Nyhed
Læsetid: 4 min.

Han svarede hverken ja eller nej

Trods en halv undskyldning lykkedes det ikke premierminister David Cameron at lukke debatten om ansættelsen af Andy Coulson, konkluderer iagttagere efter maratondebat om telefonaflytningsskandalen
Storbritanniens premierminister, David Cameron, fortalte i går det britiske underhus, at han fortrød ansættelsen af den tidligere News of the World (NoW)-chefredaktør Andy Coulson som sin pressechef. Det ville han ikke have gjort i bagklogskabens lys, fortalte han, 'men man træffer ikke beslutningen i bagklogskabens lys; man træffer dem i nuet. Man lever, og man lærer — og tro mig, jeg har lært'. Labour-formand Ed Miliband var ikke tilfreds med sin politiske rivals udmelding: 'Det handler ikke om bagklogskab. Det handler ikke om, hvorvidt hr. Coulson løj over for ham. Det handler alt sammen om de oplysninger, som premierministeren ignorerede,' sagde han.

Storbritanniens premierminister, David Cameron, fortalte i går det britiske underhus, at han fortrød ansættelsen af den tidligere News of the World (NoW)-chefredaktør Andy Coulson som sin pressechef. Det ville han ikke have gjort i bagklogskabens lys, fortalte han, 'men man træffer ikke beslutningen i bagklogskabens lys; man træffer dem i nuet. Man lever, og man lærer — og tro mig, jeg har lært'. Labour-formand Ed Miliband var ikke tilfreds med sin politiske rivals udmelding: 'Det handler ikke om bagklogskab. Det handler ikke om, hvorvidt hr. Coulson løj over for ham. Det handler alt sammen om de oplysninger, som premierministeren ignorerede,' sagde han.

Reuters

Udland
21. juli 2011

»David Cameron må vise, at han har fortjent retten til at 'komme videre' efter Hackgate, og derefter må han se at komme videre. Hurtigt,« skrev redaktøren for den indflydelsesrige konservative hjemmeside ConservativeHome.com, Tim Montgomerie, i går morges forud for David Camerons optræden i en ekstraordinær debat i det britiske Underhus.

Efter 136 kritiske spørgsmål fra oppositionsbænkene i en tre og en halv time lang grilning der af et Labour-medlem blev beskrevet som »længere end en Hugo Chavez-tale« stod det klart, at premierministeren langtfra havde formået at 'komme videre'. Igen og igen måtte han svare på, hvorfor han overhørte advarsler om den tidligere News of the World (NoW)-chefredaktør Andy Coulson, der for nylig blev anholdt og udspurgt af politiet under mistanke for medvirken til telefonaflytning og bestikkelse af politiet.

Labour-formand Ed Miliband førte an med påstanden om, at Cameron har haft »fem chancer for at reagere på informationer, der ville have fået ham til at ændre mening om ansættelsen af hr. Coulson« og konkluderede, at Cameron var skyldig i »et velovervejet forsøg på at overse fakta om hr. Coulson«.

I et svar, der vidnede om, at premierministeren har ændret tone i forhold til Coulson-spørgsmålet, erkendte Cameron for første gang, at han »selvfølgelig fortryder [ansættelsen]«.

»Jeg er ekstremt ked af den furore, det har skabt. (...) I bagklogskabens klare lys og alt det, der siden er sket ville jeg ikke have tilbudt ham jobbet, og jeg tror ikke, at han ville have taget det,« sagde han, men påpegede, at først hvis det bliver bevist, at Andy Coulson er skyldig og har løjet, vil han sige undskyld.

»Hvis det viser sig, at han har løjet over for mig, så vil det være tid til en dybtfølt undskyldning, og i det tilfælde kan jeg fortælle jer vil jeg ikke holde mig tilbage,« sagde han.

Det ændrede tonefald vidnede ifølge BBC's politiske korrespondent Gary O'Donoghue om en premierminister, der »lidt efter lidt (...) skubber Coulson fra sig«.

Imidlertid viste den efterfølgende reaktion fra Miliband og mange af hans partisoldater, at Camerons forsøg ikke var lykkedes.

»Det handler ikke om bagklogskab. Det handler ikke om, hvorvidt hr. Coulson løj over for ham. Det handler alt sammen om de oplysninger, som premierministeren ignorerede,« sagde Labour-lederen.

