Nyhed
Læsetid: 2 min.

Journalistforbund øger presset på Kina

Kinas kommunistparti vil nu stramme grebet om udenlandske journalisters virke i landet, viser hemmeligstemplede dokumenter. Forstemmende, mener journalistforbund, der vil forsøge at øge presset på styrets pressecensur
Udland
29. juni 2011

Mens hele verdens interesse for Kina vokser, føler regimet stadig mindre trang til at dele den hjemlige politiske situation med verden udenfor. Kommunistpartiet agter nu at højne kontrollen med interne kritikere, heriblandt udenlandske journalister, der arbejder i landet, viser hemmeligstemplede dokumenter fra Kinas øverste top.

Det vækker anstød hos danske og internationale journalistforbund, der dog er vant til historier om presseknægtelser i Kina.

»Styret har allerede gjort, hvad de kan for at lægge bånd på journalister og den internationale dækning af Kina. Det kan ikke overraske mig, at de vil gøre det sværere at arbejde i landet. Men det er dybt forstemmende,« siger præsident for Dansk PEN, Anders Jerichow.

Samme melding lyder fra Benjamin Ismail, der leder den asiatiske afdeling af pressefrihedsorganisation Reporters Without Borders.

»Jeg tror ikke, lækket vil få så stor betydning for, hvordan journalister arbejder her og nu. De vil fortsat være påpasselige. Styret reagerer med meget blandede signaler på, hvad der sker fra dag til dag. Nogle gange løslader styret en række systemkritikere, samtidig med at en masse andre arresteres,« siger han og tilføjer:

»Men lækket i sig selv er virkeligt overraskende. Kina gør normalt alt, der står i deres magt for at undgå lækager og for at holde de interne direktiver hemmelige. Det er enormt svært at få indblik i, hvordan styret tilrettelægger sin kommunikation.«

De hemmeligstemplede dokumenter beskriver, hvordan kommunistpartiets centralkomité dikterer, at »kontrollen med udenlandske journalister skal styrkes.« Det sker ovenpå en periode, hvor styret er gået usædvanligt hårdt til værks over for udenlandske pressefolk.

Svært at ytre kritik

I slutningen af februar indkaldte en anonym blogger til anti-regeringsprotester i en række byer med inspiration fra revolutionen i Tunesien. De efterfølgende uger oplevede udenlandske journalister at blive afhørt, tilbageholdt og få uanmeldt besøg af politiet i deres hjem. En fotograf fra nyhedsbureauet Bloomberg fik bank, da han opholdt sig på det sted, hvor en af protesterne skulle finde sted. Ifølge Benjamin Ismail klagede hverken fotografen eller hans medie til de kinesiske myndigheder.

»Udenlandske journalister i Kina udøver allerede en del selvcensur. Og vi ved fra en række kilder, at de har enormt svært ved at ytre kritik af regimet, hvis de vil beholde deres visum,« siger han.

Hos Dansk Journalistforbund er man oprørt over sagen, og formand Mogens Blicher Bjerregaard kræver en mere koordineret indsats frem over, der kan få Kina på andre tanker.

»De politiske ledere og medieorganisationerne skal frem over lægge større pres på Kina. Det er vigtigt at kaste forsigtigheden over bord og ikke være så påpasselige med samhandlen,« siger han.

Samtidig lover han, at ville henvende sig til International Federation of Journalists for at kræve en hurtig og ordentlig handlingsplan, der kan øge presset på det kinesiske styre.

Også Benjamin Ismail vil tage sagen op blandt de internationale journalistforbund.

»Vi vil nærstudere den her lækage og reagere efterfølgende. Og så vil vi påpege uretfærdigheden i, at kinesiske journalister i udlandet har frit lejde, mens udenlandske journalister i Kina skal lægge kritikken i skuffen.«

Kilderne der optræder i denne artikel har ikke set omtalte dokumenter/filer, men har fået indholdet refereret af Informations journalist.

Serie

Hvorhen Kina?

Udlandet forsøger at analysere sig frem til, hvad der sker bag det kinesiske styres lukkede døre, men gennem lækkede hemmeligstemplede dokumenter fra det øverste lederskab har Information nu fået et yderst sjældent blik bag kommunistpartiets facade.

I hvilken retning bevæger Kina sig politisk? Hvordan ser Beijing i virkeligheden på Vesten? Hvad er kommunistpartiets største frygt? I en artikelserie afslører Information de hemmeligheder, som Beijing forsøger at holde skjult for offentligheden.

Seneste artikler

 • Intern splid kan true partiets magt

  2. juli 2011
  Mens Kinas kommunistparti bruger sin store fødselsdag til at præsentere et forenet lederskab, viser hemmeligstemplede dokumenter, at Kinas ledere frygter, at rygter om intern splid vil påvirke befolkningen
 • Kinas ledelse vil vende internettet til egen fordel

  30. juni 2011
  Trods forsikringer om, at censur på nettet udelukkende retter sig mod porno og kriminalitet, viser lækkede dokumenter fra partitoppen, at den 'største opgave' er at slå ned på 'politisk farlige informationer', og at celler skal infiltrere nettet for at manipulere den offentlige mening
 • Stor læk fra Kinas ledelse afslører landets dobbeltspil

  28. juni 2011
  Information har fået adgang til hemmelige dokumenter fra Kinas øverste ledelse. De viser en strategi med at foregive øget åbenhed over for omverdenen, mens jerngrebet strammes om folket
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her