Nyhed
Læsetid: 4 min.

Bred kritik af kreditinstituts dom over USA-gæld

Afvisningen af Standard & Poors nedvurdering af USA's kreditværdighed bliver ikke alene bekræftet af gårsdagens store salg af statsobligationer. Den deles også af ledende økonomer
Udland
9. august 2011
Den amerikanske finansminister, Timothy Geithner, var søndag ude med en skarp kritik af nedvurderingen af USA's kreditværdighed. 'Deres dømmekraft har svigtet,' lød det fra finansministeren.

Den amerikanske finansminister, Timothy Geithner, var søndag ude med en skarp kritik af nedvurderingen af USA's kreditværdighed. 'Deres dømmekraft har svigtet,' lød det fra finansministeren.

Mark Wilson

BOSTON - Præsident Barack Obama planlægger senere i denne uge at gå skarpt i rette med det amerikanske kreditvurderingsbureau Standard & Poors, der i fredags for første gang i historien nedgraderede USA's kreditværdighed.

Kritikken begyndte søndag med finansminister Timothy Geithners fordømmelse af S&P·

»Instituttets dømmekraft har svigtet; de har håndteret denne affære på en forfærdelig måde. Deres viden om USA's budgetsituation er fyldt med store huller. Skudsmålet af de to partiers gældsaftale rammer helt ved siden af,« sagde Geithner i et tv-interview søndag.

S&P tog straks til genmæle.

»Den type kritik svarer præcist til reaktioner fra andre lande og virksomheder, hvis kreditværdighed bliver nedgraderet. Men vores opgave er kun én, og det er at underrette investorer om, hvor risikoen ligger,« sagde Deven Sharma, direktør i S&P, i Wall Street Journal.

Nedgraderingen fra den højeste karakter AAA til det marginalt lavere AA-plus gav i går anledning til yderligere kursfald på børser fra Asien over Europa til USA efter et skred på 10 procent i sidste uge. Investorer solgte ud af aktier og søgte sikrere tilflugtssteder som guld, schweizerfranc og ja, amerikanske statsobligationer.

Billige statsobligationer

Trods nedgraderingen var interessen for amerikanske obligationer i går så stor, at den årlige ydelse faldt, hvilket gør dem dyrere at rekvirere og billigere at sælge for USA's finansministerium. Brandudsalget af aktier bekræfter mange investorers og økonomers frygt for, at man fire år efter begyndelsen på den seneste økonomiske recession i 2007 er på vej ind i en ny og muligvis værre nedtur, hvor ikke engang stærke økonomier som den kinesiske, tyske og indiske vil blive sparet.

S&P's overraskende nedgradering af USA's kreditstatus forværrede som et minimum de i forvejen dystre udsigter for økonomierne i USA og EU-området.

Men den anerkendte investeringsrådgiver Mohammed El-Erian fra obligationsfonden Pimco opfordrede i går i en kronik i Financial Times de stridende parter til at strække våbnene og acceptere S&P's »kontroversielle nedgradering«.

»Lad os komme videre og fokusere på det reelle problem økonomien,« sagde han senere til BBC World Service.

S&P's fejlberegning

Men Obama-regeringen var hvidglødende af raseri over S&P's handling. For det første pegede regeringstalsmænd på, at de to andre kreditvurderingsinstitutter Moody's Corp. og Fitch Ratings har valgt at bevare den højeste karakter AAA efter den nylige gældsaftale mellem demokrater og republikanere i Kongressen.

Fitch siger blandt andet, at en nedvurdering er afhængig af resultatet af forhandlingerne om en sparepakke i en tværpartisk superkomité i Kongressen senere dette efterår. Her skal man blive enige om at nedbringe forbundsstatens udgifter med 1.700 milliarder dollar over 10 år.

For det andet peger Finansministeriet på en ekla-tant og ekstrem pinlig fejlberegning begået af S&P's økonomer. Det drejede sig om en fremskrivning af USA's gæld til 2021, der viser sig at ramme 2.000 milliarder dollar højere end alle andres kalkuler et ikke ringe beløb for et lands kreditvurdering.

Da Finansministeriet opdagede fejlen, sammenkaldte S&P sine eksperter til samråd sent fredag eftermiddag og måtte hurtig gå til bekendelse. Herefter forlangte Obama-regeringen, at instituttet udsatte sin nedgradering til i går morges; det blev afvist.

Redigering af udtalelse

I stedet skrev S&P sin pressemeddelelse om således, at man i begrundelsen for nedvurderingen lagde mindre vægt på stigningen i USA's statsgæld over de næste 10 år og i stedet tilskrev den politiske handlingslammelse i Washington større betydning.

