Nyhed
Læsetid: 2 min.

Norge får ikke israelsk medlidenhed

Det er ikke medfølelsen med ofrene for terrorangrebene i Oslo, der præger den offentlige debat i Israel: 'De hader Israel, så de har selv bedt om det,' hedder det f.eks. i læserkommentar på avisen Ynets hjemmeside
Flere israelske bloggere har ikke megen medfølelse i anled-ningen af tragedien i Norge. En af årsagerne er i følge en blog-ger, at en boykot af israelske varer var på dagsordenen på Arbeide-rpartiets sommerlejr.

Flere israelske bloggere har ikke megen medfølelse i anled-ningen af tragedien i Norge. En af årsagerne er i følge en blog-ger, at en boykot af israelske varer var på dagsordenen på Arbeide-rpartiets sommerlejr.

Pawel Mucha

Udland
28. juli 2011

Anders Behring Breiviks terroraktion i Oslo har skabt en betændt debat i de israelske medier. På grund af Osloaftalen fra 1993 om gensidig anerkendelse mellem Israel og Palæstina har den norske hovedstad længe repræsenteret et Waterloo for den israelske højrefløj:

»Oslo er også navnet for et af de mest ambitiøse og misforståede israelske forsøg på, med nordmændene som medierende part, at indgå en fredsaftale med vores palæstinensiske naboer,« hed det i en leder i Jerusalem Post, der også mindedes Vidkun Quislings nazistiske regering under Anden Verdenskrig:

»Den forfærdelige tragedie i Oslo må ikke have lov til at blive manipuleret af dem, der vil dække over, at multikulturalismen er en ussel fiasko,« konkluderer Jerusalem Post.

Ifølge Jonathan Jeremy Goldberg, der på bloggen Forward Thinking monitorerer debatten i de israelske medier, er tonen endnu hårdere, når israelerne diskuterer på hebraisk.

På avisen Ynets hjemmeside har et kritisk essay af kunstneren Ziv Lenchner, der hævder, at den israelske reaktion på tragedien i Oslo er præget af skadefryd, fremkaldt et væld af hadefulde kommentarer:

»Nu må det være nok med den demagogi! Nordmændene og Europa er generelt meget antisemitiske. 100 mennesker blev dræbt, og hvad så? Der er 7 mia. flere i verden. Jeg har ikke medlidenhed med dem, de er mine fjender, de hader Israel, så de har selv bedt om det!« skriver en af Ynets læsere.

Modstandere af Israel

En del af kommentarerne hæfter sig ved, at den forestående afstemning om en godkendelse af den palæstinensiske stat ved FN's Generalforsamling var blandt diskussionsemnerne på Utøya. Nogle af deltagerne på Arbeiderpartiets sommerlejr havde opfordret til en boykot af Israel:

»Dagen inden viftede de med et skilt, der opfordrede til at boykotte os. Så jeg har ikke lyst til at vise empati. Beklager,« skriver en læser på Ynets hjemmeside.

En anden læser beskylder Ziv Lenchner for at lide af jødisk selvhad:

»Nu må det være nok med de venstreorienterede tilskyndelser. Man kan ikke komme udenom, at Norge altid har været modstander af staten Israel (...) Vi er ikke tilhængere af angrebene, men det er helt legitimt at sige, at de så måske kan lære at forstå os bedre!«

En del af de kommenterende læsere på Ynets hjemmeside, som må formodes at være mere rabiate end gennemsnittet i den israelske befolkning, betragter ligesom Jerusalem Post Breiviks terrorhandling som et bevis på faren ved multikulturelle samfund:

»Hele verden danser på jødisk blod. Europa er det samme Europa og er endda blevet endnu mere antisemitisk. Morderen har ret! Europa er besejret, nordmændene er ved at komme i mindretal.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ole Halvorsen

'De hader Israel, så de har selv bedt om det,'

Jeg troede ikke, at min foragt for Zionisterne kunne blive større end den var, men der kan man se, det kunne den i den grad!

