Nyhed
Læsetid: 6 min.

'Kun de kvikkeste bør studere'

De unge britiske konservative er knap så EU-skeptiske og unionstro, men ellers skiller fremtidens konservative sig ikke væsentligt ud fra fortidens
20-årige Jago Alexander (midten) er formand for ungdomsorganisationen Konservativ Fremtid i Wandsworth, Vestlondon, og historiestuderende i Exeter. Han har ikke de store problemer med stigende brugerbetaling på universiteterne. 'I dag er der en meget egoistisk forestilling om, at man har krav på gratis uddannelse,' siger han. Jævnaldrende James Kirwood (th.) er godt nok 'ikke alt for glad for brugerbetalingen', men bryder sig heller ikke om, 'at alle skal gå på universitetet i dag'.

20-årige Jago Alexander (midten) er formand for ungdomsorganisationen Konservativ Fremtid i Wandsworth, Vestlondon, og historiestuderende i Exeter. Han har ikke de store problemer med stigende brugerbetaling på universiteterne. 'I dag er der en meget egoistisk forestilling om, at man har krav på gratis uddannelse,' siger han. Jævnaldrende James Kirwood (th.) er godt nok 'ikke alt for glad for brugerbetalingen', men bryder sig heller ikke om, 'at alle skal gå på universitetet i dag'.

Mie Schärfe

Udland
1. august 2011

Da Tony Blair og New Labour strøg til magten i 1997, blev der danset, flaget og grædt i gaderne. For en generation, der var vokset op med Margaret Thatchers nedskæringer og privatiseringer, var systemskiftet en drøm, som mange havde deltaget i demonstrationer og diskussioner for at fremtvinge.

Jago Alexander, James Kirwood og George Simpson alle 20 år gamle og medlemmer af ungdomsafdelingen Konservativ Fremtid kan på samme måde kun huske Tony Blair og Gordon Browns Labour-regering. Og alle tre sled hårdt i det under valgkampen sidste år for at sikre, at deres konservative kandidater vandt. Alligevel fornemmer man ikke rigtig den samme voldsomme lykkerus over, at det lykkedes at plante deres mand øverst på kagen efter valget.

»Vi kan ikke rigtig huske, hvordan det var før Blair og Brown,« erkender George Simpson, der er søn af den konservative parlamentariker Keith Simpson og studerer historie på Exeter Universitet.

»Gordon Brown var den værste Blair var ikke så slem,« tilføjer Jago Alexander, der er formand for Konservativ Fremtid (CF) i Wandsworth, Vestlondon, og ligeledes historiestuderende i Exeter.

Deres partifælle og medstuderende nikker.

»Blair havde mere karisma,« mener James Kirwood, der læser PPE politik, filosofi og økonomi samme sted.

Simpson mener måske nok, at den forrige regering »klamrede sig til magten« til sidst, men umiddelbart er der ikke meget oprør og vrede at spore over de foregående 13 års Labour-politikker. Det oparbejdede statsunderskud er beklageligt, mener de, men kritikken er rolig og velartikuleret, ikke forarget og lidenskabelig.

Nyt image

Imidlertid er noget begyndt at røre på sig, især efter valget. I alt 18.000 unge under 30 år er nu medlem af Konservativ Fremtid (CF) flere end nogen anden politisk ungdomsorganisation i landet. Og flere og flere unge konservative finder nu sammen i lokale grupper som f.eks. Exeter Universitets lokalafdeling.

»Konservativ Fremtid er blevet stærkere og stærkere over de seneste seks måneder. Flere afdelinger bliver oprettet pr. uge end på noget andet tidspunkt i vores historie, vores medlemstal vokser, vi har hjulpet til med at sikre sejr for 'nej til AV'-kampagnen (kampagne mod ændring af det britiske valgsystem, red.) og for flere byrådsmedlemmer overalt i landet, end vi troede var muligt,« skriver CF-formand Ben Howlett til medlemmerne på foreningens hjemmeside.

Væk synes fortidens stigma om, at partiet er elitært, asocialt og intolerant det »væmmelige parti«, som den nuværende indenrigsminister Theresa May engang beskrev vælgernes opfattelse af de konservative.

»Det 'væmmelige' parti kom af, at de konservative fremstod som hårde og mindre empatiske over for visse grupper i samfundet såsom immigranter og homoseksuelle,« forklarer Maurice Fraser, seniorlektor på London School of Economics og rådgiver for de konservative.

»Men det er en arv fra fortiden nu. De seneste 20 år har de konservative ikke splittet vælgerne på det sociale område. Vi har en ny generation af unge mennesker, som ikke opfatter det konservative parti som et asocialt parti. De har kun kendt David Cameron som formand,« siger han.

