Nyhed
Læsetid: 3 min.

Her er de mennesker, verdenssamfundet svigter

I de hungersnødsramte områder af Sydsomalia flygter alle, der endnu har kræfter til at forlade deres hjem. Her har flere år uden regn udryddet alle betingelser for liv. Der mangler stadig over 66,7 milliarder kr. for at afhjælpe katastrofen. Mens verden tager sig sammen, dør somalierne
I de hungersnødsramte områder af Sydsomalia flygter alle, der endnu har kræfter til at forlade deres hjem. Her har flere år uden regn udryddet alle betingelser for liv. Der mangler stadig over 66,7 milliarder kr. for at afhjælpe katastrofen. Mens verden tager sig sammen, dør somalierne
Udland
22. juli 2011

»Strømme af flygtninge vandrer langs de rustrøde jordveje og forsøger på den flere dage lange vandring at forhindre deres medbragte levebrød familiens eneste ko eller ged i at lægge sig ned for at hvile. For lægger de svækkede dyr sig, rejser de sig nok ikke igen,« forklarer Jakob Dall, der er fotograf udsendt for Røde Kors og manden bag dagens fotoreportage.

I Turkana-regionen i Kenya har han mødt mange kenyanere og flygtende somaliere, der netop nu lider under den værste tørke i 60 år.

3.500 flygter hver dag fra nøden i Somalias to sydlige delstater, hvor der hver dag dør seks ud af 10.000 mennesker af sult (et af kriterierne for hungersnød er to døde ud af 10.000 i døgnet, red.). I massevis ankommer de svækkede somaliere til Etiopien og det nordøstlige Kenya i håb om, at der her er vand og mad. Men i Kenya lever størstedelen af menneskene i nord og øst på sultegrænsen, og verdens største flygtningelejr, Dadaab-lejren, rummer snart 500.000 mennesker. Og i dele af den nordvestlige provins af Kenya, Turkana, lider hvert tredje barn af underernæring.

»Flere af de mennesker, jeg har mødt i byen Barmil i Turkana-provinsen, har ikke fået drikkevand i to uger fra vandlastbilen, og i morges gik høvdingen til en anden by, Wajir, for at bønfalde om hjælp. Flere af Barmils indbyggere kan ikke vente på vand længere og går den seks timer lange vandring hver vej i den tørre, stegende hede igennem ørkenlandskabet for at hente vand med deres udmagrede æsler,« beretter fotograf Jakob Dall.

Klima og fødevarer

Hungerkatastrofen, der nu er livstruende for en stor del af menneskene på Afrikas Horn, er opstået i en kombination af klimaforandrende vejrforhold, stigende fødevarepriser og politisk uro.

Krisen er eskaleret, fordi verdenssamfundet er opslugt af finanskrisen og har overhørt alle varsler og stadig tøver med at finde midlerne til nødhjælp: »Fakta taler for sig selv. Klimaforandringer er en realitet og accelererer i et farligt tempo,« lød det fra FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, til Sikkerhedsrådets debat i onsdags.

Han understregede, at Afrikas Horn er med til at synliggøre nødvendigheden af at handle hurtigt og kollektivt på klimaforandringerne. FN har kaldt til hastemøde på mandag den 25. juli for at diskutere, hvordan man hurtigst muligt kan mobilisere nødhjælp til de hungersnødsramte områder.

Lige nu er 11,3 millioner mennesker berørt af krisen, heraf 3,7 million somaliere det svarer til næsten halvdelen af Somalias befolkning. Omtrent 135.000 somaliere har siden januar forladt deres land. De lange, udmattende vandringer har været for hårde for børnene, og ifølge FN har mange af familiernes yngste børn ikke overlevet rejsen.

Internationalt svigt

Verdenssamfundet har ladt Afrikas Horn i stikken, lyder det fra den verdensomspændende britiske nødhjælpsorganisation Oxfam:

»Der har været en katastrofal mangel på verdenssamfundets fælles ansvarsfølelse. Der er tale om mennesker, der lider under den værste tørke i seks årtier. Mad, vand og lægehjælp er en desperat mangelvare. Allerede inden FN erklærede katastrofen for 'hungersnød', har mange mennesker mistet livet. Hvis vi skal undgå, at tusinder flere dør, skal nødhjælpen komme med det samme,« siger Fran Equiza, regional leder i Oxfam.

