial Times berettede i sidste uge om samme tendens i bil- og stålindustrien i Midtvesten, der er et veludviklet center for landets tunge fremstillingsindustri.

Trods en høj arbejdsløshed i USA på 13,5 mio., hvoraf 45 pct. er langtidsledige, er industrien i Midtvesten, i flere sydstater og i Californien begyndt at hyre titusinder af nye arbejdere.

Indtil for et år siden var fremstillingssektoren i tilbagegang. I dag har industri og eksport overtaget rollen fra byggesektoren som lokomotiv for den amerikanske økonomi .

»Det bliver mere og mere attraktivt for amerikanske virksomheder at lægge produktionen i USA,« siger Barry Bluestone, professor i økonomi ved Northeastern University i Boston og specialist i industriforhold.

Bluestone peger på amerikanske arbejderes produktivitet, som er to-tre gange højere end tilsvarende kinesiske industriarbejderes.

»Produktiviteten i Kina er vokset kolossalt i de sidste 20-30 år. Men fordi den stadig er så meget højere i USA, skal der ikke mange ændringer til, førend omkostningsforskellen mellem de to lande indsnævres betydeligt,« siger den amerikanske økonom.

Politisk stabilitet

I rapporten fra Boston Consulting Group understreges det også, at så snart omkostningsforskellen mellem de to industrimagter nærmer sig 15-20 pct., begynder faktorer som højere udgifter til transport af varer fra Kina til USA og andre oversøiske markeder, at have samme sprog og tidszone som USA og en større tryghed ved amerikanske myndigheders regulering af industri at spille ind.

»På det tidspunkt begynder industriledere i USA at genoverveje udflytning af produktion til Kina. Pludselig ser det mere attraktivt ud at blive i USA eller flytte til Mexico, som man kender bedre, og som ligger tættere på USA's hjemmemarked,« vurderer Michael Zinser.

Hertil skal lægges fagbevægelsens og arbejdernes voksende interesse i at arbejde sammen med arbejdsgivere om at forbedre produktivitet og konkurrenceevne.

Det er et relativt nyt fænomen i USA, forklarer professor Bluestone.

»Indtil for nogle få år siden troede fagbevægelsen, at den blot passivt kunne vente på, at industribranchen kom sig. Så gik det op for både ledelse og arbejdere, at de stod i et nyt og mere konkurrencepræget globalt landskab, som kræver nye samarbejdsformer mellem ledelse og ansatte.«

Sydasien stadig attraktiv

Rådgivningsfirmaets rapport medgiver dog, at forskydningen af industriproduktionen væk fra Kina kun vil gavne USA. En del af arbejdet vil blive lagt i lavtlønslande i Sydøstasien.

»Men der er grænser for, hvor produktiv arbejdskraften i lande som Vietnam, Thailand og Indonesien kan være. Deres infrastruktur og uddannelsesniveau er lavere end USA's, og de råder over en begrænset faglært arbejdsstyrke,« siger konsulent Michael Zinser.

For den europæiske industri leverer rapporten dårlige nyheder.

»Det europæiske arbejdsmarked er ikke nær så fleksibelt indrettet som det amerikanske, så det vil i langt mindre grad kunne anvende lønstigninger i Kina og en højere yuan til at lægge mere af deres produktion i Europa,« hedder det fra Boston Con-sulting Group.

Det til trods for den tyske og franske økonomis overraskende høje vækstrate i dette års første kvartal. I fredags rapporterede regeringen i Berlin om vækst på 1,5 pct., som dels er drevet af intern efterspørgsel (idet ledigheden er faldet) og dels af landets eksportsektor.

USA slår Europa

Den franske økonomis gode resultat på én procents vækst i første kvartal tilskrives mest højere indre efterspørgsel på varer.

Tysklands årsresultat forventes at nå over tre pct., mens Frankrigs vil ligge omkring to pct. Men USA's økonomi vil vokse langsommere end Tysklands.

På et spørgsmål om, hvorvidt tysk industri med sine relativt lave lønudgifter og lav inflation ikke vil kunne konkurrere med amerikanerne om at 'stjæle' industriproduktion fra Kina, svarer Zinser:

»Når man tager højde for produktivitetsforskelle, er amerikansk industris lønniveau lavere end i Vesteuropa. Det er derfor lettere for USA end Tyskland at drage fordel af de højere lønudgifter i Kina. Vi tror ikke, at europæiske virksomheder vil finde det økonomisk fornuftigt at trække noget af deres produktion fra Kina tilbage til Europa.«

Alt i alt vil Kinas industri fortsætte med at vokse.

»Efterspørgslen fra en voksende middelklasse i Kina og eksportmarkederne i Europa og på andre kontinenter sikrer Kina en fremtid som en stor industrination,« konkluderer rapporten.

Men den tid, hvor kinesisk industri bare accelererede derudad uden at kigge i bakspejlet, er efter alt at dømme forbi.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her