Nyhed
Læsetid: 3 min.

Murdoch nægter personligt ansvar for ulovlige aflytninger

Rupert og James Murdoch hævdede under gårsdagens høring, at de var uvidende om arbejdsmetoderne på News of the World
Rupert og James Murdoch hævdede under gårsdagens høring, at de var uvidende om arbejdsmetoderne på News of the World
Udland
20. juli 2011

Efter i mere end to og en halv time at have siddet på fjerde række og lyttet til det britiske parlaments komité for kultur, medier og sports forhør af Rupert og James Murdoch havde Jonnie Marbles fået nok: »Hvad jeg gør nu, er langt bedre, end hvad jeg nogensinde før har gjort,« skrev Marbles fra protestbevægelsen UK Uncut i en Twitter-besked, inden han rejste sig med en paptallerken med barberskum, som han smurte ud i ansigtet på den 80-årige Rupert Murdoch: »Tillykke med at have gjort Murdoch til en martyr under en vigtig høring, dit dumme røvhul,« svarede en anden Twitter-bruger, Adrian Wilson, få minutter senere.

Forinden havde mediemagnaten bedyret, at det var »den mest ydmyge dag« i hans liv. Ikke desto mindre nægtede Rupert Murdoch under høringen, at ansvaret for de ulovlige telefonaflytninger i sidste ende var hans, men derimod lå hos »de personer, som jeg stolede på kunne drive virksomheden, og så måske de personer, som de stolede på,« sagde Murdoch, der senere afviste, at han overvejede at gå af som øverste leder for mediekoncernen News Corp.: »Jeg tror ærlig talt, at jeg er den person, der er bedst egnet til at rydde op i det her.«

Bevidst blindhed?

Et medlem af høringskomiteen, Tom Watson fra Labour, spurgte Rupert Murdoch, hvorfor han havde valgt at lukke avisen News of the World i stedet for at drage selskabets britiske ledere, Rebekah Brooks og James Murdoch, til ansvar for ulovlighederne:

»Jeg blev meget chokeret, forarget og skamfuld, da jeg for to uger siden hørte om Milly Dowler-sagen,« svarede Murdoch med henvisning til sagen om den myrdede engelske skolepige, hvis telefonsvarer journalister fra News of the World havde aflyttet. Han pointerede endvidere, at han er leder for en koncern med 53.000 ansatte, og at han »måske havde tabt følingen med«, hvad der foregik på den britiske tabloid-avis.

På spørgsmålet om, hvorvidt mediekoncernen havde gjort sig skyldig i »bevidst blindhed« i forhold til journalisternes metoder, svarede James Murdoch, at han ikke kender udtrykket. Men det gør hans far:

»Jeg har hørt udtrykket før, og det har vi aldrig gjort os skyldige i,« hævdede Rupert Murdoch, som også sagde, at han ikke kendte til News of the World-journalisten Neville Thurlbeck, der tidligere på året blev anholdt efter mistanke om ulovlige telefonaflytninger.

Afslørende uvidenhed

Under høringen tøvede Rupert Murdoch flere gange længe, inden han svarede på de britiske parlamentsmedlemmers spørgsmål. Og flere gange hævdede hans søn, at han var den rette til at give fyldestgørende svar om arbejdsmetoderne på Murdoch-imperiets britiske aviser. Men det er også interessant, hvad koncernens øverste chef ikke ved, påpegede et medlem af høringskomiteen:

»Det er i sig selv afslørende, hvad han ikke ved, og hvad avisens leder valgte ikke at fortælle ham.«

Efterfølgende hævdede Rupert Murdoch, at han ikke havde haft kendskab til ulovlige telefonaflytninger eller bestikkelse af politifolk, før sagen blev offentligt kendt. James Murdoch sagde, at firmaet ikke havde formået »at leve op til de standarder, vi efterstræber«.

I løbet af den tre timer lange høring, som undervejs blev afbrudt i knap 20 minutter på grund af overfaldet på Rupert Murdoch, stillede de britiske parlamentsmedlemmer endvidere spørgsmål til selskabets regnskabspraksis: Blev det indberettet til skattemyndighederne, når News Corp.'s journalister betalte kontantbeløb til politifolk og andre kilder:

»Nogle gange er det i orden, at journalister og ledere udbetaler kontantbeløb,« svarede Rupert Murdoch, mens hans søn forsikrede, at virksomheden tager den britisk skattelovgivning »meget alvorligt«.

Adspurgt om, hvorfor en af hans mest betroede medarbejdere, Rebekah Brooks, havde valgt at forlade virksomheden, svarede Rupert Murdoch, at han først havde nægtet at acceptere hendes opsigelse, fordi »jeg troede på hende, jeg stolede på hende, og jeg stoler stadig på hende«:

»Men til sidst insisterede hun. Hun var ekstremt berørt af sagen.«

Efter Murdoch-familien blev Rebekah Brooks forhørt af parlamentskomiteen:

»Tanken om, at Milly Dowlers telefonsvarer blev aflyttet af en person, der blev betalt af News of the World, eller endnu værre, var blevet autoriseret af nogen på News of the World, er lige så afskyelig for mig, som den er for alle i dette rum,« sagde Rebekah Brooks, der benægtede, at hun kendte til ulovlige telefonaflytninger, mens hun var chefredaktør på News of the World:

»Det er klart, at det, der foregik på News of the World, og påstandene om ulovlige aflytninger af voldsofres telefonsvarere er forfærdelige og afskyelige.«

 

Leder på bagsiden

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Karsten Johansen

"The artificial entity called "the corporation" has no mention in our Constitution whose preamble starts with "We the People," not "We the Corporation."

http://www.counterpunch.org/nader07192011.html

Like lite nevner den uskrevne britiske grunnloven noe om forretningsimperienes rettigheter over sine underkastede.

