Nyhed
Læsetid: 4 min.

Våbenskandale blotter USA's 'flod af bly'

Tusindvis af våben konfiskeret af amerikanske myndigheder og derefter overladt til mexicanske gangstere er en skandale, der er til at tage og føle på. Men for de fleste mexicanere er historien om 'Operation Fast and Furious' blot toppen af isbjerget
Mexicanske soldater fremviste i sidste uge fem påståede medlemmer af Zetas-narkokartellet og en stor mængde beslaglagte våben. En stikprøveundersøgelse har tidligere vist, at over 90 procent af de konfiskerede våben fra den mexicanske narkokrig var købt i USA.

Mexicanske soldater fremviste i sidste uge fem påståede medlemmer af Zetas-narkokartellet og en stor mængde beslaglagte våben. En stikprøveundersøgelse har tidligere vist, at over 90 procent af de konfiskerede våben fra den mexicanske narkokrig var købt i USA.

Jorge Dan Lopez

Udland
16. juni 2011

»USA har markedet, Mexico har stofferne og arbejderne. USA har våbnene, Mexico har mordene,« siger socialarbejderen og gentager et udbredt synspunkt i Juarez' gader.

Når man taler om smugling over den amerikansk-mexicanske grænse, er det for de fleste udenforstående hovedsageligt et envejs- fænomen: Stofferne ryger mod nord over grænsen til USA, punktum. Men det er en sandhed med modifikationer, hvis man spørger mexicanere, der mener, at amerikanerne skal feje for egen dør først og erkende et ansvar for den narkokrig, der har kostet omkring 40.000 ofre siden 2006.

»Det er paradoksalt, at USA er så meget efter mexicanske politikere og kritiserer dem for ikke at gøre nok for at stoppe narkosmuglingen, når stort set alle våben i Mexico er fra USA, og de intet gør for at stoppe dem,« siger Gustavo de la Rosa, der er ombudsmand for menneskerettigheder i Mexicos mest voldsplagede provins, Chihuahua.

Strømmen af våben fra det våbenliberale USA til det våbenrestriktive Mexico er et velkendt fænomen syd for grænsen, hvor det er kendt som 'floden af bly'. En stikprøveundersøgelse tidligere på året viste, at over 90 procent af de konfiskerede våben var købt i USA. Og selv om undersøgelsen siden er blevet kritiseret for ikke at være videnskabelig, er der meget få, der betvivler, at langt de fleste illegale våben i Mexico er indkøbt i USA.

Når sagen netop nu er blevet akut for amerikanske myndigheder, er det, fordi efterretningstjenesten Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives (ATF), der står for at bekæmpe illegale våben og andet smuglergods, er kommet til at lave noget rigtigt rod.

De våben, der dukker op i Mexico med amerikanske serienumre, bliver som regel købt af amerikanske stråmænd, der derefter smugler dem over grænsen til de mexicanske narkokarteller og gadebander, der på grund af den strikse mexicanske våbenlovgivning ikke har mulighed for at skaffe dem lokalt.

Våbnene forsvandt

ATF valgte at lade stråmænd købe konfiskerede våben for at kunne spore dem tilbage over grænsen i et ambitiøst forsøg på ikke blot at gå efter stråmændene, men efter bagmændene, og gav den ambitiøse operation kodenavnet Fast and Furious.

Problemet er blot, at ATF siden har mistet sporet af temmelig mange af de mindst 2.500 våben, de lod 'sive'. Flere af dem er dukket op efter forskellige forbrydelser, blandt andet i forbindelse med mordet på en amerikansk grænsebetjent, Brian Terry, i Arizona, hvilket naturligvis har ført til hård kritik, både fra politikere og fagfolk, og har udløst en kongreshøring, der lige nu prøver at fastslå problemets omfang, og hvor mange våben der reelt er blevet solgt til kriminelle, og hvor mange der er forsvundet.

