Nyhed
Læsetid: 4 min.

Crackmisbrug vokser eksplosivt i Brasilien

Et offentligt ramaskrig over epidemisk udbredt narkokriminalitet tvinger den brasilianske regering til dramatiske modtræk
Udland
25. august 2011

Bag en improviseret vejspærring af sortsvedne træstammer og kloakrør af beton sidder der en muskuløs mand i klipklappere. I skødet har en AR-15-stormriffel.

»Crack er djævelen i krystalform,« fastslår han kategorisk og fortsætter:

»Hvis en af mine medarbejdere begyndte at ryge crack, ville jeg konfiskere hans pistol og sparke ham ud af banden.«

Manden er boss for et af Rio de Janeiros tre største narkokarteller. Han sælger crack fra sin bolig i favelaen (slumkvarter, red.) i byens vestlige udkant og yder derved sit bidrag til Rios seneste svøbe.

Indtil for nylig nægtede byens gangstere i vid udstrækning at sælge crack af frygt for de virkninger, det ville kunne få på deres klientel. Men i løbet af de seneste par år har kortsigtet profitbegær trumfet fornuftshensyn. Sluseportene har åbnet sig.

»Brugen af crack stiger i et skræmmende tempo. I de sidste fire år er antallet af misbrugere vokset markant,« siger Julio Cesar Pereira de Oliveira, direktør for et nedslidt fængsel i det nordlige Rio, hvor 10 fugtige og overfyldte celler nu er fyldt med over 360 fanger, heraf en stor del stofmisbrugere.

Kampagner mod crack

»De fleste er her på grund af narkotika,« siger han og opremser de mest almindelige typer narkotikarelateret kriminalitet ved lakonisk at nævne deres paragrafnumre i den brasilianske straffelov: »155, 157, 121, 33 ... « Tyveri. Væbnet røveri. Manddrab. Narkotikahandel.

Rio er en af de få tilbageværende områder af Brasilien til også at bukke under for den epidemi af crackmisbrug, som strækker sig fra de fjerntliggende byer i Amazonas til landets velhavende regioner i syd og sydøst.

Ifølge de seneste rapporter i brasiliansk presse har politiet i den nordøstlige del af delstaten Pernambuco beslaglagt, hvad der svarer til 6,8 millioner crackkrystaller alene i år.

Før sin historiske valgsejr sidste år tonede Brasiliens præsident, Dilma Rousseff, frem i tv-kampagneindslag, hvori hun henvendt til hele nationen erklærede: »Crack er en forbrydelse mod folket, en forbrydelse mod vores ungdom og en forbrydelse mod Brasilien«.

En anticrack-plan til 1,35 mia. kr. blev lagt frem af den føderale regering sidste år, og i februar bekendtgjorde Roussef planer om at uddanne næsten 15.000 »sundhedsbetjente« på landsplan til at beskæftige sig med crack-misbrugere. På gadeplan er omfanget af udfordringen, de står overfor, ved at blive klar.

»Crack er forfærdeligt. Det får folk til at dræbe, plyndre og smadre andre menneskers familier,« siger Rafael Barbosa dos Santos, en 22-årig far til to og en af snesevis af misbrugere, som blev tilbageholdt af politiet efter en netop gennemført razzia ved daggry på ét narkotikamarked i favelaen Morro do Cajueiro.

»Jeg hang ud på det sted siden lørdag,« siger han.

»I dag er torsdag. Jeg tog stoffer. Du løber tør for penge, men trænger stadig til at ryge mere. Så er du nødt til at gå på gaden for at stjæle eller tigge. Det er alles kamp mod alle. Enten får du det til at fungere, eller også dør du i forsøget.«

Et par kilometer væk, på bakkedraget, hvor favelaen Jorge Turco ligger, trækker en politimand et beskidt sengelagen til side og træder ind i det, som for tiden er det lokale crackhus en forladt ruin af en rødstensvilla ved slumkvarterets indfaldsvej.

»Vi kommer og brænder de her steder ned, og de organiserer dem igen,« klager han.

»Vi kommer her tit. Vi kommer her og sparker dem ud. Men lige så snart vi er væk, kommer de tilbage.«

Kirkens store udfordring

Inde i bygningen ligger to narkomaner på sofaer. De ænser knap nok politiets tilstedeværelse. Smeltede plastikkopper, brugt til at ryge stoffet, ligger overstrøet på gulvet. En pludselig skudsalve fra automatvåben signalerer politifolkenes nedskydning af et lokalt bandemedlem længere oppe ad bakken. Misbrugerne døser uanfægtet videre.

»Crack er kirkens største udfordring for øjeblikket,« siger Claudio Ferreira, en 33-årig prædikant, som gennemfører sine egne »spirituelle« razziaer i Rios crackhuler.

»Men Bibelen lærer os, at det, som er umuligt for mennesket, ikke er umuligt for Gud. Jeg tror på, at ud af 100 narkomaner vil fem høre ordet og blive i stand til at holde sig fra crack. Det er en sejr, for i samfundets øjne har de mennesker ingen fremtid. Hver gang vi redder fem liv, er det en sejr,« siger han.

I Rio har et voksende offentligt ramaskrig over crackkulturens eksplosivt voksende udbredelse ført til krav om handling. Siden slutningen af maj har myndighederne gennemført ugentlige razziaer imod byens cracolandias friluftscrackmarkeder som opererer fra og omkring flere af Rio mest berygtede favelaer. De tilbageholdte bliver tvunget til afvænningsbehandling i fire rehabiliteringscentre.

Men de lokale prædikanter tvivler på, at den indsats kan afhjælpe problemet.

»Desværre kan samfundet ikke stille noget op. Myndighederne anbringer dem på resocialiseringscentre, hvor de får behandling (...) men det virker ikke. En måned eller to uger senere er de tilbage på gaden,« siger Ferreira.

»Den eneste måde at få misbrugeren væk fra sit misbrug er igennem Kristi ord.«

© The Guardian og Information Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her