Stor læk fra Kinas ledelse afslører landets dobbeltspil

Information har fået adgang til hemmelige dokumenter fra Kinas øverste ledelse. De viser en strategi med at foregive øget åbenhed over for omverdenen, mens jerngrebet strammes om folket
Information har fået adgang til hemmelige dokumenter fra Kinas øverste ledelse. De viser en strategi med at foregive øget åbenhed over for omverdenen, mens jerngrebet strammes om folket
Udland
28. juni 2011

Mens den kinesiske premierminister Wen Jiabao i disse dage er på charmeoffensiv i Europa, har Information fået adgang til i alt 60 hemmeligstemplede dokumentsider fra det kinesiske kommunistpartis centralkomité.

Det er dokumenter, der ifølge en række eksperter udstiller styrets stadig stærkere undertrykkelse af intern kritik, hvilket står i skarp kontrast til det polerede image, som landet ønsker at vise udadtil.

»De viser, at Kina ikke er på vej til at blive det friere samfund, som så mange vestlige regeringer ellers har ladet sig bilde ind. Det er snarere det modsatte, der er tilfældet,« siger Jean-Philippe Béja, Kina-ekspert ved Centre for International Studies and Research i Paris.

Slås ned på pressefrihed

I dokumenter, der blandt andet er blevet sendt ud til de lokale partiafdelinger, erklærer partiets ledelse i Beijing, at »alle illegale og farlige informationer på kinesiske og udenlandske internetwebsider skal blokeres totalt«.

Og folkene bag skal »hurtigt anklages, hurtigt for en dommer og hurtigt dømmes«.

Der gives ordre til at lukke blogs og internetsider, samt oprette lokale celler, der skal overvåge borgere, presse, internet.

»Der skal specielt slås ned på aggressivitet rettet mod partiet og dets ledere, promovering af andre politiske systemer og pressefrihed,« lyder en central formulering.

Information slettes

I et andet dokument beskrives det, hvordan myndighederne vil forhindre befolkningen at komme i kontakt med »politisk følsomme informationer«.

De skal enten »blokeres«, »ødelægges« eller »renses væk« fra internet, medier og bøger, lyder ordren fra centralkomiteen til de lavere politiske niveauer.

Og trods Kinas mere åbne attitude over for omverden er Beijing langtfra færdig med at anse Vesten for at være en trussel mod deres magt.

Af dokumenterne fremgår det således, at udenlandske journalister og ngo'er skal holdes i strammere tøjler, og at der skal udøves »større kontrol med vestlige kulturprodukters adgang til det kinesiske marked«, således at den kinesiske befolkning bliver mindre modtagelig over for »farlige informationer udefra« og »bedre kan forstå kommunistpartiets styrke«.

Bao Pu, en forelægger med base i Hongkong, der er kendt for afsløringer om kommunistpartiet, beskriver dokumenterne som »en rygende pistol«, der besværliggør dette dobbeltspil.

»Vi har længe været vidner til, hvordan den kinesiske regering har opført sig over for egne borgere og udlandet, men her er partiets egne, ufiltrerede ord, som beviser det hele,« siger Bao Pu.

Kilderne der optræder i denne artikel har ikke set omtalte dokumenter/filer, men har fået indholdet refereret af Informations journalist.

Hvorhen Kina?

Udlandet forsøger at analysere sig frem til, hvad der sker bag det kinesiske styres lukkede døre, men gennem lækkede hemmeligstemplede dokumenter fra det øverste lederskab har Information nu fået et yderst sjældent blik bag kommunistpartiets facade.

I hvilken retning bevæger Kina sig politisk? Hvordan ser Beijing i virkeligheden på Vesten? Hvad er kommunistpartiets største frygt? I en artikelserie afslører Information de hemmeligheder, som Beijing forsøger at holde skjult for offentligheden.

