Læsetid: 3 min.

Langballe bør ikke regne med tysk støtte

Dansk Folkepartis Jesper Langballe mener at have den tyske befolknings opbakning til den omstridte aftale om grænsekontrol. Det er der imidlertid ikke noget, der tyder på, siger tysk ekspert
Dansk Folkepartis Jesper Langballe mener at have den tyske befolknings opbakning til den omstridte aftale om grænsekontrol. Det er der imidlertid ikke noget, der tyder på, siger tysk ekspert
21. juni 2011

BERLIN - Dansk Folkepartis Jesper Langballe taler uden belæg, når han hævder, at den tyske befolkning i vid udstrækning har forståelse for den omstridte danske grænsepolitik.

I søndags offentliggjorde Berlingske et debatindlæg, hvori Langballe peger på en gabende kløft mellem den tyske befolkning og landets traditionelt proeuropæiske politiske elite, hvor han kalder Tyskalnd »en neurotisk nation, der bestandigt forfølges af sin fortids skygge. Og i sit desperate forsøg på at besværge nazifortiden bort, bruger Tyskland EU til at skabe det overnationale monster, der skal danne brandværn mod nationalismens ild,« og fortsætter: »De tyske avisers læserbrevsspalter er svømmet over af tilslutning til det danske initiativ. Selvfølgelig fordi almindelige tyskere véd, at den danske beslutning ikke er en fjendtlig handling mod dem. Og de drømmer om, at deres egne myndigheder ville holde røverbanderne ude«, lyder det fra Jesper Langballe i går i et debatindlæg i Berlingske uden dog at give konkrete eksempler.

Men bloggere, læserbrevsskribenter og online-læserkommentarer kan ikke aflæses som et udtryk for den tyske befolknings moralske opbakning til den danske grænseaftale, mener den tyske EU-ekspert Timm Beichelt fra Europa-Universitet Viadrina i Frankfurt an der Oder.

»Jeg har ikke bemærket nogen sympati i den offentlige mening i Tyskland,« siger Beichelt, der heller ikke kan genkende Langballes karakteristik af en folkelig forståelse for det danske ønske om skærpet toldkontrol ved den dansk-tyske grænse.

»Der hersker ganske vist en enighed blandt grupper af rasende borgere, de såkaldte 'Wutbürger' (vredesborgere, red.), som forudsætter, at den danske beslutning frem for alt handler om at holde fremmede og udlændinge ude af Danmark. Derfor ytrer de sig positivt om beslutningen.«

Følge dansk eksempel

I flere online-læserkommentarer på tyske avisers hjemmesider kan man for tiden læse støtte til den danske beslutning, der opfattes som et værn mod EU's indsnævring af medlemslandenes nationale suverænitet. Blandt andet skriver brugeren Gerhard på den konservative avis Die Welts hjemmeside, at »Danmark er på rette kurs, og andre europæiske lande vil følge efter«.

På avisen Handelsblatts hjemmeside skriver brugeren Rainer J.: »Grænsekontrol er meget vigtigt. Mange franskmænd af afrikansk afstamning, som befinder sig i Tyskland, bedriver narkohandel. Men visionen om Europa er åbenbart i sidste ende vigtigere end lov og ret, ansvar og frihed.«

En anden bruger på Die Welts hjemmeside ser ligeledes den danske grænseaftale som et vigtigt slag i kampen mod indvandring: »Det er ikke den borgerlige regering, som har forandret landet, men den ukontrollerede indvandring af integrationsresistente sociahjælpsmodtager. Merkel må acceptere aftalen, for der er intet alternativ. Godt, at danskerne vil gøre sig fri af denne omklamrende omfavnelse.«

Langballe tager imidlertid munden for fuld, hvis han regner den type af kommentarer for at være et udtryk for at være en støttetilkendegivelse til regeringens og DF's grænsepolitik: »Det er meget vanskeligt at sige, hvor repræsentativ denne type bloggere er for det tyske samfund. De fleste kommentarer i de tyske medier har tværtimod udvist bekymring over den danske beslutning og har kritiseret den som det forkerte symbol på det forkerte tidspunkt«, siger Timm Beichelt.