Det fik Gene Sperling, formand for det økonomiske råd i Det Hvide Hus, til at fare i flint.

»Det er på grænsen til det uansvarlige, at de efter at have opdaget denne kolossale brist i deres beregningsgrundlag bare laver om på begrundelsen for nedvurderingen. Det ser ud som om S&P starter med en konklusion og herefter går på jagt efter argumenter, der passer,« sagde Sperling til Financial Times.

Kritikken af S&P begrænser sig ikke til addressaterne USA's regering og kongres. Den anerkendte amerikanske økonom Nouriel Roubini fra New York University, der som én af de få forudsagde finanskrisen i 2007-08, kalder i en aviskronik nedvurderingen for »vildledende« og »dårligt timet«.

»Beslutningen kommer i en periode med ekstrem turbulens på børsmarkederne og økonomisk mathed og vil derfor kun forøge chancerne for en ny recession og dermed højere budgetunderskud og gæld,« mener Roubini.

Spark til politikerne

Selv avisen Financial Times tog på lederplads afstand fra S&P's nedgradering af USA's kreditværdighed.

»På meget lang sigt bliver USA utvivlsomt nødt til at nedbringe sin gæld, ellers vil renteudgifterne stige ... Men på sigt tyder absolut intet på, at USA ikke vil være i stand til at indfrie sine gældsforpligtelser,« hedder det i den britiske finansavis.

At investorer deler denne dom, bekræfter gårsdagens jagt på amerikanske statsobligationer.

Derimod er der bred enighed blandt økonomiske analytikere om, at S&P's beslutning kan tjene som et velkomment spark til præsidenten og de to politiske partier i USA. Et første positiv resultat kan komme allerede i næste uge, når navnene på de 16 medlemmer af den tværpartiske superkomité skal offentliggøres.

Både fra demokratisk og republikansk side blev det i går antydet, at man vil udpege pragmatisk anlagte senatorer og kongresmedlemmer til komiteen frem for ideologiske dogmatikere.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Heinrich R. Jørgensen

Standards and Poors troværdighed er meget, meget lille. I lighed med Moodys, der også var blandt de mest forbryderiske skurke under finanskrisen...

Dog er Standard and Poors ikke så utroværdige, at de kan få sig selv til at vedblive med at påstår, at USA's kreditværdighed er til et triple-A. Det handler måske om deres egen troværdighed, som de helst ikke ser endegyldigt tabt på gulvet?

Der findes andre creditrating bureauer, f.eks. Dodong, hvis vurdering synes ganske sober.

morten hansen

Det er lidt svært at tage det for gode varer, når den tidligere top-lobbyist for Wall Street, Geitner, stiller sig op og klynker på vejne af sit land, fordi han var lige ved at miste sit job. Han er en af de inkarnerede håndlanger for det gansterforetagende, der har skamredet USA, siden svindelnummeret, det private syndikat af storbanker, der opfører sig som landets nationalbank kaldet: 'The Federal Reserve' kuppede den amerikanske økonomi i 1913. Og som i dag er ved at lægge sidste hånd på værket.

Sammen med typer som Larry Summers, Alan Greenspan, Ben Bernanke, Hank Paulsson var han i Bush-regeringen med til at 'fremstille' finanskrisen i 2008. Enorme midler blev efterfølgende overført af skatteyderpenge til dette bankster-cirkus i form af 'bailouts', på dansk bankpakker. Dengang klynkede de sig til det ved at sige, at de var 'for store til at gå ned'.

Federal Reserve nægter at lade sig 'auditere', dvs. fremlægge regnskaberne for, hvad alle disse vanvittigt mange penge er gået til. Der var tale om et af verdenshistoriens største bankkup - udført af bankerne selv ! Efterfølgende belønnede Geitner-typerne på Wall Street sig selv med særligt store bonus'er.

Geitner er en af de medskyldige, han er dybt involveret i dette show. Det er patetisk, det er ulækkert i særklasse. Han er en af de folk, som Obama, den retoriske nikkedukke og finansielle analfabet, hævdede ikke ville få adgang til regeringskorridorerne, når han indtrådte i embedet. Kun 3 uger efter sad disse folk lårene af ham. Den nuværende regering har en Wall Street repræsentation, der er den største nogensinde.

Så ikke nok med at man skamløst, nosseløst og hovedløst har hældt penge ned i lommen på banksterne som belønning for, at de skabte finanskrisen. Man satte mindsandten bagefter de selvsamme folk til at rydde op efter svineriet.

