Nyhed
Læsetid: 3 min.

Mystik om lesbisk syrisk blogger

Bloggeren bag 'Gay Girl in Damascus' blev i går meldt bortført af det syriske sikkerhedspoliti. Siden da er der sået alvorlig tvivl om, hvorvidt der er tale om en virkelig person
Udland
10. juni 2011

Hvem er Amina Abdalla Araf – den internationalt kendte syriske blogger, som skriver under det opsigtsvækkende pseudonym Gay Girl in Damascus – i virkeligheden?

Det spørgsmål stiller mange sig i dag, efter at internationale medier i går bragte historien om, at Araf skulle være blevet bortført af formodede medlemmer af det syriske sikkerhedspoliti og fængslet i lighed med tusindvis af andre oppositionsaktivister og regimefjendtlige demonstranter, som Bashir al-Assads styre har slået hårdt ned på for at kvæle opstanden i Syrien.

Amina Abdalla Araf blev hyldet for sin frygtløse undsigelse af en de mest brutale politistater i Den Arabiske Verden, for sine levende situationsreportager fra demonstrationerne i Syrien og for så åbenhjertigt at proklamere sin seksuelle orientering i en kultur, hvor homoseksualitet fordrer diskretion.

Hvor høj hendes stjerne var, viste sig i Facebook-offentlighedens reaktion: På under to døgn tiltrak den nystiftede gruppe Free Amina Abdalla titusindvis af tilhængere. Hendes portræt blev gengivet i aviser verden over og adskillige steder på nettet.

Vildspor

Historien om Amina Abdalla Arafs bortførelse blev oprindelig fortalt af hendes kusine, som videreførte bloggen efter anholdelsen. Men samtidig med at historien gik verden rundt, opstod der efterhånden tvivl om Amina Abdallas identitet.

Foreløbig er følgende kommet frem:

- En kvinde i Storbritannien ved navn Jelena Lecic meddelte gennem sin advokat, at det billede, der cirkulerer på internettet af Amina Araf, i virkeligheden er et portræt af hende. Samme billede er blevet brugt på en Facebook-konto, som hævdes at tilhøre Amina Araf.

- Araf havde tidligere skrevet på sin egen blog, at hun var født i den amerikanske stat Virginia, og at hendes mor er amerikaner. Men nyhedsbureauet AP har efter nøjere granskning ikke kunnet finde oplysninger om hverken Araf eller hendes familie i Virginias offentlige registre.

- En blogger på sitet Leezgetreal.com siger, hun har haft korrespondance med Araf. IP-adressen kan spores til en server i Edinburgh, Skotland.

- Robert Mackey, blogger for New York Times, har afsløret, at tekststykker i nogle af indlæggene fra A Gay Girl in Damascus ser ud til at være kopieret fra en anden blog fra 2007, som af dens (pseudonyme) forfatter blev karakteriseret som »en blanding mellem fakta og fiktion. Forfatteren vil ikke fortælle, hvad der er hvad.«

- En kvinde ved navn Sandra Bagaria har tidligere udtalt til New York Times, BBC og al-Jazeera, at hun var personlig ven af Araf. Hun indrømmer nu, at hun aldrig har mødt Arraf i virkeligheden, men kun kommunikeret med hende online.

- Araf oplyser på sin blog, at hendes mor hedder Caroline McClure Araf. Avisen Washington Post har forgæves forsøgt at finde en Caroline McClure Araf i Atlanta og Georgia – de to stater, hvor Araf skriver, at hendes mor har boet. Araf omtaler ofte sin amerikanske opvækst i byen Riverport, men det er ikke lykkedes Washington Post at finde et postnummer på en sådan by.

Nødvendigt med slør

The Guardian, der var det første medie, der rapporterede Araf, har nu sat historien på standby, mens avisens journalister undersøger sagen. De måtte i går konstatere, at forespørgsler på den amerikanske ambassade i Damaskus ikke gav noget resultat.

»Vi kan ikke bekræfte nogen af detaljerne på denne blog og har ingen oplysninger om, at nogen af det navn skulle bo i Damaskus,« lød det fra ambassaden.

Mailhenvendelser til en Rania O Ismail, som på bloggen har skrevet, at hun var Arafs kusine, er ikke blevet besvaret. Guardian har heller ikke kunnet finde frem til personer, som kan bekræfte, at de har mødt Araf personligt.

Oppositionsaktivister i Syrien må ofte tage drastiske metoder i brug for at dække over deres sande identitet. De foretrækker ofte af kommunikere via Skype eller sikre e-mailforbindelser og bruger hyppigt pseudonymer eller veksler mellem forskellige identiteter. Det sker i lyset af, at mindst 750 aktivister er blev dræbt, siden opstanden i Syrien begyndte.

Administratoren for Facebook-gruppen Free Amina bragte i går denne opdatering:

»Da denne gruppe blev oprettet, var der ingen grund til at tvivle på autenticiteten i denne historie (...) Vi holder det stadig for sandsynligt, at skribenten bag denne blog er interneret, hvorfor det stadig er vigtigt at støtte hende.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her