Seneste artikler

  • Intern splid kan true partiets magt

    2. juli 2011
    Mens Kinas kommunistparti bruger sin store fødselsdag til at præsentere et forenet lederskab, viser hemmeligstemplede dokumenter, at Kinas ledere frygter, at rygter om intern splid vil påvirke befolkningen
  • Kinas ledelse vil vende internettet til egen fordel

    30. juni 2011
    Trods forsikringer om, at censur på nettet udelukkende retter sig mod porno og kriminalitet, viser lækkede dokumenter fra partitoppen, at den 'største opgave' er at slå ned på 'politisk farlige informationer', og at celler skal infiltrere nettet for at manipulere den offentlige mening
  • Journalistforbund øger presset på Kina

    29. juni 2011
    Kinas kommunistparti vil nu stramme grebet om udenlandske journalisters virke i landet, viser hemmeligstemplede dokumenter. Forstemmende, mener journalistforbund, der vil forsøge at øge presset på styrets pressecensur
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Henrik L Nielsen

Det kan ikke ligefrem overraske. Ikke når man befinder sig der en hel del.

Inger Sundsvald

Hm... de lokale partiafdelinger er vist ikke helt loyale.

Den virkelige bombe i denne sag, er hvem i vesten er hoppet på limpinden eller ligefrem kolporteret den?
Hvad sagde alle vestens ledere op til OL?

Mads Kjærgård

Så er det bare "too bad" at de vestlige regeringer deriblandt den danske har solgt totalt ud til Kina, men det lader til if. dokumenterne at det er Løkke og co våde drøm om samfundskontrol, som kineserne er ved at gennemføre, så måske er det ikke noget tilfælde at regeringen er så glad for Kina.

Mads Kjærgård

Er det der sker i Kina jo ikke rent faktisk det, der sker i resten af verden? Der foregives åbenhed, men indadtil og ubemærket af de fleste så strammes snoren.

Henrik L Nielsen

@ Mads Kjærsgård

Ikke helt. Du kan ikke komme i fængsel for at skrive det du har gjort her i Danmark. Der skal såmænd ikke så meget mere til før du kommer ud for en ulykke i Kina. At terrorlove osv så har indskrænket friheden andre steder er en anden snak. Men det er to forskellige målestokke der skal frem

Anne Marie Pedersen

Mads, jeg tror du har ret derhen, at man kan stille spørgsmåltegn ved, om det vitterlig genere vestlige ledere.

Hvorfor ikke bare være misundelig.

Mon det er Kinas svar på ACTA – forhandlingerne der lancerede “three strikes”-love, hvor teleudbydere kan blive bedt om at lukke for kunders netadgang.

http://www.information.dk/226459

Verdens herskere forbereder sig på folkelige opstande.

www.information.dk/telegram/220227

Inger Sundsvald

Hvis det er en limpind, så er der da kommet gang i agurkesæsonen.

Nic Pedersen

Det er da flot, at Information sådan kan offentliggøre en opsummering af 60 sider med hemmelige almindeligheder fra KIna.

Jeg tror bare ikke, at "afsløringen" fører til de store forstyrrelser af nattesøvnen hos Wen Jiabao og resten af partitoppen!

Og "det internationale samfund" skal også nok tage det afdæmpet. Man taler normalt pænt til folk, man vil låne penge af!

Justitsministeriet vil stramme overvågningsskruen et par takker mere.

Således er en arbejdsgruppe hos Justitsministeriet i gang med en anbefaling til Folketinget, der vil kræve, at alle personer på åbne internetforbindelser hos eksempelvis bibliotekerne og på caféens trådløse netværk, skal identificere sig med en personlig kode for overhovedet at kunne komme på nettet.

http://www.computerworld.dk/art/117279/forslag-du-maa-ikke-laengere-gaa-...

Anne Marie Pedersen

Jeg læste et eller andet sted, at den største fejl demokratiske lande begår, når de skal forstå kinas politik er, at de tror den er intern konsistent.