David Cameron bliver beskrevet som en leder, der ligger på den liberale fløj af det konservative parti. Han er mindre EU-skeptisk end hovedparten af medlemmerne, støtter en fortsættelse af ulandsbistanden selv i en nedskæringstid, og har gjort partiet til et 'grønt' konservativt parti. Det er noget, der tiltaler mange unge, fortæller den nyuddannede Christiana Hambro, der arrangerer debatarrangementer for den højreorienterede organisation The Freedom Association, men som ikke selv har meldt sig ind i det konservative parti.

»Camerons ideer bliver generelt godt modtaget på universiteterne, og EU er ikke det store emne. De fleste er godt tilfredse med koalitionen, og især Frihedsloven forener dem,« siger hun med henvisning til koalitionens planer om at skrotte planer om id-kort, et dna-register og andre frihedsindskrænkende love.

Ung men traditionel

I aften er omkring 25 især yngre interesserede mødt op i pubben The Old Star til en debat om »Frihed og internettet«. Blandt dem de tre unge Exeter-studerende, der har taget turen op fra Sydkysten. Selv om de ikke som nogle af deres ældre partifæller virker voldsomt forargede over regeringens EU-linje eller udsigten til, at Skotland udskriver folkeafstemning om selvstændighed, aner man tydelig deres traditionelle konservative rødder, som alle tre har fået hjemmefra.

På alle større områder uddannelse, ulandsbistand, nedskæringer, valgreform og reform af overhuset vil det være svært at skelne deres holdninger fra den ældre generations. Faktisk lyder deres sprog nogle gange mere som en midaldrende familiefars end som en 20-årig studerendes.

»Det handler om at sikre den næste generation adgang til en god uddannelse. Det er nødvendigt,« svarer Jago Alexander på spørgsmålet om, hvad han mener om tredoblingen af brugerbetalingen og nedskæringer på 80 procent af undervisningsbudgettet på universiteterne.

»I dag er der en meget egoistisk forestilling om, at man har krav på gratis uddannelse.«

Han erkender, at han var lidt skuffet, da hans parti ikke vandt flertal alene efter valget og måtte indgå i en koalition med Liberaldemokraterne, men kalder den nu for »en nødvendighedens koalition«.

»Jeg havde hellere set en mindretalsregering, men for at kunne gennemføre velfærdsreformen har vi brug for Liberaldemokraterne. Jeg håber, vi holder sammen perioden ud, for vi har brug for disse reformer for vores børns skyld,« tilføjer den velklædte unge mand.

James Kirwood er »ikke alt for glad for brugerbetalingen« på universiteterne, men peger på, at det ikke er så ringe endda at have fået de første 16 års uddannelse gratis. Han mener desuden, at pengene til højere uddannelse kan bruges bedre.

»Lad os sikre, at vi har nogle få verdensklasseuniversiteter i stedet for så mange universiteter, som vi har i dag. Mindst en tredjedel burde lukkes. Det er blevet forventningen, at alle skal gå på universitetet i dag, men jeg mener kun, at de kvikkeste burde studere,« siger han.

Deres unge alder gør dem absolut ikke til større tilhængere af ideen om koalitionsregeringer og reform af valgsystem eller Overhus.

Ingen valgreform

George Simpson ville naturligvis have foretrukket en flertalsregering, men mener dog, at koalitionen »fungerer« og kalder det »meget demokratisk, at 55 procent af vælgerne fik, hvad de ville have«. Imidlertid indrømmer han at være personligt skuffet over, at hans far ikke fik en ministerpost.

»Han var udenrigspolitisk talsmand i oppositionen og arbejdede hårdt og var loyal, men på grund af koalitionen fik han ikke et ministerjob. Men Cameron siger, at hans fod stadigvæk er i døren,« siger unge Simpson, der erklærer sig glad for, at det endte med et nej til et nyt valgsystem, der ville have gjort koalitioner mere sandsynlige i fremtiden.

James Kirwood håber inderligt på, at et fremsat forslag til reform af Overhuset der foreslår valgte repræsentanter frem for udpegede ikke bliver vedtaget.

»Det vil være et massivt tab for vores system. Medlemmerne af overhuset er folk med ekspertise, og jeg mener, at det afspejler en grundlæggende tillid i vores samfund, at vi har et ikke-valgt Overhus,« siger den unge veltalende mand.

Alle tre mener de, at den nuværende koalitionsregering er en nødvendighed.

»Men jeg ser gerne en konservativ mindretalsregering, så snart nedskæringerne er blevet gennemført.«

På et punkt mener Christiana Hambro imidlertid, at der er en forskel mellem den yngre og ældre generation. Hun peger på, at mange ældre konservative er indædte modstandere af ideen om en skotsk folkeafstemning om uafhængighed, og peger på, at det konservative parti traditionelt hed Conservative and Unionist Party. Hun mener ikke, at yngre konservative er helt så traditionsbundne.