Organisationen kritiserede onsdag de europæiske regeringer for ikke at tage et fælles ansvar i forhold til katastrofen. Nødhjælpsorganisationer har efterlyst 66,7 mia. kr. i akut nødhjælp. Indtil videre er det kun to områder af Somalia, hvor der officielt er hungersnød, men hvis ikke hjælpen kommer prompte, kan hungersnøden sprede sig til hele landet inden for to måneder, advarer FN.

Mister sin værdi

I Turkana-provinsen i Kenya, hvor Jakob Dall igennem de seneste dage har opholdt sig, stiger prisen på mad. Samtidig falder prisen på, hvad folk kan få for deres dyr, beretter han: »Majs og bønner koster nu det dobbelte af normal pris. Førhen kunne indbyggerne få omtrent 250-300 kr. for en ged på markedet, men i dag får de kun 30. Samme prisfald er der også på køer og kameler. På kvægmarkedet i Wajir er folk skeptiske ved at købe dyr, fordi de er bange for, om dyret overhovedet overlever hjemturen. Folk her er helt afhængige af deres dyr. Det er deres eneste indtægtskilde og mulighed for at overleve, men de dør for øjnene af dem.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeppe Larsen

66,7 mia. helt præcis? Jeg har kun en hel 100 - kan du give tilbage?

Jette Abildgaard

Jeg sidder og taenker paa alle de gange jeg har hoert nogle (igen - ikke alle) danskere sige, at disse somaliere kun kommer til dk for at udnytte det danske system!?

Jeg haaber ikke at de samme danskere. som er af den overbevisning, nogensinde kommer i den situation, som disse mennesker her, nu er i...en situation til del skabt af den maade vi behandler vores planet paa! Jeg arbejdede i en del aar for Oxfam og, jeg kender tallene og har fulgt de menneskelige oedelaeggelser en saadan katastrofe foraarsager!

Tag et glas vand og, taenk...taenk...taenk paa hvor godt du har det!!

Overskriften kunne også have være "Svigtet af deres egne".

Kan man overhovedet sende nødhjælp frem til alle disse mennesker? Jeg syntes konstant jeg læser om at det er dødsens farligt for folk at rejse i de her områder pga. kidnapning, drab m.v.

Den primære årsag til at man ikke kan afhjælpe konsekvensen af tørken må vel være at der ikke er nogen effektiv regering i områderne, der kan/gider sørge for fred, infrastruktur, udvikling, mv.

Misforstå mig ikke, jeg syntes vi skal forsøge at hjælpe på en eller anden måde, men dem der bestemmer i de her lande må gerne begynde at tage sig sammen. Jeg har klart det indtryk at der er nogen dernede som har magt og rigdom, men de samme mennesker gør intet for at skabe et bedre land for deres egen befolkning.

Til dels Thomas,- til dels.

Insigthere af den del af verden taler om hvor "det muslimske broderskab" bliver af. Ikke alle i Dubai er fattige, og man så gerne den muslimske del af verden ryste pengeposen til gavn for deres trosfæller,- muligvis gør de det allerede, altså er ekstraordinært humanitære,- så Vesten,- igen- ikke alene skal bære alverdens synder, for nok er Vesten belastet af både fortid og nutid og alle de verdensomspændende massakre og ulykker vi har gjort gennem tiden ved kolonialiseringer o.s.v.,

Afrika bærer en stor del af ansvaret for en del af deres egne ulykker. Vi glemmer så imens hungersnøden står på, at kontinentet faktisk er ved at være ret så meget med på alle planer, og at der er både demokratier og stor velfærd i rigtig mange afrikanske lande.

M.v.h.

Elif Demir Gökce

Chokeret over at aviserne ikke har større overskrifter og fokus på en så stor katastrofe. Folk må gerne tjekke Jyllands Posten d.d som ikke har den mindste skrivelse omkring hungersnød...Mon denne holdning og adfærd ville være den samme, hvis det ikke var en muslimsk land som Somalia som tørknen omfatter pt. Håber at medierne og politkerne ikke venter så længe som de har gjort med hjælpen under jordskælven i Pakistan. Den modsatte effekt og interesse så vi under katastroferne i USA i nyere tid. Er menneskelivet baseret på religion tænker jeg.... Mennesket som har mistet barmhjertigheden har også mistet alt i livet...

Arash Shariar

Gad vide hvor mange bomber man IKKE skulle droppe i hovedet på Libyen for at kunne brødføde 11,3 millioner?