Alle ministerier har deres egne dagsordener. Måske vil handelsministeriet gerne have mere frihed, mens justitsministeriet vil noget andet. Og når vi ser en slingrekurs, så er det et resultat af magtkampe imellem forskellige organisatoriske enheder.

Jeg ved ikke om det er sandt.

Inger Sundsvald

Hvem ved i dag hvad der er sandt? Med alt det løgn vi får serveret.

Henrik L Nielsen

@ Anne Marie Pedersen

Det er helt rigtigt at det ikke er internt konstant. De største forskelle ser man jo længere man kommer fra Bejing. De lokale styrer og mellem lagene har helt deres egne dagsordner, og kompenserer ind imellem virksomheder økonomisk eller med lokal love for at imødegå regulativer oppefra. For eksempel på miljø området.
Det der gør det slemt i denne situation, er at indtil nu har der været en vis frihed i kyst distrikterne og de specielle økonomiske zoner. Modsat jo længere "ud på landet" man er kommet hvor myndighederne har været ekstremt hårde mod dissidenter. Og her mener jeg ekstremt ud i uforståelige. Hvis Bejing så nu ligefrem dikterer en stremning, så er det slemt for de frihedsbevægelser der trods alt har eksisteret i specielt de mere velstillede områder.

Henrik L Nielsen

@ Inger Sundsvald

Jeg ved selvf'lgelig ikke om disse papirer er sande. Men jeg ved fra egne erfaringer at det de beskriver er ganske præcist hvad der foregår. Dissidenter forfølges. Og dræbes ind imellem hvis de ikke bliver kendte nok inden de stikker hovedet for langt op..

Lars Sundling

Hvad er nyhedsværdien?

Ingen besindig person har vel nogensinde troet på ærligheden i det kinesiske (eller EU, USA, CUBA, Nordkorea, Sovjet, Sverige, DDR - you name it) styre!

Vi har snart 100 års jubilæum i at køre i samme rille og robot programmeringen af verdens borgere fortsætter uantastet.

Frankfurt skolen satte kursen og forstod hvordan politisk korrekthed ædes kritikløst og glubsk af den hungrende og nyttige idiot.

På med cykelhjemlen og sluk cigaretten - Herre Jerimas!

Mansour Heydari

Kina som en suveræn stat har ret til at udøve kontrol over landet, holde styr på sin enorme befolkning og følger sin planner, hvad det nu er. Kinesiske politikere har godt set den vestlige kulturinvasion, via medier, internet, satellit osv., hvis konsekvens er at polarisere borgerne og splitter samfundet indefra. Derfor har de ret til at gribe ALLE passende midler for at forsvare sig imod den vestlige trussel. Det er ganske legitimt.

Henrik L Nielsen

@ Mansour Heydari

Så du synes fængslinger uden retfærdig rettergang er rimeligt? Forsvindinger er iorden? Drab og tortur er helt fint? Interessant holdning.

Nic Pedersen

@Mansour

Det er nu ikke kun vestlige "kulturinvasioner" som kineserne nødigt ser stikke næsen for langt frem!

Man skal f.eks også være forsigtig med at blive alt for uautoriseret muslim!

Bill Atkins. Hvad er det dog for ultrahøjre sider du læser? Kommentatorerne på Computerworld synes mig at være hinsides fornuftens rækkevidde.

Niklas Monrad

Mansour,

Har vi i Vesten så også lov til at forsvare os mod de Østlige og Mellemøstlige trusler med alle passende midler? Vi kan jo starte med at med at fængsle og derefter udvise alle som forsøger at indføre islamiske kulturværdier. Det synes du sikkert er helt fint, ikke sandt?

Trods det at det var en offentlig hemmelighed synes jeg det er forstemmende at afsløringen bliver mødt med apatiske skuldertræk

Arash Shariar

Lad os se det i øjnene, kineserne er måske lidt mere klodsede når de handler, men deres handlinger er da klare kopier af vores i vestens.