Kristoffer Olsen

Det er vel ikke noget nyt som sådan, at der i (store?) dele af den israelske befolkning hersker en overvældende indifferens over for tab af civile menneskeliv, når blot de ikke er etnisk jødiske israelere eller amerikanere?

Christer Nielsen

Og Zionisterne undrer sig over, hvorfor ingen kan lide dem...

Erik Karlsen

Viser det ikke blot, at nazismen (bare med andre klæder) lever videre i andre lande end dens oprindelse?

Ole Halvorsen

@Kristoffer Olsen
"Det er vel ikke noget nyt som sådan..."

Nå, nej, hvor kunne jeg da være så tåbelig at iminde om dét igen.

Martin Kaarup

Og hvad så? Israel såvel som alle andre lande behøver ikke udvise medlidenhed som en slags automatreaktion. Lande som har set hele nordens politiske spektrum bevæge sig ud på den eksteme højrefløj vil vel udvise forståelse, snarere end medlidenhed. Hovedrysten, trækken på skuldrene er også legitime følelser.
Lande vis politkere nyder godt at hate speech, trusler, masseanholdelse og dødsvold mod deres egen befolkning, såsom danmark, vil såklart udvide medlidenhed og uforståelse overfor hvordan en mand som breivik kun forstres i "den frisindende tolerante sunde medhjælpende samfund som de har i norge".

At de iraelske knaldperler så forsøger at fortklare deres følelse med hævn over nordmændende syn på israelernes svære forbrydelser - det er blot svært infantilt, dumt og pinligt.

Lykke Johansen

Kunne man være så konspiratorisk at mene, at Søren Espersen, der jo er MEGET proisraelisk, deler ovennævnte vurderinger med “tonen” på debatsiderne?
Jeg hæfter mig især ved, at de israelske debattører, der refereres til, mener - ligesom SE og DF, at “multikulturalismen er en ussel fiasko”.

Ok.. så lufter vi liiige vores fordomme.

Er det sagt at den beskrivne holdningen representerer en majoritet af israelerne?

Ole Halvorsen

@Christer Nielsen
"Og Zionisterne undrer sig over, hvorfor ingen kan lide dem…"

Ja, for med deres "track record"- ikke sandt, så, eh...nå, nej.

Lars-Bo Abdullah Jensen

Jeg sad via et andet link og læste en del af kommentarene, der er egentligt ikke så stor forskel på hvordan disse (ikke alle) Israelere reagere og så den reaktion man så fra nogle af de unge muslimer ved tårnenes fald. Man fristes til at sige, at den ene i dette tilfælde ikke har meget at lade den anden høre i forblindet had. Smagsløst er det dog, ingen tvivl om det.

Der arbejdes også med en falsk flag konspirations, efter sigende skulle bombemandens facebook profil have ændret sig, fra da bomben gik af, til han blev grebet af politiet. Før skulle der efter sigende ikke have stået noget om at han var konservativ og kristen.

http://www.jihadwatch.org/2011/07/who-added-christian-and-conservative-t...

Så kom ikke og sig at det kun er araberne der er meget hurtige på aftrækkeren når det gælder konspirations teorier. Her i Bangladesh hørte jeg formodninger om at det var Moshad der skulle have stået bag det. Det er altid godt at huske hvor de forskellige udlægninger kommer fra.

Jens Nielsen

Jeg må give Chris Green ret, det er et yderst spinkel grundlag dette telegram hviler på...

Holdningen til terroraktionen i Norge er vel ligeså nuanceret i Israel som i alle andre lande.
Jeg er personligt stødt på kommentarer fra danske debatører der ikke afviger fra de i telegrammet nævnte...

David Fuglseth

Jeg har selv lest en god del reaksjoner fra israelske medier, og jeg mener denne artikkelen ikke viser et helt representativt bilde av disse reaksjonene. Mange var sjokkert over vårt lave beredskapsnivå, og mange viste regelrett sympati og medfølelse.

Når det er sagt så var morderen en selvtitulert israel-venn, og kristen-fundamentalist, og høyresiden i Israel er nesten like kritisk til sosialdemokratene (AP) og AUF i Norge som denne fascisten.

