Nyhed
Læsetid: 4 min.

Breiviks politiske forbillede hedder Peder Jensen

Efter næsten to ugers spekulationer om hans sande identitet stod Anders Behring Breiviks politiske forbillede, 'Fjordman', i går frem i den norske avis VG. Han afviser fortsat enhver forbindelse til Breivik og vil nu nedlægge sin blogvirksomhed
Den norske statsminister Jens Stoltenberg (t.v.) deltog i går i en mindehøjtidelighed på Sundvollen Hotel, der var samlingssted for mange af de overlevende fra massakren på Utøya for to uger siden.

Den norske statsminister Jens Stoltenberg (t.v.) deltog i går i en mindehøjtidelighed på Sundvollen Hotel, der var samlingssted for mange af de overlevende fra massakren på Utøya for to uger siden.

Erlend Aas

Udland
6. august 2011

Peder Jensen, 36 år og fra Ålesund. I går stod han frem med fuldt navn efter i årevis at have skrevet indlæg under det anonyme alias »Fjordman« på blogs på internettet. Han er en af de mest anerkendte og udbredte skribenter blandt de såkaldte anti-jihadister, og i løbet af årene har han med talrige indlæg på miljøets største og mest indflydelsesrige blogs fået læsere blandt højreradikale meningsfæller over hele verden. En af hans særligt begejstrede læsere var Anders Behring Breivik, der i sit manifest gengiver hele 39 af hans tekster i deres helhed og hylder den norske blogger for analyserne om den tiltagende islamisering af Europa:

»Til min overraskelse fandt jeg ud af, at Fjordman havde skrevet om mange af de samme emner som mig. Jeg følte virkelig en kobling til hans essays. Vores synspunkter er ganske ens,« skriver Breivik i manifestet.

På grund af Breiviks åbenlyse dyrkelse af Fjordman har både Oslo politi og journalister over hele verden forsøgt at finde frem til bloggerens identitet, men indtil i går uden held. Da Information i sidste uge fik en kommentar fra Fjordman selv, skete det da også ad flere omveje og uden at vi fik lov til at snakke med ham personligt. Ifølge den blog, Fjordman oftest skrev for, var det ham selv, der meldte sig til politiet, efter at det i løbet af to uger ikke var lykkedes dem at opspore ham. Samtidig valgte han også at give et interview til den norske avis VG:

»Jeg forpligter mig til at afgive en forklaring til politiet, og jeg står frem, fordi mit navn vil blive kendt i offentligheden lige meget hvad. Der vil komme en heksejagt før eller siden. Det er ikke i orden ikke at afgive en forklaring i en så alvorlig sag,« siger Peder »Fjordman« Jensen, der hele tiden har benægtet enhver forbindelse til Breivik og forklaret, at han afviste at mødes med den senere terrorist tilbage i 2009, da han »virkede kedelig som en støvsugersælger«. Peder »Fjordman« Jensen beder pressen om at lade hans familie være i fred og hævder selv, at han nu går under jorden på ubestemt tid og aldrig kommer til at blogge under samme alias igen:

»Jeg har mistet lysten, efter det er blevet knyttet til sådan en person,« siger han. Ingen i hans familie har kendt til hans bloggeraktivitet på internettet, men de var dog vidende om hans markante modstand mod muslimsk indvandring efter han skrev en række offentlige indlæg i fuldt navn tilbage i 2003. Han har en mastergrad fra Oslo Universitet i 2004 og har også studeret arabisk i både Bergen og Kairo. På trods af sammenkædningen med Breivik fastholder han i dag sin kritik af islam:

»Det er klart, at der findes muslimer som er venlige. Det gør der, men det er mere på trods af islam end på grund af islam. Folk er ikke født til at blive onde, men de har en ideologi, som aktivt opfordrer til had, vold og aggression,« siger Peder »Fjordman« Jensen til VG.

Inspirator?

Fjordman har siden terrorangrebet fået særlig hård kritik på grund af den meget dystopiske retorik, der præger hans indlæg. I et indlæg på Document.no fra 2009 svarer »Fjordman« direkte på et indlæg fra Breivik selv, der hævder, at det er »kulturmarxisternes« kontrol over politik og medier, der fører til islamisering:

»Min spådom er, at EU befinder sig i indre opløsning inden for 20 år, og at der er fuld borgerkrig i mindst et vesteuropæisk land før det. Før eller siden vil almindelige mennesker opdage, at EU og europæiske ledere bag den indfødte befolknings ryg allerede har vedtaget, at det skal være frit for fortsat muslimsk kolonisering af vores kontinent,« skriver han og fortsætter:

»Dette er verdenshistoriens største forræderi, og det er ufatteligt, at vort såkaldte magtkritiske pressekorps ikke skriver et eneste ord om det. Faktum er, at vestlige ledere driver demografisk og juridisk krigsførelse mod den hvide flertalsbefolkning«.

