Nyhed
Læsetid: 4 min.

Thaksin tilbage ved magten i Thailand

Yingluck Shinawatra hedder Thailands første kvindelige premierminister. Hun er lillesøster til Thaksin Shinawatra, Thailands kuppede premierminister, der forventes at få stor indflydelse på den kommende regering
Thaksin Shinawatra har kaldt sin lillesøster Yingluck Shinawatra (billedet) for 'sin klon'. Dermed er Shinawatra tilbage i midten af thailandsk politik. For tiden bor han i Dubai for at undgå fængsling for korruptionsanklager, men han meddeler oven på søsterens valgsejr, at han er klar til at vende hjem igen.

Thaksin Shinawatra har kaldt sin lillesøster Yingluck Shinawatra (billedet) for 'sin klon'. Dermed er Shinawatra tilbage i midten af thailandsk politik. For tiden bor han i Dubai for at undgå fængsling for korruptionsanklager, men han meddeler oven på søsterens valgsejr, at han er klar til at vende hjem igen.

David Høgsholt

Udland
4. juli 2011

BANGKOK – Thailands premierminister Abhisit Vejjajiva står afslappet i skjorteærmer sammen med sin kone og datter på Sawadee Skole i Bangkok. Det er søndag morgen, og den 48-årige leder af Thailands Demokrat-parti har netop afgivet sin stemme. Han har ikke travlt og hilser gemytligt på et par af de andre vælgere, før han forsvinder i et hav af kameraer og mikrofoner.

Syv timer senere har han tabt valget.

»Jeg ønsker Yingluck Shinawatra tillykke med retten til at danne en regering,« siger han på et pressemøde, kort efter det står klart, at hans Demokrati-parti har tabt til oppositionspartiet Pueah Thai.

Den 44-årige forretningskvinde og leder af Pueah Thai, Yingluck Shinawatra, bliver og dermed Thailands første kvindelige premierminister nogensinde. Samtidig får hendes karismatiske og korrupte storebror, ekspremierminister Thaksin Shinawatra, væsentlig mere magt i thailandsk politik. Og det betyder store forandringer i kongeriget.

Lillesøster er talerør

Var det ikke, fordi han er efterlyst i landet, kunne det faktisk lige så godt have været den karismatiske rødskjorteleder selv, og ikke hans søster, der blev premierminister, mener Anders Engvall, der er forsker ved Handelshøjskolen i Stockholm og ekspert i thailandsk politik. Han er i Thailand for at følge valgprocessen.

Thaksin har kaldt Yingluck for »sin klon«, og vi har ikke nogen grund til ikke at tage den udmelding alvorligt, siger han. Dermed er Thaksin Shinawatra tilbage i midten af thailandsk politik.

Den stenrige forretningsmand, der blev valgt til premierminister første gang i 2001, blev kuppet fra magten i 2006, og derefter flygtede han ud af landet med alvorlige korruptionsanklager hængende over sig.

I dag er han i eksil og vil blive retsforfulgt, hvis han vender tilbage til Thailand. Under sin tid som premierminister fokuserede han på at udvikle landområder og på at forbedre befolkningens levevilkår blandt andet gennem mikrolån og ved at introducere landets første statslige sundhedssystem. Derfor har han opnået en nærmest grænseløs popularitet hos thaierne på trods af anklager om korruption, nepotisme og bedrageri i stor stil i hans administration.

Gadens parlament

Siden Thaksin Shinawatra blev afsat, har der været fire forskellige regeringer i Thailand, men ingen af dem har siddet på et folkeligt mandat. Det sidste demokratiske valg blev afholdt i 2007, men resultatet blev annulleret. Efterfølgende i december, 2008 besatte Thailands gulskjorter den internationale lufthavn i dagevis, indtil den midlertidige regering gik af, og den nu afgående Abhisit Vejjajiva kunne sætte sig i premierministerstolen.

Thaksins rødklædte støtter gik på gaden og samledes til megademonstrationer i april og maj sidste år, hvor de krævede valg.

Demonstrationerne i Bangkoks centrale forretningsområde varede to en halv måned, lammede byen og endte i voldsomme uroligheder. 91 mennesker mistede livet, over 1.800 blev såret og dusinvis af bygninger blev brændt af i kampene mellem de rødskjortede demonstranter og militæret.

Den 'usynlige hånd'

Den politiske situation i Thailand kompliceres yderligere af, at kongehusets spiller en enestående vigtig rolle. Thailand er et konstitutionelt monarki med kongefamilien som den ultimativt samlende faktor i landet, og reelt ligger magten i dag hos de royale, militæret og en anonym elite, der støtter Abhisit Vejjajiva.

Yingluck Shinawatras sejr repræsenterer et skift i den magtbalance.

Groft sagt er der en kamp imellem dem, der gerne ser, at den traditionelle magtfordeling mellem paladset, bureaukratiet og militæret består, og en anden gruppe, repræsenteret af Thaksin Shinawatra, politikere og de forretningsfolk, der er loyale over for ham.

Men med Thaksin tilbage i rampelyset er problemet pludselig blevet meget mere presserende for traditionalisterne, for den tidligere premierminister har tætte forbindelser til kongens upopulære efterfølger.

Alt tyder på, at kronprins Maha Vajiralongkorn bliver konge efter Bhumibol. Mange mener, at han bliver en svagere og mindre populær monark end sin far. Det vil svække den indflydelse, som thailandske kongelige har, og give plads til et styrket demokrati. Den udvikling frygter institutioner som hæren og indflydelsesrige bureaukrater, fordi det bliver svært for dem at retfærdiggøre deres store indflydelse. Og den udvikling sker meget hurtigere med Thaksin i en nøglerolle i thailandsk politik, forklarer Anders Engvall.

En måneds usikkerhed

Derfor bliver de næste dage, hvor Yingluck Shinawatra skal danne sin koalitionsregering med nogle af de 43 andre partier, afgørende for Thailand. Det endelige valgresultat skal godkendes af valgkomiteen, der har indtil den 3. august til at komme med sin afgørelse. Og der er uden tvivl magtfulde grupper, der vil gøre, hvad de kan for at ændre resultatet. Men hvis der fifles med de rødes sejr på nogen måde, kan det blive katastrofalt for Thailands skrøbelige politiske fred.

»Thailandske valg er altid noget meget rodet noget. Men enhver indblanding eller modsigelse af valgresultatet vil føre til store demonstrationer fra rødskjorternes side,« siger Anders Engvall.

Hans ord giver ekko i Ratchaprasong-området, hvor rødskjorterne camperede i april-maj sidste år. De store, smadrede ruder hos luksusbutikker som Louis Vuitton, Dior og Fendi er for længst blevet repareret, og turisterne vendt tilbage. Bag Fendi-ruden står Panyapan Pattanasuuon og ekspederer dem, der har råd til at købe.

»Jeg har været nede og stemme. Jeg stemte på Demokrat-partiet, fordi jeg ikke synes, at Yingluck Shinawatra er en rigtig premierminister. Hun er Thaksins søster ikke en rigtig kandidat,« siger han.

Han er bekymret over valgresultatet og kan ikke lide Thaksin, som han gerne ser fængslet for korruption, hvis han vender tilbage til Thailand.

»Dem med de gule skjorter vil protestere, det er helt sikkert,« siger han.

I en Levisbutik i det enorme indkøbscenter Central World over for Fendi-butikken deler kollega Silawan Pilatan, en 33-årig ekspedient, hans bekymring. Men hun deler ikke hans syn på rødskjorterne: »Jeg kan godt lide Thaksin, og jeg kan også lide Yingluck. De tænker på mig. Jeg synes, det er i orden, hvis Thaksin kommer tilbage til Thailand,« siger hun.