Ole Halvorsen

@Chris Green
"Er det sagt at den beskrivne holdningen representerer en majoritet af israelerne?"
Nå, du syntes ,at der skulle stå noget a la dette:

"Norge får kun en ikke nærmere oplyst procent del israelsk medlidenhed" i stedet for.

Ja, ja, men uanset hvordan og hvorledes og hvem der ellers har kommenteret, så må en udtalelse som "‘De hader Israel, så de har selv bedt om det,’ naturligvis skabe reaktioner som ikke primært tænker på procent delen af de der mener sådan.

Ole Halvorsen

@Erik Karlsen der siger:
"Viser det ikke blot, at nazismen (bare med andre klæder) lever videre i andre lande end dens oprindelse?"

Jeg ved det ikke, men at der er meget der tyder på det, er til gengæld mere end sandsynligt, når jeg tænker på de mange samenfald der er.

Kristoffer Olsen

@Ole Halvorsen: Min kommentar var møntet på artiklen og ikke på dit udbrud af ringeagt.

Ole Halvorsen

@David Fuglseth, der siger:
"Jeg har selv lest en god del reaksjoner fra israelske medier, og jeg mener denne artikkelen ikke viser et helt representativt bilde av disse reaksjonene.."

Nej. måske ikke.Men David Fuglseth, uanset hvor mange og hvor få procentdele der er tale om, så er en udtalelse som:
"De hader Israel, så de har selv bedt om det,’" helt utilgivelig efter min og mange mange andres mening.

Ole Halvorsen

@Kristoffer Olesen
Ok. Kristoffer Olsen,tak fordi du understregede dette, så selv jeg forstod det.

@Abdullah Jensen

Tak for en god kommentar, der sætter tingene i perspektiv. Vi fredselskende mennesker må aldrig glemme, at det er hadet som sådan, der er vores modstander, og ikke en bestemt politisk, etnisk, religiøs eller national gruppering.

Reaktionen fra den israelske højrefløj er usmagelig - javel. Men måske ikke helt uforståelig, når man tænker på, hvilken situation Israel befinder sig i. Nemlig omgivet af stater, der huser et stort antal rabiate muslimer, der alle nærer et blindt had til Israel. Og en historie der rummer mange terrorangreb imod israelske mål fra disse muslimer samt ikke at forglemme et antal krige, som blev startet af nabolandenes regeringer.

Og tilsvarende var reaktionen fra palæstinsere, der jublede, de de to tårne i New York styrtede sammen, lige så usmagelig. Men dog måske ikke helt uforståelig i betragtning af, hvordan Israel har behandlet palæstinenserne i området siden 1947, og at Israel hele tiden er blevet støttet af USA.

Pointen er, at vold avler vold, og had avler had. Og fredsslutning kræver omvendt en stor evne til at tilgive og glemme fra alle sider.

Ole Halvorsen

@Lars Hansen
"Og tilsvarende var reaktionen fra palæstinsere, der jublede, de de to tårne i New York styrtede sammen, lige så usmagelig"
Ja, bestemt, men glemmer du ikke at nævne de tre Israelske medlemmer af Mossad der stod og jublede, da tårnene faldt - de tre der blev sendt hjem til Israel kort tid efter?

Marianne Mandoe

Kan vi ikke bare konkludere at der findes tåber og idioter i ethvert samfund.

Nogle samfund har så en større procendel af dem.

Jeg ville mene at enhver der ikke giver støtte, om ikke til Norge så i det mindste til den norske befolkning, er langt ude.
Men det er selvfølgelig min personlige mening....

Ole Halvorsen

@Martin Kaarup som siger:

"Og hvad så? Israel såvel som alle andre lande behøver ikke udvise medlidenhed som en slags automatreaktion. Lande som har set hele nordens politiske spektrum bevæge sig ud på den eksteme højrefløj vil vel udvise forståelse, snarere end medlidenhed. Hovedrysten, trækken på skuldrene er også legitime følelser.,

Nej, Martin Kaarup,ingen BEHØVER at udvise medlidenhed.
Men det er vel her, at det viser sig, at et begreb som 'affinitet' sagens kan forenes med forståelse hos mange af os.
Men, vær du blot 'følelses mæssigt legitim' via via omtalte trækken på skuldrene og rysten på hovedet.