- Arash

Robert Kroll

Nøden er i høj grad også et produkt af mangel på lov og ret, "religiøs intolerance" , dårlig regeringsførelse, lokale krigsherrers magtglæde, korruption o s v.

Olielandene tjener fedt p t på de kunstigt høje oliepriser, som i høj grad er med til at gøre tingene meget værre for de dårligst stillede i u-landene - og bl a de arabiske oliemilliardærer giver vist ikke ret megt af deres rigdom til de fattige ?.

De berørte u-lande har været selvstændige så længe, at de ikke mere kan skyde skylden for deres ulykker på omverdenen - men som pæne mennesker så hjælper vi da gerne - hvis vi altså får lov af de lokale magthavere.

I øvrigt så er situationen vist lige så slem i det kommunistiske Nordkora?

@Arash - hvor mange AK47'er og hvor meget krudt og kugler skal Somalierne m.fl. lade være med at købe for at få råd til mad?

Afrika må aldrig kunne stå på egne ben, derfor skal gaddafi ned med nakken fordi han prøver at give det nord Afrikanske folk et bedre liv, ja det lyder dobbelt moralsk nu når verdens samfundet snakker om nødhjælp, udadtil skal det se ud som FN og Nato gør gode ting men sagen er at de er et redskab.

og denne hvor Bill Gates kommer til at snakke over sig om hans FN vacciner dræber 10-15 hvis de er heldige. det starter 2min35sec. inde i vide´en

http://www.youtube.com/watch?v=F3WXcRfsrTQ

10-15%

Jette Abildgaard

Arash Shariar,

Baade du og jeg ved,at man kunne hjaelpe dem alle, men det maa aldrig, aldrig ske - iflg. de vestlige regeringssystemer - nar blot vi ikke siger det hoejt, saa er det helt i orden......!

For Aresh....paa denne planet handler alting om penge, magt, penge og magt!!!

De politikere vi - i vores (uintelligente) dumhed har valgt til at administrere vore lande og penge, de taenker kun paa to ting....penge til sig selv!!

Disse mennesker (os selv inklusive) har ganske enkelt ikke evnen til at taenke udenfor deres egen naesetip!! Kan - og vil - ikke se, at det de styrer os imod er et sikkert tab...tab af lykke, glaede, liv og vores planet!!

Af og til kunne man begynde at tro, at nogle politikere er helt overbeviste om, at de (alene de) vil kunne overbevise Moder Jord om, at hvis blot de betaler hende lidt millioner, saa vil hun lade dem, og kun dem...leve....og, hendes undergang sker jo nok alligevel ikke i vores tid.....foerst naar det er vore boerneboern, som vi haevder at elske......???

Jeg undrer mig over, at Fran Equiza, regional leder i Oxfam eksklusivt kritiserer de europæiske regeringer for ikke at tage et fælles ansvar i forhold til katastrofen.
Hvilket ansvar?

Hvor er kritikken af de arabiske oliestater for ikke at bidrage med hjælp til de nødlidende på Afrika's Horn.

De har ikke bidraget med noget som helst fornuftigt på trods af, at de tjener ekstraordinært på de stigende oliepriser.

De læner sig demonstrativt tilbage og venter på, at nøden knækker ryggen på befolkningerne og styrker den rabiate islamisering af regeringerne under pres fra terrorgruppen al-Shabab i Somalia, der ikke tillader nødhjælp til den hungersnødsramte befolkning. 'Propaganda' kalder den ngo'ernes kampagne.
Al-Shabab er ikke direkte støttet af regeringerne på den arabiske halvø; men i følge al-Shabab selv, indirekte af kilder derfra.

Afrika's Horn kan ikke reddes med nødhjælp; men af et kompromiløst politisk pres fra FN.

Men det er jo helt utopisk.

Arash Shariar

Thomas Koch

Jeg kan godt lide at du ser os i øjenhøjde med krigsherre i Somalien der køber AK47 og betegner sig selv som en befrielses hær.

Pudsigt understreger det min pointe endnu bedre, med hvordan vi kalder os selv for en befrielses hær og dropper bomberne i Libyen.

Jeg håber bare at de diverse folk holder fast i denne tanke om ligeværdighed mellem os og Somaliske krigsherre, så jeg ikke senere skal hører på hvor "bedre" mennesker "vi" er.

Ole Munk

Samme pointe må gælde dine tanker. Desuden er det heller ikke de arabiske lande der bomber/hjælper de diverse lande rundt omkring alverden. Måske kunne man argumentere at det er bedre at lade være med at hjælpe, end at hjælpe med at forøge elendigheden?

Desuden er de fleste arabiske lande marionetter for vestlig politik. Deres diktatorer sidder på magten, imod deres befolkningers vilje, med hjælp af vestlig støtte.

Det er klart for enhver der følger med, at Etiopien der invadere Somalien i navn af at skabe "stabilitet" bliver støttet af USA. Tro det eller ej, man vil heller skabe kaos i disse lande end lade "muslimer" regere dem.

- Arash

Arash Shariar

For dit vedkommende:
"Vi" og "os" = marionet for de somaliske krigsherrer.
Find dig en anden paraply at dække dig ind under.

(Normalt skal man kun vende tingene 180 grader for at vende tingene på hovedet. -Ikke 360 grader, som du her forsøger dig med i dit fordækte forsvar for den islamiske terror i Somalia.)

@Arash - din første kommentar gik på at vi i DK ikke skulle bruge penge på vores militær, fordi vi så i stedet kan bruge disse penge på nødhjælp.

Min mod-kommentar er at dem der har noget at sige i Somalia i stedet kunne starte med at bruge de penge de har på mad og udvikling til deres egen befolkning.

Sagt med andre ord, så mener jeg blot at du skulle starte med at pege fingre af krigsherrerne og ikke af den danske regering.

Mvh
Thomas

Arash Shariar

Thomas Koch

Det var bedre! Meget bedre, at du nu placere ansvaret på krigsherrerne og ikke civile, hvilket din forrige kommentar hentydede til. Denne holdning med at somalierne "er selv uden om det" er derfor på ingen plan valid.

Desuden hvorfor skulle det være helt umuligt at pege to steder?

Ole Munk

Det er mere den manglende empati og forståelse af verdens politik fra dine tanker jeg forsvarer, ikke Islamisk terror. Det er den terror du i navn af hjælp eller rettere sagt "ikke hjælp" du yder jeg kritisere!

Du misforstår fuldstændigt hvad jeg skrev, "vi" og "os" er ikke marionetter for somaliske krigsherre, det er omvendt. Det er Somaliske krigsherre der er marionetter for os. Dette siger noget om vores dagsorden ikke omvendt.

- Arash

Lisbet Jørgensen
Lisbet Jørgensen

En Robin Hood skat er en skat på 0,05 % på al handel på de finansielle markeder. Hvis den gennemføres globalt vil den rejse op mod 3500 milliarder kroner årligt. Indtægter, som kan bruges til skoler, sundhed og bekæmpelse af klimaforandringer i de fattige lande, og samtidig understøtte og sikre velfærden for de fattigste i de rige lande. Robin Hood ta’r fra de rige og gi’r til de fattige!

Hvorfor er det retfærdigt? Fordi finanssektoren har været hovedårsag til den finansielle krise. Derfor synes det også både rimeligt og retfærdigt at den finansielle sektor bidrager til en løsning. Finanssektoren er vokset eksplosivt de sidste 20 år. Kortsigtede spekulative handler på basis af kreative finansielle instrumenter har bidraget til væksten - ofte afkoblet fra investeringer i den produktive økonomi. Det har skabt ustabilitet i økonomien og har været en udløsende faktor for finanskrisen. I Danmark omsættes der hver bankdag 660 milliarder kroner på valutamarkedet. Det gør Danmark til det næststørste marked i verden målt i forhold til bruttonationalproduktet.

En Robin Hood skat kan reducere kortsigtet spekulation og dermed begrænse udsvingene på markedet. Den vil ikke påvirke langsigtede investeringer, da så lille en skat kun vil mærkes af dem, der handler meget ofte med store summer, hvor marginalerne er små og typisk inden for et meget kort tidsrum.

I kølvandet på finanskrisen har mange stater måttet etablere redningspakker til bankerne for tilsammen mange tusinde milliarder af kroner i USA og Europa. Og den efterfølgende økonomiske krise har givet staterne færre skatteindtægter og højere udgifter. Det har ført til store budgetunderskud og almindelige mennesker har fået regningen i form af velfærdsnedskæringer, øget arbejdsløshed og øget fattigdom.

Arash

Al nødhjælp har et politisk element. også når den gives som humanitær bistand.
Jeg mener, at man skal yde nødhjælp; men ikke til terrororganisationer.