Men sådanne bagateller spiller ingen rolle for vår tids sosialt allmektige moguler i deres mediale ekkoland.

Ikke heller for deres betalte parlamentarikere, når disse i et elendig amatørteater skal forestille å stille forbryteren til ansvar, mens de i realiteten bare har blitt innvilget audiens hos ham i den føydalt-mediale rehabiliterigskampanjen han har gang i.

Når Rupert Murdoch med typisk hypermilliardær-grandeur og nonsjalanse uttaler at han da sannelig ikke kan vite hva som foregår i detalj i den ene prosent av hans globale medieimperium som utgjøres av de største britiske mediene, er det sjølsagt ikke en kjeft som faller på da å stille de
eneste opplagte spørsmålene:

“Viser dette ikke, at det er helt og alldeles urimelig og vanvittig et een person skal forestille å ha så mye makt som du skal? Og at slike kapitalimperier som ditt dermed er uetiske og sinnsyke og snarest må oppløses? Og avslører det ikke at du hykler grotesk, når du ved denne høringens begynnelse later som om du føler den dypeste anger og omsorg - post festum sjølsagt - for ofrene for din brutale og hensynsløse forretningsførsel?”

Høringene avslører menneskeartens blindgate, den helt håpløse og gale tilstanden som er framkalt av eksploderende kapitalmessig og teknisk overmakt som igjen har skapt sosial og moralsk implosjon, og som derfor har blitt sosialt ukorrigerbar om så bare i detaljen, og derfor nå kun
kan opptre som fascistoidt humanismeteater mens det brygger videre på Die Endlösung der Menschenfrage.

Ole Brockdorff

Rupert og James Murdoch samt den afgåede britiske mediechef Rebekah Brooks kan overøse kloden med nok så mange undskyldninger og beklagelser om de grove ulovlige journalistiske metoder på News of the World, men de vil aldrig nogensinde kunne overbevise millioner af selvstændige tænkende mennesker på kloden om, at de overhovedet ikke kendte noget som helst til arbejdsmetoderne på den 169-årige nu lukkede verdensberømte avis, der var modbydelige specialister i at ødelægge kendte menneskers liv.

Høringen foran de britiske parlamentsmedlemmer var en afklædning i fuld offentlighed af en 80-årig australsk mand, der sidder på ejerskabet af verdens andenstørste mediekoncern sammen med en fremtrædende saudiarabisk oliesheik, for Rupert Murdoch fremstod på alle måder som en sølle personlighed med sine halvkvædede undskyldninger og beklagelser for de skete ulovligheder på den britiske avis.

Sammen med sin nydelige søn James lignede mediekongen Rupert Murdoch en parodi under sit møde med de britiske politikere – og hele verden på tv – hvor begge fremstod som en skamstøtte over den svinske og uhæderlige journalistik, der er blevet ført gennem mange år af deres udpegede chefredaktører på News of the World, herunder den under høringen lige så utroværdige Rebekah Brooks.

Men det værste er næsten den åbenlyse ansvarsløshed og ansvarsforflygtigelse i fuld offentlighed, som blev udvist af Rupert og James Murdoch samt Rebekah Brooks under afhøringen hos de britiske politikere, fordi de forsøgte at bilde dem og millioner af mennesker på kloden ind, at de naturligvis ikke kendte noget som helst til ulovlighederne eller de store udbetalinger af penge til aviskilderne på News of the World.

Hvor er det ynkeligt og uværdigt.

Bente Simonsen

Ulve i fårklæder.
Havde man håbet få frem noget reel under høringen, blev man skkuffet. Ingen af de hørte, havde nogen som helst kendskab til noget, i hvert fald ikke før de læste det i andre aviser. - Rent hykleri.

Kan man virkelig drive så stor virksomhed og være så uvidende??????

Men vidende og mægtig nok til at indfiltrere hele det politiske liv, både det Konservative Parti og Labour. Det er det samme korupte fedt som sidder på begge partier nu. Murdoch og hans kumpaner kan i realiteten bestemme, hvem som skal vælges - med hjælp af pengestærke venner.

Det samme billede ser vi i USA, hvor AIPAC (+ Murdock og Fox News) faktisk bestemmer, hvem som kan blive valgt til Kongres og Repræsentanternes Hus (og blive præsident).

Gårsdagens høring var VM i løgn og hykleri.

Niels-Holger Nielsen

Ren brandslukning.

Per Jongberg

Er det ikke sådan lidt ligesom McDo : Hvis du lader være med at købe mandens aviser, kigge på hans fjernsyn, osv, så forsvinden han hurtigt ned i hullet, som han kom fra.

Køber du regelmæssigt BT, EB eller JP ?

Kigger du regelmæssigt på reklamefinansieret TV ?

Kender du nogen, der gør det ?

@Per

Der er to ting her i livet som jeg i mange år har forsøgt at undgå: Danske Bank og TDC.
Men de køber bare de firmaer som jeg vælger at samarbejde med, gang på gang.

Torben Pedersen

For firmaer i gigantstørrelse er der en to evner der aldrig svigter hos ledelsen. Evnen til at tage æren for succes og evnen til at undsige sig fiaskoer.