Interview
Læsetid: 4 min.

EU får Margaret til at se rødt men hun tror, at fremtiden er blå

Det var en nervøs konservativ aktivist, Information mødte forud for parlamentsvalget i Storbritannien forrige maj. I dag har 69-årige Margaret Chadderton vænnet sig til koalitionsregeringen, som hendes parti endte med at lede
Optimist. Trods et første år med op- og nedture for de britiske konservative, er Margaret Chadderton imidlertid optimistisk for fremtiden.

Optimist. Trods et første år med op- og nedture for de britiske konservative, er Margaret Chadderton imidlertid optimistisk for fremtiden.

Mie Schärfe

Udland
16. juli 2011

LONDON - »Jeg siger dig, Mette, de her redningspakker til Grækenland og Portugal gør mig så vred. Har vi ikke altid sagt, at euroen ikke ville fungere? Og nu skal vi betale for det. Og synet af denne Lady Ashton, der render rundt og åbner EU-ambassader for vores penge, bringer mit sind i kog!«

Margaret Chadderton starter interviewet over kogekedlen i køkkenet, endnu inden vi får sat os til rette i de silkebetrukne møbler i den lille, elegante stue i hendes lejlighed i Chiswick, Vestlondon. Trods den beskedne plads er stuen indrettet i overdådig stil. Det stormønstrede gulvtæppe er 'importeret' fra Nordengland, chaiselongen er stuens centrale omdrejningspunkt, der er royale platter og originalskiftser fra Covent Garden på væggene, og på kommoden står en fint poleret sølvkande og -skål side om side med fotografier af en yngre Margaret Chadderton, der nejer for diverse royale personligheder.

Jeg var henrykt

69-årige Margaret Chadderton er født konservativ datter i en landmandsfamilie tæt ved Manchester og er forblevet loyal og aktiv hele livet. Sidst vi besøgte hende var forud for parlamentsvalget den 6. maj sidste år, der bragte Labours 13 år ved magten til ende. Dengang var hun med til at arbejde for at få outsideren Mary Macleod valgt ind i en kreds, der ellers har været Labour-domineret siden 1997.

Da valgdagen oprandt, blev al det hårde arbejde belønnet Mary Macleod kom ind og de konservative endte som landets største parti.

»Jeg fulgte med på fjernsynet hele valgnatten, og jeg var henrykt. Men dagen efter var jeg som i feber, for vi vidste ikke, hvad der ville ske,« fortæller hun med henvisning til, at intet parti vandt et absolut flertal.

Det kastede landet ud i fem dage med uvante koalitionsforhandlinger.

»Man gennemlevede mange følelser fra glæde til skuffelse og tilbage til glæde,« fortæller hun i sin perfekte højengelske accent om processen, der gav briterne den første koalitionsregering siden Anden Verdenskrig.

Koalitionen består af Det Konservative Parti og det mindre parti Liberaldemokraterne. Resultatet var en stor skuffelse for mange konservative, men Margaret Chadderton er trods visse bekymringer overordnet set tilfreds.

»Først var jeg skuffet. Jeg følte, at vores politik ville blive udvandet. Men da det stod klart, hvor stort statsunderskuddet var, tænkte jeg, at det er fint, at ansvaret for nedskæringerne bliver delt mellem to partier,« siger hun.

Cameron-fan

Margaret Chadderton er på mange måder arketypen på en britisk konservativ. Hun er med egne ord »engageret monarkist«, EU-skeptisk, og hun nærer dyb mistillid til Labour. Hun mener selv, at hun ligger til højre i partiet.

Hun er for eksempel ikke imponeret over koalitionens seneste ambitiøse mål for nedbringelsen af landets CO2-udslip: »Jeg er meget bekymret over alle disse gyselige vindmøllefarme, der skæmmer vores landskaber, og jeg bryder mig heller ikke om atomkraft. Jeg ville fortsætte med kul, for vi forbruger ingenting sammenlignet med et land som Kina.«

Finansminister George Osborne får ros for at have nægtet at bidrage til endnu en redningspakke til Grækenland: »EU-projektet har som kommunismen disse idealistiske støtter, som er så forblændede, at de mister enhver forbindelse til virkeligheden.«

Og koalitionens beslutning om at fastholde en stigning i hjælpen til verdens fattigste er hun »som resten af landet fuldstændig uenig i«, siger hun helt i tråd med partiets højrefløj.