Jens Thorning

Danskere, der er uenige med Foghs disciple og Dansk Folkeparti, lider af etnisk selvhad (en form for behnandlingskrævende depressiv tilstand)?

Paul Andersen

Hvad Israelske aviser skriver, har lige så meget med "jøders meninger" at gøre, som Behring von Breivik manifest har med Norges. Man kunne lige så passende vurdere Rusland gennem Youtube på et fremmed sprog.

Ole Halvorsen

@ Marianne Mandoe, som bl.a. siger:
"Kan vi ikke bare konkludere at der findes tåber og idioter i ethvert samfund. Nogle samfund har så en større procentdel af dem.

Jo Marianne Mandoe,det kan vi.Og uden at gå i detaljer, så tyder det på, at 'nogle af disse 'procentdele' afslører sig selv via ders udtalelser -som eksempelvis "‘De hader Israel, så de har selv bedt om det.'
Og at jeg er enig i at "enhver der ikke giver støtte, om ikke til Norge så i det mindste til den norske befolkning, er langt ude," håber jeg inderligt vil fremgå
af min hensigt med indlægget.

Jens Thorning

Norge havde forbud mod indvandring af jøder fra uafhængigheden i 1814 frem til 1851. Det er ikke usandsynligt, at det er derfor, landet er upopulært blandt mennesker, der kun kender historien fra oversigterne i de politisk korrekte historiebøger.

Omvendt har den tyske kommandant Dönitz, der reddede de danske jøder, men åbenbart ikke må omtales, sikret Danmark historisk glorie til evig tid. Det er en slags uddannelsesidioti.

Jens Thorning

Undskyld Duckwitz, Dönitz var ham med u-bådene.

Ole Halvorsen

@Nic Oxby, der sigersiger:
Nic Oxby siger:
"Hvad Israelske aviser skriver, har lige så meget med “jøders meninger” at gøre, som Behring von Breivik manifest har med Norges"
Ja, men tak for den indsigt, Nic Oxby.

For min del handler det om, at nogle i Israel -i nævnte avis - har skrevet "‘De hader Israel, så de har selv bedt om det."
Og hvor mange jøder - askenazi eller andre - der måske mener dette har ikke noget med selve udtalelsen at gøre.
Jeg kunne ikke drømme om at begynde at gætte om noget sådant.Men den avis plejer at tegne Israel på mange måder, så det kan ikke gå upåagtet hen.

Ole Halvorsen

@
Jens Thorning som bl.a, siger:

"Omvendt har den tyske kommandant Dönitz, der reddede de danske jøder, men åbenbart ikke må omtales, sikret Danmark historisk glorie til evig tid. Det er en slags uddannelsesidioti."

Tak for indlægget, Jens Thorning. Og selv om det falder lidt uden for emnet, så det får mig til at tænke på, at f.eks. Danske Dagblade med mere jo længe har været ejet, rededigere og skrevet af mennesker der fortrinsvis har været tilhængere af Israel,så, eh...

Ole Halvorsen

@
Jens Thorning som bl.a, siger:

"Omvendt har den tyske kommandant Dönitz, der reddede de danske jøder, men åbenbart ikke må omtales, sikret Danmark historisk glorie til evig tid. Det er en slags uddannelsesidioti."

Tak for indlægget, Jens Thorning. Og selv om det falder lidt uden for emnet, så det får mig til at tænke på, at f.eks. Danske Dagblade med mere jo længe har været ejet, rededigere og skrevet af mennesker der fortrinsvis har været tilhængere af Israel,så, eh...

Ole Halvorsen

Ak, ak, så fik jeg sendt to udgaver af det samme indlæg afsted, Sorry. Ole Halvosen

Anne Albinus

Lidt info:

1. Israels Præsident Peres ringede til Kong Harald for at kondolere på Israels vegne:

http://www.haaretz.com/news/international/peres-to-norway-s-king-massacr...

2. Jeg undrede mig også over Jerusalem Post's bemærkning om "abject multiculturalisme". Israels 63. årsdag var jo i år viet det multikulturelle israelske samfund.

3. Om Duckwitz:
http://www1.yadvashem.org/yv/en/righteous/stories/duckwitz.asp

Ole Halvorsen

@Anne Albinus.
Mange tak for linkene til de interessante sider om emnet. Ole Halvorsen

Måske burde denne syge og afsporede israelske debat ikke komme bag på nogen. Og selv om præsident Peres kondolerede den norske konge, er han jo ikke ligefrem nogen Domus Pater for fredelig sameksistens - tværtom.

Derfor er der endnu en god grund til, at aparthaidstaten Israel ikke ligefrem påkalder sig nogen goodwill fra omverdenens side.

Ole Halvorsen

@Gert Romme

"Derfor er der endnu en god grund til, at aparthaid staten Israel ikke ligefrem påkalder sig nogen goodwill fra omverdenens side."

Ja, Gert Romme, det syntes jeg bestemt også at der er.

Jens Thorning

@Anne Albinus

Tak for det link; så er det altså kun tabloid- og TV 2-danskerne, der ikke må vide det.

Jesper Wendt

Det er som at se en naturfilm fra 70'erne, dybt foruroligende.

Niklas Schwaner

Det er da forfærdeligt at se, hvordan danskerne kan tolke indlæg på en blog i Israel, som værende Israels og Israels befolknings holdning til den tragedie vi har set i Norge.
Vi ser desværre også danskere skrive på internettet at de ingen sympati har for Norge, og vi ser medlemmer fra Dansk front, være på træningslejr i Rusland blandt nogle af verdens absolut mest berygtede nazistiske grupperinger, alligevel går jeg da ikke ud fra, at dette er Danmark og danskernes holdning til tragedien i Norge.
Nu må vi tænke fornuftigt, og ikke tolke ud fra hvad der skrives på en blog eller andet.

Jens Thorning

»Den forfærdelige tragedie i Oslo må ikke have lov til at blive manipuleret af dem, der vil dække over, at multikulturalismen er en ussel fiasko,« konkluderer Jerusalem Post.

Det er da ikke en blog.

Niklas Schwaner

Du kan stadig ikke fortælle mig, at dette skulle være Israels holdning. Der findes den slags holdninger i Israel lige så vel som der gør i Danmark. Jeg tager afstand fra den slags udtalelser, men vil nødig pådutte hele Israel pga tåbelige artikler (som denne) eller debatindlæg på en blog el. andet.

Jens Thorning

Næ, det er en leder i en engelsksproget avis, der anses for åben og moderat. Fox News i USA mistede i øvrigt interessen for massakren i Norge, da de opdagede, at der ikke var muslimer med.

Sådan ser man det fra sin egen synsvinkel. Problemet er, og har altid været, at "Israel" af visse kredse misbruges til, som i Bibelen, at betyde "den jødiske nation", alle jøder.

Niklas Schwaner

Jeg synes det er højest besynderligt at lave en artikel ud fra "Flere israelske bloggere har ikke megen medfølelse i anled-ningen af tragedien i Norge", som der står under billedet øverst i artiklen. Forestil dig en lignede artikel i en Israelsk avis. "danske bloggere har ikke megen medfølelse i anledning af terror i eks. Tel aviv eller mod israelske interesser i andre lande" Det ville let kunne findes. Se bare i denne debat, hvor zionismen bliver sammenlignet med nazisme. Det kunne blive en køb artikel i en israelsk avis.

Niklas Schwaner

Køn artikel*

Chris Natale

@Chris Green og Niklas Schwaner:

Selvfølgelig har I bege to ret men det giver ingen mening at prøve at overbevise den slags dansker, (som man ser utroligt tit på Informations forum) som har baseret sin hele politiske identitet på hvad han kalder "anti-Zionism."

I København er det den intellektuelske aekvivalent til at vaere FCK supporter, og det er ret enkelt fordi der er naesten ingen jøder tilbage i Danmark og kampen består kun af at købe Intifada-wear hos en borerlig butik på Nørrebro og at bruge spanske i stedet for israelske avokadoer til sin økologiske guacamole.