Dansk mistillid

Langballe er ikke alene om at skærpe fronterne i den dansk-tyske ordkrig. I et nyhedsbrev fra Dansk Folkeparti hævder Pia Kjærsgaard, at den tyske debatkultur er hæmmet på grund af landets nazifortid: »Tyskerne kæmper stadig med et alvorligt traume fra Anden Verdenskrig, som lammer store dele af den tyske debat og som eksempelvis betyder, at der i Tyskland end ikke eksisterer et EU-skeptisk parti, selv om et sådant parti kunne opnå stor popularitet i en befolkning, der har fået nok af at hjælpe kriseramte lande som Grækenland.«

Heller ikke Kjærsgaards diagnose af et særligt tysk traume møder forståelse hos professor Tim Beichelt: »Verdenskrigen har traumatiseret alle europæiske samfund, og alligevel finder der højst forskellige udviklinger sted i dagens Europa. Det er snarere sådan, at Tyskland mere end de fleste europæiske lande har profiteret af den europæiske integrationsproces.«

På et ministermøde i torsdags i Bruxelles luftede Tysklands konservative indenrigsminister yderligere kritik af Danmarks enegang i EU.

»Vi kan ikke acceptere, at rejsefriheden med Schengen-aftalen underløbes på koldblodig og indirekte maner,« sagde Hans-Peter Friedrich.

Også den konservative avis Die Welt skildrer den danske aftale i kritiske vendinger: »Mistillid og kontrol har grebet et samfund, som engang var kendt for sin frigjorthed og gensidige tillid.«

Den danske grænsekontrol har udløst skarp kritik og hovedrysten fra Bruxelles til Berlin, der betragter den som anti-europæisk og isolationistisk.

Heller ikke Lene Espersens besøg hos den tyske udenrigsminister, Guido Westerwelle, har formået at dæmpe kritikken af aftalens politiske indhold som et brud med den forpligtende Schengenaftale, der udover Danmark omfatter 25 europæiske lande.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jesper Wendt

"Die Welt skildrer den danske aftale i kritiske vendinger: »Mistillid og kontrol har grebet et samfund, som engang var kendt for sin frigjorthed og gensidige tillid.«"

Det var lidt trist at læse, men meget slående.

Hvis han leder længe nok finder han nok opbakning et eller andet sted i verden, men hvad har det med sagen at gøre?

Jette Abildgaard

Jeg gider ikke kommentere Langballe overhovedet....billedet her fik mig bare til at taenke paa engang for mange mange aar siden hvor min datter og jeg var i Polen og, da vi var paa vej hjem, blev vi standset af det Polske politi ved graensen paa vej ud af landet.... Med deres maskinpistoler travede de rundt om vores bil og, jeg husker vi talte om, at det var dejligt at den slags snart var slut....tjah.......det var tider da man kunne se noget positivt forude.........

Henrik Jensen

Viadrina - det universitet har min kone faktisk studeret på.

Troels ved helt sikkert, at det er en af de mest EU-liderlige læreanstalter i Forbundsrepublikken...og det siger sateme ikke så lidt. (Et blandet tysk-polsk set-up, som jo skal fremme Europæisk folkeforståelse).

Og et hurtigt kig på både Viadrinas præsentation af Timm og hans publikationsprofil tyder på, at det her er en forsker, der ikke er helt uafhænging (som vi ville sige i Århus).

Altså: Hvis man vil have noget at vide om tobakkens skadevirkninger, bør man nok ikke lige spørge en, der står på House of Princes lønningsliste! Og hvis man vil vide, om børneardejde er skadeligt, vil svarene fra Unicef of Nike nok være helt forskellige.