I den nordlige del af Central World, hvor Silawan Pilatan arbejder, er der spærret af. Selv om det skyskraberhøje tårn er dækket af stillads, kan de sodede og sammenbrasede vægge anes. Central World er ikke blevet helt genopbygget efter centret brændte ned under de voldsomme kampe mellem militær og demonstranter, der foregik her sidste år.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Martin Sørensen

valges store taber er gulskjorterne for med en stemme deltagelse på 75% ja og en klar valg sejer til rødskjorterne så er valget klart afgjort, til rød fordel. med 265 af de v algte sæder. ud af de 375. så det er en meget meget kar sejer,

de familiesammenførte thai kvinder der bor i lande som danmark norge sverige tyskland mm ja de bære en stor del af ben arbejdet for at denne sejer i dag er på de rødes side, flertallet af de udenlandsk gifte thailandske kvinder kommer fra amterne i isaan som der har afgjort dette valg i thailand, der er ikke en landsby i dette område hvor der er kvinder der har giftet sig med en vesterlænninge, alle kan de fortælle om samfund hvor der er et socialt sikkerheds net, de røde taler hele tiden om at skabe et thailandsk "skandinavien" et thailandsk velfærds samfund, og kimen til dette samfund blev født med Thaksin Shinawatra 30 bats sundheds ordning der fungere den dag idag, thailænderne ønsker og drømmer om et velfærds samfund det er næsten som at se et nyt socialdemokrati blive født med asiatisk kryderi, men baggrunden for at det kunne ske ja den skal findes i ægeskaberne, hos alle os der er gift med en thailænder, man drømmer om at skabe et asiatisk skandinavien, og thailænderne de gør noget ved deres drømme, jeg tror ikke på klon terorien for alle med lidt viden om thailandske kvinder ved at de er selvstændige, egenrådige, og står fint på deres egne ben hoved parten af den jord der er i thailand er ejet af kvinderne i familierne, som der også står for hoved parten af de små virksomheder der giver thailændere deres daglige brød, nej Yingluck Shinawatra er med sine 44 år en tybisk thailandsk kvinde hun er jævnaldrende med min kone, godt uddannet, har haft sin egen karriere hun er IKKE en nikke dukke, men en kvinde med ben i næsen, thailand vil opleve forskelen ved at være ledet af en kvinde om ganske kort tid, der vil vi se social reformer der forandre thailand for altid, asiens skandinavien er født, og det er familiesammenførte kvinder som bor i skandinavien der har skabt kimen

Martin, hvis du satte nogle punktummer og lavede nogen afsnit i din tekst, så ville den være til at læse. Som den er nu, opgiver man på halvvejen, og jeg går ud fra at du skriver fordi du ønsker nogen læser det du skriver.
Bare et venligt råd.

Arash Shariar

Martin Sørensen

Jeg føler at du modsiger dig selv. Du nævner Thaksin og dens 30 bat sundheds ordning som en begrundelse for stemmer på Shinawatra. Men samtidigt fortæller du at der er stor forskel mellem Thaksin og Shinawatra. Dette går ikke op.

Jeg har tidligere skrevet at det er direkte pinligt at Thailand vælger en så korrupt regering til magten. Jeg tror ikke nogen er i tvivl om Thaksins korruption, hvilket er forrykt at de alligevel stemmer på disse kandidater.

Det er måske et tegn på at befolkningen er stærkt manipuleret og simpelthen ikke har en mulighed for at vælge på en egenetlig kandidat der varetager deres interesser.

- Arash

johnny bravo

Martin Sørensen:

Du siger at populistisk politik i Thailand skulle være undfanget i Skandinavien, hvorfra ideen har bredt sig til de fattigste dele af Thailand, for derefter at nå hele vejen til toppen af landets elite og blive landsdækkende politik?

Mener du virkelig det?

Arash

Stort set alle ledere er korrupte i Thailand. Der er en kultur for korruption, ikke bare i Thailandsk politik men i hele samfundet.

Valgsejren kan ikke kaldes propagandistisk, da de fleste Thailandske tv-kanaler er styret af hæren/statsapparatet - og de har bestemt ikke været pro Thaksin på noget tidspunkt i nyere tid.

Valgsejren skyldes ej heller køb af stemmer, som du tidligere var ude med.
Der har været rygter om stemmeopkøb, men en jordskreds-sejr i denne størrelsesorden kan ikke købes for penge.
Desuden vil den traditionelle elite i landet helt sikkert ikke se passivt til, skulle det vise sig at valgsejren er købt med andet en konkret kontraktpolitik.

