Nyhed
Læsetid: 3 min.

Tysk venstrefløj skændes om antisemitisme

Beskyldninger om antisemitisme har skabt splid hos de tyske socialister i Die Linke, der under store protester har lagt sig fast på en tostatsløsning i Israel/ Palæstina-konflikten
Udland
16. juni 2011

Der skal ikke herske nogen tvivl om, at det tyske venstrefløjsparti Die Linke går håndfast i rette med antisemitisme i egne rækker. Derfor udsendte partiet i sidste uge en officiel erklæring med henblik på at tage brodden af en voksende kor af kritikere, der i den seneste måneds tid har peget på en ulmende antisemitisme i Die Linke.

»Fremover vil vi hverken deltage i mellemøst-initiativer, der kræver en enstats-løsning for Israel og Palæstina, ej heller i opfordringer til boykot mod israelske varer eller i dette års Gaza-flotille,« lyder det i erklæringen, der er fremkommet på vegne af Die Linkes fraktion i den tyske forbundsdag.

Men hensigten om at skabe ro om partiets linje må siges at være slået fejl. For erklæringens finere detaljer vækker vrede i det venstre- orienterede bagland og blandt dele af partiets top- politikere, hvoraf flere udvandrede ved dens officielle vedtagelse. Kritikerne hævder, at dele af partiledelsen har optrådt udemokratisk og er gået for vidt i forsøget på at dæmpe kritikken.

I erklæringen afkræves ledende partimedlemmer nemlig, at de bekender sig til en tostatsløsning i Mellemøstkonflikten. Initiativtageren er partiets grand old man og tidligere formand, Gregor Gysi, der langer ud efter antisemitisme-strømninger i partiet og i særlig grad advarer sine landsfæller mod at ytre sig til fordel for en enstats-løsning:

»Det må en palæstinenser gerne kræve, også selv om det er urealistisk. En venstreorienteret tysker må imidlertid ikke. Heller ikke andre tyskere.«

Ifølge sociologen Peter Ullrich, der i 2008 udgav bogen Die Linke, Israel und Palästina, er modstanden mod erklæringen blandt partiets græsrødder forståelig:

»Under overskriften 'Kamp mod antisemitisme' har Die Linke besluttet, at man ikke går ind for en enstats-løsning, og at man anser kravet om en enstats-løsning for at være antisemitisk. Det er en afgørelse, som er blevet truffet helt vilkårligt og med særdeles vage definitioner, for der findes også aktører, der taler for en enstats-løsning uden på nogen måde at være antisemitiske.«

Hagekors og Davidsstjerne

Mistanken om en ubehandlet antisemitisme på den tyske venstrefløj er i den senere tid taget til i styrke i Tyskland. I en nylig undersøgelse fra universitetet i Leipzig antydes det, at antisemitismen på den tyske venstrefløj er i fremgang. Ifølge sociologerne Samuel Salzborn og Sebastian Voigt har netop Die Linke en tendens til at negligere antisemitiske tendenser blandt partimedlemmerne.

Senest har tyske medier hudflettet Die Linke, da medlemmer af partiets lokalafdeling i Duisburg i april offentliggjorde et flyveblad, der sidestiller den jødiske Davidsstjerne med det nazistiske hagekors. Lighedstegnet mellem jødisk tro og nazisme fik i første omgang parti- ledelsen i Berlin til at kræve mere kontrol med indholdet på partiets hjemmesider, men det har ikke forhindret debatten i at brede sig til resten af partiet, der i øjeblikket skændes indædt om problemets reelle omfang.

Spliden i Die Linke er forståelig i et historisk perspektiv, forklarer sociologen Peter Ullrich:

»På den tyske venstrefløj finder man både kritik af Israel og en solidaritet med palæstinenserne og en særlig tysk historisk sensibilitet over for fascisme og anti- semitisme. De to strømninger kolliderer uophørligt på den tyske venstrefløj. Ofte gør det, at debatten bliver præget af en meget uelegant stil.«

I selskab med Hamas

En del af Die Linkes interne kritikere hævder endvidere, at partiledelsen forsøger at købe sig til indflydelse ved at slå ind på de øvrige partiers linje. De peger på det hykleriske i, at erklæringen undsiger aktioner som den, der sidste år kostede ni mennesker livet, efter israelsk militær bordede en flådekonvoj på vej med nødhjælp til Gaza.

I fjor roste partiet officielt sit eget forbundsdagsmedlem Inge Höger for sin indsats på det tyrkiske skib Mami Marvara, der forgæves stævnede ud for at bryde den israelske blokade af Gaza. Siden er Höger blevet voldsomt kritiseret i en række tyske medier efter sin deltagelse i en Palæstina-konference i Wuppertal, hvor hun i selskab med Hamas-sympatisører optrådte iført tørklæde og med et kort over Mellemøsten, hvor Israel ikke findes. Med den seneste erklæring skal det være slut med den slags optrædener.

Ifølge sociologen Peter Ullrich nærer dele af den tyske venstrefløj traditionelt sympati for den palæstinensiske sag i så stærk en grad, at venstreorienterede Israel-kritikere havner i en ven/ fjendetænkning, som fører til, at man accepterer alle former for kritik af Israel.

»Det kan føre til, at Die Linke samarbejder med mennesker, der er rendyrkede antisemitter, eller at man griber til argumenter, der betjener sig af antisemitiske stereotyper.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

I et interview i avisen taz begrunder Gregor Gysi sin holdning i antisemitisme-spørgsmålet:

http://www.taz.de/1/politik/deutschland/artikel/1/wir-muessen-der-kritik...