I øvrigt viste en opinionsundersøgelse for et par år siden, at en stor del af østtyskerne, ikke var glade for grænsekontrollens fjernelse:

http://www.maerkischeallgemeine.de/cms/beitrag/11080342/2242247/Ostdeuts...

Märkische Allgemeine er den største avis - også i Frankfurt/Oder, hvor Viadrina ligger.

Niels Mosbak

Jette Abildgaard

Ja, jeg har prøvet noget lignende i Sovjetunionen - rødmossede bondedrenge, iført stiv hat og våbenfrakke, og med en AK-47 over skulderen, splittede stort set en bus ad. Både da vi rejste ind og da vi rejste ud.

Men det er min tro, at for at det kan blive godt skal det først blive rigtigt skidt - der er endnu lang vej ned til bunden for det danske samfund, og der er ingen ende på den modbydelighed og smålighed, der endnu kan nå at udvikle sig.
Det er såmænd bare med at komme ud af klappen, hvis man kan.

Jette Abildgaard

Ja Niels Mosbak,

og saa bare huske paa, at naar man engang imellem laenges mod det sted, man engang kaldte 'hjem', da boer man holde sig langt vaek, for dette sted eksisterer ikke laengere....

Og rigtigt...naar man har moedt disse herrer med deres sten ansigter, som dengang kunne faa en til at sidde meget stille i bilen, saa er det svaert at forstaa hvad det er vore landmaend tror de faar , men maaske det er noedvendigt for dem at proeve det...fred vaere med dem ... glad for at vaere ude....den slags er ikke for folk som jeg heller...

forsigtig, for man kunne jo gå i den fælde

(
tilrettelagte fælde ? for sagerne her vel næsten for påfaldende dilletantiske ? )

i afstandtagen fra df, at få venligere tanker om eu, end ellers.

Lykke Johansen

Hvornår er nok nok for anstændige borgerlige vælgere i Venstre og hos De Konservative? Hvordan kan de blive ved med at bakke op om Løkke-regeringen, der accepterer Pia Kjærsgaards fortsatte, mere og mere skingre og modbydelige udfald mod tyskerne?

I ovenstående artikel citeres Pia Kjærsgaard for at have skrevet føgende i sit nyhedsbrev på Dansk Folkepartis hjemmeside: "Den tyske debatkultur er hæmmet på grund af landets nazifortid: »Tyskerne kæmper stadig med et alvorligt traume fra Anden Verdenskrig, som lammer store dele af den tyske debat og som eksempelvis betyder, at der i Tyskland end ikke eksisterer et EU-skeptisk parti, selv om et sådant parti kunne opnå stor popularitet i en befolkning, der har fået nok af at hjælpe kriseramte lande som Grækenland."

Jess Bjerggaard

Lidt pudsigt sted at skrive dette måske - Men helt ærligt, kommentarer til netaviser er en fuldstændig hovedløs måde at forsøge at vejre en befolkningsmening på. Hverken eb.dk eller information.dks brugere er på nogen måde repræsentative for den samlede befolkning jo.

Lykke Johansen

Næh, men man kan jo få luftet sine frustratioener eller sin indre svinehund. Og er det i grunden så galt? ;o)

Peter Hansen

Det er jo hysterisk, der er intet, der tyder på, at det er blevet værre med kriminaliteten, heller ikke den grænseoverskridende, det er sindssygt.

Morten Kjeldgaard

Det sjove er, at tyskerne nu har meddelt, at de forlanger opstilling af grænsebomme ved den kommende Femern tunnel. Til midlertidigt at kunne regulere trafikken når der foretages stikprøvekontrol.

Tyskerne ønsker efter sigende at bekæmpe den grænseoverskridende kriminalitet med forbrydere, tricktyve, hjemmerøvere, danske rockerbander, narkohandlere og DF-medlemmer der strømmer over grænsen og gør livet utrygt for de nordtyske pensionister.

Niels Martin Madsen

Sørgeligt: regeringen og DF har i den grad sat skub i tingene rundt om i EU. Front National i Frankrig har lavet valgplakater under parolen "Dansker forsvarer sine grænser - hvorfor gør vi ikke?"

Mere intern splid i EU? Et håbløst selvmål af regeringen og dens støtter.

Søren Kristensen

Når man tænker på hvor stort et arbejde prominente venstreministre (ingen nævnt ingen glemt) har udfoldet gennem tiden for at få de lande vi nu barrikaderer os imod ind i EU, så virker det hele lidt fjollet. Men når man medtænker, at vi ikke engang har opgivet forbeholdene overfor de tiltag der skulle garantere samarbejdet med de andre, før vi begynder at forskandse os, så virker det ikke kun fjollet, men helt ubeskriveligt dumt. Omvendt så er det vel heller ikke værre end at vi kan fjerne bommene igen om et par år, hvis det viser sig at fangsten er for lille, idet man må gå ud fra at udlandet efterhånden har vænnet sig til at danskerne gør som de har lyst til.

Jesper Langballe har da givetvis ret i, at der både i Tyskland og de fleste andre EU-lande er en ret udbredt modstand mod EU. Og derfor vil alt, hvad der kan ses som et angreb på EU og dets grundprincipper, naturligvis vække positiv genklang hos en del af befolkningen i alle EU-lande.

jens peter hansen

Hvad er det for et land der var kendt for sin frigjorthed ? var det ikke et Danmark, hvor toldere undersøgte om man havde en flaske sprut for meget med og det var en folkesport at smugle? Og gensidig tillid, jamen var det ikke dengang S-togsledningerne endnu sad på deres plads det meste af tiden og bronzeskulpturer kunne stå ude om natten. Dette åh så tillidsfulde land er fra dengang globaliseringen ikke helt var opfundet og vi lå og hyggede os i smug. Hvor alle ordentlige mennesker stemte imod hvad som helst, der kom fra Bruxelles. Det samfund hvor EU og EF var fyord for hele venstrefløjen og vi bare var med, fordi de borgerlige kapitalistiske partier havde narret folk med billig vin og bedre priser på flæsket.
Hele denne fremmedfjendske tone der dominerede venstrefløjen og fra 1995 DF , har de gamle og pensionisterne overtaget. Og nu anbefaler folk fra venstrefløjen at læse hvad det ultrakonservative Die Welt skriver.
Jeg spørger bare, hvad siger EL ?? er de også enige med Die Welt, for så er de røde da blevet konservative.
Herregud de par toldere. Viel geschrei und wenig Wolle, som manden sagde da han klippede svinet for at få uld.

Pia K.: "...at der i Tyskland end ikke eksisterer et EU-skeptisk parti,..."

Har damen ikke hørt om Die Linke, som er yderst EU-kritiske og meget godt på linie med DF der?

Men åh nej, det er jo socialister og kommunister og det vil fru WACL-medlem ikke vide noget om så.

479.532 stemte på DF ved sidste valg. 3.483.533 stemte. 4.022.849 havde ret til at stemme. Vi bor 5.4 mio. her i landet. Vores nabo Tyskland er beboet af 83 mio. mennesker. Så der vil formentlig lige som i alle andre lande være nogle rabiate højrenationalister, som vil råbe op. Men de udgør i Tyskland ingen væsentlig politisk gruppe, selvom de er er væsentligt problem. 5 % tyskere er flere end der er stemmeberettigede i hele Danmark.
Vi købte varer mv. fra Tyskland for 88.8 mia. i 2004. Og de købte hos os for 95.8 mia samme år. Hvis bare 2,2 % af tyskerne (Enhedslistens stemmeandel) blev sure over Langballes skidne tale og holdt op med at købe dansk så ville hans vrøvl kunne koste os 1.9 mia. kr.
Forbandet være de fjolser, der lader disse landsskadelige folk komme til orde. - Og det var én til Vesselbo, Schall-Hollberg og Birthe Rønn. De andre Venstrefolk står jo ved deres tysker-had.