Nyhed
Læsetid: 4 min.

Autonome nationalister er klar til vold

I Tyskland har en ny gruppe nynazister succes med at 'kopiere' deres modstandere på den radikale venstrefløj
De traditionelle nynazister i partiet NPD (billedet) er skeptiske over for de metoder, som De Autonome Nationalister bruger.

De traditionelle nynazister i partiet NPD (billedet) er skeptiske over for de metoder, som De Autonome Nationalister bruger.

Benjamin Hiller

Udland
3. august 2011

BERLIN Efter massakren i Norge har den tyske indenrigsminister Hans-Peter Friedrich advaret mod den øgede trussel fra voldelige højreekstremister og har peget specifikt på De Autonome Nationalister. Indenrigsministeren sigter til den gruppe af sortklædte og voldelige tyske højreekstremister, der med anti-kapitalistiske paroler og palæstinensertørklæder på få år er gået fra at være et randfænomen til at være en afgørende magtfaktor på den radikale højrefløj.

»Der finder helt sikkert en øget radikalisering sted blandt de autonome nationalister, og i takt hermed er antallet af planlagte voldshandlinger taget til i omfang,« siger Jan Schedler, der forsker i højreekstremisme ved Ruhr-universitetet i Bochum og er forfatter til en bog om autonome nationalister.

Selv om antallet af højreekstremister samlet set er i tilbagegang, er risikoen for højreekstremistiske attentater øget pga. en stigende radikalisering blandt De Autonome Nationalister. Ifølge Schedler retter De Autonome Nationalister primært deres angreb mod politiske modstandere: »aktivister, medlemmer af politiske partier, unge i organisationer, der bekæmper højreekstremisme«.

Revolutionær retorik

Friske tal fra den tyske efterretningstjeneste viser, at omtrent 1.000 tyskere i alderen 15-25 betegner sig selv som autonome nationalister, der dyrker samme tøjstil, antiautoritære adfærd og antiparlamentariske aktionsformer, som kendes fra de autonome på den yderste venstrefløj.

I modsætning til de traditionelle nynazister dyrker de autonome nazister en revolutionær retorik i slogans som »Capitalism Kills«. Og deres vrede retter sig i lige så høj grad mod udlændinge som mod kulturimperialistiske symboler som McDonald's. Autonome nationalister har også protesteret mod den tyske krigsindsats i Af- ghanistan. Samtidig lægger De Autonome Nationalister stor vægt på sociale temaer i et forsøg på at appellere til sympatisører på den yderste venstrefløj. Endelig søger de aktivt konfrontation med statsmagten og med deres politiske modstandere.

»Man forsøger at være mere med på tidsånden,« siger Jan Schedler.

»Den ekstreme venstrefløj har alle dage været mere i tråd med tidens ånd. Man forsøger at efterligne dem for at nå en ny målgruppe og fremstå mere attraktiv over for unge mennesker. I interviews med autonome nationalister siger de unge som oftest, at de gerne vil dyrke en cool livsstil, samtidig med at de er nazister. Det er det centrale. Også når det gælder aktionsformerne, som de betragter som mere effektive.«

Låner fra fjenden

Selv har De Autonome Nationalister ingen kvaler ved at indrømme, at de har lånt af deres politiske modstandere. I et manifest med titlen Tanker om en fri og autonom nationalisme vedgår den autonome nationalist Christian Worch sin inspiration fra den radikale venstrefløj. Netop venstrefløjens løse opbygning og »mangel på organisatoriske strukturer« har været medvirkende til, at venstrefløjen uden at frygte for statslig repression og overvågning har været »operationsdygtig«, skriver Worch.

»At lære af de venstre- orienterede forekom derfor særdeles meningsfuldt«, lyder det endvidere i manifestet.

På trods af ændret selvopfattelse og nye aktionsformer er der dog ikke tale om et nyt ideologisk indhold.

Det er stadig rendyrket racisme og forestillinger om et særlig folkeligt fællesskab mellem etniske tyskere, der udgør den ideologiske klangbund, understreger Jan Schedler.

»I sin kerne adskiller De Autonome Nationalisters ideologi sig ikke nævneværdigt fra de øvrige nynazisters. Man har en raceideologi. Den væsentligste forskel ligger i den offentlige adfærd og i, at man med retoriske udfald mod krig og kapitalisme forsøger at irritere offentligheden og på den måde befri sit politiske indhold fra den belastede fortid.«

Skeptiske nazister

Fænomenet har sin oprindelse i Berlin, Nordrhein-Westfalen og Ruhr, men har også bredt sig til lande som Holland, Grækenland, Rusland og Belgien. I mere traditionelle nazistiske kredse bliver De Autonome Nationalister som oftest betragtet med skepsis, fordi deres dagsorden og udseende i høj grad retter sig mod nutiden og mod sociale temaer.

»Ofte har det fået andre nazister til at stille spørgsmål om, hvorvidt De Autonome Nationalister overhovedet er nazister,« siger Jan Schedler.

Af samme grund har fænomenet ikke formået at slå rødder blandt de skandinaviske nynazister.

»For fire-fem år siden var der et forsøg på at indføre det i Sverige under navnet Göteborgs Frie Nationalister, men de fik hug for det af de andre nazister,« siger talsmanden Jonas Jensen fra det venstreorienterede researchkollektiv Redox.

