Læsetid: 3 min.

Danmark bør stille krav til de libyske oprørere

Splittelsen i den libyske opposition bør ikke få Danmark til at slække på støtten til oprørerne, mener dansk ekspert efter mordet på oprørslederen general Younes. Tværtimod bør støtten til de libyske oprørere have fuld skrue
'Der må tegnes nogle streger i ørkensandet, som oppositionen ved, at de ikke kan krydse,' siger lektor i international politik Peter Viggo Jakobsen om den libyske opposition. På billedet ses oprørssoldater ved nedkæmpede og udbrændte tankvogne tilhørende Gaddafis styrker.

'Der må tegnes nogle streger i ørkensandet, som oppositionen ved, at de ikke kan krydse,' siger lektor i international politik Peter Viggo Jakobsen om den libyske opposition. På billedet ses oprørssoldater ved nedkæmpede og udbrændte tankvogne tilhørende Gaddafis styrker.

Mads Nissen/Ritzau Scanpix

2. august 2011

Danmark skal fortsat støtte den libyske opposition, selv om interne stridigheder i sidste uge førte til drab på den øverstkommanderende, general Abdel Fattah Younes, og et efterfølgende blodigt opgør med de formodede bagmænd. Det mener lektor i international politik Peter Viggo Jakobsen fra Københavns Universitet.

Støtten bør have fuld skrue, så krigen i Libyen kan få en ende, mener Peter Viggo Jakobsen.

»Det vil være en katastrofe, hvis Danmark og dets allierede begynder at tøve med støtten til oprørerne nu,« siger han.

»Man har sagt A, og så må man også være parat til gå hele vejen. Alt andet vil være frygteligt for den libyske befolkning. Hvis man tøver nu, styrker man bare Gaddafis lejr og trækker krigen i langdrag,« siger Peter Viggo Jacobsen.

Han opfordrer derfor Danmark og dets allierede til at følge i briternes fodspor og støtte den libyske opposition økonomisk.

»Danmark og de andre lande bør frigive de indefrosne libyske værdier og give pengene til oprørerne, så kamphandlingerne kan få en ende,« siger han.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

henrik hansen

"Vi har lært af krigene i Kosovo, Irak og Afghanistan, at vi ikke bare kan trække vores eget samfundssystem ned over hovedet på andre landes befolkninger."

Øøøhh....Hvorfor så den totale forvridning af FN-resolutionen, der jo handler om fly-forbudszone for at sikre den civile befolkning, og ikke om angreb mod det libyske styre, mod civile samt støtte til en tvivlsom opposition mhp at afsætte Gaddafi.
Af en ekspert i intenational politik må man sige at Peter Viggo overrasker gang på gang!
Jeg ved ikke, om manden er egocentriker, men han er i hvert fald "euro-centriker"

Ved flyforbuddets indførelse og bombningernes begyndelse - alt i overensstemmelse med FN - forsikrede alle eksperter, at Gaddafi ville falde i løbet af ganske kort tid - det arabiske forår ville "feje ham ud".

Gaddafi er en 100% usympatisk og forbryderisk person - ingen tvivl om det..

men han sidder der stadigvæk - han får givet hjælp med våben o s v ad "bagdøren" fra diktatorer i mellemøsten, som for enhver pris vil undgå demokratisk smitte og oprør - og som vil lægge "gift" ud for enhver ikke-diktatorisk libysk regering uden for Gaddafis kontrol..Og noget støtte må han åbenbart have i befolkningen - det er altså overraskende..

DE ivrige (Frankrig og UK) i Libyen sagen havde altså ikke orden i deres efterretninger om Libyens politiske realiteter og militære potentiale (USA har fornuftig vis holdt en militært lavere profil end ventet), og nu peger det hele mod nødvendigheden af en optrapning i retning af land-aktioner - og så hænger vi nok på den som "beskyttelsesmagt" bagefter.

Det er fint at NATO bliver og gør arbejdet færdigt (fjerner Gaddafi og hans kumpaner) , men vi skal altså ikke mere ombord i sådanne slet gennemtænkte aktioner , der hele tiden antager større dimensioner end beregnet.

Det er OK at Danmark går med, når der skal sættes militært ind, men det skal være bedre forberedt på grundlag af solidt efterretningsmateriale mv.

Det er ikke nok, at en aktion er etisk og moralsk forsvarlig - den skal også være fysisk gennemførlig med rimelige indsatser.

Er det her mon en af de der såkaldte "telefonartikler" :

" Skriv en artikel, lige nu, ring til en-eller-anden ekspert og få en-eller-anden udtalelse, det her må ikke koste noget." ?

Ikke for at være ond, men jeg synes ikke den her hører hjemme i Information : Hvor er en bare kort påmindelse om, hvad det er vi forsøger på dernede, lidt om hvad der er gået galt, og så eventuelt ... resten, selvom dette resten virker som en meget tynd tallerken suppe, der både mangler salt og pepper.

Niels-Holger Nielsen

Læserne bør stille krav til Informations udenrigsdækning. Nå nej, det har de jo gjort længe uden resultater.

Steen Erik Blumensaat

Journalister på bistandshjælp aviser på kontanthjælp bider ikke den hånd der stempler unstøttelseskortet.

Jamen vent lige, jeg troede oprørere = terrorister?
Her er nogen som skal støttes af danmark, mens andre som støtter oprørsbevægelser skal retsforfølges for at støtte terrorister?

Det er nemt at kritisere dansk udenrigspolitik, men det er jo svært at konspirere med folk der ikke respekterer dollarbundterne, men inddrager usaglige hensyn som æreskodeks og stammetilhørsforhold. Jeg synes de danske politikere skal have lov at koncentrere sig om hvordan, vi undgår for fjerde gang at bombe et land i smadder, for derefter at forlade det i en sørgelig forfatning, og i en tilstand af borgerkrig. På en eller anden måde tror jeg Danmarks udenrigspolitik øger risikoen for den type gengæld der også benævnes terror.

Anders Jensen

Savner den kritiske fagjournalistik.

Udover det der tidligere er nævnt i tråden kan bl.a. følgende nævnes:

Beskyttelse af civilbefolkningen har kun marginal betydning. Hvis "vi" virkelig bekymrede os om dem, var vi jo også nødt til at bombe oprørerne. Endelig kan man jo også argumentere for at trække støtten til oprørerne helt. Dette ville formentlig afslutte krigen hurtigere, men med en anden sejrherre. Men....

Gaddafi skal dø, koste hvad det vil. Der er næppe nogle vestlige efterretningstjenester der synes en levende Gaddafi er en god ide. Lockerbie er ikke glemt, så Gaddafi må dø.

En tankvogn er en kørende beholder der som regel indeholder brændstof eller vand. En kampvogn er en ordentlig bunke metal med en kanon. Det er det man i engelsksprogede lande kalder en tank.

De ejendomme der er beslaglagt i DK tilhører mig bekendt Gaddafiklanen og ikke den Libyske stat. hvor stor forskellen så reelt var kan diskuteres. Men juridisk vil det nok få betydning hvis man vil overdrage dem til oprørerne.