Generaliseringer på et meget tyndt grundlag, denne artikel er langt under vanligt niveau for informeren. Har i fået solstik derinde ?

Thomas Meyer

Jeg tror det er en stor fejl at dømme ud fra en artikel eller udtalelse i en avis. Uanset hvor det har stået og uanset om vi taler om jøder eller kristne eller muslimer, så vil der være mennesker som er totalt kolde overfor andre og med deres manglende empati udtaler sig på sårende og nedgørende måder. Et par dage efter tragedien i Norge skrev Ekstra Bladet med store fede bogstaver at danske nynazister hyldede massemorderen fra Norge.... Usmageligt, unødvendigt og usympatisk. Det skulle slet ikke være skrevet da det kun er den slags omtale disse ekstremister ønsker. Men medierne idag skriver ALT for at skabe sensation og nyhedens interesse for alle som er bevidstløse nok til bare at tage det til sig. Der er med garanti tusinder af mennesker i Israel der begræder det som er sket bla. og især fordi de selv i mange år har oplevet vold, mord, krig og mistet en masse selv. Kunne forestille mig at hvis man spurgte Israelske mødre - så ville de have empati med Norge. Man kan og bør aldrig hænge en gruppe - en nation eller en religion ud på grund af elementer der bruger deres tilhørsforhold til gruppen til at markere sig usympatisk. Det vil i så tilfælde blot antyde at man selv opfatter verden lige så snævert som man hævder de andre gør.... !

Niels Engelsted

Af kendte historiske grunde er Israel funderet på identitetspolitik mere end noget andet land i verden. Identiteten er forankret henholdsvis i den mosaiske religion og i antisemitismen. Da Israel er et moderne land, hvor religionen spiller en mindre og mindre rolle uden for de ultra-religiøse kredse, kommer antisemitismen til at bære en væsentlig del af identiteten. Uden anti-semitisme svækkes den jødiske identitet, der er jo i den moderne verden så mange andre identiteter at vælge imellem. Derfor den stadige reference til holocaust, (som der iøvrigt er god grund til aldrig at glemme). Og derfor er der så mange jødiske organisationer, ikke mindst i USA, der slår alarm ved det mindste, der kan tolkes som antisemitisme. Der er selvfølgelig også zionister, der for at være på den sikre side selv fremkalder reaktioner, der kan udråbes som antisemitiske. Mon ikke de horrible udtalelser i Jerusalem Post kan regnes til den konto? Men skal vi hjælpe dem?

Ole Halvorsen

@ Jens Thorning.
"Det er da ikke en blog."

Nej,netop, Jens Thorning. Tak.

Ole Halvorsen

@Niklas Schwaner, der bl.a. mener:

"..men vil nødig pådutte hele Israel pga tåbelige artikler (som denne) eller debatindlæg på en blog el. andet."

Tak for din kommentar.Vi er uden tvivl mange der sætter pris på, at du - omend kun 'nødig' - vil pådutte hele Israel...

Ole Halvorsen

@Niels Engelsted, der bl.a. skriver:
.."Uden anti-semitisme svækkes den jødiske identitet,.."

Tak, Niels Engelsted. Tydeligere og mere korrekt kan det - også efter min mening - vist ikke udtrykkes.

Chris Natale

I aftes har jeg kiggede på kommentarer til den her artikel og der var én af en kvind (Jette Dali, hvis jeg godt huske) af Dansk Folkeparti. Nu er den væk.

Jeg er bestemt ingen forsvarer af DF, men jeg synes alligevel at det er lidt uærligt at Information har fjernet hendes kommentar (og Niels Mosbaks svar), bare fordi hun er medlemmer i en ubehagelig organisation.

Hvordan skal den latterlige og xenofobiske ekstrem-høj kæmpes, hvis de ikke få lov til at dukke op og tabe debatten med deres udemokratiske ideer? Censorat virker slet ikke, så bliver de bare stærkere....

Sider