Hvis USA havde været et kapitalistisk demokrati, havde markedet ryddet op efter sig selv. I ren kapitalisme - og så kan man mene om det, hvad man vil og fyre diverse socialistisk klicheesprog af i den anledning - så går usunde foretagender ned, når den slags sker. Problemet er, at USA ikke er et kapitalistisk demokrati. De er hverken-eller. USA har en fascistisk styreform, hvor virksomheder/banker og regering er fusioneret. Husk hvad f-ordet betyder: det er ikke et skældsord, det er en teknisk betegnelse for en ganske bestemt statsform.

En anden egenskab, den fascistiske styreform har er, at krige er en nødvendighed. USA's militærbudget er større end resten af verdens landes samlede militærbudgetter! Så når man nu snævertsynet begynder at klynke om, at et privat foretagende, S&P, har nedvurderet kreditværdigheden, er helt i skoven. Det eneste 'rigtige' er, at timingen er dårlig. Det burde være sket for længst !! For USA er allerede i flere år de-facto blevet betragtet som insolvent.

Den dårlige nyhed - som om der ikke var nok i forvejen - er, at ifølge denne logik, som har hersket gennem hele det 20. århundrede (og i virkeligheden længere), så har det fascistiske land USA nu ikke længere anden udvej end at starte den krig, som Albert Pike, den berygtede sydstatsgeneral og frimurer, forudsagde (læs: var med til at udkaste) i anden halvdel af 1800-tallet, nemlig den tredje af de store krige, der skulle bringe Israel (som også var furudsagt/planlagt) i position som denne verdens hersker. Vi taler om 3. verdenskrig.

Det lyder som apokalyptisk nonsens. Men man behøver sådan set bare at se på, hvad der rent faktisk er sket, og hvad der rent faktisk er ved at ske. Teorier har ingen relevans, det er fakta, der tæller.

Det sidste element, der karakteriserer fascismen er fænomenet 'asfalten koger'. Når det endelig går op for de fordummede amerikanere, hvad der er sket, og hvem der gjorde, så udløser det Den Amerikanske Borgerkrig version 2.0. O denne gang er det ikke Nord mod Syd (det var det i øvrigt heller ikke dengang). Det bliver befolkninger mod regeringen, bankerne og deres private hær.

Den ligeså dårlige nyhed for europæerne - og dermed også resten af verden - er, at asfalten allerede koger i Europa. De fester i Grækenland og London. De har et asfaltbal i Spanien og Portugal. Det er den rene ferie at være irer og Islænding. I Baltikum kan de ikke få hænderne ned. Italienerne jubler, champagnepropperne springer. Og hele Mellemøsten er et stort 3-dages bryllup med musik til. Mexikanerne synes, det er fantastisk at bade i Golfen. Japanerne elsker at indånde deres egen luft. Iranerne, pakistanerne og kineserne ved godt, at turen er kommet til dem. Der varmes op i Yemen, Somalia og Syrien.

Interessant nok er folk også gået på gaden i Israel, den stat, der var udset til at skulle regere verden, det Ny Jerusalem, det zionistiske Utopia, det Tredje Tempel.

Så vi må spørge os selv: har disse selvfede mesterhjerner og deres langtidsplanlægning spillet dem selv et puds? Hvordan synes de selv, det går med The New World Order, som nazisten George Herbert Walker Bush proklamerede 6. marts 1991 (hvis du studser over n-ordet, så studer hans familie og hans fortid). Er det ikke, som om de er lidt bagud for deres egen køreplan? Er det ikke også, som om der er flere og flere mennesker, der er i færd med at vågne op.

Til sidst: den dårlige nyhed for danskerne er, at turen også kommer til dem. Hvilket måske i sidste ende er den gode nyhed, da de ellers ville være de sidste, der ville vågne op grundet deres totale fucked-up-ness-af-velfærd og forkælelse. Vi aner ikke, hvor godt vi har haft det. Festen er forbi.

Philip C Stone

(Reuters) - A Chinese ratings agency on Wednesday downgraded the U.S. credit rating from A-plus to A, saying the deal to lift the debt ceiling won't solve underlying U.S. debt problems or improve its debt-paying ability over the long run...