Med dit bevistløse forvar for nødhjælp til Somalia, forsvarer du utvetydigtgt, at hovedparten af nødhjælpen går til og er med til at finansiere terrororganisationer som al-Shabab.

Min viden om situationen i Somalia fejler ikke noget.
Jeg har min viden fra min omgangskreds, der også rummer højtuddannede flygtninge fra både Somalia og Etiopien. Mænd såvel som kvinder.

Det er vel for meget at bede dig forklare, hvilket ærinde, du egntlig er ude i.

Arash Shariar

Ole Munk

Din arrogance er til at dø over, bogstaveligt talt! Det er som om du ikke forstår hvad "hjælp" betyder, hvilket er foruroligende.

Du skriver: "Al nødhjælp har et politisk element", hvilket er kernen i vores diskussion. Hvor jeg appellere til at det ikke burde forholde sig sådan, ser det ud til at du forsvar dette.

Derfor jeg skrev og hentydede til det hykleri der er i at vi "hjælper" Libyen i navn af humanisme og jeg skal komme efter dig med samfunds buzzwords.

Nu mere end 1 år har alverden været velvidende at sidste år var der tørke og at priserne på fødevare vil stige. Mere end 1 år hvor mange organisationer længe har advaret mod krisen. Spørgsmålet der står tilbage er hvor er denne så højt omtalte humanisme vi bryster os med? Hykleriet der findes i vores politikkeres og mediers tekster er ikke til at overse.

Hvordan ser det ud med vores værdier? Hvad er forskellen mellem os der handler ud fra personlige interesser og alle andre der ligeledes handler ud fra deres interesser?

Feks al Shabab der dræber folk i navn af "frihed", som i sidste ende er i deres interesser idet de kommer til magten. Vi dropper bomber i hovedet på Libyen i navn af "frihed" for at opnå vores interesser. Hvori ligger forskellen for dig?

- Arash

ps. mit ærinde er EVIL! Nothing less nothing more...

@Arash - der er stor forskel på os og vores demokrati og så grupper som al Shabab. Det håber jeg du kan se.

Jeg tror ikke der er nogen der nyder at se mennesker lide, heller ikke politikere. Drop derfor konspirations teorierne.

Vi bør naturligvis forsøge at hjælpe og det gør vi også. Vi kan bare ikke forhindre al elendighed i hele verden. Den nuværende krise bliver meget være fordi de ramte lande ikke løfter sig selv ud af skidtet.

Vi kan jo ikke forhindre klan-krige i Somalia med mindre vi besætter landet. Igen er vi tilbage ved at dem der bor og bestemmer i område SELV må slutte fred og komme igang med at skabe et samfund.

Mht. Libyen så er der tale om et FN mandat hvor man i starten ville beskytte civile fra at blive mejet ned af det libyske militær. At vi så er ved at smide Gaddaffi på porten oven i kan jeg ikke se det store problem i. Manden leder et undertrykkende regime som også har støttet terrorhandlinger i udlandet.

Det vel hvad man kaldet et "politisk valg" som blev taget fordi det var muligt nu, hvor der pludselig var en opposition i landet og en relativ nem mulighed for at handle i det landet ligger indenfor rækkevidde af flyvepladserne i Europa.

Hvorfor gør vi så ikke noget i Syrien eller andre steder hvor den også er gal? Godt spørgsmål, jeg ved det ikke, men du kan på den anden side heller ikke føre nogen politik med en "alt eller intet " tilgang.

Kan man sige andet end at

"lær en mand og fiske og han vil have mad til resten af livet, giv en mand en fisk og han vil have mad til en dag"

Det humanitere verdenssamfund er netop skyld i at vi ser tragiske og triste skæbner og hungersnød som der er nu.

Vi har gjort dem afhængig af vores hjælp, vi har gjort dem til fastboende fordi vi har forsøgt at bygge deres hjem for dem.

Så desværre bliver vi nød til at hjælpe dem indtil vi selv indser at blive ved med at give dem en fisk kun forlænger deres ulykke.

Peter Hansen

Jack Hansen, det er ikke en særlig rationel måde at forsørge verdens befolkning på, du advokerer for. Det er bedre at indse, at det er ligemeget hvem, der fremstiller maden, så længe den kommer alle tilgode.

Arash Shariar

Thomas Koch

Det er ikke konspirations teorier, det er kritik af de værdier og den selvforståelse mange har.

- Arash