Martin Sørensen

ingen af jer har set taksins refomer i aktion, det har jeg helt ude i de yderste landbyer i isaan, hvor fattigdommen har været daglig dagen i århundrede, ja taksin er en tyv men geheime rådet bag kongen er større tyve der bevist gemmer de fattige, så der er en årsag til at de fattige er så glade for taksin han og de rødes parti er de eneste der taler deres sag,

selv om at det er umuligt at gennemføre alle reformer på en gang ja så vil en rød regering gennemføre flere reformer end apisits gule regering, igen jeg har set forskelen med mine egne øjne været i landsbyerne, langt langt langt væk fra bangkok jeg taler en del thai, og har sammen med min kone der er thailænder oplevet et helt andet thailand end i kan se igennem de komnentatore der udelukkede fokusere på koruptionen nu er foreholde så enkle alle er korupte både rød og gul forskelen er hvem er korupt og husker de fattige masser ja her er det kun rød der står tilbage, eller som min svoger der selv er rød lokal politiker han siger ja taksin er en bandit men taksin han er den bandit der husker os fattige, det gør Abhisit ikke,

og det er der en helt enkel grund til taksin kommer selv fra fattige kår, og har selv arbejdet sig op fra bunden af det thaiandske samfund, ja han har snydt sig til en hel del af den rigdom der nu er hans men største delen er dygtighed, og det kan man ikke tage fra ham. Thailand er en anden kutur end den danske derfor brug ikke vores danske vuderings briller for at vudere taksin som leder både Abhisit og taksin ville dumpe i den sammenligning, og nu er det alså taksins lille søster der er valgt, og tro mig hun bliver ikke en majonett dukke. der kan befales rundt efter behov,

Det der gør dette valg anderledes, det er den fredelige overgang til opisionen alså efter at geheime rådet har sagt at stemme på de røde det er at udføre majestæts fornærmelse hvilket der er strafbart i thailand, med op til 16 års fængsel. det er med de trudsler i ryggen at folket gik ud og stemte rødt, og Apesit gik efterfølgende af fredeligt uden probleme, de er med det i mente at vi skal se på valget i thailand,

ja så gu er rød korupt men geheime rådet bag apesit og kongen er langt mere korupt.,

Martin Sørensen

og skal vi ikke lige ha den næste ting i mente, det thailandske folk har stemt på rød, for nu 3 gang siden militær kuppet, hvor man har forsøgt med flere krummanøvre for at gøre de udemokratiske gule spiselige for vesten men folket i thailand er klart og enkelt nej nej og atter nej, det var et demokratisk valg, tro kun på de stemme tal der siger næsten 100% rød oppe i isaan, det er modsvarnde sandheden de tror helt enkelt ikke på geheime rådet,. så er den ikke længere, men kongen ham elsker de alle,

johnny bravo

Martin Sørensen:

Hvor er de yderste landsbyer i Isan?
Og hvorfor har Arash og jeg ikke været der?

Jeg har set masser af Thaksins reformer i aktion, også dem der kvæler og dræber.

Intet er så sort og hvidt som du beskriver det, og i øvrigt er Abhisit ikke gul. PAD har kørt en selvstændig kampagne under valget for at få folk til at stemme blankt. PAD vil aldrig tilgive Abhisit's håndtering af rødskjorterne og Preah Vihear, hvor de havde ønsket en mere brutal og militaristisk tilgang.

PAD er i dag marginaliseret. Det er en ekstrem nationalistisk og militaristisk bevægelse, der ikke har mange sympatisører i det Thailandske samfund.

Du lader til at tro, at der i dette tilfælde ikke vil komme et kup? Hvordan kan du sige det? Thailand har haft militærkup ca. hvert fjerde år siden 2.Verdenskrig.
Der er stærke automatismer i det Thailandske samfund, som ikke lige sådan kan fjernes. Desuden er den demokratiske tradition meget lille, og mange fraktioner bekender sig til anti-demokrati og militarisme.