Læsetid: 3 min.

Efter Gaddafi må Libyen 'lære af fejltagelserne i Irak'

Storbritannien giver oppositionen i Benghazi gode råd til at undgå, at Libyen falder fra hinanden i klansplittelser og kaos, når det nuværende styre falder
Udland
30. juni 2011

Storbritannien opfordrer til »en politisk inkluderende aftale« i Libyen efter Muammar Gaddafis fald en løsning, derskal inddrage læren fra de fejl, som, blev begået i Irak efter den amerikansk-ledede invasion i 2003.

En detaljeret 'stabiliseringsrapport' udarbejdet under opsyn af det britiske ministerium for international udvikling er netop blevet forelagt for den libyske opposition i Benghazi. Blandt dens vigtigste anbefalinger er en omgående indgåelse af en våbenhvile mellem regimet og oprørerne.

Det antages, at Gaddafi som nu er indstævnet for Den Internationale Straffedomstol for angivelige forbrydelser mod menneskeheden inden længe vil enten forlade eller blive tvunget fra magten.

»Når dette sker, bliver det afgørende, at Libyen selv tager ejerskab over stabiliseringsprocessen, og at FN får en ledende rolle i den,« siger den britiske minister for international udvikling, Andrew Michell.

»Med disse anbefalinger forsøger vi at sikre, at det internationale samfund tager ved lære af det, der skete i Irak.«

Rapporten behandler problematikker, der strækker sig fra forebyggelse af plyndringer og hævnangreb til levering af basale ydelser og sikring af en effektiv kommunikation, der kan informere de libyske borgere om, hvad der foregår i en periode præget af stor usikkerhed. Ubevæbnede FN-observatører vil sandsynligvis skulle tilse en våbenhvile, hvis situationen skønnes at være »godartet«, men der er også diskussioner om en tungere fredsbevarende styrke. Tyrkiet, NATO's eneste muslimske medlem, forventes her at kunne spille en central rolle. Storbritannien, der på sin side har spillet en ledende rolle i NATO's bombeangreb, har udelukket, at man vil bidrage til en fredsbevarende styrke ud fra en principielt beslutning om, at »vi ikke vil sætte en eneste støvle på libysk jord,« insisterer Mitchell.

Hær og politi skal blive

'Sikkerhed og retfærdighed' er en anden af rapportens fem anbefalinger. Det hedder i dette afsnit, at Libyen ikke bør følge det irakiske eksempel og opløse hæren den almindelige opfattelse er i dag, at dette var en stor strategisk fejltagelse i Irak, der bidrog til at nære oprøret under de sensitive og ustabile forhold, som rådede umiddelbart efter Saddam Husseins fald.

»Rapporten drager den lære fra Irak, at det er afgørende i videst muligt omfang at anvende de eksisterende strukturer,« siger Mitchell.

»Når styret i Tripoli falder, bør en eller anden som det første ringe til Tripolis afsatte politichef og fortælle ham, at han kan få sit gamle job tilbage, og at der er brug for, at han varetager sikkerheden og trygheden for befolkningen i Tripoli. På dette tidspunkt vil tiden også selvfølgelig også være ind til at indstille sanktionerne og frigive de indefrosne midler. Dermed vil pengene hurtigt begynde at flyde lettere end for øjeblikket, så ud over at få sit gamle job tilbage, har han også udsigt til rent faktisk at blive aflønnet.« Benghazis oprørsledere »har brugt en del tid på at finde ud af, hvem de skal ringe til, når den tid kommer, og hvem de skal involvere sig med for at demonstrere vigtigheden af lov og orden«.

Mere trængt dag for dag

USA, Storbritannien og FN ønsker alle at levere »et stærkt input« til en politisk post-Gaddafi-løsning. EU, NATO og FN ville gå i spidsen i spørgsmål om sikkerhed og retfærdighed, mens Australien, Tyrkiet og FN vil hjælpe med at sikre de basale tjenester. Tyrkiet, USA og de internationale finansielle institutioner ville føre an i forhold til økonomien. Men, tilføjer Mitchell:

»Det er utrolig vigtigt, at ejerskabet til hele denne proces bliver libysk, og at den opleves som en tjeneste, vi gør det libyske folk.«

Den 50-sider lange rapport, som også indeholder anbefalinger om infrastruktur, olieeksport og basale ydelser såsom uddannelse, vand og sundhed, er udarbejdet af den britisk ledede internationale stabiliseringsgruppe Response Team og forventes at få godkendelse af såvel som den libyske opposition som af de arabiske lande og det internationale samfund ved et møde i den libyske kontaktgruppe i Istanbul midt i juli.

»Oberst Gaddafis stilling bliver stadig mere trængt for hver dag, der går,« understreger Mitchell. »I militær henseende han har mistet halvdelen af sin slagstyrke. Den Internationale Straffedomstol har udstedt en arrestordre, som sender et klart signal til Gaddafis militser og hans tilhængere om, at det får en ende. I mobiltelefonens tid kan man fotografere menneskerettighedskrænkelser, mens de sker, og krigsforbrydere i aktion. På alle niveauer foregår der nu afhopninger og mytteri, herunder i hans militser. Alt dette tyder på, at hans tid er ved at løbe ud.«

© The Guardian og Information Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her