»Skotland modtager langt mere i tilskud end resten af landet, og det er uretfærdigt, at skotske politikere kan stemme om engelske love, mens engelske politikere ikke kan stemme om skotske anliggender. De er som rebelske teenagere, der tror, at de fint kan klare sig selv,« siger hun og skyder på, at knap så mange i den yngre generation knytter deres identitet op på unionen.

»Det vil blive interessant at se resultatet af den folkeoptælling, der er blevet foretaget tidligere på året. Jeg ville klart sige, at jeg er englænder frem for brite,« siger hun.

Serie

Blå himmel over Storbritannien

For få år siden blev de britiske konservative anset for det ’fæle’ parti. Asocialt og intolerant. I dag er Storbritannien mere blåt, end det har været i 20 år. Partiet sidder igen på regeringsmagten såvel som borgmesterposten i London.

Etårsdagen for indgåelsen i en regeringskoalition med Liberaldemokraterne blev fejret med det mest imponerende lokalvalg for et regeringsparti i 30 år. Trods drakoniske nedskæringer synes briternes støtte uformindsket.

Information tager i denne sommerserie rundt i det konservative Storbritannien og hører partisoldaternes vurdering af partiets første år ved magten.

Seneste artikler

 • Storbritanniens konservative: 'De er jo ikke rigtige lorder'

  2. august 2011
  Den konservativt ledede regering vil nu afskaffe arveprincippet og i stedet indføre valg til det britiske Overhus. Men Konservatives egne lorder modsætter sig reformforslaget, som ifølge dem aldrig ville være blevet fremsat, hvis ikke det var for koalitionen med liberale
 • 'Koalitionen har udvandet vores politik'

  29. juli 2011
  De britiske konservative er i regering igen. Men ikke alene. Den første koalition siden Anden Verdenskrig blev en realitet, da partiet ikke fik nok mandater til at lede landet alene. Tre af partiets intellektuelle støtter en universitets-lektor, en redaktør og en tænketank-chef mener, at indgåelsen i en koalition har udvandet konservativ politik. Men der er også fordele
 • Den konservative højrefløj føler sig forrådt

  22. juli 2011
  Den traditionelle konservative højrefløj har svært ved at genkende deres kerneværdier og mærkesager i David Camerons koalitionsregering og det er ikke kun Liberaldemokraternes skyld, siger de. Den seneste hacking-skandale har ikke højnet premierministerens anseelse i deres øjne
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Engang var konservaitsme og liberalisme ideologiske modstandere, men i dag står de stort set for det samme.

Mads Kjærgård

Ja uanset hvor poleret overfladen er, så skinner Socialdarwinismen altid igennem! De kvikkeste hvem er det? De der i en tidlig alder fik muligheden for at bevise det qua gode opvækstvilkår eller de som på trods af alle odds kæmpede sig til det. Kan godt gætte hvem der skal have chancen!

Henrik Bjerre

God artikel.

Det er foerste gang jeg har set et argument - udover at det er en tradition - for hvorfor Overhuset ikke skal vaere valgt.

"Medlemmerne af overhuset er folk med ekspertise, og jeg mener, at det afspejler en grundlæggende tillid i vores samfund, at vi har et ikke-valgt Overhus."

Men jeg synes argumentet er lidt svagt - hvorfor er det at man ikke er valgt et udtryk for tillid? Har Mette Rodgers mulighed for at uddybe?

Jeg fandt nedenstaaende paa de conservatives egen side - via et link fra Conservative Future:

"We have established a committee to bring forward proposals for a wholly or mainly elected upper chamber on the basis of proportional representation."

Det er aabenbart det de unge haaber ikke bliver til noget.

Jeppe Lorentsen

# Brian Pedersen.

Ifølge Politiken er konservative gået frem med 1,4 procentpoint siden januar. Den største fremgang af alle partierne. I'm just sayin'

http://politiken.dk/politik/ECE1350606/aarets-hoejdespringer-i-dansk-pol...

Jeppe Lorentzen, mon ikke det ændrer sig, når de kommer fra ferie og begynder at udtale sig igen? :-)

Fed smiley Brian c",)

Det er sørme heldigt at de unge herrer mener at de selv tilhører mængden af de kvikkeste kvikke.

De unge britiske konservative lider vist lidt af ø-kuller - de burde tage en tur til kontinentet og få lidt frisk luft mellem ørerne.

Søren Kristensen

How to order food. Ha ha.

Skulle metoden overføres til dansk jord, så slap Brian Mikkelsen og Lars Barfoed næppe ind på et universitet.