Læsetid: 3 min.

'Danmark bør lukke den libyske ambassade'

Den danske repræsen-tant for de libyske oprøreres ledende organ opfordrer Danmark til at lukke den libyske ambas-sade og frigive inde-frosne midler til oprørs-bevægelsen, ligesom det for nylig er sket i bl.a. Storbritannien og USA. Venstre er positive, men Udenrigsministeriet forholder sig afventende
5. august 2011

I går overdrog USA den libyske ambassade i Washington til Libyens Nationale Overgangsråd (NTC) og fulgte dermed i Storbritannien, Frankrig og Italiens fodspor. Samtidig får oprørsbevægelsen adgang til Libyens kendte indefrosne midler i USA, som ifølge CNN beløber sig til knap 70 mio. kr.

Herhjemme er NTC blevet anerkendt som de eneste legitime repræsentanter for det libyske folk, men vi gør langt fra nok for at modarbejde Gaddafi. Det mener i hvert fald Mustafa Ali Mustafa, der repræsenterer rådet i Danmark:

»Både USA og tre store europæiske lande har nu frigivet indefrosne midler til overgangsregeringen. Det sender et signal om vilje og tiltro til oprørernes arbejde i Libyen. Danmark burde gøre det samme og samtidig lukke den libyske ambassade«.

Udenrigsminister Lene Espersen (K) ønsker imidlertid ikke at tage stilling til Mustafa Alis konkrete opfordring. Hun forklarer, at Danmark først og fremmest retter sig efter den internationale kontaktgruppe.

»I Danmark anser vi overgangsrådet for at være den eneste legitime repræsentant for det libyske folk. Det er derfor klart, at vi nu overvejer, hvilke konsekvenser det skal have for Danmarks forhold til Libyen,« siger hun.

Mustafa Ali Mustafa er formand for paraplyorganisationen Libyan Observatory for Democracy and Human Rights, som består af forskellige libyske oprørsgrupper, der på tværs af politisk baggrund kæmper for demokrati og imod Gaddafi. Formanden har tidligere rost Lene Espersen for at samarbejde med oppositionen i Libyen. Tilbage i februar mødtes han med Espersen og var dengang imponeret over, at Danmark var hurtige til at lytte til oppositionen. Det er han ikke længere.

»Det har bare været tomme ord. Det libyske folk har brug for penge og anerkendelse. Ikke for politikere, der tøver,« siger han.

Stadig Gaddafi-tro

Den 27. maj erklærede udenrigsministeren den libyske generalkonsul i Danmark 'persona non grata', fordi han angiveligt skulle have støttet Gaddafi offentligt ved flere lejligheder. Han er nu blevet udvist, men ifølge Mustafa Ali Mustafa er der endnu ikke blevet ryddet tilstrækkeligt op på ambassaden.

»Den libyske ambassade har stadig to ansatte, der arbejder for Gaddafis regime,« siger han og fortæller, at den eneste grund, til at de ikke blev smidt ud ved samme lejlighed som generalkonsulen, er, at de er politisk 'ufarlige', fordi de ikke markerer sig i medierne. På torsdag mødes partierne bag Danmarks deltagelse i krigen for at diskutere, om der skal ændres i strategien. Der foreligger endnu ingen dagsorden for mødet, hvor ordet vil være frit.

Klar til handling

Modsat udenrigsministeren forholder Venstres udenrigspolitiske ordfører Michael Aastrup Jensen sig gerne til Mustafa Ali Mustafas opfordring. Han siger, at de to ansatte ved ambassaden har fået en tænkepause, og at det stadig er svært at vurdere, hvorvidt de støtter Benghazi-styret eller Gaddafi. Men ikke desto mindre at han er klar til handling.

»Hvis vi kan være helt sikre på, at de ikke støtter Benghazi-styret, kan det kun gå for langsomt med at lukke ambassaden,« siger han.

Michael Aastrup Jensen er også åben over for kravet om at frigive Libyens indefrosne midler til TNC.

»De gange, jeg har været i Benghazi, har jeg med egne øjne set elendigheden. Libyerne har jo ingen penge. Men jeg har også set, at NTC kæmper en kamp for et demokratisk Libyen, og derfor skal vi selvfølgelig frigive midler, så vidt det juridisk er muligt.«

Ordføreren lover i dag Information at tage begge krav op, når han på torsdag mødes med udenrigsministeren og ordførerne.

I den socialdemokratiske lejr tror man ikke på, at dansk handling vil have nogen særlig indflydelse.

»Jeg så hellere, at man tog de diplomatiske skridt fælles i EU. Det skulle den danske regering sørge for at skaffe enighed om, hvordan man håndterer,« siger Mogens Lykketoft (S).

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra den libyske ambassade.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu