Læsetid: 3 min.

'I det mindste var det ikke molotovs denne gang ...'

Organisationen Genderdoc-M arbejder for homoseksuelles rettigheder i Moldova, men det er ikke let i et land, hvor statsapparatet aktivt kæmper imod
Udland
3. juni 2011

ChisinauStore mure omkredser huset i ambassadekvarteret, hvor den første og eneste organisation, der beskytter homoseksuelles rettigheder i Moldova, Genderdoc-M, har sine lokaler. For to uger siden dukkede organisationens ansatte op til synet af smadrede æg på hele husets facade, fortæller foreningens formand, Anastasia Danilova. Hun smiler og siger:

»I det mindste var det ikke molotovcocktails denne gang.«

Dengang deres kontorer lå midt i Moldovas hovedstad, Chisinau, var homofobisk graffiti, smadrede ruder og jævnlige molotovcocktails slet ikke unormalt.

Men fremtiden for organisationens arbejde kan se lysere ud, påpeger hun. EU har som gengæld for økonomisk bistand krævet, at Moldova gennemfører en antidiskriminationslov, der også indbefatter seksuel orientering. Lige nu er lovforslaget skrinlagt efter protester fra højreradikale og den indflydelsesrige ortodokse kirke, men under alle omstændigheder er det, at homoseksuelles rettigheder er til diskussion, et skridt i den rigtige retning, pointerer hun.

»Vi kan jo ikke andet end at håbe, at loven bliver gennemført, og dernæst håbe på, at den rent faktisk bliver taget seriøst. Så kan vi endelig begynde at føre de sager med homoseksuelle, der er blevet udsat for hadforbrydelser, der efterhånden hober sig op hos os,« siger Anastasia Danilova.

Højesteret stopper pride

Moldovas love virker imidlertid ikke altid efter hensigten, fortæller de tre homoseksuelle foreningsmedlemmer, som Information mødte i Chisinau.

Anastasia Danilova, Artioum Zavadovsky og Anjelika Frolova har alle forsøgt at efterprøve retten til fri forsamling, som regeringen og parlamentet gennemførte sidste år. Efter at lovens var trådt i kraft, planlagde Genderdoc-M at gennemføre en demonstration på torvet i Chisinau, men aktivisterne nåede aldrig ud af bussen. Ikke alene havde myndighederne gjort alt, hvad de kunne for at bremse demonstration; en moddemonstration var tilmed mødt op. 2-300 mennesker omringede bussen mod homoaktivister, skubbede til den, så den gyngede fra side til side og angreb den med sten. Chisinaus borgmester havde allerede forsøgt at få foreningen til at holde sig væk og havde med underskriftsindsamlinger og kirken som støtte fået højesteret med på, at optoget ville virke for stødende for byens religiøse.

»Det er et af eksemplerne på den statsstøttede homofobi,« påpeger Anastasia Danilova.

Artiom Zavadovsky giver hende ret:

»Når selv højesteret køber kirkens argumenter om, at vores adfærd fører til moralsk fordærv blandt børn i samfundet, ved jeg snart ikke, hvad vi skal stille op,« siger Artiom Zavadovsky.

Bestikkelse

Ud over nogle få moldoviske fora på internettet er der ganske få muligheder for at homoseksuelle kan møde hinanden i Moldova. Ofte er det for dyrt for Genderdoc-M at hyre sikkerhedsvagter til fester, og derfor er parkerne blevet samlingspunkt for de mandlige homoseksuelle. Men Moldova har store problemer med korruption, og når politiet tager homoseksuelle i at dyrke sex på offentlige steder, afpresser de dem for penge. De homoseksuelle kan enten vælge at betale et beløb til betjentene, eller også kan de regne med, at deres familier og lokalsamfund i løbet af kort tid kender til deres seksualitet.

En bestikkelsessag resulterede sidste år i, at en 27-årig moldovisk mand tog livet af sig selv. Hans familie kunne ikke acceptere hans seksualitet og slog hånden af ham, så han var endt uden familie og uden mulighed for at studere:

»Det er utrolig hårdt at være homoseksuel i Moldova, og langt de fleste fortæller ikke deres familie om det, for det resulterer oftest i, at den homoseksuelle udstødes og får frataget alle midler til eksempelvis uddannelse. Det er altså ikke kun risikabelt for privatlivet, men også for vores uddannelsesmæssige fremtid,« siger Anjelika Frolova.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her