Nyhed
Læsetid: 7 min.

A-kraften i knæ – grøn energi på vej i Japan

Et halvt år efter den firedobbelte reaktornedsmeltning på Fukushima-værket slås man i Japan stadig med at få kontrol med den radioaktive forurening, der kan gøre nogle områder ubeboelige i årtier. Samtidig slås andre for omstilling til vedvarende energi
Medlemmer af Det Internationale Atomagentur (IAEA) var på inspektion på Fukushima-værket i fredags og står her foran den totalskadede reaktor3-bygning, hvor strålingen stadig er anseelig.

Medlemmer af Det Internationale Atomagentur (IAEA) var på inspektion på Fukushima-værket i fredags og står her foran den totalskadede reaktor3-bygning, hvor strålingen stadig er anseelig.

Tokyo Electric Power Co

Udland
29. august 2011

Snart er et halvt år gået, siden atomkraftværket Fukushima Daiichi havarerede i kølvandet på jordskælvet og tsunamien, der ramte det nordøstlige Japan den 11. marts. En atomkraftulykke i samme alvorskategori som Tjernobyl-katastrofen og med den helt usandsynlige, simultane nedsmeltning af fire reaktorer på én gang.

I dag er Fukushima-ulykken forsvundet fra de internationale mediers overskrifter, men i Japan er situationen fortsat kaotisk. På atomkraftværket, i de strålingsramte områder, hos sikkerhedsmyndighederne og på den politiske scene, hvor aktørerne er uenige om fremtiden for atomkraften og Japans energipolitik.

»82 pct. af den japanske befolkning vil have atomkraften udfaset. Kun 14 pct. vil fastholde den. Det viser en meningsmåling foretaget af os i juni,« fortæller Tetsuji Ida, der er journalist og har dækket katastrofen for det nationale nyhedsbureau Kyodo News. En dugfrisk måling fra avisen Mainichi News finder tilsvarende, at 11 pct. vil have en øjeblikkelig nedlukning af atomprogrammet, mens 74 pct. ønsker gradvis udfasning tilsammen 85 pct. for afvikling.

Men dele af Japans regering og parlament samt stærke kræfter i det industrielle establishment stritter imod, og premierminister Naoto Kan, der i juli sagde, at »Japan bør vænne sig af med atomkraft og fokusere på andre energikilder«, har ikke fået blåstemplet sit budskab. I torsdags trådte Kan tilbage i konsekvens af sin kritiserede håndtering af jordskælvs- og atomkatastrofen.

»Reelt ønsker flertallet af politikerne at holde fast i atomkraften, men de siger det ikke offentligt, fordi det store flertal i befolkningen er imod,« påpeger Kyodo-journalistens næsten-navnebror, Tetsunari Iida.

Tetsunari Iida er energiforsker og leder af ISEP, det japanske Institut for Bæredygtig Energipolitik.

»Før ulykken arbejdede jeg i relativ ubemærkethed. Nu henvender medierne sig konstant for at få mig til at kommentere på Fukushima-ulykken og Japans energimæssige fremtid.«

Med sin faglige baggrund er Tetsunari Iida pludselig blevet en nøgleperson i den japanske debat. Han har tidligere arbejdet for den japanske Nuclear Safety Commission og atomkraftindustrien og har sågar været ansat på Fukushima-værket i afdelingen for brugt atombrændsel, men de senere år har han vendt atomkraften ryggen og forsket i Japans muligheder for at klare sig uden a-kraft og med afvikling af den fossile energi.

»Den nationale energidagsorden flytter sig hurtigt, men den politiske situation er fortsat meget kompliceret og bliver dag for dag mere kaotisk. Jeg bedømmer f.eks., at halvdelen af politikerne reelt afviser, at der er et klimaproblem,« siger Tetsunari Iida, der netop har besøgt Danmark for at hente erfaringer på Samsø Energiakademi, der står i spidsen for den grønne ø's arbejde for at blive fossilfri i 2030.