Han betegner udbredelsen af De Autonome Nationalister i Skandinavien som »meget begrænset«.

»De overtog det ikonografiske og symbolikken, men det teoretiske indhold med fokus på social kamp og forsøget på at sælge det på venstrefløjen er man ikke nået til i Danmark, og det nåede man heller ikke til i Sverige.«

I Danmark har den nynazistiske scene traditionelt været opdelt i hooliganisme og partidannelser som DNSB. Senest har den 21-årige nynazist Daniel Carlsen, der er tidligere medlem af Dansk Front og DNSB, stiftet Danskernes Parti. Med budskabet om at sende alle ikke-vestlige indvandrere ud af landet og desuden genindføre dødsstraffen håber Carlsen at kunne samle stemmer nok til en plads i Viborgs byråd.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

I starten var det tyske DNSAP jo også antikapitalistisk. Men det ændrede sig som bekendt.......

Espersen hopper op og ned ...

Benjamin Bach

Jeg forstår ikke, hvordan man kan være autonom nationalist, når der vel skal en statsmagt til at skabe en nationalstat?? Det lyder dumt..

Efter alt at dømme som en broget flok. Redox udtaler, at de har deres rødder i racediskrimination, men f.eks. på Wikipedia står der:

Autonomous Nationalists have from time to time also aligned themselves with Islamic extremists arguing Islamic fundamentalism is anti-Semitic, homophobic, anti-imperialist as they are allegedly not under the influence of 'imperialist' America. Some Autonomous Nationalists wear shirts portraying Osama bin Laden [9].

*) http://en.wikipedia.org/wiki/Autonome_Nationalisten

Men det lyder sundt for "højrefløjen" at få nogle nye inputs. Noget DIVERSITET og MANGFOLDIGHED! Så kan man ellers håbe på, at de falder sammen indefra.

Det er sgu ikke sjovt at være nazist for tiden. Nu har medierne (anført af BT) lagt i kakkelovnen til den helt store klapjagt på Danmarks højrefløj. Samtidig har formanden for Stilladsarbejderne samt fagforeningen Lager, Post og Service (LPSF) meldt sig som støtter af en blokade mod en nazistisk koncert i Greve på lørdag: http://projektantifa.dk/nyheder/article/stop-nazikoncerten-6-august

Ser vi spiren til en fornyet antiracistisk bevægelse med begyndende folkelig opbakning?

Minder lidt om den fløj i det gamle SA, der blev kaldt "bøfferne" fordi de var "røde indeni og brune udenpå"!

Henning Pedersen

Nynazister? Hvorfor ikke bare nazister?

Bøller i flok er blot endnu et problem, især hvis de påkalder sig et eller andet fiktivt politisk mål for deres voldstrang.

Men den bette Daniel Carlsen benytter dog den demokratiske vej ved at stille op til byrådet med politiske krav, som samme byråd absolut ingen indflydelse har på. Men det er da en godt at vide, at hans nazistiske parti har svært ved at skaffe bare de 25 stillere til et byrådsvalg.

Nic. Alle mennesker er røde inden i.

I dag er 25% af de unge i EU arbejdsløse.

(Ungdoms)arbejdsløshed fører til tvangsaktivering, fører til...?

De unge ruster sig. Staterne har vedtaget terrorlovgivning. ABB er en lille led og ubetydelig prut i den politiske sammenhæng.

'Europa taber en generation'
http://www.information.dk/221416

Paul Andersen

Den forfejlede mediefokus på lokale hooligans og højrepolitikere styrker ikke myndighedernes bestræbelser på at kontrollere de kriminelle bagmænd. Hooligans er nok "problemets blomst", ikke dets rod:
–For hvem støtter de unges mobilisering med penge til materialer og transport, giver dem våben og fylder dem med giftig narko?
–Hvem ønsker samfundets forfald og demoralisering og har egne "soldater" i hele verden?
–Hvem ville finansere og støtte både rød, blå eller grøn og kristen, muslimsk eller satanisk blok, bare det gav ballade og forvirring?
–For hvem er 70 engagerede unges liv uendeligt ligegyldige?

Måske for de samme som ikke synes FN og Stoltenberg Utvalget skal have succes med at ophæve forbuddet mod narkotika?
http://www.bbc.co.uk/news/world-us-canada-13624303
http://www.globalcommissionondrugs.org/Report

Johannes Lennar

De venstre radikale takegange er mere end 100 år gamle. At der skal gå 100 år før højrefløjen begynder at kopierer fra de venstre radikale siger jo bare noget om hvor tykhovedet højrefløjen er.

Hvis man ikke kan forstå Autonome nationalister er det nok fordi man har en forkvaklet forståelse af det at være national:

http://da.wikipedia.org/wiki/Nation
"skelnede Meinecke mellem to nationstyper: Kulturnationen og statsnationen. Kulturnationen var kendetegnet ved nogle almene kulturelle fællestræk, og statsnationen ved nogle fælles politiske grundværdier"

"Akademisk skelnes der dog mellem en nation, forstået som en gruppe mennesker med fælles national identitet, og en stat, forstået som et sæt institutioner med myndighed inden for et territorium.
"

Derfor er nationalstat ikke noget der kan dækkes af nation eller stat.

Hvorfor hedder det så united nations? Ja der er så meget der er mærkeligt :) Måske er det dobbelt tænkning.