Men der går ikke lang tid før ingen kan se forskel mellem originalen og kopivaren. Måske dér vil disse "nyheder" ikke blive anset lige så sensationelle.

- Arash

Johannes Lennar

Kinas kapitalistiske et-parti styre er forfærdeligt, og når befolkningen er sat ud af spil er det lig et positivt feedback system. Et system hvor overgreb ikke er nyhedsmateriale men hverdagshændelser. Den positive feedback gør så bare at overgrebene bliver mere og mere omfattende og mere og mere voldsomme.
Det er nemlig lige præcis det der sker, uanset om det er kommunistisk eller kapitalistisk styre, når man fratager befolkningen retten til at forholde sig kritisk overfor systemet.

De mennesker der lever indenfor den kinesiske stat og dermed den kinesiske jernhæl lider rigtig meget og ingen bør affinde sig med at deres begrænsede tid her på jorden skal være under så restriktive vilkår.

Staten har altid stået i vejen for de frie principper og derfor bør målet være at afskaffe staten samt skabe lige mulighed for at få dækket ens behov. Dertil indrette samfundet så alle kan engagerer sig i hvordan samfundet skal fungere. Et samfund der bliver organiseret nedefra og op vil være i stand til at tilgodese de behov folk har.

Prøv selv at finde noget statistik der viser hvor mange der flytter til Kina og hvor mange der flytter væk. Jeg tør vædde med at resultatet af sådan en undersøgelse vil vise et klart billede af at næsten ingen ønsker at flytte til Kina.

Lars Peter Simonsen

Kina er et suverænt land. I vesten kan vi jo så lad være med at handle med dem, flytte produktionen tilbage, og sørge for beskæftigelse til alle de, som er blevet overflødige i Vesten, eller til lande med et mere spiseligt system, der er rigeligt med tilgængelig arbejdskraft uden for Kina ...

Nic Pedersen

@ Arash

Disse "nyheder" er allerede langtfra sensationelle!

Og det er, i lyset af magtforholdenes ændring globalt, nærmere "vores" tilpasning til Kina og andre, som er klodset!

Vesten satte engang for ikke så længe siden normen. Det er ikke længere tilfældet!

Mange i vesten synes at savne det imperium, som de fordømte!

Nic Pedersen

@ Arash

Disse "nyheder" er allerede langtfra sensationelle!

Og det er, i lyset af magtforholdenes ændring globalt, nærmere "vores" tilpasning til Kina og andre, som er klodset!

Vesten satte engang for ikke så længe siden normen. Det er ikke længere tilfældet!

Mange i vesten synes at savne det imperium, som de fordømte!

Henrik L Nielsen

Jeg fornemmer at der er en hel del der ikke tror det er værre i Kina end det er i "Vesten". Hvis sammenligningen går på Danmark så forstår jeg det ikke. Hvor mange af jer der mener "Vesten" er lige så slem har opholdt sig i Kina ud over en ferie?
Jeg har opholdt mig en hel del begge steder, og min opfattelse er at forholdene omkring frihed, undertrykkelse, censur og meget andet er rigtig mange gange værre i Kina and i Danmark. Jeg er helt med på at Danmark ikke er perfekt. Så langt fra. Men helt ærligt at sammenligne noget som helst land i EU med regeringens undertrykkelse i Kina er ikke holdbart.

Henrik L Nielsen

and skulle have været end..... sådan går det når stavekontrollen er engelsk.....

Nikita Pedersen

Hemmeligt strategi tjaa, det er vel mere en bekræftelse af noget vi har vist et stykke tid -
Både Amnesty, Human rights watch og flere andre har jo været ude og påpege det

Så hvis det er en hemmelig stategi så må det være på den der Israelske "vi har ingen atomvåben" måde :-)

Det er da en mærkelig "nyhed". Ifølge den tyske Berliner Zeitung er det kun denne - i bedste fald andenrangs - avis og Information, der har fået adgang til disse fire dokumenter.

