Nyhed
Læsetid: 2 min.

Der er ikke gode billeder i tørke

Røde Kors tror ikke på, at en storstilet indsamling til tørkekatastrofen kan betale sig. Danskeren finder ikke pungen frem, medmindre der er lig på bordet. Selv om de bri-tiske nødhjælpsorganisa-tioner lancerer en stor fælles kampagne, nøjes danske organisationer lige nu med at understrege alvoren
Udland
6. juli 2011

De britiske nødhjælpsorganisationer lancerer nu deres hidtil største kampagne for at afhjælpe tørkekatastrofen på Afrikas Horn. Omtrent 10 millioner mennesker er netop nu ramt af den værste tørke siden 1951 i områder i Somalia, Kenya, Etiopien, Djibouti og Uganda. Til trods for de britiske organisationers storstilede kampagne, satser Røde Kors ikke på at følge deres eksempel:

»Det lyder måske kynisk, men der er ikke gode billeder i en tørke, før den er blevet til en decideret sultkatastrofe. Vi husker alle billederne fra 1975 med udsultede børn og døde dyr, men indtil videre kan tørken på Afrikas Horn ikke mønstre den slags billeder og forhåbentligt kommer den heller ikke til det,« siger Anders Ladekarl, generalsekretær i Dansk Røde Kors.

Røde Kors har indtil videre doneret én million kroner, men tør ikke lancere en storstilet kampagne, som situationen ser ud nu:

»Vi tror simpelthen ikke på, at det kan betale sig. Før vi har billeder af børn med opspilede maver, får vi ikke kampagnen til at give overskud. Derfor afventer vi nu situationen, og finder flere midler frem af vores reserver, hvis katastrofen udvikler sig,« siger Anders Ladekarl.

Symptombehandling

Flere organisationer peger på, at store kampagner også ofte bærer præg af at være symptombehandling. I stedet burde kampagner, der igangsættes, når katastrofen allerede er indtruffet, erstattes af en forebyggende og vedvarende hjælp og indsats til landbrug og fødevareforsyninger, lyder det fra Henrik Stubkjær, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp.

»Den politiske opmærksomhed er desværre udeblevet. Og det er ikke første gang, vi oplever denne her situation men det kan være meget svært at råbe op, inden katastrofen er indtruffet,« siger Henrik Stubkjær.

Fremtiden vil byde på store katastrofer på grund af klimaforandringer, og derfor skal indsatsen fremover ramme, før sulten gør, påpeger Østafrikakoordinator, Rolf Hernø fra CARE Danmark:

»Vi ser på denne her situation med den største alvor. Tørken er endnu engang et resultat af den symptombehandling, der foregår på disse områder, hvor man først træder til med bidrag, når krisen allerede har ramt. For det første kan det koste menneskeliv og fratage enorme antal af menneskers levebrød det bliver tilmed voldsomt meget dyrere,« siger Rolf Hernø.

Vesten skal stramme op og tage ansvar, mener han:

»Det er Vestens CO2-udledninger, der ligger til grund for de klimaforandringer, som Afrikas Horn lider under nu. Derfor skal der også skrues op for den politiske vilje til at hjælpe. Både nu, hvor katastrofen har ramt, men også til at donere midler til de nødvendige klimatilpasninger, der skal foretages, inden sulten opstår. Man har svigtet landbruget i årtier, og man kan kun håbe på, at denne her katastrofe kan åbne øjnene for konsekvenserne.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Benjamin Bach

Røde Kors har indtil videre doneret én million kroner, men tør ikke lancere en storstilet kampagne, som situationen ser ud nu

Danske Banks resultat blev 707 mio. kr. efter skat for første kvartal 2011.

Hej Danske Bank - Hvis I læser det her, så synes jeg, at I skal give jeres absurde overskud til Røde Kors og så i øvrigt sige pænt tak for bankpakken, som bl.a. bliver finansieret på baggrund af en dalende ulandsbistand.