Ifølge den norske forfatter til bogen Eurofascism, Øyvind Strømmen, er det netop ytringer som disse, hvor politikere fremstilles som forrædere, der kan have haft indflydelse på Anders Breivik.

»Er det vanskeligt at forstå, hvor kort skridtet er fra den tænkning og videre til voldsbrug og terrorisme? Nej det er det ikke,« skriver Strømmen på sin blog.

Krise i blogland

I det norske anti-jihadistiske blogmiljø er det ikke kun Fjordman, der nu dropper sine skriverier som følge af Breiviks terrorangreb. Også bloggen »Anti-Jihad Norge« lukker ned.

»Det er på høje tid at tage det, som vi har hævdet i årevis, alvorligt, nemlig at det er for sent at hindre, at Norge ender som en islamisk stat. Da har det heller ikke noget formål at bruge tid og kræfter på at forsøge at bekæmpe det,« skrev Anti-Jihad Norge i det sidste indlæg, inden bloggen blev slettet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Inger Sundsvald

Var der ellers ikke nogle kloge, der fra fremme med at de vidste, at ABB og Fjordman var den samme?

Heinrich R. Jørgensen

Inger, det viste sig hurtigt, at Abdul Bynke Brændsel og Fjordman ikke var samme person.

At Peder Jensen alias Fjordman står offentligt frem, og forholdet sig til situationen på begavet og moden vis, vidner om at vedkommende har integritet og kontakt med virkeligheden. Også derved adskiller de to personer sig -- monumentalt.

Inger Sundsvald

Han ville nu også være godt dum, hvis han ligefrem bakkede op om ABB.

Man må jo ihvertfald give Fjordmanden, at hans spådom om EUs indre opløsning ser ud til at holde stik!

Inger Sundsvald

Hvis en forbryder lægger kortene på bordet og ”tilstår” noget knap så alvorligt, så kan vedkommende forestille sig, at kunne snige sig udenom en anklage for mord – når han nu er så ”ærlig” og højlydt benægter noget så forfærdeligt som mord.

Anne Marie Pedersen

Men det er da super interessant hvad højreekstreme, der ikke går ind for vold, vil bruge ABB til.

Heinrich R. Jørgensen

Hvordan kan det være kritisabelt at forfatte dystopiske tekster? Er Orwell, Huxley og Kafka også "medskyldige"?

Hvad er det i vejen med at advare mod det man mener er farligt? Påpegningen af det faretruende og destruktive ved menneskelig dumhed, svaghed og uansvarlighed -- som på sin vis kan siges at være det gennemgående tema i genren -- må nødvendig finde et udtryk der kan krænge sig udenom de mentale skyklapper.

Jeg tror ikke en mikrometer på Peder Jensens tese om den muselmane kolonialisme der truer, men selv om jeg mener hans konklusion er langt ude i hampen, har han formodentligt gjort sig mange observationer og betragtninger der er værd at reflektere over. Og diskutere -- gerne i andre fora, end de hvor medlemmerne på forhånd har besluttet hvad konklusionen er, uagtet analysen.

Heinrich R. Jørgensen

Inger Sundsvald:
"Hvis en forbryder lægger kortene på bordet og ”tilstår” noget knap så alvorligt, så kan vedkommende forestille sig, at kunne snige sig udenom en anklage for mord"

Så perverst foregår det måske nogle steder, men næppe i Norge, gætter jeg på...

Mon ikke Peder Jensen påtager sig sin del af den opgave vil alle burde påtage sig -- at reflektere over det hændte og det der ledte dertil? Hvad kan man forlange eller ønske sig, mere end det?

Han er vel ikke mere forbryder, end f.eks. Gro Harlem Brundtland for at sætte det på spidsen? Hun er naturligvis (heller) ikke en forbryder. Men i fald at nogle fik den syge og helt urimelige tanke, at hun som følge af sine skarpe tunge og holdninger var årsag til at hun var det primære mål for en attentatmand med proaktive aflivningstilbøjeligheder, dermed var medskyldigt i at mange unge norske socialdemokrater blev dræbt, ligger det vel ikke fjernt ud fra samme tankegang er opfatte hende som medansvarlig og forbryderisk?

Et forrykt tankespind, skulle man tro, hvis det ikke var fordi den sti forlængst er blevet betrådt...

Der fornuftigste at gøre, er vel at vi alle tager udgangspunkt i ethosen fra det sydafrikanske retsopgør, og vedgår os vores respektive andel i miseren og forsoner os med det skete?

Hvilket det desværre er eksempler på, at ikke alle formår.

Foreløbig har Jensen mest travlt med at fremstille sig selv som forfulgt uskyldighed på www.gatesofvienna.com . Temmelig usmageligt.