Dagong also said that the overall outstanding debt could top the country's gross domestic product by the end of 2012.
http://in.reuters.com/article/2011/08/03/idINIndia-58591220110803

Og ifølge Jørgen Ørstrøm Møller, gæsteforsker ved Institut for Sydøstasiatiske Studier i Singapore, så har det kinesiske kreditbureau haft fat i noget, som de amerikanske bureauer længe har benægtet:
-  Det kinesiske kreditvurderingsbureau, Dagong, placerer USAs kreditværdighed i samme boks som Spanien, Sydafrika og Estland - og det er efter min opfattelse en korrekt placering, mens de amerikanske institutters placering af USA er fuldstændig forkert og en kraftig overvurdering af USAs kreditværdighed.
http://www.dr.dk/Nyheder/Penge/2011/08/11/114936.htm

Ja - jeg må sige at som jeg ser det burde USA´s kreditværdighed for længst have været graderet langt ned. USA har i meget langt tid været insolvente og klarer KUN tingene ved konstant at trykke flere penge eller skrue gælden op. Tjek videoer på Youtube med især Jesse Ventura. Tidligere Vietnam veteran, borgmester og guvenør samt Navy Seal soldat. Han har lige udgivet en bog om alt det USA skjuler for sin egen befolkning. Sidste år alene hemmeligstemplede de 16 millioner dokumenter.

Det som sker i verden nu er nøje planlagt igennem langt langt tid via frimurerne( Illuminati), nu Bilderberger gruppen - som har planlagt økonomisk kaos så de efterfølgende kan tilbyde folket "deres nye løsning" med en ny verdensorden, en verdens regering og een verdens valuta og dermed total kontrol over folket. Når økonomien er gået kaput over det hele vil folk skrige på en løsning via angsten for at miste alt det de (tror) de ejer.

Der er massevis af dokumentation tilgængeligt for det som sker idag, og det er ikke bare luft og vind frikadeller med konspirations teorier foretaget af psykisk ustabile. Nej, selv dygtige økonomer kommer på banen og fortæller rystende ting om en overordnet planlægning for at skabe NWO ( New World Order). Og hvordan kan det mon være at Helle Thorning var med til forrige Bilderberger møde ????

Vi er desværre ikke langt fra filmen The Matrix, og heldigvis er der flere og flere folk der vågner op. Interessant er det at Martin Sheen fra 2½ Men som blev fyret og fortalt om druk og stoffer - kort forinden havde været på nationalt TV i USA og læste sit brev op som han havde skrevet og sendt til Obama med et krav om sandheden om 9/11. Flere andre celebreties fra USA har offentligt talt om Illuminati om NWO og 9/11 og offentligt stillet spørgsmål ved USA´s regering og hvem der i virkeligheden styrer. En del af dem som har gjort det er døde enten ved ulykker, skud episoder, mystiske selvmord etc...!

Se hvordan vi alle halser afsted hovedparten af vores liv - bare for at overleve og have penge nok til det. Og hvor meget af det vi tjener går til det offentlige ? 45 % i skat - 8 % i sundhedsbidrag - 25 % til moms - en masse til bilafgifter, vægtafgifter, energi afgifter, vand afgifter og og og.... Hvor er alle de milliarder henne ? Der mangler altid penge - der er altid underskud - der skal altid skæres ned.... Trods det at vi årligt poster milliarder ind ? Hvor ender de henne ? Når en masse taber milloner og milliarder - hvor ender DE så henne ?

Verden er stort set bankerot - og hovedparten af det der handles med idag er virtuelle penge. Tal på papir....! Jeg kender flere der har gjort sig mere eller mindre selvforsynende bla. med energi - og jeg følger snart efter. Jeg tror ikke længere på at verden som vi kender den kan fortsætte - og jeg tror ikke på denne verdens politikere eller finansfolk så meget som et sekund.

Philip C Stone

@ Thomas Meyer

Ventura var også professionel bryder og har et noget problematisk forhold til konspirationsteorier:

Whether global warming is real or not, some people may be using the issue to earn billions of dollars, start a one-world government and control people’s lives. Jesse’s deep investigation uncovers evidence that could point to one man being behind an entire global-warming conspiracy.
http://www.prisonplanet.com/conspiracy-theory-with-jesse-ventura-global-...

Jesse "The Body" Ventura, the erstwhile professional wrestler, Navy Seal, motorcycle gang member, and governor of Minnesota, has embarked upon yet another career: investigator of nefarious plots. This month, Ventura launched a show called "Conspiracy Theory" on TruTV which claims to shine light on "the most frightening and mysterious conspiracy allegations of our time." So far Ventura has explored whether 9/11 was an inside job (he doesn't buy the 9/11 Commission's official explanation) and whether the government is testing mind-control weaponry at a secret base in Alaska. (Conclusion: "I learned that radio waves really can get inside your head. They got inside mine.") And in another recent episode, he takes on "the global warming scam."
"Whether global warming is real or not, some people may be using the issue to earn billions of dollars, start a one-world government and control people's lives," warns the teaser on the website for TruTV (formerly known as Court TV). In the show, a voiceover promises that "Jesse Ventura finds the direct link between global warming and a plot to rule the world."
http://motherjones.com/mojo/2009/12/jesse-ventura-body-slams-climate-change

Mao. En kilde man skal være meget forsigtig med.

