Læsetid: 4 min.

Ekstremisme-eksperter: Breivik er ingen ensom ulv

Den norske massemorder er tydeligt inspireret af tankegods, der siden 11. september har vundet frem på den yderste højrefløj i Europa og blandt andet findes på velbesøgte danske hjemmesider, lyder det
Udland
25. juli 2011
Den type nationalisme, som Anders Behring Breivik synes inspireret af, adskiller sig fra nazismen. Den er ikke antisemitisk, men antimuslimsk og antielitær, og dens tilhængere støtter staten Israel ud fra en forestilling om, at landet er en sidste bastion imod islamismen.

Den type nationalisme, som Anders Behring Breivik synes inspireret af, adskiller sig fra nazismen. Den er ikke antisemitisk, men antimuslimsk og antielitær, og dens tilhængere støtter staten Israel ud fra en forestilling om, at landet er en sidste bastion imod islamismen.

Han er blevet beskrevet som en ensom ulv. Men Anders Behring Breivik er tværtimod produktet af en stærkt islamkritisk, antielitær nationalisme, som har bredt sig i Europa siden 11. september 2001 og står stærkt i Danmark. Det vurderer kendere af europæisk højreekstremisme.

»Breiviks manifest viser meget klart, at han er en del af denne idéverden. Derfor er det fuldstændig forkert at beskrive ham som en ensom galning. Det betyder ikke, at de mennesker, hvis politiske opfattelser han deler, sympatiserer med hans handlinger, men det betyder, at den form for politisk miljø, som de skaber, kan inspirere mennesker som Breivik,« siger Daniel Poohl, chefredaktør for det svenske tidsskrift Expo, der kortlægger højreekstremistiske tendenser.

Daniel Poohl har læst store dele af det manifest, hvor Anders Behring Breivik har beskrevet planlægningen af det dobbelte terroranslag mod Norge. Blandt de mange referencer i det over 1.500 siders lange skrift er henvisninger til de indvandringskritiske danske hjemmesider uriasposten.dk og snaphanen.dk. Uriasposten blev i 2007 vurderet til at være den mest indflydelsesrige blog i Danmark målt på antal links, og ifølge Daniel Poohl er både Uriasposten og Snaphanen, der begge har over 3.000 besøgende om dagen, fora for samme form for politisk tænkning som den, der ser ud til at have drevet Breivik:

»Der er ikke tale om nazisme, men om en idéverden, der har 11. september som baggrund og har haft stor fremgang de seneste fem-ti år. Islam er fjenden, og konspirationsteorien er, at den politiske og mediemæssige elite har inviteret Vestens fjender indenfor i multikulturalismens navn.«

'Bekymrende ligheder'

Også historikeren Chris Holmsted Larsen, der forsker i politisk ekstremisme på RUC, placerer Anders Behring Breivik i en bredere sammenhæng.

»Grundkernen er et stærkt had til islam og en overbevisning om, at den politisk korrekte kulturelle elite er inficeret af en venstrefløj, der vil opløse nationalstaten. Dén konspirationsteori deler Breivik med store dele af den yderste højrefløj, herhjemme især repræsenteret på Uriasposten,« siger Chris Holmsted Larsen, der også nævner de populære hjemmesider Snaphanen, Stop Islamiseringen af Danmark og Hodjanernes Blog samt Trykkefrihedsselskabet, hvis formand, Lars Hedegaard, bliver citeret flere gange i Breiviks manifest:

»De opfordrer ikke til vold, og der er ikke belæg for at sige, at de bakker op om Breivik, men man kan ikke komme udenom, at der er nogle bekymrende ligheder mellem den politiske tænkning, de repræsenterer, og Breiviks ideer. Problemet er, at han ser ud til at være inspireret af den slags tænkning og har forvandlet nogle ekstreme ord til ekstreme holdninger imod den politiske elite, som i hans øjne tillader islamiseringen af Norge,« siger Chris Holmsted Larsen, der mener, det lige så godt kunne være Danmark, der var blevet ramt af højreekstremistisk terror:

»Fordi vi har mange af de samme ekstreme holdninger her i landet, kunne det lige så godt have været en dansker som en nordmand, der blev inspireret.«

Ikke nazister

Ifølge Chris Holmsted Larsen og Daniel Poohl fra Expo adskiller den type nationalisme, som Anders Behring Breivik synes inspireret af, sig fra nazismen. Den er ikke antisemitisk, men antimuslimsk og antielitær, og dens tilhængere støtter staten Israel ud fra en forestilling om, at landet er en sidste bastion imod islamismen. Desuden er den ikke biologisk, men kulturelt funderet.

