Læsetid: 2 min.

Bagsiden: 'Wir wollen keine Mauer'

Udenrigsminister Lene Espersen festligholder 50-årsdagen for den tyske løgn om Muren
På en historisk dag i Berlin forsikrede Lene Espersen sin tyske kollega om, at Danmark ikke har til hensigt at bygge en mur ved grænsen. Guido Westerwelle lytter skeptisk.

På en historisk dag i Berlin forsikrede Lene Espersen sin tyske kollega om, at Danmark ikke har til hensigt at bygge en mur ved grænsen. Guido Westerwelle lytter skeptisk.

TIM BRAKEMEIER

17. juni 2011

Meget kan man sige om udenrigsminister Lene Espersen (K). Men sans for timing og historiens vingesus har hun. I onsdags gav hun sit ganske unikke bidrag til fejringen af 50-årsdagen for den største løgn i efterkrigstidens Tyskland.

Som den tyske befolkning op til dagen er blevet mindet om ved gentagne afspilninger af en gammel tv-optagelse, var det i onsdags præcis 50 år siden, at ærkestalinisten og formanden for DDR's statsråd, Walter Ulbricht, på et pressemøde erklærede om sit regimes hensigter: »Niemand hat die Absicht, eine Mauer zu errichten.« Som på dansk betyder: »Ingen har til hensigt at opføre en mur.«

Og som enhver tysker smerteligt erindrer, gik der mindre end to måneder, før selvsamme Walter Ulbricht beordrede opførelsen af den Berlinmur, der de næste 26 år kom til at betyde så megen sorg og lidelse.

Erklæringen om, at ingen har til hensigt at bygge en mur, citeres i Tyskland som indbegrebet af det østtyske styres løgnagtighed og modbydelighed.

Hvad gjorde Lene Espersen på denne mindetunge dag for tyskerne? Hun rejste til Berlin og drog til et sted ganske nær, hvor den forhadte mur løb, nemlig det tyske udenrigsministerium.

Bedyrede hensigter

Og her bedyrede ifølge Jyllands-Postens referat Lene Espersen over for de fremmødte tyskere, heriblandt den tyske udenrigsminister, Guido Westerwelle, om den danske regerings hensigter ved grænsen:

»Vi skal ikke bygge nye mure op.«

Man tænker: Det var lige godt et kækt ordvalg. Den dag. På dét sted. Og over for de mennesker.

Er der noget, Jyllands-Posten har hørt forkert? Det er klogt at dobbelttjekke sine kilder. Her er, hvad Berlingske citerer Lene Espersen for at have forsikret tyskerne om:

»Vi har ingen hensigter om at bygge nye mure.«

Så jo, hun sagde det. Ganske vist tilføjer Berlingske i sin iver efter at beskytte VK-ministre, at Lene Espersen »formentlig ikke var klar over«, at hun sagde det samme, som Walter Ulbricht løj for 50 år siden.

Berlingske må dog alligevel konstatere: »Måske var replikken fra Espersen ikke den mest hensigtsmæssige.«

Må vi være fri! Espersens ord sad lige i skabet. Tyskerne ved nøjagtigt, hvordan hendes replik skal forstås.

Resten af sommeren vil tyskerne spejde nordpå over grænsen mod Danmark for at få øje på ankomsten af de betonkanoner, som Lene Espersen med sit historiske ordvalg har bebudet.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Oh David, du er sgu en snut. Tænk at få sat lighedstegn mellem Walter Ulbricht og Lene Espersen.

DDR=Danmarks Dummeste Regering
:-)

Heinrich R. Jørgensen

Man må sige, at Lene Espersen er lykkedes at formidle sit budskab overordentligt klart. Tyskerne forstod givetvis budskabet straks.

Samtidigt overtager Lene Espersen førertrøjen fra Sarah Palin, der ligeledes på et tidspunkt havde historisk vingesus under sine omhyggeligt valgte ord.

I sidstnævntes tilfælde ved at respondere på at én af hendes støtter havde forsøgt et attentat på et amerikansk-jødisk medlem af kongressen, med udtrykket "Blood Libel".

9 / 11 -1989, det var jo da også på tide at
socialisme vandt frem, som den gjorde da,
mange meldinger hævdede at det var socialisme
som der veg,
men de meldinger må have forvekslet socialisme og stjernetyderier,
for et samfund "bygget på" stjernetyderier kan næppe virke.