Læsetid: 3 min.

Hungersnøden kan brede sig

Nu er der officielt tale om hungersnød i dele af Somalias tørkeramte områder. Hvis ikke det internationale samfund griber ind, kan hungersnøden brede sig til hele Somalia i løbet af to måneder, advarer FN
21. juli 2011

I ugevis har situationen eskaleret, og i går erklærede FN, at tørkekatastrofen i to områder af det sydlige Somalia, Bakool og Lower Shabelle, nu officielt har udviklet sig til hungersnød. Udmeldingen kommer ikke mindst på baggrund af, at mere end 30 procent af områdets børn er akut fejlernærede.

Ifølge Christian Friis Bach, tidligere international chef i Folkekirkens Nødhjælp og professor i international økonomi ved Københavns Universitet, er situationen ekstremt alvorlig:

»Og det har man desværre allerede vidst i flere år. Jeg så de første signaler for to år siden på et besøg i Etiopien, hvor varslingssystemerne allerede dengang var i alarm,« siger han om den tørke, der betegnes som den værste i 60 år.

Det er især alvorligt for det sydlige Somalia, der bebos af 20 millioner nomader. På grund af tørken har de ikke længere råd til at købe mad.

»Deres livsgrundlag er at vandre med deres kvæg og søge føde til dyrene og leve heraf. Når så græsningen slår fejl, mister de deres opsparing. Hvilket er det paradoksale, for det er ikke fordi, der ikke er mad. Det er folks mulighed for at erhverve sig mad, der har slået fejl,« siger Christian Friis Bach.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lars R. Hansen

Det sydlige Somalia - bebos ikke af 20 millioner nomader - nærmere 2-3 millioner nomader og andet godt folk.

Og mon ikke donorattraktion - skulle rettes til 'donorattrition' - hvis 'donortrætheden' ikke forslår.