Læsetid: 5 min.

Polen er det nye Tyskland

Med en imponerende vækst og forbedret forhold til naboerne i både Øst og Vest har Polen vundet ny politisk selvtillid. I dag overtager landet EU's formandskab
Polakkerne er fortsat med at bruge penge trods krisen og det høje forbrug er sammen med offentlige investeringer vigtige årsager til, at polens økonomi i dag vokser markant. Her er det polakker i feriebyen Mielno ved Østersøen.

Polakkerne er fortsat med at bruge penge trods krisen og det høje forbrug er sammen med offentlige investeringer vigtige årsager til, at polens økonomi i dag vokser markant. Her er det polakker i feriebyen Mielno ved Østersøen.

Bjoern Steinz

1. juli 2011

BERLIN – Når Polen i disse dage tager hul på seks måneders formandskab for EU, kan det ske med rank ryg og nyvunden politisk selvtillid.

På trods af finanskrisen oplever Polen nemlig vækstrater, der placerer landet i den absolutte top blandt de europæiske lande. Samtidig er Polen i stigende grad begyndt at lade sin røst høre på den internationale scene, i særdeleshed i EU. Og i det hele taget er optimismen til at tage at føle på i Polen i disse dage.

»På sin vis er Polen det nye Tyskland,« siger Polen-kenderen Kai-Olaf Lang fra Stiftung Wissenschaft und Politik i Berlin og peger på, at polakkerne i modsætning til store dele af befolkningen i unionens øvrige medlemslande ser med begejstring på det europæiske projekt.

»I en tid hvor mange europæiske lande oplever tendenser til renationalisering på grund af eurokrisen og gældskrisen, er Polen en medlemsstat, der ser på den store helhed. Polen har en overordnet interesse i, at den europæiske union bliver bundet tættere sammen.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

En yderst positiv artikel, som dog har mangler der tyder på en vis overfladiskhed. Ved bedømmelse af årsagerne til den store vækst i det polske forbrug, burde det vel nævnes, at mere end to millioner polakker arbejder i udlandet, hvorfra de årligt sender mere end 50 milliarder kroner hjem til familier og slægtninge. Og Polens komplicerede forhold til naboerne i øst burde nok kunne bære en dybere analyse end: Polen har udviklet et mere pragmatisk og afspændt forhold til Rusland. … Polen er en spændende nabo som jeg tror mange af Informations læsere gerne vil læse mere detaljeret om.

Maria Bertelsen

Jeg tvivler desværre på genvalg af Tusk. Jeg tror mange vælgere foretrækker en balance mellem præsidenten og premiereministeren, og efter valget af Komorowski vil de polske vælgere nok lede efter en slags modpol.
Og som Bill Atkins siger er forholdet til Rusland langt mere kompliceret end artiklen giver udtryk for.
Den brede polske befolkning har endnu ikke tillid til den politiske offentlighed, især ikke dem der hævder at repræsentere Polen. En ting er Polen som den institutionelle del, politikere og en fyr fra DemosEuropa siger om Polen, en anden ting er alle de polakker der ikke stemmer fordi de ikke har tillid til systemet.
Det er også lettere bekymrende hvis man leder efter en venstrefløj i polsk politik, den findes næsten ikke.
Jeg elsker Polen, har boet i Warszawa og har familie fordelt i hele landet - Jeg sætter pris på dette helt nye journalistiske fokus på Polen.

»På sin vis er Polen det nye Tyskland

----------------

det må afhænge meget af det med: på SIN vis;

ellers er det jo ikke nødvendigvis noget kun godt.

--------

eller: har tyskerne flyttet grænsen så langt østpå !

fra anden artikel:

resten ef europa kan lære meget af polen, som er blevet mere og mere orienteret mod vesten, og mindre mod sig selv !

---------------

det kan nemt læses som et krav om at alle de andre da bare har at rette sig efter vesten, at kun vesten er helt godt nok.

det er så påfaldene tydeligt dumt udtrykt; at man kunne formode at det er satirisk ment, eller for at provokere til at kritisere vestens selvgodhed lidt mere.

jan henrik wegener

Hvad pokker skulle det satiriske være? Skulle man bruge "Europa" eller "nabolandenne" i stædet for "Vesten"? Polen hører vel såvel som danmark med i "den større sammenhæng", men spørgsmålet om hvor meget man skal orientere sig "indad" eller '"udad" er vel ikke spor fremmedartet?

@jan henrik wegener

det var det med at bedømme "de andres" gøren fremskridt, efter hvor meget de begynder at ligne "os"

jan henrik wegener

På den anden side: hvis man overhovedet vil tale "fremskridt, hvordan så undgå en eller anden "fælles målestok"?
Selvfølgelig kunne man jo bedømme den forskelligt men er det rimeligt? Ender vi da med at bedømme "fremskridt på polsk" som "mere polskhed", fremskridt på tysk som mere "tyskhed", fremskridt i Danmark som "mere danskhed"? Eller hvad?

jan henrik wegener, skrev.

På den anden side: hvis man overhovedet vil tale “fremskridt, hvordan så undgå en eller anden “fælles målestok”?

-----------

fælles målestok ? måske, men hvis, så helst ikke eu-harmoniserede udgaver

jan henrik wegener

Hvis man er imod "EU-harmoniserede udgaver" for "fælles-målestokke har Du da ret i at tiden er kommet hvor man kan slå til!
Hvorfor skal Polen eller Letyland dog følge dem, kan man sige. eller hvorfor skal Danmark, og det er der da sandt for dyden også et spørgsmål!
Eller vi kan fortsætte:Hvorfor skal asiatiske lande ikke have særlige variationer af international ret eller kunne omformulere dokumenter efter europæisk målestok? (særlige tilføjelser og udeladelser til Menneskerettighedserklæringer, f.eks.). Hvorfor ikkesærlige Europæiske, eller nationale versioner af samme?