Forureningen

Den stærkeste drivkraft for den stigende folkelige interesse i Japan for vedvarende energi er ikke klimatruslen, men frygten for atomkraften og den radioaktive forurening, vurderer energiforskeren. Og den frygt synes blot at tiltage i takt med radioaktivitetens spredning.

Regeringskilder sagde forleden til japanske medier, at områder i op til tre kilometers afstand fra Fukushima-værket kan vise sig ubeboelige i »adskillige årtier« som følge af det radioaktive nedfald. Den ophobede strålingsdosis det første år efter ulykken er nogle steder beregnet til 4-500 millisievert mange gange evakueringskriteriet på 20 millisievert. Den acceptable dosis til befolkningen under normale forhold er blot én millisievert pr. år.

»Vi kan ikke udelukke muligheden af, at det i nogle områder vil blive svært for beboerne at vende tilbage til deres hjem i meget lang tid. Vi beklager det dybt,« sagde regeringstalsmand Yukio Edano i sidste uge. Også mange steder i evakueringszonen ud til 20 km fra værket vil den ophobede strålingsdosis det første år overstige de 20 millisievert. I byen Namie 22 km fra ulykkesstedet er årsdosen visse steder f.eks. beregnet til 224 millisievert. Få kilometer derfra er niveauet blot fire millisievert et vidnesbyrd om hvor uregelmæssigt og uforudsigeligt den radioaktive forurening har bredt sig.

En netop fremlagt plan for oprensning fortæller ifølge japanske medier, at det vil tage to år og bl.a. indebære fjernelse af forurenet jord at nå blot en halvering af strålingsniveauet i nogle radioaktivt belastede beboelsesområder. I øjeblikket er over 50.000 mennesker evakueret fra alene Fukushima-regionen. Antallet ventes at stige, fordi mange familier ikke vil lade deres børn starte i skoler i belastede områder, når sommerferien er slut.

»Radioaktiviteten spreder sig stadig. For nylig har man f.eks. målt radioaktivitet i asken fra forbrændingsanlæg, og selv uden for Tokyo er der registreret hot spots. Men der mangler stadig en tilstrækkelig detaljeret overvågning, og lokale myndigheder har også skjult information om strålingen for at hindre endnu flere i at flytte bort. Det betyder bare, at befolkningens mistillid til myndighederne vokser,« siger Tetsunari Iida.

Fortsat fare på værket

På selve atomkraftværket er status, at man efter et halvt år stadig ikke har opnået såkaldt 'kold nedlukning' af de tre reaktorer, der var i drift på ulykkestidspunktet. Kravet er en stabil temperatur under 100 grader i reaktortanken p.t. er der i reaktor 2 stadig over 114 grader varmt og i reaktor 3 er der 108 grader.

Elselskabet Tepco arbejder kontinuerligt på nye måder at tilføre de nedsmeltede reaktorer kølevand, samtidig med at man skal rense eller bortskaffe de konstant voksende mængder radioaktivt forurenet vand, der lækker ud af reaktorerne. Siden juni har man renset 50 mio. liter vand, men der er i øjeblikket omkring 100 mio. liter inde i reaktorerne, foruden de store mængder, der er oplagret i tanke på værkets areal. Et mål om at have renset 200 mio. liter ved årets udgang kan næppe nås, oplyste Tepco for nylig. Rensningsprocessen måtte i sidste uge indstilles midlertidigt, da der efter en lækage for tredje gang i august blev målt meget høje strålingsniveauer på stedet.

»Der er foreløbig ingen plan for, hvor det radioaktive affald, der opstår ved rensning af vandet samt andet strålingsfarligt affald og ødelagt brændsel skal deponeres. Det må måske blive på værkets grund i flere hundrede år,« siger Tetsunari Iida.

Omstilling og bekymring

I Japan er bekymringen for radioaktiviteten ledsaget af bekymringen for landets elforsyning.

»Af 54 atomreaktorer er kun 15 i drift,« fortæller Iida. Nogle er standset som konsekvens af jordskælv og tsunami, andre rutinemæssigt nedlukket og atter andre ved at undergå stress test for at tjekke sikkerheden.