»Og så forstår de sig til forskel fra nazister sig selv som nogen, der omfavner moderniteten, mens islam for dem står for det formørkede og forældede,« siger Daniel Poohl.

Omvendt peger chefredaktøren også på, at flere går igen i begge miljøer eller forlader nazismen til fordel for en mere islamkritisk nationalisme:

»Mange fra det nazistiske miljø forstår, at det er en bedre strategi. Det er islam, der skal bekæmpes, og partier som det norske Arbeiterpartiet, der åbner for indvandringen. Siden 11. september er det her, fremgangen er sket overalt i Europa, og de kan se, at nazismen er ved at uddø.«

'Hadet det er der'

Indehavere af Uriasposten, historikeren Kim Møller, skrev lørdag et blogindlæg om Anders Behring Breivik og tog afstand fra terroraktionen.

»For nu at skære det ud, så det ikke kan misforstås. Der er ikke mere Anders Breivik anno 2011 i mig og mine, end der i 70'erne var en Andreas Baader i den gennemsnitlige socialdemokrat. Der er en streg man aldrig krydser,« skrev Kim Møller blandt andet.

Indlægget afføder mange kommentarer fra Uriaspostens læsere.

»JEG hader, i mørke stunder, dem der har bragt indvandringens ulykker over vores land og folk,« skriver en læser, der kalder sig Ulrik, og fortsætter: »Ja, der er en usynlig streg der aldrig må krydses. Men hadet det er der. Begge veje. Det må vi stå ved og det kan ikke være anderledes, når det er vores fremtid i dybeste forstand uenigheden står om. Under overfladen, i sjælene, er vore samfund ikke længere fredelige samfund, for så vidt de nogensinde har været det.«

Over for Information forklarer Kim Møller, at han som nationalkonservativ netop er modstander af terror.

»Jeg mener ikke, man kan være konservativ, hvis man slår folk ihjel,« siger han. »Lov er lov. Det er en grundpille i den konservative ideologi, at man skal adlyde loven.«

At Breivik henviser til Uriasposten i sit manifest kan ikke lægges hjemmesiden til last, mener Kim Møller:

»Det rører mig ikke overhovedet. Jeg kan ikke se, hvordan galningens revolutionære ideologi på nogen måde er forenelig med min nationalkonservative, der netop forsvarer demokratiet og samfundets institutioner mod hastige forandringer.«

Det kunne måske sige noget om, at han fulgte din blog?

»Jeg har faktisk forsøgt at få hans IP-adresse, så vil jeg forsøge at tjekke op på det,« siger Kim Møller og fortæller, at han håber at kunne lave et blogindlæg om eventuelle besøg på Uriasposten fra Anders Behring Breivik.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Robert Kroll

Meget rigtigt alt sammen.

Går man lidt dybere i sagen, så er den gale mand utilfreds med det norske folks fornuftige flertal og dette fornuftige flertals valgte repræsentanter.

Han afviser demokratiet ved med en uhyggelig voldsudøvelse at ville tvinge / påvirke flertallet til at "makke ret" efter hans dagsorden.

Vi har for mange gange i historien og op til dags dato oplevet, at ekstreme enkeltpersoner , små grupper o s v, har anset sig for "bedre vidende" end alle andre, og dermed ment sig berettiget til at gå igang med mord, terror og udrydelse af modstandere af anden mening eller tro ( f eks Hitler, Stalin, Pol Pot, Franco , Rote Arme Fraktion, og mange andre).

Det bliver desværre nok ikke sidste gang, vi kommer til at oplever den slags ugerninger, og den bedste vaccine er nok at sætte fuldt lys på disse afvigere og aktivt understrege demokratiets værdier og normer.

Søren Nørbak

Det har altid fascineret mig at medierne velvilligt agerer mikrofonholder for den ekstreme venstrefløj når den ekstreme højrefløj skal karakteriseres. Derimod interviewer medierne aldrig Jonni fra greve eller Daniel Carlsen når forskellige personer fra den ekstreme venstrefløj går amok.

Erik Karlsen

Selvfølgelig er det ikke "klassisk" nazisme, som man normalt forstår det.
Men nu var "de gamle" nazister jo ikke kun ude efter jøder, men også en hel række andre minoriteter, og jeg vil næsten æde min gamle hat på, at de også ville have været efter andre semitter end jøder.

For mange år siden kendte jeg en ny-nazist (det kunne han i øvrigt ikke lide, at man kaldte ham...), der - trods det, at han ikke kunne lide jøder - så positivt på Israel, da han så denne stat som udpræget nationalistisk, hvilket var i tråd med hans egne ideer.

I øvrigt er nazismen vist også ret anti-elitær - lige som flere andre grupperinger på den yderste højrefløj. Den eneste elite, de anerkender, er dem selv, og noget kunne tyde på, at ABB også ser sig selv således.

Kristian Rikard

Jeg er faktisk enig med Robert Kroll denne gang
Men det falder mig så at sige moralsk for brystet, at skulle høre på alle mulige eksperter og readaktører og Paradise Hotel deltagere udtale sig om dette og hint. De kan rende mig skråt op for at sige det ligeud !
Jeg er et velbegavet oplyst menneske, der lever i verdens mest oplyste samfund, så vær venlige at knytte sylten og lad Jens Stoltenberg og andre der har formatet til at udtrykke sig menneskeligt fornuftigt gøre det. Og overlad resten til vor egen dømmekraft - ihvert fald et par dage endnu - inden I kaster grams på alt.

Robert Kroll

Kære Søren Nørbak.

Jeg er ikke en ekstremist-tilhænger, men venstrefløjens debattører er typisk bedre til at udtrykke deres ( oftest snurrige bedrevidende og selvgode ) tanker end den ekstreme højrefløj .

Det er derfor venstrefløjsfolk anses for ( og anser sig selv for) "elitære", medens højrefløjsfolk tilsvarende anses for "ret primitive".

Og ingen gider lytte til en primitiv gorilla

Grundlæggende er ekstremister af enhver art ( politiske , ideologiske, religiøse) ret farlige for alle os andre og for vores demokrati.

Peter Hansen

Han er givetvis en ensom ulv, det ses ikke modbevist, men han er ikke en enlig svale.

olivier goulin

@Erik,

"og jeg vil næsten æde min gamle hat på, at de også ville have været efter andre semitter end jøder."

Nej, det er faktisk ikke tilfældet. Den Nazistiske elite, herunder Hitler selv, nærede faktisk udtalt respekt og beundring for Islam, som de også så som en 'Herre-ideologi', som Nazismen, og i modsætning til f.eks. Kristendommen.

Og beundringen var gensidig, i og med at dele af Islam og Nazismen havde en åbenlys fælles interesse i at eliminere jøder. Faktisk var der et formaliseret samarbejde med Stormuftien af Jerusalem, Mohammad Amin al-Husayni, som havde personlige møder med Hitler, og endte med at kæmpe for Nazisternes sag. Han var bl.a. involveret i opbygning af SS enheder i Balkan under krigen.

Så den Nazistiske antisemitisme var ikke så enkelt og eentydigt etnisk baseret. Jøden repræsenterede meget andet end blot et semitisk folk for Nazisterne. Deres antisemitisme var i virkeligheden mere baseret på jødernes placering og historie i en Europæisk kontekst, ligesom palæstinensernes ditto er det i en mellemøstlig kontekst.

/O

Olaf Tehrani

@ Ole Olsen
Ja, der kan man se, hvad disse landsforrædere, har tvunget en hæderlig norsk patriot til at gøre!

Anders Holm Nielsen

ABB er tilsynelandende vokset op i Oslo blandt indvandrere og deres efterkommere og kan derfor ikke regnes for en landsbytosse, hvis had er født igennem myter og løgne om indvandrere. De ting han har oplevet igennem sin ungdom han gjort ham så fuld af had at han har glemt alt hvad han må have lært om demokrati og lighed, osv.
Alle samfund besidder disse galninge, også Danmark. Almindelige Wehrmachtsoldater blev under WWII til hensynsløse massemordere i en højere sags tjeneste. Man kan med rette frygte at vi nok desværre kun har set toppen af isbjerget.

Jeg ville så gerne se eksempler fra de seneste par år, hvor "den ekstreme venstrefløj er gået helt amok" ...

Steffen Aarestrup

http://www.nrk.no/skattelister2009/anders_behring_breivik~748384/
ABB kan tydeligvis ikke være en ensom ulv. Han må være finansieret af nogen?

Christian Harder

@Steffen Aarestrup

Hvordan når du frem til den konklusion?
Det link du henviser til, siger intet om hvad ABB kunne have gemt i hovedpuden eller gravet ned i baghaven.
Du må have en viden du ikke deler...

Anne Albinus

I Frankrig er der polemik om det politiske ansvar for attentatet i Oslo. Den franske organisation MRAP (Bevægelse mod racisme og for venskab mellem mennesker) udsendte en meddelelse i lørdags, at den stiller spørgsmålstegn ved de "populistiske partier og højreekstremismen, og organisationen vurderer, at massakren ikke kan reduceres til en galnings handling."

"Overalt i Europa bærer populistiske partier og den yderste højrefløj et tungt ansvar for den giftige atmosfære, der hænger over hele kontinentet - Den Nationale Front i Frankrig, Fremskridtspartiet i Norge, Sverige Demokraterne , Dansk Folkeparti  Jobbik Ungarn ... ( hvad enten personlighederne kaldes Siv Jensen i Norge, Geert Wilders i Holland, eller Marine Le Pen) - for ikke at nævne det yderste højre i Frankrig, som La Droite Populaire i UMP".

Både Marine Le Pen fra Le Front National og transportministeren Thierry Mariani, der er grundlægger af regeringspartiet UMP's højrefløj La Droite Populaire har protesteret over MRAP's meddelelse, og Thierry Mariani har sagt, at det der er sket i Norge er en galnings værk.

Energiminister Eric Besson har også blandet sig i debatten om den rolle som højreekstremismens "ideologi" spiller i angrebene, og han tøver mellem en "dominerende" rolle og bare et "påskud", skriver le Monde.

Danni Madsen

Steffen Aarestrup: "Han må være finansieret af nogen?"

Angiveligt, ifølge hans dokument, har han tjent mange af pengene selv. Penge der skulle bruges til forberedelse og udførelse af det forfærdelige terrorangreb.

I sidste fase af sin har han været en ensom ulv, men med dækhistorier og alibier overfor sine nærmeste venner og familie og overfor naboer, så han ikke vakte for meget opsigt.

Efter han i 2000 beslutter sig at bryde med de demokratiske spilleregler og tilslutte sig hvad han kalder modstandsbevægelsen, kommer han i kontakt med serbiske kulturkonservative via internettet. Her begynder radikaliseringen for alvor. Det fører til personlige møder med ligesindede individer fra hele Europa. Dette fremgår af hans skrivelse (s. 1377) og kan tyde på, hvis det står til troende hvad han skriver, at Balkan har en væsentlig ideologisk betydning for den islamfjendske højreekstremisme. Jeg har ikke læst noget om dette endnu, men har hurtigt fundet to interessante artikler her fra information.dk:

Krigen i Bosnien var en krig mellem kristendom og islam

Fra frontlinjen mellem kristendom og islam

Søren Nørbak

Til Robert Kroll
Jeg mente på ingen måder dig. Jeg henviste til Chris Holmsted Larsen tidligere flirten med den ekstreme danske venstrefløj omkrig AFA og Expo’s forbindelser til den yderliggående svenske venstrefløj.

Jeg har svært ved at se hvordan brugen at 2 venstrefløjs aktører kan opflyde kriteriet om tilstræbt objektivt.

Til Dana Hansen
Lad os start med Hyskenstræde eller hvad med ungdomshus urolighederne i Kbh?

Listen med venstre ekstreme vold og uroligheder er lang, længere end højrefløjens eller islamisternes.

Thomas Bonde

"Rather than seeing Breivik as an isolated case we should view him as a product of far greater forces that are everywhere in the West trying to dismantle welfare, establish far reaching surveillance states and sow the seeds of hatred, separation and therefore violence."

http://kritiskmodpol.blogspot.com/2011/07/breiviks-manifesto-in-perspect...

Christian Harder

@Dana Hansen

Ifølge Europol forekom der 45 terrorangreb i EU i 2010 med relation til venstrefløjen og/eller anarkister og samtidig beskrives angrebne som 'mere voldelige' og der ses en transnational koordination mellem disse grupper.
derimod er der ikke registreret et eneste begået af højrefløjen i 2010. Dog synes disse grupper at være blevet mere professionelle i deres fremtoning.

Det kunne dog være interessant at vide hvordan Europol skelner mellem vold og terror.

https://www.europol.europa.eu/sites/default/files/publications/te-sat201...

Anne Albinus

Linker til EU-Kommissær Malmströms blog fra dd:

http://ceciliamalmstrom.wordpress.com/2011/07/25/viktigt-att-sta-upp-for...

Hyskenstræde????? Og hvilke episoder i København eksakt? Ungdomshuset (og slagsmålet ved rydningen) var jo netop præget af hele det politiske spektrum. Alternativ livsstil er ikke ensbetydende med rabiate venstrefløjssynspunkter.

Både AFA og Expo er PARAPLYORGANISATIONER. De dækker hele spektret fra Radikale Venstre (som ved Gud ikke er en skid venstreorienteret) over SF til EL. JEg har meget, meget svært ved at følge din definition af dem som 'ekstrem venstrefløj', med mindre man betragter f.eks. en Malene Harpsøe som venstredrejet centrumpolitiker (ironi anvendt). Når det gælder kilder til oplysninger om højreradikale, er det nu engang logisk at gå til dem der reelt udfører kortlægning af fænomenet - og det gør politiet og PET som bekendt ikke.

Christian Harder: Det er fordi Europol nægter at optage tyske nynazisters overfald på indvandrere eller brandattentater mod flygtningecentre som 'politisk vold'.

Og hvorfor mon?

Christian Harder: Det er fordi Europol nægter at optage tyske nynazisters overfald på indvandrere eller brandattentater mod flygtningecentre som 'politisk vold'.

Og hvorfor mon?

Søren Nørbak

TIl Dana Hansen
At du ikke ved hvad "Hyskenstræde" betyder viser at du ved meget lidt om den ekstreme danske venstrefløj eller den vold/uroligheder de står bag. Prøv at google Hyskenstræde og Autonome.

Både AFA og Expo er omtrent lige så meget bredde politiske paraplyorganisation som DNSB er en bred folkebevægelse i Danmark.

AFA er politiske fantaster der anser vold som legitimt kampmiddel. Expo, kommer fra samme milijø blot i en svensk kontekst. Både højre og venstre ekstreme bekriger hinanden, begge fløje er lige usaglige i bedømmelsen af den anden.

Jesper Wendt

De konservative har lagt navn til tre krige, det er skam dagligdag at folk bliver slået ihjel af konservative.

@Steffen Aarestrup
Selvfølgelig har Breivik været finansieret af nogen. Det er velkendt at også under 2. verdenskrig var middelklasse-borgerskabet de største økonomiske bidragydere til virkeliggørelsen af Hitlers nazisme, fordi den fascistiske ideologi ligger bedst i tråd med deres interesser: bekæmpelse af arbejderklassens kamp for bedre rettigheder (fordi mindre virksomheders eksistens i højere grad er truet af kampen om merværdien i en virksomhed en større virksomheder, der i forvejen skovler overskud til sig i astronomiske beløber). Baggrundsinfo om denne påstand kan læses her: http://www.marxisme.dk/arkiv/sparks/aldrig/aldrig03.htm

@Søren Nørbak
Alle mennesker har en social baggrund i vores klassesamfund, derfor er alles bedømmelse af den modsatte fløj, de tilhører (i så fald de stammer fra midten, skal man kigge på ens families økonomiske og arbejdsmæssige forhold) usaglige. Og da den yderste venstrefløj historisk set har været allermest forfulgt af højrefløjen, er det naturligvis dem der besidder det største engament i kampen mod det yderste højre, derfor er deres vurderinger i mine øjne endnu sagligere end elitære akademikere på RUC, der ikke ved hvordan virkeligheden ser ud på gadeplan og kender til fx omfanget af nazivolden i Århus, hvor ufatteligt mange af mine venner og inkl. mig selv er blevet eller forsøgt overfaldet af nynazister og hooligans.

Det er i øvrigt noget værre sludder at påstå at venstrefløjens vold, hærværk og uroligheder (jeg vil snarere kalde det militant klassekamp) er mere omfattende end højrefløjens. Begynd at tælle hvor mange mennesker der omkommer hver eneste dag (eks. i Kina og Afrika) på grund af kynisk udnyttelse og sult som følge af korruption og kapitalflugt, så har du svaret på hvem der begår terror hver evig, eneste dag mod det arbejdende menneske!

I øvrigt glæder det mig at Kim Møller og Lars Hedegaard og resten af det racistiske overdrev omsider må tvinges til at reflektere over det politiske debatklima, de selv er med til at dyrke og opretholde. Venstrefløjen har advaret om det i årevis: http://modkraft.dk/sektion/kontradoxa/article/fascisterne-hoster-hvor-pi... - en parole der allerede blev brugt af Antiracistisk Netværk-København, som bestod af AFA og en masse faglige organisationer og venstrefløjspartier i 90'erne

odd bjertnes

Ingen rationel og åben net-debattør - af kedsomhed eller idealisme - ville jo synes, at Urias-Postens debattråde er værd at deltage i - men det er nu engang formelt set en 'blog' - med kommentar-mulighed. Der er forfærdelige bavianer, der bruger Uriaspostens kommentartråde som deres 'out-let' - men hvor skulle de ellers være ? :
Kim Møller redigerer nu på er det vist snart 10'ende år en af de mest væsentlige medie-debunknings-sites vi har herhjemme, og har været indstillet til presse-priser derfor. Tendentiøst - måske, men så er det jo godt at man kan have Modkrafts link i samme mappe.
Husk at høre 'de andre' også.

olivier goulin

Efter at have skimmet manifestet igennem, må jeg sige, at det efterlader indtrykket af en yderst kompetent og på mange måder begavet fyr, som har brugt sine evner og stålvilje i den onde sags tjeneste. Alene omfanget og varigheden af hans forarbejde, og implementationen af projektet er en ganske imponerende bedrift, som har krævet både stor viljestyrke og målbevidsthed.

Det her er bestemt ikke amatørarbejde, udført af en bitter tosse. Det er den logiske fuldbyrdelse af en syg ideologi, udført med fuld selvbevidsthed og konsekvens. Det forklarer også, at ABB ikke udviser den mindste anger eller fortrydelse. Han medgiver grusomheden - men bedyrer samtidigt nødvendigheden af sin aktion.

Det er den samme form for 'kald', der drev nazisterne til at begå de mest uhyrlige forbrydelser under krigen, blottet for almene følelser og samvittighed, fordi det tjente en højere sag. En af SS-korpsets kærneværdier var netop kynisme - emotionel detachement.

ABB's profil, herunder ansigt og udtryk minder også i uhyggelig grad om nogle af de værste og mest psykopatiske topnazister; især Heydrich kommer man til at tænke på.

Han er som trådt ud af det tredje riges katalog over ariske prototyper.

En reinkarneret nazist, måske?

/O

Danni Madsen

Tim Judah, Balkan-korrespondent for The Economist, fortæller om Breiviks besættelse af Balkan.

Breivik's Balkan obsession

Jeg har tidligere i denne tråd linket til to af Jens-Martin Eriksens artikler om den serbiske kirkes rolle i krigen i Bosnien. Han har også skrevet en tredie. Som er den første...

Religionen er den sande drivkraft

olivier goulin

Manifestet er ikke bare et manifest. Det er en minutiøst detaljeret og udtømmende håndbog i forberedelse og udførelse af terroraktioner - et terroristkompendium, så at sige.

En del af det er givetvis kopieret fra andre kilder, men det er også tydeligvis baseret på egne erfaringer fra projektet.

/O

Erik Karlsen

Olivier,
historisk set har du selvfølgelig ret i, hvad du skriver med hensyn til nazisternes syn på islam.
Men mon Hitler havde haft noget imod jøder, hvis de alle levede i en anden del af verden?
Nazismens had mod jøder og andre minoriteter havde jo udgangspunkt i en syndebukkeproblematik, og nu er det "bare" muslimer, der har overtaget jødernes gamle rolle.
Du finder da heller ingen "moderne" nazister (tror jeg i hvert fald ikke), der - ud over, at de stadig ikke kan lide jøder - er vild med islam.