Flere spørgsmål

Ifølge Guardian-skribenten Julian Glover vil gårsdagens optræden »ikke fjerne den plet, som ansættelsen af Coulson, har efterladt«.

Men ikke nok med det, påpeger Glover: Efter debatten er der ikke længere kun ét alvorligt spørgsmål, der vil forfølge premierministeren i de kommende uger, måneder og år, men en hel række.

»Cameron veg uden om Labours Tom Watsons beklagelse af, at han havde advaret premierministeren om Coulson og ikke fået et svar. Han var også afslørende undvigende i et svar til den tidligere kulturminister Ben Bradshaw om private diskussioner med Rebekah Brooks om BSkyB,« skrev Glover med henvisning til et af de nye spørgsmål, der synes at stå tilbage efter gårsdagens maratondebat.

Mindst ni gange blev han bedt om at svare ja eller nej på, om han havde diskuteret tilbuddet om at opkøbe resten af satellit-tv-stationen BSkyB ved nogle af de 26 møder, han har haft med repræsentanter for News Corp det seneste år. I stedet for ja eller nej sagde Cameron:

»Jeg har aldrig haft en eneste upassende samtale,« hvorefter han påpegede, at han selv havde besluttet sig for ikke at deltage i beslutningsprocessen om, hvorvidt opkøbet skulle sendes videre til landets konkurrencestyrelse.

På en række andre spørgsmål syntes premierministeren at tale udenom. Han nægtede bl.a. at oplyse, hvilket firma der foretog baggrundstjek af Andy Coulson forud for beslutningen om hans ansættelse, og hvad det havde fundet ud af. Og han synes at give tvetydige svar på en ny historie om, hvorvidt en anden NoW-redaktør, Neil Wallis, der i sin tid var Coulsons underordnede på NoW, og som også blev anholdt i sidste uge, havde udført arbejde for Coulson, mens denne var ansat af Cameron.

Først lød forklaringen, at han ikke havde vidst noget om beskyldningerne »før søndag aften«. Senere erkendte han, at Wallis havde »udført noget arbejde« for Andy Coulson.

Blandt de konservative græsrødder var der en vis bekymring efter gårsdagens forestilling.

»Jeg synes, det er bekymrende, at han nægtede at sige, at han ikke havde samtaler om BSkyB-opkøbet med Brooks eller andre News International-ledere. Jeg er bekymret over, om det vil give bagslag,« skrev Verma på ConservativeHome's online-debat.

»Og tre gange har han nægtet at svare på, hvilket firma der lavede baggrundstjek af Coulson ...« skrev en anden.

Bekymringerne synes at være berettigede. Kort efter afslutningen af debatten sagde Mark Lewis, advokat for Dowler-familien, hvis myrdede datter Millys mobil blev aflyttet, at Cameron ikke havde gjort nok for at overbevise befolkningen om, at hans forhold til News Internationals ledelse ikke var for intimt.

»Han nægtede at svare på spørgsmålene. Han skulle have sagt 'ja, jeg diskuterede det' eller 'nej, det gjorde jeg ikke',« sagde Lewis til BBC.

Det borgerlige ugeblad The Spectator var dog lidt mere fortrøstningsfuldt.

»Alt i alt var det en optræden, der et stykke hen ad vejen genoprettede Camerons greb om situationen. Det var en påmindelse om det gamle ordsprog om, at det sikreste sted for en premierminister i en krise er på talerstolen i Underhuset,« skrev bladets politiske redaktør James Forsyth.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Robert Kroll

Og det pudsige er nok, at til næste år, så er det hele gået i "glemmebogen" til fordel for nye "skandaler" og konflikter - det synes i hvert fald at være den lære, man kan drage af, hvordan det gik en del tidligere "betændte skandaler" med stor mediebevågenhed.

Jette Abildgaard

Tjah Robert Kroll,

Og, lige netop deri ligner det britiske og det danske 'system' vel hinanden ret godt, ikke!?

Mon ikke du husker serien "Yes, minister" hvor ingen rigtigt kunne blive enige om, hvilket land der var brugt som eksempel da man lavede den!!

'Hukommelsestab' og bort-forklaringer synes at vaere det man gaar mest op i (bruger mest tid paa) i disse huse....britiske, danske, soap-serier........og, alle de andre...

Jeg tror at man skal anskue sagen på samme måde som hvis Andy Coulson kom fra KGB.