Også indholdet af artiklerne i Information og Berliner Zeitung er ens, helt ned til enkelte formuleringer. Og så er også de eksperter, vidner for dokumenternes ægthed, der bliver nævnt, de samme -- David Bandurski, Bo Zhiyue, og Jean-Philippe Béja. Så man må undre sig over, hvorfor lige de her tredjerangs eksperter blev indraget. Fandtes der ingen andre?

Interessant, at Bao Pu nævnes i Information og ikke i Berliner Zeitung - han er kendt for at afsløre hemmelige dokumenter fra kinas øverste styrelse.

Man må jo gå ud fra, at man via Berliner Zeitung forsøger at skabe lidt kritisk stemning, netop når den kinesiske premierminister besøger Tyskland. En rolle, de tibetiske munke eller havde.

Dette var dog ikke nødvendigt, i hvert fald ikke, når det gælder Information, som jo rituelt publicerer mindst hver anden dag en kinakritisk artikel. Eller var det mon derfor, Informations Martin Gøttske fik lov til at være med?

http://www.berlinonline.de/berliner-zeitung/politik/china-parteispitzeag...

http://www.berlinonline.de/berliner-zeitung/politik/349454/349455.php

johnny bravo

Frihed er et vidt begreb. Det er ikke kun retten til at kalde en spade for en spade.
I Danmark har vi love og reguleringer mod alt. Danskeren kan ikke tænke selv - synes at være holdningen.
Kinesere er på mange måder langt mindre regulerede. I vesten definerer vi efterhånden kun frihed som retten til ytringer.
Sikkert fordi vi på de fleste andre områder er aldeles ufrie.

Torben K L Jensen

Hvad enten det er bevidst lækkede oplysninger eller
ej,ændrer det ikke en døjt ved den kendsgerning,at
Kina er et diktatur,der undertrykker al meningsdannelse i landet og på nettet.

Martin Gøttske

Hej Egon Jensen

Bare saa der ikke er misforstaaelser: Der er ikke tale om, som du antyder, at jeg “fik lov til at vaere med” paa en Berliner Zeitung historie - det forholder sig omvendt. Indholdet af artiklerne i Information og alle formuleringer staar jeg 100 procent for. Jeg har interviewet de eksperter, du naevner.

Det undrer mig, at du beskriver David Bandurski, Bo Zhiyue og Jean-Philippe Beja som “tredjerangs eksperter”. Hvad baserer du det paa? Jeg valgte at kontakte disse personer, plus Bao Pu, netop fordi jeg anser dem for at vaere yderst kvalificerede til at kommentere paa disse dokumenter.

Bedste hilsner

Martin

Flygtig substans og kilde henvisninger, men ingen tvivl om at 'truslen' fra(mod) internettet verden over vil give sig stærkere udtryk i et gigantisk og centralistiskt styret land som Kina.
Hvad Vesten 'ordner' med terrorlovgivning, kommercielt styrede begrænsninger af internettet og udbredt 'astro-turfing' m.m. ligner meget det beskrevne.

Set i fugle perspektiv er strukturene og tendenserne de samme.

Michael Kongstad Nielsen

Information har en overvægt af kritiske artikler om Kina. Det skal Information have lov til, det er et redaktionelt valg ikke at ville se noget positivt ved Kinas udvikling.

Selvfølgelig er det utåleligt, hvis der begås overgreb mod almindelige menneskerettigheder som man læser om det, og retsvæsenet lyder ikke uafhængigt, og et parti er selvfølgelig for lidt, i USA har de dog to - men, jeg kan godt komme på et par positive ting at sige om Kina alligevel.