Mexicansk lovgivning kræver som dansk at man skal have en våbentilladelse for at få et våben, og der uddeles kun meget få tilladelser, og besiddelse af et våben uden tilladelse er i princippet en temmelig alvorlig forbrydelse.

I USA kræver det til gengæld ikke andet end et kørekort og en anden form for gyldig identifikation. Hvilket igen betyder, at der i det sydlige USA er temmelig mange våbenforretninger, som reelt har Mexico som deres vigtigste marked, og som afsætter mange og ofte tunge våben dertil, som meget sjældent bliver opdaget ved grænsekontrollen.

»Våbnene er vores vigtigste prioritet, men vi har slet ikke folk nok til at kunne hindre det. Vi har alt, alt for få ressourcer,« siger Tom Crowley, talsmand for ATF til Information.

»Nettet af opkøbere er utrolig komplekst og meget organiseret, og narkokartellerne har stort set ubegrænsede ressourcer. Det er blandt andet derfor, vi på den måde prøver at spore våbnene på den anden side,« siger han.

Mangel på politisk vilje

At omgå de amerikanske forsøg på at stoppe 'floden af bly' er imidlertid ikke nogen stor udfordring, hvis man spørger Tony Payan, professor ved University of Texas i El Paso. Han er en af de førende eksperter på området, og han karakteriserer mordet på grænsebetjenten med myndighedernes eget våben som et symbol på den fejlslagne amerikanske politik:

»Der bliver reelt ikke gjort noget, og det er en politisk prioritering. Man kunne f.eks. have valgt at forlænge det forbud mod angrebsvåben (assault weapons), som man lod udløbe i 2006, at opprioritere kontrollen ved grænsen eller ændre reglerne. Men der er ikke politisk vilje til at stramme reglerne,« siger han.

»ATF har kun få hundrede agenter til at stoppe tusindvis af våben. Man har valgt at forøge antallet af grænsebetjente, men det samme er ikke sket hos ATF. I dag er der reelt kun kontrol ved grænsen, når trafikken kommer fra Mexico, mens den får lov til at passere fuldstændig uforstyrret den anden vej,« siger han.

»Fiaskoen omkring Operation Fast and Furious har gjort problemet synligt og skabt en politisk erkendelse. Men det er et ideologisk spørgsmål: Amerikanerne er tossede med våben, og derfor kan politikerne ikke gøre noget. Våbenfabrikanterne og sælgerne har ikke nogen interesse i at gøre noget ved problemet,« siger professoren, hvis bedste bud på en løsning faktisk er meget amerikansk.

Han foreslår, at den mexicanske regering eller individer lægger sag an mod fabrikanter, der har produceret de amerikanske våben, der slår ihjel i Mexico.

»På den måde kan de få de ansvarlige udleveret og tvinge dem til at stramme op. Men det vil blive meget svært at ændre den amerikanske lovgivning,« vurderer han.

Serie

Rejsen mod Nord

Seneste artikler

 • Mexicos grænse i syd yder med våben, narko og illegale immigranter

  21. juni 2011
  Op mod 350 tons kokain og en halv mio. illegale immigranter krydser årligt grænsen fra Guatemala til Mexico. Den anden vej sender narkokartellerne en bølge af terror ned igennem Mellemamerika. Alligevel er grænsekontrollen næsten ikke-eksisterende
 • Rapport: Krig mod narko er en fiasko

  10. juni 2011
  En gruppe ansete statsmænd og -kvinder opfordrer i en rapport FN og medlemslandene til at satse på behandling og kontrolleret adgang til stoffer frem for at kriminalisere forbrug og besiddelse
 • Grænsen skiller familier

  8. juni 2011
  I takt med at USA skærper kursen over for indvandrere, bliver situationen sværere for de mexicanske familier, der er fanget mellem deres gamle og deres nye hjemland. 'Enten er man racistisk og usolidarisk over for sit eget folk, eller også er man ikke en patriotisk amerikaner,' som en af dem siger
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her