CARACAS Venezuelas præsident, Hugo Chávez, modtager i disse dage mængder af spirituel støtte fra nationens indfødte stammer, som under traditionelle ceremonier opsender bønner om, at 'El Comandante' snart må genvinde sit helbred. Chávez siges at være blevet indlagt på et hospital i Cuba den 10. juni, hvor han skal have undergået akut bækkenkirurgi.
Hans fortsatte fravær og ukarakteristiske tavshed har sat gang i en byge af rygter og konspirationsteorier i og uden for Venezuela, herunder ubekræftede forlydender om, at han skulle lide af prostatakræft og sågar være gået i koma. Søndag gik en gruppe, der kalder sig Wikileaks Argentina, på Twitter så langt som at erklære Chávez død af et hjerteanfald.
Mens spekulationerne kørte i højeste gear, blev flere hundrede medlemmer af Wayúu-stammen i den nordvestlige delstat Zulia indkaldt for at deltage i et bønnemøde til støtte for Chávez.
Satellitlastbiler fra tv-kanaler omgav søndag en cirkel af rødklædte stammefolk, mens kameraer transmitterede deres traditionelle yonna-dans, hvorunder der til lyden af trommer blev påkaldt åndernes støtte til deres præsident.
»Dette er en kærlighedens handling,« sagde Noelí Pocaterra, indfødt aktivist og parlamentsmedlem fra Wayúu-stammen under ceremonien, der blev sendt live i på den statslige Venezoelana-tv-kanal.
»Fuerza, presidente! Vi venter på, at du kommer igen,« tilføjede Pocaterra.
»Vi ønsker, at vores præsident vender tilbage til os, så han kan kæmpe for revolutionen og socialismen.«
Pocaterra sagde, at Wayúu-folket, en af Venezuelas største grupper af oprindelige folk, nu håber at have afsendt »de bedste energier« til Chavez.
Til avisen El Nacional udtaler Venezuelas minister for indfødte anliggender, Nicia Maldonado, at flere andre stammer landet over er blevet mobiliseret til at bede for Chávez' velbefindende.
»De oprindelige folk er blevet inddraget i en kampagne for at få deres shamaner til at gå sammen i bøn for, at lederen skal blive rask igen,« siger Maldonado.
Hvor hans politiske modstandere ser Chávez' pludselige forsvinden som et tegn på, at hans tilstand kan være kritisk, mener flere iagttagere, at der blot er tale om et trick, der skal bane vej for en højt profileret genkomst den 5. juli, hvor Venezuela kan fejre sin 200- års uafhængighedsdag.
John Magdaleno, en venezuelansk politolog, pointerer, at med et tilstundende præsidentvalg i 2012 og med Chávez' popularitet på et lavpunkt, »er det plausibelt, at regeringen planlægger et triumferende comeback«.
Han tilføjer: »Meningsmålinger viser, at for første gang i 13 år er folk begyndt at skyde skylden på præsidenten for de problemer, landet står i«. Hermed sigter han bl.a. til Venezuelas betydelige økonomiske vanskeligheder og de hyppige landsdækkende strømafbrydelser.
»Han klarer ikke sig godt i meningsmålingerne, og folk er nu begyndt at kræve han tager mere ansvar.«
Magdaleno betoner også, at Chávez' fravær paradoksalt nok har forstærket hans dominans i venezuelansk politik. »Ingen ledere inden eller uden for Venezuelas chavismo er dukket op i hans fravær,« tilføjer han.
© The Guardian og Information Oversat af Niels Ivar Larsen