Men Margaret Chadderton matcher alligevel ikke helt den højreorienterede konservative stereotype. Hun er for eksempel ikke bekymret over mulig skotsk selvstændighed:

»Skotland er et grevskab af socialister og nationalister, så det er længe siden, at jeg ophørte med at være unionist.«

Og modsat de fleste på højrefløjen har hun et blødt punkt for premierminister David Cameron, som hun stemte på i formandsopgøret i 2005.

»Vi skylder David Camerons behagelige personlighed meget. Han er stærk, men elskværdig,« siger hun.

»Han står i markant kontrast til vores forrige premierminister, Gordon Brown. Jeg synes, han har klaret det godt under meget svære omstændigheder. Ingen regering har nogensinde arvet sådan et økonomisk rod, og en koalitionsregering er fremmed i forhold til britisk tradition,« siger hun og erklærer sig »moderat tilfreds« med de politiske reformer, regeringen har sat i gang i det første år.

Det drejer sig bl.a. om en omstrukturering af sundhedssystemet, en omfattende velfærdsreform samt en reform af både grundskolen og finansieringen af universiteterne.

Imidlertid har regeringen været tvunget til at ændre en række af deres reformer fra forslaget om salg af landets skove til forslaget om en 50 procent reduktion i straf for forbrydere, der erklærer sig skyldig med det samme efter uenighed i koalitionen og kritik fra branchefolk. Rækken af kovendinger bekymrer Chadderton.

»Regeringen kom ind med så mange planer og så meget energi, men det var ikke altid tænkt ordentligt igennem. Cameron ville væk fra Tony Blairs sofaregering og gav ministrene mere ansvar. Men det synes tydeligt nu, at nr. 10 (premierministerens kontor, red.) må stramme grebet,« mener hun.

Fremtiden er blå

Trods et første år med op- og nedture er Margaret Chadderton imidlertid optimistisk for fremtiden. Især er lokalvalget, hvor de konservative mod forventning gik frem, og folkeafstemningen, der endte med et nej til en ændring af landets valgsystem, positive tegn på, at Storbritannien vil forblive blåt også efter næste valg i 2015, mener hun.

»Partiet klarede sig fantastisk i lokalvalget. Jeg er meget opmuntret over, at vi opretholdt vores stemmeandel i så vanskelig en tid,« siger hun og peger på, at det er et ekstra plus, at »Labour er et rod« for tiden.

Hun erkender imidlertid, at folk måske vil se mindre positivt på regeringen, når nedskæringerne for alvor begynder at bide. Heldigvis påpeger hun falder det sammen med to store festlige begivenheder i landet.

»Jeg glæder mig til næste år. Vi har dronningens diamantjubilæum og de Olympiske Lege. Det, tror jeg, vil muntre landet enormt op,« siger hun.

Serie

Blå himmel over Storbritannien

For få år siden blev de britiske konservative anset for det ’fæle’ parti. Asocialt og intolerant. I dag er Storbritannien mere blåt, end det har været i 20 år. Partiet sidder igen på regeringsmagten såvel som borgmesterposten i London.

Etårsdagen for indgåelsen i en regeringskoalition med Liberaldemokraterne blev fejret med det mest imponerende lokalvalg for et regeringsparti i 30 år. Trods drakoniske nedskæringer synes briternes støtte uformindsket.

Information tager i denne sommerserie rundt i det konservative Storbritannien og hører partisoldaternes vurdering af partiets første år ved magten.

Seneste artikler

 • Storbritanniens konservative: 'De er jo ikke rigtige lorder'

  2. august 2011
  Den konservativt ledede regering vil nu afskaffe arveprincippet og i stedet indføre valg til det britiske Overhus. Men Konservatives egne lorder modsætter sig reformforslaget, som ifølge dem aldrig ville være blevet fremsat, hvis ikke det var for koalitionen med liberale
 • Storbritanniens unge konservative: 'Kun de kvikkeste bør studere'

  1. august 2011
  De unge britiske konservative er knap så EU-skeptiske og unionstro, men ellers skiller fremtidens konservative sig ikke væsentligt ud fra fortidens
 • 'Koalitionen har udvandet vores politik'

  29. juli 2011
  De britiske konservative er i regering igen. Men ikke alene. Den første koalition siden Anden Verdenskrig blev en realitet, da partiet ikke fik nok mandater til at lede landet alene. Tre af partiets intellektuelle støtter en universitets-lektor, en redaktør og en tænketank-chef mener, at indgåelsen i en koalition har udvandet konservativ politik. Men der er også fordele
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her