Iøvrigt kan man godt forstå trangen til at forsvare sig og lukke sig overfor USA´s og Vestens kulturimperialisme. Det har Kina en lang tradition for at gøre, og Vesten en ligeså lang tradition for at omgå. I 1850-erne ville Kina ikke åbne sig for Vestens handel med bl.a. opium. Dengang tiltvang Vesten sig adgang til Kina ved at føre krig mod dem, og efter sejren kunne opium igen flyde frit ind til de stakkels kinesere.

Idag er opiumet erstattet med Hollywood, Cola, fordummelse i lange baner og almindelig depravation.

@ Michael Gøttske

David Banurski er webeditor hos det projekt, han arbejder med.

http://cmp.hku.hk/~/staff/david-bandurski/

Jean-Philippe Béja og Bo Zhiyue er "Senior Research Fellows" på deres institutter, altså hvad der svarer til universitetslektorer på danske universiteter. Og som rangerer efter professorer og docenter - derfor "tredjerangseksperter".

http://www.cefc.com.hk/rubrique.php?id=105&aid=122

http://www.eai.nus.edu.sg/Current_Staff_SeniorResearchFellows.htm

Dette alene gør jo ikke, at det var forkert, hvad de siger. Men det er klart, at de har lidt ensidige holdninger. Og så var det måske en god idé at finde en mere fremtrædende ekspert som vidne.

Hvis det er korrekt at det var Bernhard Bartsch, som bare var medløber, så er hans artikler jo misvisende og derudover plagiater. Nå ja, det må I så selv om.

Jeg syntes bare, at det var lidt mærkeligt.

Bjarne Bisgaard Jensen

Kina er et DIKTATUR. At vesten så lader som ingenting i den forbindelse skyldes vel kombinationen af et potentielt stort marked, og det faktum at vesten om ikke allerede så snart skylder kinerse så mange penge, at USA til eksempel ville gå bankerot i morgen, hvis Kina forlangte deres tilgodehavender indfriet.
Det der mangler i debatten er en erkendelse af, at Kina er ligeså afhængige af de købedygtige forbrugere i vest.
At et diktatur udøver sindelagskontrol og skjult undertrykkelse overfor sin befolkning bør vel ikke komme bag på nogen. Det er vel en uomgængelig del af konstruktionen i et diktatur.
At vi så i vesten på trods af demokrati og menneskerettigheder også falder mere og mere i den samme grøft, er blot et advarselstegn om, ikke at tage dekokrati og rettigheder for givet, men at de skal plejes og næres, og når ikke politikerne vil, så må folket som sædvanlig tage affære forhåbentlig

Philip C Stone

Tak til Martin Gøttske, hvis journalistik og ikke sjældent modige indsats har været en gevinst for bladet og dermed også for læserne.

Inger Sundsvald

"et parti er selvfølgelig for lidt, i USA har de dog to".

Ja, det må siges at være et minimum, hvis man som USA vil kalde sig et demokrati. Men det er ingen garanti for overholdelse af menneskerettigheder.

Artiklerne er noget vås. De antager at det er poltiske dekreter der styrer Kina anno 2011.

Its the ceonomy, stpupid!

Anna von Sperling

Egon Jensen og Michael Kongstad Nielsen@

Prøv nu engang at lav en søgning på fx. Kina±klima eller Kina + fattigdomsbekæmpelse i arkivet. Det er simpelthen ikke rigtigt at vi overvejende skiver negative historier om Kina.

Men når virkeligheden banker på - i hvad forklædning den nu har, i dette tilfælde i 60 interne dokumenter - så er det vel den, der skal dækkes. Alternativt kan vi svømme væk i konspirationer og minde hinanden om at USA jo også gør ditten eller datten.

Informations læsere skulle gerne have tillid til, at avisen går kritisk til alle når det er på sin plads, roser dagen efter hvis det er fortjent, og altid går efter at lægge brikker til det store dér, der hedder sandheden.

Og heldigvis har vi fremragende journalister som Martin Gøttske til at sikre det.

Michael Kongstad Nielsen

Anna von Sperling: Tak for svar.