Mens Iida besøger Danmark, lukkes yderligere to reaktorer, så atomkraftens bidrag til elforsyningen nu er nede under 10 pct. mod normalt 30 pct. Før Fukushima-ulykken var regeringens ambition, at bidraget inden 2030 skulle nå op på 50 pct., men de nye projekter med i alt 14 reaktorer er enten opgivet eller sat på standby. Hermed tilspidses spørgsmålet om, hvordan Japans energifremtid skal se ud.

»Den 11. marts indledtes en slags japansk Jasmin-revolution. Unge mennesker er stadig mere frustrerede over den autoritære politik, industriens og de gamle partiers magt. De har ikke i sinde at glemme ulykken, lade sig berolige eller vende tilbage til gamle tilstande, og de bruger internettet til at formulere kritikken og forme nye visioner,« siger Tetsunari Iida.

Selv har han oplevet antallet af beskeder i sin Twitter-boks vokse fra 2.000 før ulykken til nu 40.000.

I parlamentet er der strid om a-kraftens fremtid, men der er enighed om, at den vedvarende energi skal fremmes. I fredags vedtog man en lov, der forpligter regeringen til at købe den strøm, som produceres på nye vindmøller, solcelleanlæg m.m. Det er et stærkt incitament for elselskaber og andre til at starte produktionen kun prisen på en grønne strøm er endnu til debat.

17 storbyer går grøn vej

Iidas institut har selv lavet de første scenarier for et Japan uden a-kraft og fossil energi i 2050, og den 12. september præsenterer han sammen med bl.a. den japanske mangemilliardær Masayoshi Son en ny institution, Japan Renewable Energy Foundation skal accelerere udbygningen af den vedvarende energi.

» Mr. Son er stifter og CEO i it-koncernen Softbank Corp., og før den 11. marts vidste han intet om energi. I dag leder han heppekoret mod a-kraft, og han har vundet 35 ud af 47 lokale regeringers samt 17 ud af 19 store byers støtte til at deltage i udbygningen af vedvarende energi. Samtidig er han ved at etablere et industrielt forum af virksomheder, der skal producere teknologien, distributionsnettet m.m.,« siger den japanske energiforsker.

Mr. Son har selv skudt et stort millionbeløb i det forum og går efter, at de deltagende virksomheder, banker og lokale myndigheder sammenlagt investerer mange milliarder i de nye produktioner.

Tetsunari Iida er ikke i tvivl om, at der nu vil ske en stærk udbygning med vedvarende energi. Om det er ensbetydende med a-kraftens afvikling er mere uklart.

»På grund af det stærke ønske i befolkningen om en udfasning tør politikere ikke sige, at de vil fastholde a-kraften. Men mange af dem vil det, og man skal ikke tage fejl af den kontrol og magt, som den traditionelle industri og de gamle partier har i Japan,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Brian Pietersen

Ud med A-kraft og ind med alternativ energi.
Det er super.
Kan være Japanerne er heldigere end os med at få lavet væsentlige forbedringer til den alternative energi, f.eks. energi oplagring, så vindmølle energien ikke forsvinder ud i den blå luft når den ikke bliver brugt.

Jo flere der prøver, jo større er chancen for at det lykkedes.

Og mere funding til fusion!

denne her ulykke kommer til berør alle der bor på den nordlige halvkulge...
kan læses her hvorfor,Why the Fukushima disaster is worse than Chernobyl

http://www.independent.co.uk/news/world/asia/why-the-fukushima-disaster-...

Simon Hoiberg

Jeg bor pt selv i Japan, men godtnok ca 300 km fra Fukushima. Jeg vil lige dele en anden side af sagen med foelgende eksempel:

I vores firma har vi opnaaet op imod 30% energi besparelser her over de sidste varme sommer maaneder. Det har taget nogle forskellige tilloeb at finde den rette kombination mellem forskudte arbejdstider, mindre brug af aircondition sammensat med 'super-cool biz' dress-code, mindre loftsbelysning etc. Disse slags energi besparelser var mandatoriske over sommeren, da energien simpelt hen ikke rakte til det fraadsende normal-forbrug i dette omraade af Japan.

