Baggrund
Læsetid: 1 min.

Bagsiden: Man kunne ellers godt unde dem en ferie

Nye tal viser, at mens finnerne kan feriere hele 40 dage om året, og danskeren 34, har en amerikaner ansat i den private sektor kun 25 dage fri
Udland
2. august 2011
Travle børsmæglere i New York. Amerikanere har kun fire flere feriedage end kinesiske arbejdere.

Travle børsmæglere i New York. Amerikanere har kun fire flere feriedage end kinesiske arbejdere.

Mario Tama

»En endeløs ferie ville være en god definition på helvede.«

Nogenlunde sådan skrev forfatter George Bernard Shaw engang i starten af det 19. århundrede. Og i disse uger kan den danske ferietid, for dem, der må blive på kontoret, virker ganske endeløs.

Ifølge tal fra analyseinstituttet Mercer der hvert år udgiver Worldwide Benefit and Employment Guidelines, der blandt andet skal hjælpe globale virksomheder med at beslutte, hvor de vil etablere sig indtager Danmark da også en flot 10. plads på listen over de lande i verden, hvor den privatansatte arbejdsstyrke har længst ferie.

En dansker, ansat i en privat virksomhed, nyder i gennemsnit 34 feriedage om året, hvis man inkluderer helligdage. Finnerne og franskmændene hygger sig med 40 dage, mens brasilianerne og litauerne kan daske i 41. Generelt ser det i sammenligning pænt ud med fridagene for den europæiske arbejdsstyrke, konkluderer undersøgelsen.

USA i bunden

Det var så de heldige. Langt mindre tid til afslapning er der for de hårdt pressede amerikanere. I modsætning til de europæiske lande er den amerikanske arbejdsstyrke nemlig ikke garanteret et minimum feriedage ved lov. Det resulterer i, at ferien i gennemsnit kun ligger på 15 dage. Med de 10 fælles helligdage giver det 25 dage til amerikanerne kun fire dage mere end de kinesiske arbejdere. Hos naboen mod nord, Canada, står det endnu værre til. Kun 19 dage kan man der forvente at tilbringe væk fra sin arbejdsplads.

Og det er ikke kun længden af den retmæssige ferie, der varierer voldsomt rundt om i verden. Landene har også et virvar af forskellige love vedrørende ferier. I Ungarn f.eks. er feriedagene aldersafhængige. En ansat på 32 har 23 dage, mens man fra 40 år har hele 40 dage. I Portugal tror man åbenbart på gulerodsmetoden. Har en ansat gennem året passet sit arbejde og ikke været fraværende uden god grund, belønnes den pågældende med op til tre ekstra dages ferie.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her