@Phillip

Hvis jeg kun havde set og hørt dette fra Jesse Ventura - så ja måske. Men f.eks. kan du finde en masse oplysninger om det samme fra Dr. Rauni Leena Luukanaa Kilde som bla. har arbejdet for FN og bla via dette http://www.youtube.com/creatrix13#p/u/4/iLA81_1oXLk

og andre links beretter om stort set de samme ting. Hun har måttet gå under jorden i Norge ( kommer fra Finland) pgra trusler på livet efter hun begyndte at berette om de samme ting som Jesse Ventura via sin viden fra sit arbejde for NATO. Der er idag så mange der begynder at berette de samme ting - at det er umuligt at lade som om det ikke har bund i noget. 9/11 har jeg aldrig selv troet på var terrorister men altid været overbevist om det var insider arbejde. Jesse Ventura synes jeg er helt nede på jorden. Han er bare anderledes direkte og han er iikke bange for at gå til toppen af hovedet og stille meget nærgående spørgsmål. Senest stod to forskerhold frem i Dansk TV og berettede hvordan de var blevet truet med at alle deres forskningsmidler ville blive taget hvis de ikke omgående holdt inde med at forske i og tale om hvor skadelige frekvenserne er fra 3G mobil telefoner! Samme som bla. Dr. Rauni beretter i et af de interviews der er lagt ud på Youtube. Og hun beretter en del om HAARP som også er det Jesse Ventura fortæller om. De to forskerhold kom fra Sverige og Norge og det de fortalte var på TV1 i danmark. SJOVT nok kom der INGEN medieomtale af dette efterfølgende. Ikke så meget som en mikroskopisk notits... ! Samme i år da en dansk forsker offentliggjorde sin flerårige forskning om hvor farlige smertestillende midler i virkeligheden er og hvor meget de forstyrrer især kvinders hormoner. Han blev fyret dagen efter fra Rigshospitalet. Efterfølgende INGEN medie opfølgning ???

Jeg tror Jesse Ventura har fat i mange mange ting uden at jeg siger han har ret i det hele. Men personligt er jeg overbevist om at den ekstreme top længe længe har været igang med manipulationer vi ikke forestiller os. Jeg så et interview med en Græsk milliardær der havde været tæt på den gamle Rockefeller. De ting han afslørede om NWO og hvad bla. Rockefeller havde sagt om en verdensmagt og en verdensøkonomi og konceptet med Illuminati og Bilderberger - det var dybt rystende. Og de mennesker vi taler om her, er forskere, velhavende forretningsmænd med mere der står frem - ikke små psykopatiske konspirations teoretikere der bare vil have opmærksomhed. Og med Jesse Venturas baggrund kunne han givetvis have valgt en hvilkensomhelst karriere og tjent kassen - hvor han istedet er gået igang med noget der skaber stor og måske farlig modstand fra mange. Det er næppe enhver der ville gøre dette medmindre man også har set der er noget som ikke stemmer....!

John Houbo Pedersen

Standard & Poors vurderede sub-prime obligationer som sikre AAA, dette startede finanskrisen. Kan man have tillid nu???

Heinrich R. Jørgensen

John,

S&P's (samt Moodys) vurderinger startede ikke finanskrisen. Det gjorde opfindelsen af de obskure "særlige obligationer" (hvoraf de ikke fremgik, hvilke aktiver de dækkede), heller ikke. Ratingbureauerne opgave var blot at anprise simili, junk og ragelse, som om det var det rene guld.

Trods brokkerierne og det offentlige skuespil, anpriser S&P stadigt junk som om det var guld (omend under 24 karat).

Gennem flere århundreder op til Romerrigets fald, blev sølvindholdet i sestersien gang på gang reduceret. Indtil det projekt, der ikke var bæredygtigt (læs: en umulighed) ,til sidst kollapsede. Nutidens supermagt udviser ufattelig ringe beslutsomhed og rettidig omhu, til at de kan gøre sig forhåbninger om at forblive ved truget lige så længe. USA bliver en parates af de korterevarende i verdenshistorien.