At det er lykkes for vores og mange andre firmare at nedskrue energi behovet med naesten en tredjedel over saa kort tid er ret flot og giver 'overskud' blandt befolkningen til over laengre sigt at nedsaette vores CO2 aftryk, netop fordi det har vist sig at kunne lade sig goere uden naevnevaerdig fald af livesvalitet.

Venlig hilsen,

^svjv. er det samme skat i Danmark. Det var dog pga. en afgift, istedet for en katastrofe

Christian De Coninck Lucas

Er der slet ingen, der ser NATOs operationer i NordAfrika som en slags proxy krig for at sende et kraftigt signal til Kina fra den britisk-amerikanske elite om at holde sig ude af deres private baghave af resourcer?

Japan har meldt ud adskillige i de seneste måneder at de rykker tættere på Kina, og at USAs gæld og krige må stoppe.

Philip C Stone

Følgende er et uddrag af en af Arnold Gundersens præsentationer for Fairewinds. Gundersen er en nuklearingeniør med lang erfaring fra atomindustrien. Han har en god netværk af kilder og har mig bekendt - et stort forbehold - vist sig at være bedre og hurtigere informeret end nogen anden der oplyser offentligheden om hvad der sker. Han opdaterer ca. en gang om ugen, og hjemmesiden indeholder også oplysninger om den amerikanske atomindustri, mm.

Finally today, I wanted to talk about liquid releases from the reactor. Just yesterday, Fukushima 5 and 6, (now they are a long way away from Fukushima 1, 2 and 3), were still pumping radioactive water out of the basement of the turbine halls. Well, what that tells me is that the groundwater on site is contaminated. In order for groundwater to be contaminated, there has got to be a leak in one of the containments. Remember all this water is being poured in on the nuclear reactor and is now lying in the bottom of the containment. We know Unit 2's containment is breached and we know that water has gone into trenches all over the site. I don't think all of the leaks have been fixed. It would be hard to imagine all of the leaks being fixed. The big one that headed out to the ocean is but I am not convinced that all of the leaks have been fixed. Which means that water is seeping into the ground table and there will be contamination on that site for a long time to come. It could also move inland. This is groundwater; it doesn't have to move out to the ocean. It is clearly moving to the north. So ground water contamination on Fukushima will probably be the worst we have ever seen in nuclear history.

The second thing is, within the Fukushima prefecture, one town is now reporting radioactive sewage sludge. I don't know how that got there. Clearly that is a very disturbing issue. It could come from ground water. It could come from rain runoff. But it is a major concern. Now that sewage sludge was sold as construction material and has been shipped out of the Fukushima area. So some of the radioactivity is now going to have to be chased down, where it went as cinder blocks, and concrete blocks. They will have to be recovered. But that is a major concern that we will have to keep track of.

And finally today I wanted to talk about the Greenpeace ship called the Rainbow Warrior. It has asked for permission from the Japanese government to sample the waters within 12 miles of Fukushima, which are Japanese territorial waters. The Japanese have refused to allow the Rainbow Warrior in. Given the lack of the forthcoming nature of TEPCO's data. I'm saddened that Greenpeace cannot be getting independent data on it's own ship.

http://fairewinds.com/content/fukushima-groundwater-contamination-worst-...

Videoen, hvorfra uddraget stammer, kan ses på:
www.youtube.com/watch?v=9CAeixB19d4

Ulykken på Fukushima har, som nævnt, medført en stor besparelseskampagne, men også en forøget import af fossile brændsler.
Dette har været en yderligere belastning for Japans økonomi og har øget presset på oliemarkedet.

Philip C Stone

Han har ikke en god netværk. Han har et godt netværk.

Og hellere sparekampagne end besparelseskampagne.